Să alegi cel mai bun televizor 4k nu este chiar ușor. Analizez foarte mult domeniul și încerc să înțeleg care este profilul celor care cumpără televizoare ieftine. Așadar, am încercat să înțeleg cum fac oamenii, ce pași fac când aleg un televizor, fie el și unul ultraHD.
- CUPRINS
- Așadar, ce trebuie să urmărim când alegem un televizor 4k?
- 2 cele mai bune modele de televizoare 4k disponibile astăzi 18 Ianuarie 2025
- Renunțați la cifrele de marketing
- Renunțați la opțiunile de marketing
- Sunt televizoarele 4k curbate o idee bună?
- Televizoare OLED?
- Televizoare microLED
- Televizoare tip Wallpaper
- Parcurgem forumul?
Din păcate, nu mulți fac alegerea corectă. În sensul că sunt orientați spre preț, nu spre calitate.
Așadar, ce trebuie să urmărim când alegem un televizor 4k?
Sunt multe criterii de luat în seamă. Probabil că ar trebui să vorbim ore în șir pentru a vedea ce trebuie să alegem sau nu. Totuși, voi încerca să sintetizez și să ne auzim în comentarii.
2 cele mai bune modele de televizoare 4k disponibile astăzi 18 Ianuarie 2025
SONY 50X85K
- android
- LED FULL ARRAY
- 4K
- 2022
LG 43UQ81003LB
- webOS
- LG
- 4K
- 2022
Renunțați la cifrele de marketing
Da, știu că un neinițiat nu va alege decât după cifre. Dacă se prezintă bine, dacă e mai tare în cifre un Samsung decât un LG sau dacă reducerea este mai mare la Panasonic îl alegem pe cel din urmă.
Nu, lăsați lucrurile acestea deoparte. Urmăriți review-urile, urmăriți ce vă recomandă oamenii care chiar au un background, care se pricep la asta, nu la cei care vor să vă vândă produsul x. Da, sunt sigur că vor suna mai bine cuvintele celor din marketing, vor fi bune pentru voi ca să vă facă să cumpărați, dar… poate că nu e așa bună alegerea.
Renunțați la opțiunile de marketing
Mi-a luat ceva timp să învăț toți termenii, să văd dacă mă mint în față sau dacă este cu adevărat ceea ce trebuie. Un televizor 4k bun se va remarca printr-un panou de calitate, cu minim 100 Hz rata de refresh.
Dar nu sunt mâhnit degeaba pe cei din marketing pentru că au reușit să aducă termeni noi care să facă un pic de confuzie printre cumpărători. Așadar, fiecare producător în parte a reușit să scoată pe piață niște opțiuni pentru a induce în eroare. Opțiunile ar fi:
- Samsung Motion Rate
- LG TruMotion
- Sony MotionFlow XR
- Panasonic Image Motion
Practic, multe modele au specificațiile dublate. Așadar, e bine să împărțiți la 2 pentru a vedea cam care este valoarea reală a panoului. Multe se pot schimba de-a lungul timpului, din punctul ăsta de vedere, așa că vă invit să discutăm în comentarii legat de asta. Din păcate, la seriile noi abia pe high end vom găsi 100 Hz reali.
Toate se leagă de imaginea în mișcare pe care o găsim, predominant, la transmisiunile sportive. O exemplificare poate fi și în filmulețul de mai jos:
Sunt televizoarele 4k curbate o idee bună?
Se tot face marketing pe televizoarele curbate. De ceva timp lumea crede că sunt the new big thing. Din punctul meu de vedere, doar pentru că sunt wow ca design nu înseamnă că și merită. Unghiurile de vizualizare nu sunt aceleași, imaginea nu este chiar atât de uniformă, așa că nu înțeleg de ce ai merge spre o variantă de televizor 4k curbat.
În ultima vreme au cam dispărut de pe piață, așa că nu prea mai sunt disponibile în magazine.
Televizoare OLED?
Sunt cea mai nouă tehnologie apărută pe piață. Mulți consideră că sunt viitorul, mulți încă nu încearcă să intre pe teren minat. Totuși, cred că vânzările de OLED-uri vor exploda în anii următori. Mai toți producătorii au televizoare cu tehnologia OLED, iar anul acesta Samsung pare că va aduce așa ceva, cu ajutorul tehnologiei QD-OLED. Să vedem implementarea!
Televizoare microLED
Samsung a prezentat la CES o tehnologie interesantă. Este vorba despre microLED-uri. Se pare că vor putea să fie mult mai luminoase și nu sunt bazate pe tehnologia OLED. Este interesantă tehnologia și trebuie urmărită îndeaproape. Pe lângă Samsung și LG au prezentat televizoare de genul.
S-ar putea ca aceasta să fie viitorul, nu OLED-urile. Sigur că da, încă este o inovație, nu este disponibilă în producția de masă. Este scumpă de produs, așa că nu ne așteptăm să le vedem prea curând în țară.
Televizoare tip Wallpaper
Nu știu cum să le numesc exact pe acestea. Cei de la LG au lansat televizoare foarte subțiri ce se pun pe perete. Interesant este că acestea aproape că se aplică pe perete și sunt conectate la un box extern. Seria W este incredibilă atât ca imagine, cât și capabilitatea de a avea pune astfel de tehnologie într-un gadget cât se poate de mic.
Totuși, la noi în țară nu au ajuns astfel de modele. Sigur, se pot comanda de pe amazon, dar marea masă de oameni nu are acces la așa ceva și, oricum, nu își permite să dea banii pe un televizor de genul.
Care credeți că sunt cele mai bune criterii de alegere ale unui televizor 4k?
Din punctul meu de vedere, OLED-ul este mai bun. Nu există ceva mai ok pe piață în momentul de față. Există o discuție referitoare la miniLED, dar nu este la fel de OK pe zonele de negru.
Da, ca orice altă tehnologie are șanse de burn in. Fiind emisivă, șansele sunt mai mari. Totuși, există mult mai mult tratament față de ce era pe vremuri, așadar, cu multă grijă vom reuși să nu avem probleme cu burn in-ul.
Adaugă un comentariu