Acesta este o întrebare pusa de mulți, foarte mulți oameni. Asa cum am scris și în articolul „Placa video – sfaturi de achiziție„, articol care ar trebui citit de toți cei care doresc sa-și achiziționeze o placa video, nu e chiar ușor sa alegi o componenta de calculator dacă nu știi ce vei face cu ea.
Plăcile video s-au nisat in ultima vreme, au apărut variante pentru buget redus, variante pentru consum mic, dar și variante pentru performanta, care, evident ca au consumul mult mai mare.
De asemenea, exista placi video speciale pentru cei care fac editare video sau modelare 3D, direcționate spre cei care fac în marea majoritate a timpului asta. De menționat faptul ca dacă placa este foarte buna pentru editare, nu înseamnă ca va fi și cea mai buna pentru jocuri. Nu! Nu este deloc asa. Acolo intervin tehnologii precum VRAY, MERCURY, IRAY sau CUDA.
Dar acelea sunt placi video profesionale, de cele mai multe ori produse de cei de la nVIDIA QUADRO.
Mai sunt și placi video recomandate pentru cei care doresc sa se joace, de fapt, producătorii insista foarte mult pe aceste placi video de gaming pentru ca sunt foarte căutate și sunt destui de multi care pierd timpul prin jocuri.
Ce placa video îmi recomandați?
Dacă doriți sa va achiziționați o placa video, trebuie sa îmi spuneți configurația pe care o aveți sau la care va gândiți sa va o luați.
De cele mai multe ori, eu recomand modele precum aceasta. E un model pentru oameni normali, care nu investesc extrem de mult într-un calculator. Dacă vreți să fiți la curent cu cele mai noi titluri trebuie să mergeți pe așa ceva.
Bineînțeles ca trebuie sa precizați și dacă o veți folosi pentru gaming, dacă vreți sa faceți overclock sau dacă va fi folosita office, pentru filme sau browser. Trebuie sa precizați și un buget ca sa știm ce recomandam.
Pentru ca plăcile video consuma destul de mult, trebuie sa precizați și sursa pe care o aveți.
* Daca aveti nelămuriri referitoare la achizițiile pe care urmați sa le faceți, nu ezitați sa întrebați. Va vom oferi răspunsuri la toate întrebările.
Anonim a zis
Da. Si eu as fi interesat de o placa video care ruleze foarte bine la aplicatii grafice complexe. Si eu as vrea o recomandare :))
Administrator a zis
Ce inseamna aplicatii grafice complexe? Ce programe folosesti? Pachetul adobe? Sau ceva Maya? 3dmax? Programe de proiectare? Vreti sa puneti placa video pe un sistem nou sau pe unul existent?
Anonim a zis
Pentru Adobe Photoshop in general.
Marius Cucu a zis
Iti recomand placa video AMD Radeon HD7750, 1024MB, GDDR5, 128bit, HDMI, DVI, PCI-E face fata cu brio cerintelor din Photoshop. Este o placa video de buget, dar face fata cu brio. Am varianta aceasta pe laptop si merge fara probleme Photoshop. Chiar editez poze de pe aparatul meu foto Nikon D3200 fara nicio problema. Ce-i drept, ma ajuta si SSD-ul destul de mult.
Anonim a zis
Eu folosesc mult Corel Draw 13 insa trebuie sa recunosc ca sunt momente in care sacadeaza aplicatia.
Administrator a zis
E un program de grafica liniara, nu ar trebui sa consume prea mult, mai ales daca folosesti vectori.
Daca lucrezi cu fisiere de dimensiuni mari incepe sa fie o problema. Ma refer la faptul ca e posibil ca PC-ul tau sa fie suficient de performant, dar sa te traga in jos hardul.
distribuitor seminte pesticide si ingrasaminte a zis
Nu sunt foarte priceput in IT. As vrea sa va intreb daca la utilizarea unor softuri de gestiune in domeniul agricol este nevoie de o configuratie mai speciala a PC-ului, eventual de placa grafica mai performanta.
Multumesc!
Administrator a zis
Nu cred ca este ceva care sa consume multe resurse. Care sunt programele, care sunt cerintele de sistem?
33asul33 a zis
vreau sa cumpar placa video Gigabyte AMD Radeon HD 5570, 1024MB, am placa de baza k9n6pgm2-v2(ms-7309) si sursa 230W as vrea sa stiu daca suporta sistemu…
Administrator a zis
Banuiesc ca o iei la mana a doua, nu? Ca au aparut variante mai noi care sunt mai bune.
Nu te-ai uitat bine la sursa, 230V, daca este aceea placa de baza, probabil ca ai o sursa de 400, 450 W maxim si oricum nu e ceva de calitate.
In full load se duce pana la maxim 70-80 W, ar trebui sa mearga fara nicio problema.
In caz ca iti iei noua, mergi pe ceva mai nou si cu un procesor grafic mai bun: ATI RADEON HD 6570,2 GB, 128 biti
abiga a zis
Salut, configuratia mea este, Procesor – AMD A10 X4 5800K, 3800Mhz
Placa de Baza – Gigabyte F2A85X-UP4
Memorie RAM – Corsair Vengeance 8G (2 x 4096 MB), DDR3, 1600 Mhz
SSD Corsair Force GT 120 Gb
HDD 1T WD
Sursa Inter-Tech Energon 650W,
si vreau sa cumpar o placa video mai mult pt editare video, pt ca ma mai si joc, din cand in cand. am o camera video ce filmeaza in full hd, m2ts. eu as vrea o placa de la NVidia, dar as vrea sfatul dv. bugetul este cam de 250 de euro. va multumesc.
Marius Cucu a zis
Eu zic ca este suficienta asta, am pus-o acum 2 saptamani pe un sistem si chiar mi-a lasat o impresie buna.
Placa video Gigabyte nVidia GeForce GTX660, 2GB, GDDR5, DVI, HDMI, PCI-E
Totusi, daca ai buget mai mare, poti sa mergi si ceva mai sus. O somitate a placilor video in momentul de fata: placa video Gigabyte nVidia GeForce GTX760, 2048MB, GDDR5, 256bit, DVI, HDMI, PCI-E
Oricum, in editare video ambele sunt ok.
Daca ai probleme la editarea in HD, ai grija sa nu te limiteze hardul…
abiga a zis
multumesc mult. si inca ceva… placa mea de baza are pcie 2.0 iar placa recomandata e 3.0, afecteaza in vreun fel performantele placii video. mrs mult.
Marius Cucu a zis
Absolut deloc. Sunt 100% compatibile… Ai sursa OK, procesor relativ nou, nu ai de ce sa iti faci probleme.
Singura chestie ar fi carcasa, sper sa ai una destul de mare, ca sa iti incapa placa video. Daca 660 are 25,26 cm, gtx 760 are aproape 30 cm.
abiga a zis
Salut, si inca o data mersi mult pt sfaturi, referitor la achizionarea unei placi video, m-am hotarat la un Palit GeForce GTX 770 2 GB GDDR 5 Jetstream Edition, o vreau mai mult pt editari video, dar si pt ceva jocuri, dar mai rar. O parere despre aceasta placa, comparativ cu gigabyte GTX770, MSI GTX770 sau Asus GTX 770. Multumesc.
Marius Cucu a zis
Eu as merge pe varianta Gigabyte. Si palit-ul are racirea ok, dar gigabyte este mai ok, din punctul meu de vedere.
Oricum ar fi, toate 3 sunt variante foarte bune, conteaza mai mult ce brand iti place. Toate versiunile sunt OC din fabrica.
Ai grija la carcasa. Toate ajung la ~30 cm.
tudor ionut a zis
salut.
660 sau 7850? Asus sau altceva? Bugetul ar fi de 700/750 lei. Placa de baza asus p8p67.Multumesc!
Marius Cucu a zis
Fa un efort pana la placa video Sapphire AMD Radeon R9 270, 2048MB, GDDR5, 256bit, DVI, HDMI, PCI-E. E cu mult peste ale tale.
paul a zis
Salut! am achizionat de curand un sistem asa: I7-4771, placa de baza baza Asus H87-pro, 16 gb ram pe 1600 frecventa, sursa Corsair plus gold de 650 W, placa video Asus Gtx 770 DirectCU II pe 256 biti. Problema mea este ca atunci cand incep sa fortez prelucrarea video in editari (magix pro x6 sau adobe premiere pro cc), adica sa adaug efecte cat de cat intens, incepe sa sacadeze. DIN CE CAUZA?? poate sa fie latimea de banda prea scurta? (224 gb/sec cu cei 256 biti). Ce schimbare/completare ar trebui sa mai fac ca sa pot prelucra profesional, fara probl? De stiut: placa de baza suporta doar Crossfire!
Marius Cucu a zis
Eu zic că sistemul este decent. Nu știu ce harduri ai. Să nu fie probleme acolo. Totuși ce format editezi? Cuda ai activat? Folosești pluginuri CPU sau GPU? Sunt cele oficiale sau cu crack?
paul a zis
am un ssd samsung pe care ruleaza sistemul + programele de editat si un sshd seagate (d-ul) care este peste un hdd normal la 7200 rpm. Editez in full hd- MTS, cuda este activat in adobe premiere, iar pluginuri nu folosesc deocamdata. Sunt programele cu crack. Dau un ex pt adobe premiere: editarea in full hd se face in prealabil bine. pot sa adaug efecte fara sa sacadeze, DAR, cand incep sa incarc.. ca de ex: vreau sa aplic un blur+un sepia pe o bucata de film si incepe sa se vada sacadarea, daca mai adaug inca un efect peste-sacadeaza si mai tare. Nu la toate tipurile de efecte se intampla la fel de accentuat. In aceele situatii am urmarit evolutia procesorului si ramii; procesorul era pe undeva intre 40-60 %, iar ramii nici la jumate. Erau situatii in care procesorul era la 100% la alt tip de efecte decat cele de mai sus (nimic special), dar atunci nu sacada. Cam incalcita situatia, stiu. Tind sa cred ca latimea de banda al placii video este totusi cam ingusta pt astfel de editari pretentioase.Merci fain
Marius Cucu a zis
Mts=MPEG nu e nativ windows. De ce nu încerci sa convertești întâi? Pune un codec avantajos si un format pe care sa nu îl randeze în timp real. Poți încerca și varianta mac os x. Eu zic ca e suficient sistemul, nu ai mai avea nevoie de un upgrade…
paul a zis
M-ai putea ajuta cu un ex de codec bun si un format ca sa nu randeze in timp real?
Marius Cucu a zis
Eu pe Windows folosesc DV PAL cu AVI necompresat, iar pe MAC OS X(atunci cand sunt la munca) MOV si Quicktime.
Daca pun un MP4 sau ceva WMW la munca, pot sa-mi iau adio de la Final Cut, randeaza de pica.
paul a zis
merci mult pt ajutor! M-am descurcat
Lucian a zis
Salut,
Am sistemul :
AMD A8 6600K 3,9Ghz , 12Gb DDr3 1333mhz, Placa de baza MSI FM2-A55M-E33, Sursa 450W (daca trebuie o schimb) , HDD Sata 2 500Gb .
As vrea o placa video pt. gaming sa ruleze cam tot maxed aut, buget maxim 1000lei.
Marius Cucu a zis
Salut Lucian,
sursa este overkill pentru o placa video de 1000 de lei, iti recomand sa faci upgrade. Eu as merge pe o placa video Asus AMD Radeon R9 270 OC DirectCU II, 2048MB, GDDR5, 256bit, HDMI, 2x DVI, Display Port
langa care sa pui si sursa Corsair CP-9020050 550W, ATX2.3 care are amperaje foarte ok pe rail-uri.
Apropo, sper ca ai monitorul cu rezolutie FULL HD:)
Lucian a zis
Multumesc pt. raspuns, monitor am un LED 22″ FullHD .
E vreo diferenta intre 2gb si 4gb memorie GPU in jocuri?
Marius Cucu a zis
In cazul in care ai de gand sa proiectezi pe 3,4 monitoare… chiar vor fi diferente. Pana atunci te bucuri de marketing-ul celor care fabrica placi video :).
Daca citesti articolul asta. vei intelege multe lucruri despre cum „vand” acestia placile video. 🙂
Lucian a zis
Am gasit asta si am inteles mai bine cum sta treaba cu VRAM-il
https://www.youtube.com/watch?v=XdkLhMhnTa4
Chiar nu e nevoie mai mult de 2gb.
Sursa nu ar fi mai ok modulara?
Marius Cucu a zis
Diferenta dintre cea modulara si cea non modulara nu este prea mare. Doar cablurile pot fi detasabile… In rest, specificatiile sunt aceleasi, protectii etc.
Daca vrei sa iei una modulara, te poti indrepta spre sursa Super Flower SF-550K12XP, 550W, Modulara, PFC Activ
PS Foarte bun filmuletul, o sa-l promovez si eu de acum incolo.
andu a zis
procesor intel core 2 duo 3.16 ghz
sursa 500w
placa video geforce 8800 gt
500gb ssd
4gb ram ddr2
vreau sa i fac un upgrade pt jocuri si nu stiu ce ar trebui sa schimb la el mai exact….
Marius a zis
Păi este greu să-l faci pentru jocuri în momentul de față. Au apărut încă 7 generații de procesoare de atunci. Singurul lucru pe care l-ai mai putea schimba la sistemul acesta este placa video, dar n-o să ai performanțe extraordinar de mari.
Trebuie schimbată platforma cu una actuală. Ce buget ai pentru upgrade?
Tibi a zis
Sursa: 450w
Intel Core 2 Duo e6700 : 2,66Ghz
2GB Ram DDR2
SLOT : PCI-EX 16 1.0
Cam ce placa video s-ar potrivi cu acest sistem,de gaming preferabil. Nu am placa video si trebuie sa-mi cumpar unul. Eu ma gandeam la 8800GTX sau 9800GTX+ pentru ca este un sistem mai slabut.Oare e o alegere potrivita ? Daca nu este,ce alta placa video mi-ati recomanda sau?Nu conteaza cati bani costa,am destui.Va multumesc si va respect.
Marius a zis
E destul de veche platforma, dar ai putea încerca și ceva mai nou. Cred că aș merge până la un SAPPHIRE Radeon™ R7 250.
Costel a zis
Salut,
Am un sistem mai vechi, placa baza asus P5K64 WS, cu 8GB DDR3 1333 si procesor XEON X5470 3.3Mhz 1333 12mb cache modat, SSD 128GB, sursa 500W.
Am testat pe acest sistem o placa video Sapphire Radeon R7 250 512SP Edition 2GB DDR5 128-bit insa reda sacadat fisierele 4k (pe un tv 4k panasonic conectare prin HDMI (4K 60/50p cu HDCP2.2)) chiar daca sunt rulate de pe ssd sau de pe youtube.
Care ar fi configuratia minima a unui sistem nu pentru jocuri, doar pt browsing si vizionare filme, in special 4k (4096×2160 sau 3840×2160) ? Banuiesc ca nu placa video e problema aici.
Marius a zis
Buget?
adi a zis
Buna ziua
Pentru vizionare de filme 3D trebuie o placa video 3D? este vre-o diferenta intre o placa video 3D si una normala? systemul pe care al am :radeon HD 6670 1 Gb ,procesor intel 3,4Ghz ,memorie 16 Gb DDR 3 si un televizor curbat Smart LED Ultra HD 3D, 197 cm, SAMSUNG UE78JS9500.Filmele se vad super ok.Dar vreau sa ma lamuresti daca cu o placa video 3D o sa se vada mai bine?Eventual sa-mi recomanzi una(doar pentru filme 3d o vreau)Buget 2 000-3 000 ron.
Multumesc.
Marius a zis
Ar trebui să poți vedea filme 3D cam cu orice placă video.