CCleaner este unul dintre cele mai folosite programe de curățat calculatorul. Atât de fișiere temporare, cât și de registre nefolositoare, de la programe dezinstalate prost, dar și alte lucruri.
Nu am fost fanul acestuia, ci am încercat alternative. Primul pe care l-am folosit a fost Tune Up Utilities.
Dar de când sunt fel de fel de probleme cu el, chiar și cu upgrade-ul la Windows 11 parcă nu l-aș mai mai folosi pe niciun fel de calculator. Mai ales când sunt și variante cu versiuni gratuite precum Privazer, precum CCleaner.
În articolul de astăzi vreau să insist pe CCleaner și pe lucrurile mai puțin cunoscute de utilizatori. Unii pot să știe lucrurile acestea, alții poate că abia acum le descoperă. Ceea ce îmi place la CCleaner este faptul că acesta are funcție de monitorizare și curățare automată de registre. Funcția aceasta îmi amintește de Tune Up Utilities și eu prefer să nu activez această opțiune.
Secure Wipe
Despre Secure Wipe s-ar putea discuta multă vreme. Ca să vă faceți o idee ar trebui să știți mai multe date despre scrierea fișierelor pe harduri. De fapt și de drept, atunci când ștergeți niște fișiere din calculator, nu se șterge efectiv, ci este aruncat într-un sertar să îi spunem. Pe undeva pe hard. Nimeni nu știe exact unde este, dar până la o viitoare scriere de informație, exact în acea zonă, veți putea recupera fișierele. Sau măcar o parte din ele.
Secure Wipe-ul vine în spate și scrie cu informație peste acele date. Acea informație este codată, în funcție de ceea ce alegem.
CCleaner are opțiune de Drive Wiper și putem alege cât de „agresiv” să ștergem acele date. Vedeți mai jos câțiva algoritmi de ștergere a informației. În dreptul Wipe avem de ales dacă ștergem tot sau dacă ștergem doar pe cele din spațiu rămas liber pe hard.
Găsește fișierele duplicat cu ajutorul CCleaner
Unii oameni ordonați ar putea spune că nu au de ce să bage așa ceva în calculator. Eu, pe cât de ordonat încerc să fiu, nu îmi iese întotdeauna. Mai ales dacă vin proiecte unul după altul. Încep pe unul, continui pe al 2 lea și este o totală varză la mine în calculator. Anii trecuți puteam jura că niciodată n-o să ajung așa dezordonat.
Dar timpul nu ține cu mine, iar viitorul nu știi cum este.
Cu ajutorul CCleaner puteți găsi fișiere duble și puteți elibera foarte mult spațiu. De exemplu eu am găsit destul de multe poze pe care le-am pus în două locuri. Niciodată n-au fost editate, dar știu că-s acolo.
Mai sunt și alte lucruri pe care le știe CCleaner. Un program care are foarte multe lucruri interesante și care sunt gratuite. Mă gândesc la rapoartele hardurilor. Observați în poza de mai sus Disk Analyzer, un tool interesant.
Funcția de dezinstalare ajută pe cei mai nepricepuți să șteargă programele instalate sau jocurile care au „codițe” prin calculator.
CCleaner este un program complex ce merită încercat. Ce alte astfel de programe mai folosiți pe calculator?! Cât de mult vă mai preocupă astfel de activități având în vedere că SSD-urile, în zilele noastre, ne fac viața mult mai ușoară?!
EU a zis
Pe mine Ccleaner-ul asta m-a pus pe ganduri. Nu stiu cat de bine isi face treaba. Spun asta ptr.ca incep sa fac o scanare ptr.inceput. Bineinteles ca apare semnul cu omuletul trist si mesajul ca putem sa-l facem mai bun pc-ul. Dupa ce fac curatarea si imi apare sigla cu soare si omuletul care este fericit si pc-ul meu este curatat inchid totul si incep din nou aceeasi procedura. Si…ce sa vezi acelasi simbol. Adica omuletul trist si ca pc-ul meu nu este prea ok. Fac din nou acelasi lucru ptr.curatare apoi din nou omuletul vesel ca tot este ok si deschid ccleaner si din nou bineinteles acelasi simbol ca pc ar trebui curatat. Ce este asta?????????
Yamasha a zis
Dar de ce nu te folosești de utilitarul celor de la Windows? Ce sistem de operare folosești?