Am vorbit in articolele precedente despre placile video pana in 300 de lei, acum vreau sa ridic un pic stafeta si sa vorbim despre placile video de 500 de lei. Nu vreau sa iau in considerare placile video sh, chiar daca exista variante oarecum OK, este posibil sa luam teapa, este posibil sa avem de-a face cu acei samsari care s-au dezvoltat pe partea de IT.
Putem avea de-a face cu persoane care repara si vând mai departe o placa video sau cu persoane care au făcut overclock agresiv unei placi video.
Acestea sunt motivele pentru care veti gasi placi video bune la preturi foarte mici. Analizati bine oferta, analizati sa aiba garantie pentru ca suntem societate de consum, nu se mai fabrica produse care sa tina o perioada lunga de timp.
In ce perioada facem cumpărăturile?
Evident ca nu vom gasi placi video la pret fix de 500 de lei, pe langa lucrul acesta, exista foarte multe situatii in care preturile se ridica sau scad, in functie de eventualele „promotii”. Din experienta de pana acum, eu va recomand sa comandati primavara sau vara produse IT pentru ca atunci sunt preturile cele mai mici.
Mai este o perioada foarte scurta, la inceputul toamnei, cand preturile sunt mai mici, dar si acolo trebuie urmarite atent. Oricum, treaba este relativa, la un produs de 500 de lei diferentele ar putea fi mici. Problema se pune la comenzi mai mari. Ceea ce vreau sa spun este ca Black Friday este o adaptare tipic „românească” si sa aveti grija ce achizitionati.
Cea mai buna placa video de 500 de lei
De data asta, pe buget de aproximativ 500 de lei avem solutii foarte bune de la nVIDIA. Sunt solutii ok si de la AMD, dar de aici incepe nebunia, de aici incepe sa piarda AMD teren pentru ca n-a reusit sa realizeze niste placi video care sa nu aiba nevoie de alimentare de 6 pini, care sa aiba un consum decent de energie.
Ca o recomandare de placa video eu as merge pe un nVIDIA 750 OC, care s-a lansat anul acesta si are chipset nou. Mai sunt si cateva variante, de generatie mai veche, dar potente de la nVIDIA. Nu stiu cat timp vor mai fi pe piata, au aparut deja serii noi si e posibil sa nu mai ramana pe stoc dupa Black Friday. nVIDIA 650 GTX este un pic mai performanta cu vreo 10% fata de GTX 750, insa are un consum mai mare si un directx mai vechi.
La ce folosim aceste placi video?
Poate rula chiar si pe sisteme mai vechi, pe socket 775, dar deja este maximul pe care l-as recomanda. Oricum, fara o sursa de calitate nu avem ce cauta cu aceaste modele. Acestea ar trebui sa fie pasul spre un upgrade de platforma.
Pe un display FULL HD aceste modele ar trebui sa faca fata cu brio cerintelor.
Daca aveti nelamuriri chiar si dupa ce ati citit acest articol documentat, puteti sa ma intrebati in comentarii referitor la achizitia pe care urmeaza sa o faceti.
Are nevoie de alimentare de 6 pini, asa ca va trebuie o sursa care sa aiba minim 500 W.
Graficul de mai jos ne arata consumul placii video. In jocuri consuma ~180 de wati, iar temperatura ar trebui sa stea pe la 50 de grade. Am spus pe la pentru ca, in functie de cum aveti wire management, in functie de cat de bine raceste carcasa voastra calculatorul pot diferi valorile.
Sper ca sfaturile de mai sus sa va ajute sa va alegeti placa video. Chiar daca eu am recomandat acest AMD, la fel de bine pot fi si alte variante mai bune sau mai proaste. Aveti mai jos un formular de comentarii si orice discutie la subiect este bine venita, la fel orice completare sau problema cu o astfel de placa video este acceptata. In felul acesta cititorii vor putea alege un produs bun, care sa nu aiba probleme.
Adaugă un comentariu