S-a lansat de curând seria cea nouă a celor de la AMD. Aceasta este concurenta directă pentru seria 9 a celor de la nVIDIA. Așadar, în articolul acesta voi încerca să aduc argumente pro și contra pentru fiecare dintre cele două serii.
Vom aborda doar AMD R9 380 și nVIDIA 960 GTX. Dacă le comparăm din punct de vedere al prețului acestea se situează la valori aproximativ identice.
De exemplu, varianta celor de la MSI se găsește în jurul valorii de ~1080 lei atât pentru nVIDIA, cât și pentru AMD.
Din experiența proprie, cei de la MSI au soluții foarte bune pentru overclock, iar cei care sunt pasionați se pot orienta către un model de la aceștia. Iar faptul că are două ventilatoare înseamnă că băieții s-au gândit și la acest lucru.
Probabil că, dacă ați ajuns să căutați review-uri despre R9 380 și 960 GTX, înseamnă că oșcilați între una și alta. O să încerc să vă prezint atât avantajele, cât și dezavantajele acestor două plăci video.
Știm bine că este o luptă între cele două branduri, dar atât AMD, cât și nVIDIA au scos 2 plăci de excepție, cu mult peste cerințele jocurilor din zilele noastre. Pe scurt, dacă veți lua oricare dintre aceste două plăci video sigur veți juca la Ultra. Problema se pune, evident, la cât de multe FPS-uri scot aceste plăci video în jocuri.
Avantaje și dezavantaje pentru nVIDIA 960 GTX și R9 380
Marea realizare a celor de la nVIDIA a fost consumul de energie. De fapt și de drept, de ceva ani de zile lupta se duce către consum. Cu cât avansăm spre gadgeturile mobile, cu atât se cere consum tot mai mic pentru gadgeturi, pentru plăci video.
Consumul celor două plăci video
Așadar, mai jos aveți consumul celor două plăci video. În funcție de producătorul pe care îl alegeți puteți să aveți un consum mai mare sau mai mic. Diferențele sunt mici, însă.
Observați că sunt aproape 100 de W între cele două modele, așadar cu o sursă de calitate, de până în 500 de W este suficientă pentru sistemul vostru. Cel de la AMD are nevoie de 2 cabluri de 6 pini, pe când cel de la nVIDIA are nevoie de unul de 8 pini. Poate diferi de la un producător la altul.
AMD R9 380 are nevoie de o sursă de 500W care să aibă minim 28 amperi pe rail pe când nVIDIA poate rula cu o sursă de 400W care are cel puțin 20 amperi pe rail.
Temperaturile celor două placi video
În graficele de mai jos, cu portocaliu aveți temperatura în idle, iar cu roșu aveți temperatura la care poate ajunge fiecare dintre cele două plăci video. Evident că sunt temperaturi relative, pot fi diferențe și de 10 grade dacă aveți o carcasă ce nu are un airflow corespunzător sau dacă sunt condiții meteo ciudate.
Concluzia o puteți trage și voi din graficul de mai sus. AMD-ul se încălzește mult mai mult față de modelul de la nVIDIA.
Benchmark
Pentru că am ajuns la finalul acestui articol m-am gândit că trebuie să vă pun și câteva teste cu aceste două plăci video. Diferențele sunt mici între acestea, mai ales dacă discutăm despre rezoluția FULL HD. Cei de la nVIDIA au fost recunoscuți că se descurcă foarte bine pe ultraHD, însă nici AMD nu se lasă mai prejos. În anumite situații cei de la AMD sunt cu puțin mai buni față de competiție.
Battlefield 4
Testele au scos la iveală faptul că nVIDIA a câștigat lupta cu nVIDIA. Diferențele sunt mici, vorbim de o medie de 1 FPS.
Crysis 3
În acest joc cei de la AMD au câștigat cu puțin bătălia pentru FPS-urile obținute. Media de FPS-uri este de 29 pentru modelul de la AMD, pe când cei de la nVIDIA au scos o medie de 27 FPS-uri.
Far Cry 4
Aici diferența este un pic mai mare pentru cei de la AMD, câștigă cu o diferența de 7 FPS-uri modelul R9 380.
Tomb Raider
Și în Tomb Raider treaba stă în favoarea celor de la AMD. De data aceasta cu o medie de 5 FPS-uri.
GTA 5
Proaspăt lansatul joc a fost testat și a obținut scorurile de mai jos. Și de data aceasta cei de la nVIDIA au fost lăsați în urmă de modelul celor de la AMD cu câteva FPS-uri.
alx a zis
care placa din acestea doua mi-o recomanzi pentru gaming si care e mai de viitor dintre cele doua prezentate de tine? Astept un Raspuns!!
Petrus a zis
Pai ambele sunt foarte ok. Acum depinde de configuratia ta, de sursa de alimentare si asa mai departe.
alx a zis
1.Intel i5 6500 skylake
2.Placa de baza msi gaming m5
3.DDR 4 gb kingston fury 2133
4.SSD KINGSTON 120 GB
5.Hard Seagate 1000
6.Sursa Thermaltake Smart 630 w 80 + Bronze
Petrus a zis
Nu e rau deloc. Eu as merge pe AMD in cazul de fata, ramane sa te hotarasti la brand. As merge si pe un SSD mai ok. Ce modele mai sunt in magazinul de la care alegi?!
alx a zis
Stiu ca SSD-UL este cam asa si asa..dar l-am cumparat deja si nu mai am ce face..poate cu timpul am sa-l schimb cu altceva mai bun…!!!
Bugetul pentru placa video este intre 1000-1200 de lei max!!
Petrus a zis
Fa un efort pana la R9 380X, chiar daca depaseste cu putin bugetul.
alx a zis
OK…multumesc pentru recomandare!!! O seara placuta!!!