Dacă ne-am hotărât să alegem un SSD sau dacă ne-am hotărât să luăm un laptop cu SSD pe lângă vitezele uluitoare trebuie să îl și protejăm. După formatare sau poate la cumpărare un SSD poate să nu fie aliniat corect.
În aceste cazuri trebuie să facem noi manual lucrul acesta. Aveți aici un tutorial interesant legat de aliniera corectă a partițiilor unui SSD. Înainte de a alinia un SSD trebuie să fiți siguri că aveți în BIOS SSD-ul trecut pe AHCI. Acest lucru vă activează și funcția TRIM.
Totuși, este un articol în care lucrurile se faceau mai greoi, așa cum se întâmplă cu fiecare nouă tehnologie. Alinierea unui SSD se face mult mai ușor în zilele noastre, prin programe dedicate.
Dar ce este această aliniere? Cu ce se mănâncă?
Poate te interesează și:
Scrierea informației pe SSD se face în sectoare logice de câte 4 kb. Nealinierea unui SSD face ca performanțele acestuia să scadă foarte mult. Un hard disk obișnuit scrie pe 63 de blocuri de memorie, pe când un SSD are nevoie de 64 de blocuri de memorie. Tocmai de aceea apar și aceste erori și, inevitabil, trebuie să aliniem SSD-ul.
Un astfel de program de aliniere al partițiilor este și Partition Wizard Home Edition.
Pași aliniere SSD
După ce am înstalat programul trebuie să deschidem interfața și să căutăm SSD-ul cu probleme. În cazul meu, alinierea am realizat-o cu diskpart așa că nu mai avea ce alinia și am primit mesajul din poza de mai jos:
Pasii pe care i-am făcut au fost următorii:
- am selectat partiția pe care doresc să o aliniez, în cazul meu acel SSD de 60 de GB.
- am mers la meniul din stânga și am selectat Align Partition
- m-am dus în meniul de sus și am ales butonul verde Apply.
Cum verificăm dacă procedura a reușit?
Ca să verificăm că totul este în regulă valoarea offset-ului trebuie să fie divizibilă cu 1024. Așadar 1.048.576 cât avem pentru un SSD de 120 GB înseamnă fix 1024 KB x 1024 KB.
Așadar, vom merge în bara de căutare. Eu am Windows 10 așa că lucrurile sunt un pic schimbate. Vom încerca să găsim aplicația msinfo32.
Aceasta ne oferă informații referitoare la calculatorul nostru exact ca în poza de mai jos. Așadar vom merge la Storage și selectăm Disks. Acolo vom căuta SSD-ul. După cum se vede, eu mai dețin și alte hard disk-uri(3 la număr). Pe acestea le ignorăm și ne ocupăm de SSD.
Dacă nu este aliniat corect este posibil să aveți anomalii în testele sintetice, poate chiar eroarea SSD 31 K BAD.
De acest lucru vă veți lovi atunci când achiziționați SSD-ul și, probabil, sunteți curioși de vitezele de scriere și citire ale SSD-ului vostru. Programe precum AS SSD Benchmark vă ajută să depistați problemele de acest gen.
radu a zis
tocmai am aliniat partitiile cu tutorialul tau. a functionat perfect. mersi
mihai a zis
alinierea partitiilor se face inainte sau dupa instalarea win10?