În rândurile următoare o să discutăm despre un software de recuperare de date. Am discutat, la un moment dat, despre Linux și despre cum se recuperează datele acolo. Sigur, discuția este mai lungă, mai ales dacă discutăm despre diferite medii de stocare.
Până la urmă, ceea ce contează este ca tu să îți recuperezi datele. Iar lucrurile sunt mai ușoare atunci când nu te atingi de fișiere. Cu cât ai scris mai mult pe acel disk, cu atât este mai greu să recuperezi datele de pe acel dispozitiv.
Datele de pe hard disk-uri se recuperează un pic mai ok, dar pe memoriile flash așa cum sunt cele de telefoane sau cele pentru aparate foto DSLR nu se recuperează chiar atât de ușor.
Se poate încerca cu un program de recuperare date, dar succesul nu este chiar garantat.
M-am jucat cu EaseUS Data Recovery și am vrut să vă arat cât de util este atunci când ai probleme.Foarte important este aspectul pe care vi l-am prezentat în poza de mai sus. E foarte important să nu acționați cu nimic pe hard disk-ul pe care aveți de recuperat date. Trebuie să fie instalat în altă locație. Eu, pentru recuperare, foloseam adaptoare SATA și le puneam în laptop ca să fiu sigur că nu sunt probleme.
În felul ăsta am recuperat multe date.
Interesant este faptul că EaseUS vin cu software ce încearcă să recupereze datele inclusiv de pe telefoanele mobile. Evident, opțiunea este plătită. Ca să recuperezi date, mai mult de 2 GB, trebuie să iei licență plătită.
Până la urmă, dacă vezi că își face treaba, iar tu ai nevoie de datele tale… încerci și varianta asta.
Varianta gratuită nu poate recupera decât 500 de MB de date. Când ești pus în fața faptului împlinit cred că ai nevoie chiar de varianta plătită. Uitându-mă la prețurile pentru licențe nu pot spune că este chiar mare investiția. Sigur că mă gândesc că, dacă te duci într-un centru de recuperare date, ai toate șansele să lași câteva sute de lei.
E mișto că poți organiza foarte bine datele, după ce le-ai recuperat. O mare problemă este atunci când recuperezi că nu mai ai denumirile fișierelor. În cazul ăsta este o muncă titanică să vezi care este mov, care este mp3, care este mp4.
Eh, cu programul ăsta îți poți sorta fișierele foarte ușor. Oricum vei avea muncă titanică, muncă de indian la recuperarea datelor.
În cazul în care scanarea rapidă nu dă rezultate aveți și varianta Deep Scan. Ea are alt algoritm ce vă ajută să vă îmbunătățiți performanța scanării fișierelor.
Ca alternativă aveți și soluția celor de la Remo Recover. Puteți încerca și opțiunea de recuperare de date pe care o oferă aceștia. Aruncați un ochi pe site și veți găsi atât opțiune pentru Windows, cât și pentru Mac OS X.
Laurentiu a zis
Foarte interesant articol, aceste soft-uri te pot salva din situatii delicate.
Anca a zis
Acest tip de soft poate fi o adevarata minune, cu totii stergem lucruri din graba si in acest fel stergem si alte lucruri care ne trebuie.