Dacă în articolele trecute am discutat despre plăcile video, despre cum să alegem o astfel de placă video, în articolul acesta doresc să discutăm despre alegerea unei plăci de bază competitive, chiar o placă de bază pentru jocuri.
Oferta de plăci de pe piață este foarte diversificată și, de multe ori, diferențele sunt făcute de marketing, nu de lucrurile care contează cu adevărat.
Trebuie să ținem cont de câteva aspecte.
Avem doi competitori mari:
- AMD
- Intel
Aceștia se bat an de an pentru supremație și încearcă să lanseze soluții tot mai ieftine și tot mai diversificate. Este drept că AMD au lăsat în urmă partea de procesoare și nu prea au mai propus nimic nou.
Vorbesc de procesoare pentru că acesta este în strânsă legătură cu placa de bază. Dacă vrem un sistem pe AMD, ne va trebui o placă de bază compatibilă cu AMD și un procesor compatibil.
Plăcile de bază au socket-uri. Acestea sunt împărțite în 2 categorii:
- compatibile cu procesoarele AMD
- compatibile cu procesoarele Intel
Cele bazate pe AMD, de obicei, sunt mai ieftine, iar cele pentru Intel nu sunt atât de competitive. Există și un avantaj pentru Intel. De obicei, sunt mai performante.
Cele mai noi plăci de bază pentru Intel
Tehnologia de care se bucură cei de la Intel este Comet Lake. Avem plăci de bază pe socket 1151, dar și plăci de bază ce merg spre zona intermediară, cea semi profesională. Mă refer la socket 2011, sistemele ce sunt râvnite de majoritatea celor care lucrează în zona profesională: editare foto, editare video și așa mai departe.
Cele mai noi plăci de bază pentru AMD
Se chinuiesc să concureze cu Intel, dar încă mai au mult până departe. Dar, e drept, de când cu Ryzen, mai ales pe generația a 3 a lucrurile s-au stabilizat destul de mult.
Totuși, asta ne face să credem că nu sunt încă cei mai competitivi de pe piață. Asta nu este bine deloc. Nici pentru fanii Intel, dar nici pentru fanii AMD.
Concurența naște performanță, performanță pe care încă o căutăm la AMD.
Plăcile de bază de la AMD sunt, momentan, pe AM4. Se discută ca, în perioada următoare, să adopte și ei noua tehnologie, mă refer la DDR5. Sper, cu ocazia aceasta, să îmbunătățească și ei consumul de energie pentru întreg sistemul. Încă este de lucrat pe partea aceasta.
Totuși, rămâne o soluție ieftină. Mi-a plăcut faptul că există compatibilitate cu tehnologia VR. Sigur, ca o paranteză, trebuie să avem și ceva ochelari VR decenți.
La ce m-aș uita dacă mi-aș lua o placă de bază?
Să zicem că mâine îmi aleg o nouă placă de bază. Pe lângă compatibilitate m-aș uita ca aceasta să fie o placă de bază ATX.
VRM decent, nu extraordinar
Pe lângă acest lucru mi-ar plăcea să fie una cu un VRM decent. Nu m-aș arunca spre una cu VRM extraordinar de bun pentru că sunt conștient că n-o să o overclock-ez și n-o să o folosesc la potențialul maxim niciodată. În felul ăsta aș ști că nu arunc banii pe fereastră.
Mai bine îi îndrept spre o altă componentă. Ca, de exemplu, placa video. Despre aceasta am tot discutat chiar și aici.
Conectivitate
Cred că depinde de la caz la caz, dar 4-6 porturi USB eu zic că sunt suficiente. 2 vor fi ocupate de periferice și încă două pentru stick-uri și alte lucruri. Să fie, cel puțin, USB 3.0.
La conectivitate aș putea să adaug și sloturile SATA. Cele pentru harduri. Aș vrea să știu că pot adăuga un hard disk, un SSD sau orice altceva, fără probleme.
Tot aici m-aș orienta și spre 2 sloturi PCI Express. Acestea sunt pentru placa video sau pentru un SSD de mare viteză. Este bine să ai mai mult de un slot PCI Express și pentru că este posibil ca acesta să se strice. Iar dacă ar fi doar un slot PCI face ca voi să investiți bani într-o altă placă de bază.
Tot în această categorie intră și sloturile pentru memoria RAM. Plăcile de bază ATX au avantajul că, majoritatea au 4 sloturi de RAM. Știți vorba aceea: cu cât mai mult RAM, cu atât mai bine. Așa și în cazul sloturilor de RAM. Pe lângă faptul că se strică foarte repede, aveți nevoie și de o cantitate destul de mare de memorie RAM. Așa că este bine sa aveți 4 sloturi de RAM.
Adaugă un comentariu