Ce taxe vamale plătim pentru produsele din China și orice țară Non UE

Taxele vamale sunt cele mai importante lucruri. Oamenii nu conștientizează că produse luate din țări precum China sau orice altă țară ce nu sunt în Uniunea Europeană au taxe vamale.

Este o taxă de protecție, dacă vreți, o taxă comercială. Am fi avut și taxe în Europa, dar pentru că suntem în Uniunea Europeană s-a decis să se renunțe la taxe vamale, la taxe de roaming și așa mai departe. Așadar, cine e nemulțumit de Europa… să caute și avantajele, nu doar dezavantajele.

Ce înseamnă taxe vamale? Pot scăpa de ele?

Din păcate, nu se poate scăpa. Sunt unii care încearcă să fraudeze sistemul, să modifice în Photoshop tranzacțiile, dar uită un lucru: cardurile sunt incredibil de ușor de verificat.

Și să iei o amendă, în cel mai bun caz, pentru fals și uz de fals nu știu dacă merită pentru câțiva lei în plus.

Mai bine orientați-vă, comparați bine înainte de a achiziționa. Mai bine să fiți corecți decât să aveți probleme în viitor. Da, e posibil să ignore tranzacția sau e posibil să țipe ăștia odată la ei și să înceapă să controleze la sânge. Cel mai bun exemplu este cel cu amenzile pentru poker.

Cine plătește taxe vamale?

Oricine. Fie că este firmă, fie că este persoană fizică, toți trebuie să plătească taxele.

Am încercat tot felul de variante, am încercat să trimit produsul sub formă de cadou(gift), dar n-a funcționat. M-au pus să plătesc taxe vamale.

Dacă am transport gratuit mai plătesc taxe vamale?

Sigur că da. Sunt lucruri diferite.

Transportul este plătit către firma de curierat, iar taxele către stat.

Valoarea taxelor pe care trebuie să le plătim

Taxele vamale se plătesc în felul următor:

 • până în 150 de euro nu se plătesc taxe vamale, doar TVA. Acesta este plătit direct pe site-ul de pe care achiziționați.
 • peste 150 de euro se plătesc taxe vamale. Valoarea este stabilită de vamă. Citiți mai multe aici. Un simulator este aici.

Cum calculăm taxele? Există un calculator pentru taxele vamale?

Păi, teoretic, nu ne-ar trebui.

Să luăm un produs cu valoarea la chinez de 200 de lei. TVA-ul ar însemna 19%. Rezultatul ar fi 38 de lei pe care îi plătim ca TVA.

calculator taxe vamale si tva
print screen cu calculatorul din Windows pentru a calcula un TVA de 19% pentru un produs de 200 de lei.

Care este valoarea taxei pe valoare adăugată, în România?

Sper că știți că plătim și în țară aceste taxe. Uitați-vă la orice bon, orice chitanță din România. Avem TVA diferențiat și valoarea, în principal, este de 19%:

 • 19% pentru orice produs cu excepția mâncării. Acolo TVA-ul este de 9%. Dacă țin bine minte și pentru agricultură tot la fel este. Dar este destul de dificil la vamă cu produse alimentare.

Ce taxe plătim pentru import din China?

Fie că vorbim de taxe din America, fie că vorbim de taxe din America sau de pe alt continent, taxele sunt aceleași. Ne încadram la taxe non UE.

Pot evita taxarea dacă fac comanda prin Poșta Română?

Nu, nu se poate. S-au digitalizat și ai noștri.

55 de comentarii la „Ce taxe vamale plătim pentru produsele din China și orice țară Non UE”

 1. Pe Aliexpress se plateste TVA si este inclus in pretul de achizitie. Procedurile vamale romanesti sunt depasite de situatie. Eu am incercat pe pagina ANAF sa complez nu stiu ce declaratie in baza unui cod dar aplicatia nu functioneaza. De ce sa nu complicam lucrurile daca se poate. Acum am ajuns sa platesc de doua ori taxele pentru ca in seviciile vamale (si restul) sunt plecati cu pluta.

  Răspunde
 2. EU cumpar din Spania si nu platesc nici un fel de taxe indiferent de valoarea pachetului si mi l aduce acasa gratis. Am comandat in Romania pentru o persona pachetul in valoarea de 18 dólar. Au cerut in Romania la posta 8 lei taxe vamale, 5 lei taxe de procesare posta (o minciuna), nici macar nu iti aduce pachetul acasa apoi 3 pagini cu copie factura, comanda, pret,… etc, deci tre sa fac eu si munca angajatului de la posta si sa l si platesc.

  Răspunde
  • Păi astea sunt regulile la poșta română. De ce nu comanzi întâi în Spania și apoi trimiți în România ca să nu plătești alte taxe?

   Răspunde
 3. Buna ziua, as vrea sa achizitionez un atv din china, valoare de 1200 dolari, cat ar fi taxa vamala si tva pentru asta? Mulțumesc!

  Răspunde

Lasă un comentariu