Este destul de greu sa faci un sistem de gaming ieftin. Ca sa alegi ceva ieftin, trebuie sa „rupi” din alta parte. Mie mi-este destul de greu sa aleg un procesor de calitate, o sursa ok, dar sa nu pun o placa video de gaming.
Ori de câte ori am realizat o configurație pentru cineva, am încercat sa aleg componente pentru calculator care sa ii permită upgrade-ul. Știu ca, multi, de altfel, se așteaptă la mult mai mult de la un calculator de jocuri.
În 2024 jocurile au o alta perspectiva, cerințele în gaming au tot crescut, iar pentru a vedea toate detaliile, chiar ai nevoie de un sistem de gaming bun. Pe lângă acest lucru, realitatea virtuală ne bate la ușă.
Configurație de PC pentru jocuri bună în 2024
Sunt fel de fel de configurații, configurații ieftine, dar pe socket-uri vechi, configurații un pic mai scumpe, dar de ultima generație.
Fiecare dintre voi este liber sa aleagă ceea ce dorește, dar eu prefer a doua varianta, având in vedere ca, de cele mai multe ori, configurațiile noi sunt cu putin mai scumpe, dar vom câștiga in momentul in care dorim sa vindem o piesa sau sa facem upgrade. Dezavantajul este că noi plătim TVA-ul, dacă alegem să o cumpărăm nouă.
Configurație PC gaming ieftin
In rândurile următoare o sa va prezint o configurație pentru PC de gaming, nu foarte accesibila pentru toți, însă nu suntem obligați sa luam tot deodată, nu?
Eu am investit anul trecut 50-60 de milioane. Probabil ca daca as fi dat toti banii deodata ar fi fost o tragedie, insa i-am dat pe parcurs, intai mi-am luat SSD, apoi sursa, apoi placa video si mai apoi placa de baza, RAM, procesor.
Am avut grija sa îmi iau lucruri de calitate, chiar dacă am făcut lucrul asta in timp. Nu degeaba este vorba aceea: suntem prea săraci sa ne cumpăram lucruri ieftine”
Configurație de calculator pentru jocuri ieftină?
Pentru gaming ne descurcam si cu un I3, însă pentru a ne juca ceva ani de acum încolo avem nevoie de un I5. Am văzut persoane care se arunca la I9. Am scris acum ceva timp diferențele dintre procesoare intel.
Repet si aici ca nu este cazul sa ne luam I9 dacă nu folosim acele opțiuni ale procesorului. Să nu uităm de faptul că AMD a început să își arate colții, chiar dacă, pe gaming, încă mai sunt drop frame-uri, în multe situații.
Sa zicem ca avem un buget de 2500 RON pentru un calculator de gaming. Putem face o configurație de buget, ca mai apoi, când mai strângem câțiva bani, sa investim în unele componente de care avem mai avem nevoie.
Configurație 2000 de lei
- Placa de baza Gigabyte 1151 GBT H310M S2H 2.0
- Memorie ADATA 8GB DDR4 2666MHz CL19 1.2v
- Sursa Seasonic S12III-500, 80+ Bronze, 500W
- Carcasa Zalman Z11 Plus HF1, ATX Mid Tower, fara sursa, Negru
- Procesor Intel Pentium Gold Dual Core G5400 3.7GHz Socket 1151v2 Box
- HDD WD Blue, 1TB, 64MB, 7200rpm, SATA 3
- Placa video ASUS Radeon RX 560 O4G Gaming, 4GB GDDR5, 128-bit
Configurație 3000 de lei
- Placa de baza MSI B360-A PRO
- Carcasa Zalman Z11 Plus HF1, ATX Mid Tower, fara sursa, Negru
- Memorie Kingston 8GB, DDR4 (1 x 8 GB), 2666 MHz
- Sursa Seasonic S12III-550, 80+ Bronze, 550W
- Procesor Intel Coffee Lake, Core i5 9400F 2.9GHz box
- Hard disk Western Digital Caviar Blue 1TB SATA3 64MB
- Placa video Gigabyte GeForce® GTX 1050 Ti D5, 4GB GDDR5, 128-bit
Configurație 4000 de lei
- Placa de baza GIGABYTE Z490 Gaming X Socket 1200 z490
- Carcasa Zalman Z11 Plus HF1, ATX Mid Tower, fara sursa, Negru
- Memorie ADATA 8GB DDR4 2666MHz CL19 1.2v
- Sursa Seasonic Core GC, 80+ Gold, 500W
- Procesor Intel® Core™ i5-10400 Comet Lake, 2.9GHz, 12MB, Socket 1200
- Hard disk Western Digital Caviar Blue 1TB SATA3 64MB
- Placa video GIGABYTE GeForce GTX 1650 OC, 4GB, GDDR5, 128-bit
Configurație 5000 de lei
- Carcasa Zalman Z11 Plus HF1, ATX Mid Tower, fara sursa, Negru
- Placa de baza ASUS PRIME B460-PLUS
- Procesor Intel® Core™ i5-10400 Comet Lake, 2.9GHz, 12MB, Socket 1200
- Solid-State Drive (SSD) Samsung 970 EVO Plus, 250 GB, NVMe, M.2
- HDD WD Caviar Blue 1TB SATA3 64MB 7200RPM
- Memorie ADATA 8GB DDR4 2666MHz CL19 1.2v
- Sursa Seasonic S12III-650, 80+ Bronze, 650W
- Placa video GIGABYTE GeForce RTX 2060 SUPER Windforce OC 8GB GDDR6 256-bit
Configurație 7000 de lei
- Memorie Corsair Vengeance LPX Black 16GB DDR4 3200MHz CL16 Dual Channel Kit
- Cooler CPU Scythe Mugen 5 Rev.B
- SSD Kingston A2000, 1TB, M.2 2280, PCIe Gen 3.0 x 4
- Sursa Super Flower Leadex III Gold, 80+ Gold, 650W
- Placa de baza GIGABYTE B550 GAMING X V2
- Procesor AMD Ryzen 5 5600X 3.7GHz box
- Placa video gaming PowerColor AMD Radeon™ RX 6800, 16GB GDDR6, 256-bit, AMD RDNA™2
Configurație 8000 de lei
- SSD ADATA Swordfish 1TB PCI Express 3.0 x4 M.2 2280
- Procesor AMD Ryzen 5 5600X 3.7GHz box
- Placa de baza MSI MAG B550 TOMAHAWK
- Carcasa SilentiumPC Astrum AT6V EVO TG ARGB
- Sursa Super Flower Leadex III Gold, 80+ Gold, 650W
- Memorie Corsair Vengeance LPX Black 16GB DDR4 3200MHz CL16 Dual Channel Kit
- Placa video Palit GeForce RTX 3070 GameRock OC 8GB GDDR6 256-bit
Monitor cu rezoluție HD Ready? Placa video puternica, cu multi GB?
E greșită gândirea aceasta. Lecturați articolul despre cum sa alegem corect o placa video și va veți da seama ca pentru un monitor cu rezoluție FULL HD nu avem nevoie de o placa video „avion”. Daca urmărim sa ne schimbam în perioada următoare monitorul sau poate sa mai adăugăm un monitor, putem alege și o placa video mai „potenta”. Decideți voi dacă vreți să dați peste 4000 de lei pe o placă video.
Sigur, 2024 înseamnă mai multe monitoare, generație de sisteme destinate realității virtuale, RGB și așa mai departe.
Pași de urmat in cazul in care nu avem buget suficient pentru un calculator de gaming
Așa cum am zis mai sus, e posibil sa nu avem toți banii disponibili, însă putem sa schițăm un calculator pe care sa îl construim în timp.
Diferă de la persoana la persoana, unii pot avea nevoie doar de 2,3 componente, alții le pot folosi pe cele vechi. De multe ori, se poate folosi o sursa veche, un DVD RW, un hard, o carcasa, periferice, poate chiar RAM-ul, dacă este compatibil. Totul este sa știm modelul și specificațiile exacte ale acelei componente.
In functie de acestea, putem configura si restul componentelor. Trebuie sa retineti urmatoarele:
- placa video este compatibila in 90% din cazuri, dacă este pe PCI Express.
- sursa trebuie sa „ducă” tot consumul sistemului, este recomandat chiar sa rămână, pentru backup încă 10-20% din capacitatea ei.
- procesorul si placa de baza trebuie sa fie pe același socket.
- RAM-ul este oarecum independent. 16 GB RAM sunt arhisuficienți pentru jocuri în momentul de fata. 8 GB, cel puțin pentru sistemele cu placă video integrată, mai ales de la AMD nu sunt ok.
Ar mai fi o varianta, pe care, personal, prefer sa o recomand celor fara buget prea mare intr-un timp scurt. Sa achiziționeze un calculator fără placa video dedicata, ci doar cea integrata, de la procesor. Cei de la Intel au făcut progrese foarte mari, cu plăcile lor video integrate. Daca alegem un procesor I5, plăcile video incorporate HD isi fac treaba, provizoriu.
Evident ca, daca vrem ceva mai mult, trebuie sa investim…
Sistem de operare, ce folosim?
E simplu răspunsul: Windows 10. Pentru cei care sunt familiarizați cu sistemele de operare de la Microsoft trebuie să meargă pe cel mai nou sistem de operare.
Nu pentru că vă recomand eu, ci pentru că Microsoft a decis ca, de la Kaby Lake, treburile să fie simple: compatibilitate doar cu Windows 10.
Cei care își fac o configurație pentru linux ar trebui să nu le răspund eu la întrebare, ci își vor răspunde singuri. Ei, de obicei, sunt mai experimentați și vor ști ce distribuție să aleagă.
Se poate face chiar și o aroganță pentru a se folosi Mac OS X. Sunt configurații pentru Hackintosh. Eu unul nu mă omor după Mac OS X, mai ales pe configurațiile de generație nouă. Trebuie testat și văzut dacă există drivere pentru calculator.
Sper ca nu v-am ametit cu atat de multe variante de calculator. Dar cam asa sta treaba in general. Daca aveti nevoie si de o alta parere pentru achizitia pe care urmeaza sa o faceti, nu ezitati sa comentati.
In plus, va recomand sa achiziționați online componentele de calculator, veti avea posibilitatea sa testați 14 de zile piesele, iar dacă nu va convin, sa le returnați. Este dreptul vostru reglementat prin lege. Luând online, scăpați de adaosul pentru chiria, plata angajaților si multe alte costuri ale magazinelor/ supermarketurilor, etc. La cele mai multe magazine online, transportul este gratuit.
Asamblarea componentelor. Unde o realizăm?
Sunt persoane pasionate de calculatoare. Totuși, nu sunt atât de îndemânatice. Eu unul prefer să mă las pe mâna celor care au făcut minim o dată un lucru. Dacă nu de câteva zeci de ori. Este bine ca aceștia să aibă habar cu produse ce pot depăși chiar și o mie de euro.
În funcție de preferințele fiecăruia avem mai multe opțiuni. Putem alege să ne asambleze cineva calculatorul sau putem alege să le asamblăm noi, acasă.
Recomand să se facă într-un centru specializat. Este mai bine pentru sănătatea componentelor. E posibil ca unele lucruri să le omiteți și să pierdeți mai mult decât să câștigați. Sigur, dacă ați mai făcut asta înainte, faceți-o fără probleme.
Dacă nu aveți posibilitatea să asamblați singuri și nici la un service ar fi bine să mergeți pe unul gata asamblat. Aveți aici câteva modele ok.
Sistem de gaming în rate?
Recunosc, primul sistem l-am avut și eu luat în rate. Știu că sistemul l-am luat în rate pe 5 ani de zile. Așa îmi permiteam la acel moment. Ce să vezi, acel sistem l-am vândut pe câteva sute de lei și eu am continuat să plătesc ratele la el.
Sigur, nu știam să îl echilibrez ca acum, nu știam ce e mai bun pentru jocuri. Ideea este ca voi să învățați din experiențele altora și să nu vă aruncați la rate fără motiv.
Nicu a zis
Nu
PIna acum am comandat pe emag si evomag
dar dc magazinul e de incredere nu exclud nicio optiune
Marius Cucu a zis
Salut Nicu, am revenit cu o configurație aici. În articol am făcut update la componentele ce nu mai erau în stoc.
Marius Cucu a zis
Trebuie schimbată placa de bază, iar ca memorie RAM te poți îndrepta spre DDR4. Ea e singura platformă care permite astfel de memorii.
Paul a zis
Ce imi recomanzi ca placa de baza si cat ram de ddr4?
Cred ca „ea” trebuia sa contin un link catre ceva dar pe telefon nu pot vedea daca asa este.
Marius Cucu a zis
Memorie Crucial DDR4 16GB (2 x 8GB) 2133MHz CL16
Placa de baza Gigabyte X99-UD4, Socket LGA 2011, Chipset Intel X99, ATX
Procesor Intel Core i7-5930K, 6 nuclee, Frecventa 3.5 GHz, Turbo 3.7 GHz, Cache L3 15MB, Box
Și placă video pe ce vrei să rămâi? Pe 970 GTX sau 980 GTX?
Paul a zis
Tu zici sa merg pe 970? Sau 980? Am vazut ca in teste 980 este un pic mai bun
Marius Cucu a zis
Depinde de bugetul tau. Dar daca tot mergi pe 5830k e pacat sa nu iei 980. Tu stii cat ai de investit 🙂
Paul a zis
Imi recomanzi un 980 anume? Banuiesc ca si la 980 sunt mai multe „versiuni”. Ssd de 512? de 256? Banuiesc ca imi trebuie o sursa diferita sau raman pe cea din vechiul wishlist?
Marius Cucu a zis
Trebuie schimbată placa de bază, iar ca memorie RAM te poți îndrepta spre DDR4. Ea e singura platformă care permite astfel de memorii.
Paul a zis
Ce imi recomanzi ca placa de baza si cat ram de ddr4?
Cred ca „ea” trebuia sa contin un link catre ceva dar pe telefon nu pot vedea daca asa este.
Marius Cucu a zis
Memorie Crucial DDR4 16GB (2 x 8GB) 2133MHz CL16
Placa de baza Gigabyte X99-UD4, Socket LGA 2011, Chipset Intel X99, ATX
Procesor Intel Core i7-5930K, 6 nuclee, Frecventa 3.5 GHz, Turbo 3.7 GHz, Cache L3 15MB, Box
Și placă video pe ce vrei să rămâi? Pe 970 GTX sau 980 GTX?
Paul a zis
Tu zici sa merg pe 970? Sau 980? Am vazut ca in teste 980 este un pic mai bun
Marius Cucu a zis
Depinde de bugetul tau. Dar daca tot mergi pe 5830k e pacat sa nu iei 980. Tu stii cat ai de investit 🙂
Paul a zis
Imi recomanzi un 980 anume? Banuiesc ca si la 980 sunt mai multe „versiuni”. Ssd de 512? de 256? Banuiesc ca imi trebuie o sursa diferita sau raman pe cea din vechiul wishlist?
Marius Cucu a zis
Paul, nu o să îți instaleze nimeni sistemul de operare. Nici dacă o să cumperi Windows-ul cu licență.
Paul a zis
Bun, multumesc frumos. Acuma am alte intrebari. Am vazut ca de multe ori recomanzi i5 in locul i7. Ai vreun motiv anume? Merita sa am un monitor ce poate rula si 4k? Asa doar ca sa nu mai investesc in unul atunci cand mai multe jocuri se vor putea juca la rezolutia de 4k? Un ssd mai mare merita? Sa zicem unul de 256 sau 512? Are rost sa leg doua placi in SLI/Crossfire? As avea o imbunatatire mare daca fac asta sau doar o imbunatatire mica? Imi cer scuze ca te bat la cap dar vreau sa inteleg cat de multe si sa profit de experienta ta. Multumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Prefer, pentru un sistem de gaming, să pun un procesor I5 pentru că nu e nicio diferență în jocuri între i5 și i7 momentan. Nu știm pe viitor dacă se va schimba ceva, dar toate jocurile de pe piață au FPS asemănător cu I5 și cu I7.
Merită și un SSD de 256 dacă îți permite bugetul. De obicei pe SSD se pune sistemul de operare și, cel mult, mai poți pune și 2,3 programe pe care le rulezi frecvent. Tehnologia avansează și în cazul ăsta, iar SSD-urile vor fi pe PCI Express și/ sau pe SATA Express. Încă se testează să se vadă ce este mai fiabil…
Tu trebuie să decizi dacă ai nevoie de mai mult de atât.(de obicei un SSD se ține gol 30-40% din el ca să reziste)
Plăci în Crossfire/ SLI momentan nu. De la directx 12 poate, dar momentan nu. Jocurile nu știu să folosească suficient de bine 2 plăci video. Mai bine una mai bună, schimbată la 2,3 ani decât 2…
Cât despre 4k, e tehnologie nouă, imatură. Un monitor ajunge pe la 2-2500 de lei, iar plăcile decente sunt cele de la nVIDIA 970, 980 GTX. Totuși nu sunt jocuri optimizate, nu știu să scaleze 4k.
Paul a zis
Ok, am vazut ca ai ales asus nvidia gtx 970 4gb. Exista ceva mai bun? Parca am vazut ceva numit Poseidon(sper ca nu spun prostii) ce consta din o nvidia 980 gtx cu racire cu apa si aer? Nu mai stiu daca erau ambele sau doar una dintre ele. Merita investit in asa ceva?
ASUS ROG Poseidon GTX 980 Graphics
Marius Cucu a zis
Înțeleg că vrei să cheltuiești toți banii din lume. Eu nu cred că merită răcirea pe apă momentan. O carcasă bună, aerisită, cu un airflow făcut cu cap va fi mai ok.
Mai degrabă, dacă tot vrei peformanțe maxime, poți face trecerea către un procesor cu 6 nuclee și chiar și cei care fac editare video profesională vor fi invidioși. Uite niște exemple de procesoare aici.
Paul a zis
I7-5930k suna ok insa la wishlist ul facut de tine daca schimb procesorul mai este viabila configuratia? Sau mai trebuie schimbari?
Marius Cucu a zis
Paul, nu o să îți instaleze nimeni sistemul de operare. Nici dacă o să cumperi Windows-ul cu licență.
Paul a zis
Bun, multumesc frumos. Acuma am alte intrebari. Am vazut ca de multe ori recomanzi i5 in locul i7. Ai vreun motiv anume? Merita sa am un monitor ce poate rula si 4k? Asa doar ca sa nu mai investesc in unul atunci cand mai multe jocuri se vor putea juca la rezolutia de 4k? Un ssd mai mare merita? Sa zicem unul de 256 sau 512? Are rost sa leg doua placi in SLI/Crossfire? As avea o imbunatatire mare daca fac asta sau doar o imbunatatire mica? Imi cer scuze ca te bat la cap dar vreau sa inteleg cat de multe si sa profit de experienta ta. Multumesc anticipat!
Marius Cucu a zis
Prefer, pentru un sistem de gaming, să pun un procesor I5 pentru că nu e nicio diferență în jocuri între i5 și i7 momentan. Nu știm pe viitor dacă se va schimba ceva, dar toate jocurile de pe piață au FPS asemănător cu I5 și cu I7.
Merită și un SSD de 256 dacă îți permite bugetul. De obicei pe SSD se pune sistemul de operare și, cel mult, mai poți pune și 2,3 programe pe care le rulezi frecvent. Tehnologia avansează și în cazul ăsta, iar SSD-urile vor fi pe PCI Express și/ sau pe SATA Express. Încă se testează să se vadă ce este mai fiabil…
Tu trebuie să decizi dacă ai nevoie de mai mult de atât.(de obicei un SSD se ține gol 30-40% din el ca să reziste)
Plăci în Crossfire/ SLI momentan nu. De la directx 12 poate, dar momentan nu. Jocurile nu știu să folosească suficient de bine 2 plăci video. Mai bine una mai bună, schimbată la 2,3 ani decât 2…
Cât despre 4k, e tehnologie nouă, imatură. Un monitor ajunge pe la 2-2500 de lei, iar plăcile decente sunt cele de la nVIDIA 970, 980 GTX. Totuși nu sunt jocuri optimizate, nu știu să scaleze 4k.
Paul a zis
Ok, am vazut ca ai ales asus nvidia gtx 970 4gb. Exista ceva mai bun? Parca am vazut ceva numit Poseidon(sper ca nu spun prostii) ce consta din o nvidia 980 gtx cu racire cu apa si aer? Nu mai stiu daca erau ambele sau doar una dintre ele. Merita investit in asa ceva?
ASUS ROG Poseidon GTX 980 Graphics
Marius Cucu a zis
Înțeleg că vrei să cheltuiești toți banii din lume. Eu nu cred că merită răcirea pe apă momentan. O carcasă bună, aerisită, cu un airflow făcut cu cap va fi mai ok.
Mai degrabă, dacă tot vrei peformanțe maxime, poți face trecerea către un procesor cu 6 nuclee și chiar și cei care fac editare video profesională vor fi invidioși. Uite niște exemple de procesoare aici.
Paul a zis
I7-5930k suna ok insa la wishlist ul facut de tine daca schimb procesorul mai este viabila configuratia? Sau mai trebuie schimbari?
Chiorean Cristian a zis
Buna, Marius. Am un buget de 1000 lei pentru un procesor, placa de baza compatibila si o placuta de RAM de 4 GB DDR3. As alege un procesor dintre AMD FX 8300 si Intel I3 4160. Care e mai bun? Daca te rog imi poti recomanda o placa de baza compatibila si o placa de RAM. Jocurile care au la cerinte windows de 64 bit merg pe windows de 32 bit?
Marius Cucu a zis
Alege FX 8300. Ca placa de baza poti merge pe ASRock 960GM-VGS3 FX. Ce sa cauti cu 32 de biti? Mergi pe sistem pe 64 de biti.
Chiorean Cristian a zis
Buna, Marius. Am un buget de 1000 lei pentru un procesor, placa de baza compatibila si o placuta de RAM de 4 GB DDR3. As alege un procesor dintre AMD FX 8300 si Intel I3 4160. Care e mai bun? Daca te rog imi poti recomanda o placa de baza compatibila si o placa de RAM. Jocurile care au la cerinte windows de 64 bit merg pe windows de 32 bit?
Marius Cucu a zis
Alege FX 8300. Ca placa de baza poti merge pe ASRock 960GM-VGS3 FX. Ce sa cauti cu 32 de biti? Mergi pe sistem pe 64 de biti.
Marius Cucu a zis
Paul, poti merge pe sursa asta: Corsair CS650M. E cu certificare GOLD, iar daca ai nevoie de un ventilator sau vrei sa faci un overclock pe viitor sa nu te doara capul.
980, variantele de la MSI, Zotac sunt ok, iar ca SSD cum ti-am zis mai sus, dupa cum crezi tu. Toate sunt cat de cat ok, limitate la aproape aceeasi viteza. Fiabile sunt Intel si Samsung.
Paul a zis
Salut! Ce zici de configuratia computerului acesta? Sistem Gaming Black Widow v2, Intel® Xeon® E3-1231 v3 3.4GHz Haswell, 32GB DRR3, 240GB SSD, HDD 1TB, GTX 980 ACX Cooling 2.0
Marius Cucu a zis
Nu arată rău deloc, deși aș alege o placă de bază cu un chipset mai ok. În rest, pare echilibrat.
Paul a zis
Cu ce ai vrea tu sa schimbi placa de baza?
Marius Cucu a zis
Paul, poti merge pe sursa asta: Corsair CS650M. E cu certificare GOLD, iar daca ai nevoie de un ventilator sau vrei sa faci un overclock pe viitor sa nu te doara capul.
980, variantele de la MSI, Zotac sunt ok, iar ca SSD cum ti-am zis mai sus, dupa cum crezi tu. Toate sunt cat de cat ok, limitate la aproape aceeasi viteza. Fiabile sunt Intel si Samsung.
Nicu a zis
Astazi vreau sa dau comanda
inca sunt nehotarit intre Intel si AMD
Am de ales intre doua configuratii.
Ce sfat imi dai si dc ai inlocui ceva? Configuratiile sunt asta si asta.
Nicu a zis
Astazi vreau sa dau comanda
inca sunt nehotarit intre Intel si AMD
Am de ales intre doua configuratii.
Ce sfat imi dai si dc ai inlocui ceva? Configuratiile sunt:
Memorie HyperX Fury Black 8GB DDR3 1600 MHz CL10 Dual Channel Kit
Placa video Sapphire Radeon R9 270 Vapor-X OC WITH BOOST 2GB GDDR5 256-bit
Carcasa Segotep Fighter C Black-Red
Sursa Sirtec – High Power Element BRONZE 600W
Procesor Intel Haswell Refresh, Core i5 4460 3.2GHz box
Placa de baza GIGABYTE GA-Z97X-Gaming 3
Hard disk Seagate Surveillance HDD 1TB 7200RPM 64MB SATA-III
sau
Placa video Sapphire Radeon R9 270 Vapor-X OC WITH BOOST 2GB GDDR5 256-bit
Carcasa Segotep Fighter C Black-Red
Sursa Sirtec – High Power Element BRONZE 600W
Procesor Intel Haswell Refresh, Core i5 4460 3.2GHz box
Placa de baza GIGABYTE GA-Z97X-Gaming 3
Memorie HyperX Fury Black 8GB DDR3 1600 MHz CL10 Dual Channel Kit
Hard disk Seagate Surveillance HDD 1TB 7200RPM 64MB SATA-III
Marius Cucu a zis
Rămâi pe Intel, dar cu placa de bază ASRock B85 Pro4, iar ca placă video alege pe ASUS GeForce GTX 960 STRIX DirectCU OC. Ieși mult mai bine pentru jocuri.
Nicu a zis
GIGABYTE GA-Z97P-D3 sau ASRock B85 Pro4
ma gindesc mai mult la varianta gigabyte pe placa baza
tu ce zici?
Marius Cucu a zis
Nu este rea, însă n-am vrut să-ți dau bugetul peste cap. De aceea am pus un model mai ieftinuț. 🙂
Nicu a zis
iar video varianta asta ca e pe 256 bit
http://www.pcgarage.ro/compara/746750,984717
Marius Cucu a zis
Nu, aici nu. Rămâi pe 960 GTX.
Florin a zis
Salut ,as vrea sa iau un sistem gaming cu i5 si o placa video buna,nu ma pricep dar cineva zicea sa iau cu ddr 4.Pot sa ma încadrez in 3000 RON . Poti sa imi faci o configurare ?o sa iau si un monitor fullHd separat
Nicu a zis
oricum am facut praf bugetul:))
l am suplimentat cu 1200 lei pina acum
Marius Cucu a zis
Ti-ai aruncat un ochi și la alte magazine? Ai făcut o comparație față de PcGarage?! 🙂
Nicu a zis
oricum am facut praf bugetul:))
l am suplimentat cu 1200 lei pina acum
Marius Cucu a zis
Ti-ai aruncat un ochi și la alte magazine? Ai făcut o comparație față de PcGarage?! 🙂
Nicu a zis
video era si asta GIGABYTE Radeon R9 270 OC WindForce 2X 2GB DDR5 256-bit
s o imperechez cu placa
dar nu stiu ce sa zic
astept parerea specialistului:))
folosesc pcgarage doar sa fac lista:)
unele componente l e am gasit mai ieftine pe emag
dupa ce finalizez lista incep sa caut variantele mai mici de pret
ma gindeam sa tai 300 din placa sa adaug un ssd de 128
d aia ti am dat si varianta asta
Nicu a zis
video era si asta GIGABYTE Radeon R9 270 OC WindForce 2X 2GB DDR5 256-bit
s o imperechez cu placa
dar nu stiu ce sa zic
astept parerea specialistului:))
folosesc pcgarage doar sa fac lista:)
unele componente l e am gasit mai ieftine pe emag
dupa ce finalizez lista incep sa caut variantele mai mici de pret
ma gindeam sa tai 300 din placa sa adaug un ssd de 128
d aia ti am dat si varianta asta
Marius Cucu a zis
Eu zic ca SSD-ul poți să-l lași pentru data viitoare. Mai degrabă axează-te acum pe componente pentru că un SSD poți să-l adaugi ușor după.
Marius Cucu a zis
Eu zic ca SSD-ul poți să-l lași pentru data viitoare. Mai degrabă axează-te acum pe componente pentru că un SSD poți să-l adaugi ușor după.
Nicu a zis
ok
te ai uitat si pe placa de la gigabyte?
fara sa te jignesc unii spun pe forumuri ca e mai performanta 256 bit fata de 128 la aceasi nr de giga
eu habar nu am
si asa m ati pierdut demult in detalii tehnice:))
Marius Cucu a zis
Pe rezoluții mici sunt aproape la fel, pe rezoluții mari 960-u este tătic. Totuși, nu cred că este cazul să investești într-un chipset din 2013, comparat cu unul apărut recent, ce va fi mult mai ok pentru anii viitori. Decizia finală este a ta.
Am găsit câteva teste în jocuri cu aceste plăci. Pe albastru este 960 GTX-ul. Link-ul este acesta.
Nicu a zis
comparatia e elocventa
m ai convins:)
mai uita te te rog pe hard Seagate Surveillance 1TB 7200 /64 dc e ok?
citesc pareri ca le a crapat in 2-3 luni
ma uitasem si la WD blue
dar de ala se pling mai multi
Marius Cucu a zis
WD Black sau ăsta sunt mai ok. Rata de retur e mai m`ică față de Seagate. Hardurile, chiar toate de pe piață sunt realizate automat, factorul uman aproape a dispărut. Ideea că ele crapă în primele 3 luni sau nu crapă deloc. De la orice brand poate crăpa.
Nicu a zis
pune ca link varianta ca nu vad
si ultima intrebare ca sa dau comanda
Carcasa: segotep Fither c sau Deepcool Landking?
Nicu a zis
ok
te ai uitat si pe placa de la gigabyte?
fara sa te jignesc unii spun pe forumuri ca e mai performanta 256 bit fata de 128 la aceasi nr de giga
eu habar nu am
si asa m ati pierdut demult in detalii tehnice:))
Marius Cucu a zis
Am editat acum. Scuze, e nebunie la serviciu inainte de Paste.
Orienteaza-te spre o carcasa Zalman. Un Z3 Plus e tot pe acolo.
Marius Cucu a zis
Am editat acum. Scuze, e nebunie la serviciu inainte de Paste.
Orienteaza-te spre o carcasa Zalman. Un Z3 Plus e tot pe acolo.
Andrei a zis
Salut. As dori o configuratie de gaming in bugetul de 10.000 lei, cu monitor inclus. Va multumesc!
Marius Cucu a zis
Perifericele vi le alegeți separat? Acolo chiar nu as vrea sa recomand nimic, fiecare prefera anumit brand. Cat despre un magazin,aveți ceva preferat?
Andrei a zis
Periferice insemnand mouse,tastatura si casti, da, mi le aleg separat. Ca si magazin, nu cred, desi majoritatea achizitiilor le-am facut de la PcGarage.
Marius Cucu a zis
Exact, despre acestea vorbesc. Am uitat sa va întreb de asamblare,va descurcați? La pcgarage stiu ca este 90 de lei, la mediadot gratuit în luna asta, iar emag doar dacă il ridicați din showroom. Si oricum niciunul nu cred ca mișca ceva pana după paste.
Andrei a zis
Salut. As dori o configuratie de gaming in bugetul de 10.000 lei, cu monitor inclus. Va multumesc!
Marius Cucu a zis
Perifericele vi le alegeți separat? Acolo chiar nu as vrea sa recomand nimic, fiecare prefera anumit brand. Cat despre un magazin,aveți ceva preferat?
Andrei a zis
Periferice insemnand mouse,tastatura si casti, da, mi le aleg separat. Ca si magazin, nu cred, desi majoritatea achizitiilor le-am facut de la PcGarage.
Marius Cucu a zis
Exact, despre acestea vorbesc. Am uitat sa va întreb de asamblare,va descurcați? La pcgarage stiu ca este 90 de lei, la mediadot gratuit în luna asta, iar emag doar dacă il ridicați din showroom. Si oricum niciunul nu cred ca mișca ceva pana după paste.
Andrei a zis
Cu asamblarea nu-i problema.
Ar trebui ca placa de baza sa fie pe ddr4? Astept un raspuns cu configuratia, multumesc.
Marius Cucu a zis
Salut. Cam așa aș vedea eu un sistem pentru tine. Pe viitor, dacă simți că te lasă cooler-ul pentru procesor, poți să îl schimbi cu ceva mai bun. În rest, configurația asta o să o duci câțiva ani buni de zile. Am făcut o configurație de 8500 de lei, iar 1500 de lei i-am lăsat pentru monitor. Aceasta se găsește aici.
Andrei a zis
Cu asamblarea nu-i problema.
Ar trebui ca placa de baza sa fie pe ddr4? Astept un raspuns cu configuratia, multumesc.