Ultrabook-urile nu sunt ieftine deloc. Faptul că sunt ușoare, faptul că sunt considerate niște laptopuri business, laptopuri pentru cei care fac orice altceva decât să se joace pe un astfel de gadget, le pune în altă postură.
Dacă ne întoarcem un pic în anii de glorie ai notebook-urilor, acele laptopuri foarte ieftine și de proastă calitate, ne dăm seama că piața a dorit de ceva timp așa ceva. Din păcate, nu au fost de calitate așa că au dispărut destul de repede de pe piață.
Dorința de a avea un laptop ușor și de calitate a utilizatorilor a fost speculată de către cei de la Intel. Într-un context favorabil, în care lumea avea nevoie de laptopuri ultrasubțiri, au relansat aceste notebok-uri, cu specificații mult mai bune și cu un alt potențial.
Sigur că tehnologia a evoluat foarte mult în ultimii ani, hardware-ul s-a micșorat foarte mult, consumă mai puțină energie, se încălzesc mai puțin, iar cele mai ieftine ultrabook-uri din zilele noastre nici nu se pot compara cu cele vechi, chiar și cele care erau numite ultrabook-uri de top.
Cele mai bune ultrabook-uri în 2024. Hai să vedem ce să alegem
Sper că le căutați pe acelea care sunt de calitate. Cu cât este mai ieftin, cu atât veți găsit un ultrabook mai slab calitativ.
La ce trebuie să te uiți când alegi un ultrabook?
Aș enumera câteva aspecte:
- calitatea materialelor
- calitatea display-ului
- hardware-ul cât mai performant
- touchscreen de calitate
Calitatea materialelor
Este greu să ne dăm seama din fața unui display de calitatea materialului unui ultrabook dacă nu avem acces la el, dacă nu îl putem pipăi.
Pe de altă parte, nu putem împăca nici capra, nici varza: în online ai posibilitatea de a returna în 30 de zile, pe când în offline, din magazinele fizice, puteți doar să-l pipăiți și să-l testați câteva minute. Așadar, avantajos ar fi să găsiți o modalitate de a face ambele lucruri.
Calitatea display-ului
La cele foarte ieftine să nu aveți pretenții. Nu veți găsi cu display de calitate, mai ales dacă sunt variante cu touchscreen. Nimeni nu oferă calitate pe bani puțini.
Din păcate, atât în online, cât și în magazine nu prea găsim informații despre calitatea display-ului.
Hardware
Cele mai multe ultrabook-uri au componentele integrate. De la procesor, până la memoria RAM integrată pe placa de bază. Cu cât sunt mai mici ultrabook-urile, cu atât sunt mai integrate.
Procesor
Vom găsi destul de multe ultrabook-uri cu procesoare Intel. Cele mai performante vor avea Intel Core I3, I5, I7, iar cele ieftine vor avea procesoare din seria Intel Core M sau Intel Atom.
Placa video
Va fi integrată mai mereu. Anumite modele, un pic mai performante, au și placă video dedicată. Totuși, acestea nu au o autonomie a bateriei atât de mare.
Stocare
Veți găsi cele mai multe ultrabook-uri cu SSD. Am tot discutat despre SSD-uri și cu alte ocazii. Cel mai recent articol este aici.
Nici nu ar trebui să le iei în considerare pe cele cu hard disk. Nici nu ar trebui să te gândești că există așa ceva. Performanța, mai ales pe ultrabook, e realizată de SSD-uri, chiar dacă ai un procesor un pic mai slab.
Baterie
Având în vedere că acestea sunt disponibile cu un plăci video integrate sau multimedia așteptați-vă să aveți o autonomie foarte mare a bateriei. Cei care spun că poate ajunge și la 10-11 ore durata bateriei chiar nu mint. Sigur, în timp, bateria se va consuma. E normal. Face parte din categoria consumabilelor.
În concluzie, orientați-vă foarte bine în momentul în care alegeți un ultrabook. Gândiți-vă dacă aveți nevoie de un astfel de gadget sau de un laptop. Poate… de ce nu, de un PC?!
2 ultrabook-uri pe care le-aș lua și acum dacă aș avea buget
Evident, nu vă așteptați să vă jucați. Nu sunt pentru așa ceva. Dar chestii de business puteți face fără probleme.
ASUS TUF Dash FX516PE-HN023
- procesor I7-11370H
- 15.6″ FHD 144Hz
- 16GB
- 1TB SSD
- nVidia GeForce RTX 3050 Ti @4GB
Lenovo IdeaPad 3 15ARH05
- AMD Ryzen™ 5 4600H
- 8GB DDR4
- SSD 256GB
- NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB
- Free DOS
HP Pavilion 14-dv0031nq
- i7-1165G7
- 15.6″ FHD
- 8GB
- 512GB SSD
- Free DOS
Asus
Asus a făcut deja o istorie în realizarea de ultraportabile. Țin minte că primele modele pe care le-au realizat au fost cele de Transformer. Seria nu era cea mai bună, dar îți făceai treaba cu ea.
Cel mai probabil au plecat de la ideea că oamenii au nevoie de portabilitate și că trebuia să se întâmple ceva după ce a trecut era netbook-urilor.
Din punctul meu de vedere, dacă zici concurența cu Windows de la produsele celor de la Apple trebuie să te uiți și la seria Zenbook.
HP
Seriile acestora business sunt din ce în ce mai bune. Au adus în față modele ce pot fi considerate ultrabook. Sigur, ca părere personală, nu sunt fanul modelelor rotunjite. Ei au un design cu colțuri rotunde, pe când celelalte sunt ceva mai drepte. Ține de gusturi, evident.
Dacă zicem HP zicem Elitebook. Poate că nu se mai fac ca pe vremuri, dar dacă vă orientați o serie mai sus decât cea entry level n-aveți cum să dați greș.
Adaugă un comentariu