Continuam seria articolelor despre placile video. De data asta am zis ca este cazul sa recomand si o placa video care nu este ieftina, nu este de buget, ci deja ne gandim cat de multe FPS-uri avem in jocul X sau in jocul Y, ne gândim daca avem componente compatibile, daca merita sa investim atat de mult intr-o placa video.
Din punctul meu de vedere limita de 800 de lei este decenta. Eu daca n-as munci cu calculatorul, daca nu as fi nevoit sa fac editare video si sa am nevoie de configuratie puternica, cu care sa imi fac treaba cat mai repede si cat mai bine.
Asadar, daca dorim sa ne facem un calculator pentru jocuri decent, avem nevoie de o placa video de calitate, care sa ne redea imaginea asa cum dorim.
Cum aleg o placa video de 800 de lei?
Inainte de a alege o placa video trebuie sa luam in calcul cateva lucruri pe care le-am spus aici. Prin urmare, ca sa alegem cea mai buna placa video de 800 de lei trebuie sa fim atenti la urmatoarele:
Producatorul placii video
Ati observat probabil ca sunt mai multi producatori pe piata, avem mai multe variante de 1050 GTX, de exemplu. Acestea sunt realizate de Sapphire, ASUS, Gigabyte, EVGA, MSI, Zotac. Preturile sunt diferite pentru ca fiecare are bucataria interna, fiecare are promovarea proprie, fiecare are angajati diferiti, fiecare dintre ele au racire diferita.
Unul dintre cele mai importante lucruri atunci cand alegem o placa video este racirea. Atunci cand nVIDIA sau AMD lanseaza o placa video o trimit la producatori si ei o „braduiesc” si ii ofera o racire custom: mai buna sau mai proasta, cu o constructie mai buna sau mai proasta, in functie de producator.
Placi video cu overclock din fabrica
De aici incep usor, usor sa se joace cu frecventele, sa le faca un pic mai bune, sa le ofere un boost de performanta. Le recomand pe acestea, nu pe cele care ar putea fi overclockate de voi. Da, stiu ca overclock-ul devine tot mai usor de realizat, dar orice greseala poate face ca voi sa pierdeti mai mult decat sa castigati.
Componente adiționale
Placile video bune sunt tot mai pretentioase. Daca pe cele ieftine le „pacaleam” cu o sursa ieftina, la acestea trebuie sa verificam daca sursa este capabila pentru a „duce” placa video. Pe langa acest lucru trebuie sa verificam daca sursa pe care o avem, in cazul in care dorim sa facem upgrade, are conectori de 6 pini sau 8 pini.
Exista foarte multe placi video, in special cele AMD, care au nevoie de surse puternice. De obicei, cele cu overclock din fabrica au nevoie de sursa mai puternica.(nu este neaparat o regula)
Pe langa sursa si carcasa trebuie sa o verificam. Cu cat sunt mai scumpe, cu atat sunt mai mari. O fi tehnica de marketing sau poate chiar au nevoie de spatiu, cert este ca acum placile video ocupa 2 sloturi sau chiar 2 sloturi jumatate. Nu asta ar fi problema, ci lungimea placilor video. Uitati-va atenti la descrierea de pe site-ul de unde achizitionati placa video, uitati-va la dimensiunile carcasei si vedeti daca incape in ea.
In momentul in care alegeti o placa video, ganditi-va sa aveti un sistem echilibrat: procesorul nu trebuie sa fie prea slab sau platforma prea veche. Trebuie sa realizati un ecosistem, care sa va fie util pe termen lung.
Cea mai buna placa video de 800 de lei
Daca dorim sa alegem o configuratie noua, ne putem indrepta foarte usor spre o placa video de la nVIDIA. In bugetul acesta placa video 1050TI este cea mai buna de pe piata in buget de 800 de lei. Mai ales că aveți și câteva jocuri disponibile.
ASUS 1050 TI GTX
- 128 biți
- 2 GB DDR5
- răcire activă
Sapphire RX 580
- 256 biti
- 2 GB DDR5
- răcire activă
Nu veți avea probleme cu acest model in jocuri, vor merge toate cele apărute in 2025, la rezoluție FULL HD sau chiar 4k pe alocuri. De altfel, ar fi păcat sa aveți o astfel de placa video si sa nu aveți rezoluție FULL HD la monitor. Nu o veți pune la munca nici 50%. Dacă e UHD cu atât mai bine.
Graficul de mai jos ne arata consumul placii video. In jocuri consuma ~170 de wati, iar temperatura ar trebui sa stea pe la 50 de grade. Am spus pe la pentru ca, in functie de cum aveti wire management, in functie de cat de bine raceste carcasa voastra calculatorul pot varia temperaturile.
Sper ca sfaturile de mai sus sa va ajute sa va alegeți placa video. Chiar dacă eu am recomandat 1650TI, la fel de bine pot fi si alte variante mai bune sau mai proaste.
Aveti mai jos un formular de comentarii si orice discutie la subiect este bine venita, la fel orice completare sau problema cu o astfel de placa video este acceptata. In felul acesta cititorii vor putea alege un produs bun, care sa nu aiba probleme.
DANIEL a zis
Am o configuratie mai veche cu un motherboard cu PCi EXPRES x16 1.0 , socket 775 si vreau sa achizitionez o astfel de placa video dar mereu mi a fost frica de incompatibilitate deoarece are PCiEXPRES x16 3.0… Cunoaste ti daca v a functiona? Chiar daca sunt constient ca v a fi departe de ce poate scoate ca performanta placa video…
Marius a zis
Teoretic merge, iar diferențele sunt mici. Ce model doriți să achiziționați?
DANIEL a zis
Exact model ul de mai sus expus in articol! consider ca este intr o balanta buna calitate pret!
Marius a zis
Incompatibilitate nu ar trebui sa fie, dar sa stii ca e destul de mult pentru sistemul tau placa aceasta video.
De rulat, va rula, diferenta intre PCI Express 1.0 si 3.0 nu este foarte mare…
Ce sursa ai? Ce procesor? Conteaza foarte mult sa fie macar un procesor Q…
DANIEL a zis
Am un Q6600 2.4 GHz pe care pot sa l duc usor pana la 2.8GHz pentru ca am racire pe lichid dar placa de baza e un ASRock P5B-DE si 6 Gb de DDR2. Sursa de tensiune duce sigur ca e de 1200W dar am citit pe anumite forumuri si nimeni nu preciza concret decat cazuri sporadice de incompatibilitate dar nimic clar… Vroiam sa nu fac upgrade la tot sistemul din motive financiare si sa iau componente pe rand si sa incep cu placa video. Nici un producator nu precizeaza in site uri oficiale sau in carti tehnice daca placa video este acceptata si de… sau placa de baza chiar daca veche ca generatie… suporta si… Asta e frustrant! Mi e teama sa nu dau bani si sa raman cu ea in mana…
Marius a zis
Poti sa stai fara grija ca nu vor fi probleme… ce ai facut cu 1200W? Vrei sa te bati cu masina de spalat la consum?! 🙂
Foarte bine faci ca alegi sa faci upgrade pe componente. Data viitoare ar trebui sa faci doar la placa de baza, RAM si procesor.
Iar daca nu te grabesti, poate treci direct pe DDR4. Se discuta tot mai mult de aparitia lui.
DANIEL a zis
Da! 🙂 Despre sursa multi m au intrebat ce a fost in cap de am luat o… Am avut probleme mari de tensiune si probabil si datorita overklock ului am prajit o placa Gigabyte anul trecut… si de teama sa nu ard si alte componente am luat una cu tampon si stabilizator de teniune si sincer a facut toti banii… E un CORSAIR AX1200i. Exact la asta m am gandit si eu … sa nu ma grabesc pentru ca am auzit ca poate in 2015 vor lansa DDR4 si bineinteles cei de la intel un cipset pentru noul DDR. Multumesc pentru raspuns! Daca am sa am probleme am sa plang aici cu lacrimi de crocodil! 🙂 Multumesc din nou!
Marius a zis
Ca sa eviti toate problemele, iti recomand sa comanzi online, de la oricare magazin „mare” ca sa ai drept de retur 10-30 de zile pentru produs. Am scris articol separat, despre asta, aici.
Daca spui ca e Corsair, atunci stam fara nicio problema. Eu am un Corsair de vreo 8 ani de zile si am 3 platforme schimbate… inca rezista foarte bine.
Daca dispui de banuti acum, e promotie in seara asta la Sapphire AMD Radeon R9 280X OC TRI-X, 3072MB, GDDR5, 384bit, HDMI, 2x DVI, 2x mini Display Port. E chiar „avion” pe langa cea de mai sus, doar ca e foarte mare consumatoare de W, dar in cazul tau, la sursa ta nu e nicio problema.
Andrei a zis
Salut !
A-si dori sa achizitionez un 1050 Ti ca de la Palit . Este buna sau a-si putea sa aleg ceav si mai bun in acest buge (800lei)
Multumesc
Petrus a zis
Este foarte ok. Spune-mi ce sursă de alimentare ai la PC.