Investiția în vasele de oțel inoxidabil se poate dovedi a fi o alegere foarte inteligentă, mai ales dacă alegi vase cu trei straturi de materiale diferite pentru a obține astfel o bună conductivitate, un design atrăgător și o foarte bună durabilitate. În acest articol îți prezentăm mai multe sfaturi despre cum să cureți, să întreții și să gătești folosind tigăi din oțel inoxidabil.
De ce să ai în vedere gătitul folosind tigăile din oțel inoxidabil
Vasele din oțel inoxidabil sunt o alegere ideală nu numai pentru bucătăriile profesioniștilor ci și pentru „bucătarii de casă”, prin faptul că sunt versatile și, în general, foarte rezistente. Reținerea și conductivitatea căldurii sunt factorii majori care determină calitatea unei tigăi. Atunci când folosești o tigaie din oțel inoxidabil de foarte bună calitate atunci poți găti la temperaturi reduse bucate excelente, evitând astfel arderea. De asemenea, vasele din oțel inoxidabil de calitate oferă durabilitate, rezistență la coroziune, ușurință de întreținere dar și posibilitatea de a găti mâncăruri excelente.
Este foarte important să alegi doar vase din oțel inoxidabil care conțin și alte materiale, așa cum este aluminiul, pentru a te bucura de o mai bună conductivitate. Încălzirea uniformă este o propritate pentru tine, așa că este absolut esențial să optezi pentru vase din inox cu miez de cupru sau aluminiu. Iar asta deoarece oțelul inoxidabil simplu nu reușește să păstreze și să conducă temperatura în mod excepțional la fel cum face o tigaie cu mai multe straturi.
Cum să gătești folosind vase din oțel inoxidabil
Dacă deții vase din oțel inoxidabil cu acoperire antiaderentă, ar trebui să le folosești doar la foc mic sau mediu. Poți păsta astfel tigăile din inox în cele mai bune condiții doar gătind la temperaturi mici. Simplu, nu?
Cum verifici dacă temperatura este cea potrivită? Trebuie doar să pui câteva picături de apă în vas iar dacă alunecă în tigaie în loc să fiarbă sau să se evapore, înseamnă că poți găti în vasul ales. Nu pune însă niciodată ingrediente rechi sau chiar înghețate, deoarece diferența de temperatură poate duce la distrugerea tigăii.
În vasele din inox poți găti chiar și fără ulei. Trebuie doar să ai o tigaie de calitate și totodată să ai răbdare ca mâncărurile gătite, mai ales dacă este vorba despre carne, să lase propriile grăsimi în care se vor găti excelent.
Ce ustensile să folosești alături de tigăile din oțel inxoidabil
Ustensilele metalice pot fi utilizate la vasele din oțel inoxidabil, dar este mult mai recomandată folosirea ustensilelor din silicon, lemn sau plastic. Iar asta deoarece ustensilele ascuțite, precum sunt cele metalice, pot afecta stratul antiaderent iar astfel tigaia devine imposibil de folosit pentru gătit. Aspectul tigăilor din inox ar putea avea, de asemenea, de suferit atâta timp cât folosești ustensile metalice. Pur și simplu vor apărea zgârieturi inestetice, ceea ce sigur că nu îți dorești.
Evită, de asemenea, substanțele de curățare abrazive, bureții duri și ototodată sarea atunci când cureți vasele din oțel inoxidabil, deoarece și acestea pot zgâria vasele. De regulă vasele din inox pot fi curățate și în mașina de spălat vase, însă este mult mai recomandată spălarea lor manuală.
Cum se curăță corect vasele din oțel inoxidabil
Curățarea vaselor din oțel inoxidabil este relativ ușoară și, cu siguranță, există mai multe modalități de a le curăța excelent. Fie că încerci să scapi de niște pete cauzate de mineralele din apă, de ulei, de pete provocate de anumite alimente sau vrei să previi apariția arsurilor și a decolorării, există câteva moduri foarte eficiente care te pot ajuta în acest sens.
Despre aceste moduri de a curăța tigăile din inox vom vorbi și noi în rândurile următoare:
Cum curăț o tigaie din oțel inoxidabil cu bicarbonat?
Una dintre cele mai populare metode de a vă curăța eficient cratițele din oțel inoxidabil este cu bicarbonat de sodiu și apă. Este o metodă simplă prin care puteți scăpa foarte ușor de petele cauzate de diferite alimente pe fundul tigăii. Totuși, va trebui să insiști uneori pentru a obține rezultatele dorite. De asemenea, dacă vei curăța tigaia imediat după ce ai gătit, atunci cu siguranță va fi mult mai simplu acest proces.
Acoperă partea de jos a tigăii cu bicarbonat de sodiu iar apoi adaugă apă. Cantitățile de bicarbonat și de apă diferă în funcție de dimensiunile vasului din inox, însă trebuie să știi că niciodată nu este prea mult bicarbonat. După ce ai adăugat aceste două ingrediente poți folosi un burete fin pentru a spăla tigaia. Iar înainte de a o clăti, lasă tigaia din inox câteva minute pentru ca bicarbonatul să poată acționa. Apoi o poți clăti cu apă fierbinte.
Uneori nu vei obține rezultatul dorit din prima încercare, dar nu trebuie să fii dezamăgit. Repetă procesul până la succes! Mai poți încerca, de asemenea, să lași mai mult timp soluția pe bază de bicarbonat de sodiu să acționeze.
Cum curăț o tigaie din vas inoxidabil cu lămâie și sare
Nu este la fel de populară precum cea de mai sus, însă și această metodă se poate dovedi a fi foarte eficientă. Folosind aciditatea sucului de lămâie și efectul ușor abraziv al sării, poți curăța tigaia din inox fără a o zgâria.
Iată cum poți face asta:
- Taie lămâia în jumătate și strecoară sucul în tigaie;
- Adaugă în tigaie câteva lingurițe de sare obișnuită;
- Așteaptă 10-15 minute pentru a permite sucului de lime și amestecul de sare să funcționeze singur în tigaie;
- Adaugă în cratiță alte câteva lingurițe de sare;
- Acționează ferm amestecul de sare și suc de lămâie cu un burete moale și neabraziv;
- După ce petele alimentare au fost îndepărtate, spală tigaia cu apă caldă și detergent blând.
Cum curăț o tigaie din oțel inoxidabil cu cremă de tartar?
Iată un alt mod interesant de a curăța vasele și tigăile din inox. Crema de tartar, credeți sau nu, poate îndepărta destul de bine arsurile de mâncare. Dacă se întâmplă să ai cremă de tartar prin casă, atunci ar trebui să o folosești pentru a-ți curăța tigăile din inox. Iată ce ar trebui să faci:
- Adaugă în tigaie 2 linguri de cremă de tartar;
- Adaugă o cană de apă sau mai mult dacă tigaia este mai mare;
- Fierbe cele două ingrediente timp de 10 – 15 minute; Ia tigaia de pe foc și las-o să se răcească;
- Spală tigaia cu un burete moale, apă caldă și detergent blând.
Pot fi folosite vasele din oțel inoxidabil în cuptor?
Da, atâta timp cât temperatura nu este mai mare de 260 de grade Celsius. Totuși, nu uita să folosești mănușile pentru a evita incidentele nedorite.
Acesta este articolul nostru despre tigăile din oțel inoxidabil. Sperăm că informațiile noastre ți-au fost de ajutor!
Adaugă un comentariu