Acum ceva timp am făcut o prostie ștergând foarte multe fișiere importante. De fapt și de 2 harduri dintre cele 3 pe care le am pe calculator. A fost o minunăție. O perioadă incredibilă pe care n-aș vrea să o repet… Aveți aici un articol interesant, cu lucruri utile pentru a vă face recuperarea mai ușoară.
Dacă nu vă pricepeți sau nu doriți să vă complicați puteți apela la un service de laptopuri(în caz că aveți unul) care se ocupa cu recuperare de date. Ei sigur nu fac acest lucru prima dată și pot recupera datele într-o proporție mult mai mare.
Eu mă impac destul de bine cu linux-ul. Nu sunt expert, așa că nu vă așteptați să fiu un guru al linuxului. Pur și simplu la unele lucruri se dovedește a fi mult mai util față de Windows. Și nici gând că aș dori să pornim o polemică între Windows și Linux. Ambele sisteme de operare sunt bune pe segmentul lor.
Revenind la programele de recuperat fișiere… m-am gândit că este bine să vă prezint câteva utilitare cu care puteți să recuperați datele de pe hard disk cu ajutorul linux-ului.
Top programe de recuperat date pentru Linux
Voi insista pe programele live cd/ live stick. Dacă fișierele pe care le aveți de recuperat sunt de pe partiția de pe care rulați sistemul de operare recomandarea mea este să alegeți un program de genul. În felul acesta veți scrie cât mai puțin pe hard disk, iar informația va fi tot mai ușor de recuperat.
Knoppix
Este un utiliar din gama celor de care vă povesteam mai sus. Mișto este faptul că detectează hardware-ul și optimizează procesul de recuperare. Chiar se poate folosi și ca distribuție independentă. Acesta chiar vine cu programe preinstalate precum: OpenOffice.org, Abiword, The Gimp, Konqueror, Mozilla, Apache, PHP, MySQL.
Avira Rescue System
Se laudă cu faptul că recuperează date inclusiv de pe harduri aproape deteriorate. Pe lângă asta fiind creat de niște persoane care au cunoștințe temeinice despre devirusarea calculatorului. Apropo de asta, aveți aici o discuție interesantă despre antiviruși.
GParted Live
Este utilitarul pe care l-am folosit și eu când am încercat să recuperez datele. Mă oftic de faptul că ar fi trebuit să îl folosesc încă de la început. Aș fi rezolvat problemele fără să ajung să pornesc procedura de recuperare, iar toate fișierele să-mi „zboare” prin hard disk.
Eu l-am folosit direct din Ubuntu, însă puteți să folosiți și versiunea Live, să creați un stick bootabil sau un DVD pentru a boota cu GParted Live.
System RescueCd
Exact ca cele de mai sus și el este o variantă pentru recuperarea datelor. Este interesant faptul că suportă toate fișierele importante de sistem. Pe site-ul lor scrie că suportă ext2/ext3/ext4, reiserfs, btrfs, xfs, jfs, vfat, ntfs, chiar și samba and nfs.
Poate că nu trebuia să-l numesc top, ci mai degrabă listă de programe care recuperează datele. Pe lângă acestea mai sunt și utilitare precum: Ddrescue, Ubuntu Rescue Remix, F-Secure Rescue CD. Sigur că nu sunt singurele utilitare, tocmai de aceea vă invit să discutăm pe tema aceasta, să îmi spuneți ce experiențe ați avut cu unul sau cu altul.
Tu cu care te-ai jucat în ultima vreme?
Laurentiu a zis
Foarte interesant, multumesc mult pentru informatie, aveam nevoie !
Vali61 a zis
Cum pot recupera datele de pe un HDD la care MBR este deteriorat?
Yamasha a zis
Încearcă cu Recuva și recuperarea să fie făcută pe un alt HDD.