Dacă în articolele trecute făceam un top despre procesoarele importante, în acest articol vreau să nișez un pic discuția și să ajungem la procesoarele pentru gaming.
Când alegem un procesor pentru jocuri nu ne gândim deloc dacă acesta este chiar pentru jocuri sau nu. Nu avem nici pe departe banii celor din afară, cei care folosesc sisteme ca acestea pe post de gaming, așa că trebuie să ne mulțumim cu procesoare cât mai ieftine și cât mai performante.
Știu că este dificil, dar asta este situația din România.
Procesoare recomandate pentru gaming
De multe ori am observat tendința oamenilor de a alege după cifre. Cât mai mulți biți, frecvență cât mai mare, procesoare cu multe core-uri, cu puține thread-uri, dar uită să mai analizeze chipset-ul, să vadă rezultatele din review-uri, dacă acel procesor este de generație nouă sau dacă este un procesor ieftin tocmai pentru că au trecut ceva generații pe lângă el și dacă merită achiziționat.
Pe lângă aceste aspecte trebuie să luăm în calcul și faptul că anumite procesoare nu au un cooler decent, nu au o răcire decentă, așa că, cel mai probabil va mai trebui realizată o investiție ulterioară. Iar faptul că anumite procesoare au TDP ridicat ne fac ca alegerea să fie și mai ușoară. Apropo de răcirea pentru procesoare, iată aici un articol ce vă ajută să vă alegeți răcirea corespunzătoare.
AMD versus Intel în jocuri?
Avem de-a face cu veșnica discuție între AMD și Intel. Unii spun că este unul este mai bun, alții spun că celalalt este mai scump sau mai cald și fel de fel de discuții. Bătălia pentru procesoarele desktop nu este terminată, fiecare dintre cele două au procesoare mai bune sau mai slabe.
Odată cu AMD Ryzen s-a cam ridicat ștacheta din partea celor de la AMD. Lupta este mult mai strânsă, iar dacă analizăm prețurile este posibil ca bătălia să fie foarte, foarte strânsă.
În schimb, dacă vorbim despre procesoare mobile, pentru laptopuri și așa mai departe, lupta pare câștigată de Intel. Există câteva semne și din partea celor de la AMD care au reușit să producă un buzz cu modelele din seria Kaveri.
Procesor grafic
Absolut toate procesoarele din zilele noastre au câte un procesor grafic, practic o placă video integrată, cât de cât decentă cu care vă puteți face treaba decent. Nu este pentru jocuri, abia dacă veți putea juca titluri vechi, dar este o „placă video tampon”, o placă video care, în cazul în care nu aveți buget suficient, este foarte utilă.
Probabil că, dacă este un procesor bun, vă veți putea juca la rezoluții mici chiar și jocuri mai noi.
Pe de altă parte plăcile video integrate au ajuns tot mai performante. Odată cu noua generație plăcile video integrate vor deveni tot mai bune, dar și cerințele vor fi altele. Am tot vorbit despre monitoare 4k, astfel vom avea rezoluții mult mai mari pentru display-urile noastre, implicit plăcile video integrate vor fi mai solicitate.
Revin iar la bani și spun că nu întotdeauna avem ce ne dorim așa că putem alege să stăm câteva luni cu placa video integrată de pe un procesor puternic și mai apoi să alegem și o placă video competitivă.
Overclock
Am discutat și cu alte ocazii despre overclock. Procesoarele ieftine nu se pot overclocka, însă cele cu multiplicator deblocat pot primi boost foarte simplu.
Un avantaj în sensul acesta îl au procesoarele AMD. Ele pot primi overclock mai ușor și pot ajunge să fie mai performante chiar și cu 25%. Interesant este că, pe Ryzen, cei de la AMD promit lucruri frumoase și lasă frâu liber celor care vor să se joace cu procesorul.
La Intel overclock-ul este mai scump. Ne trebuie placă de bază care să știe overclock și de cele mai multe ori prețurile cresc direct proporțional cu aceasta.
vlad a zis
Intel e mai mult daca lucrezi ceva serios pe el. AMD iti iei daca nu ai bani, desi pentru unii 800 de lei ar insemna mult dar cred ca pentru o experienta de gaming placuta se merita mai mult AMD care e strict de gaming
Petrus a zis
Vă respect opinia, dar nu sunt de acord cu ea. AMD a pierdut total lupta cu Intel. Pe partea de fiabilitate, de consum, de performanțe, de orice.
Da, Intel a început să nu mai ofere atât de multă performanță, dar AMD n-a mai scos nimic de aproape 3 ani, iar Intel deja este pe 14 nm.
Pe sistemele high end Intel este cu mult peste AMD. Asta o să se vadă pe sistemele viitoare, în jocurile ce vor apărea în perioada imediat următoare.