Cea mai bună placă video este cea pe care o ai. Cam asta putem spune, dacă ne raportăm la prețuri, dacă ne gândim că totul se scumpește în perioada asta.
Știm foarte bine ca una dintre cele mai importante componente a calculatorului este placa video. Așadar, de ce sa nu încercăm sa alegem o placa video de calitate, o placa video care sa ne ajute la rezolvarea tuturor lucrurilor de care avem nevoie.
Placa video integrata sau dedicata?
Placa video integrata este disponibila la procesoarele de noua generație. In ultima vreme, pentru a ajuta piața de dispozitive mobile, procesoarele s-au micșorat, au început sa consume tot mai mult si sa aibă o placa video integrata. Aceasta este din ce in ce mai performanta. Aceasta este destinata pentru calculatoarele office si cele care nu au nevoie de foarte multa procesare grafica. E posibil ca unele jocuri cu rezoluții mai mici si fără mari cerințe sa le puteți juca chiar foarte bine.
Atât AMD, cât și Intel au procesoare cu plăci video integrate și dedicate.
Placa video dedicata este cea clasica, cu care ne-am obișnuit toți. O folosim in momentul in care avem nevoie de task-uri complexe, un joc, o editare video, procesare 3d si așa mai departe.
Specificatii tehnice
- Interfata – placile video au fost dezvoltate pe un anumit standard pentru a fi compatibile cu placa de baza. O perioada buna de timp placile video au fost pe slot AGP, apoi s-a facut trecerea la PCI, ca in zilele noastre sa beneficiem de placi pe PCI-express, PCI-express 2.0, chiar mai nou PCI-express 3.0. Vreau sa-i linistesc pe cei care doresc sa-si achizioneze o placa video PC express 3.0 pentru un calculator cu PCI express 2.0. Aceasta este compatibila 100%, eu cel putin am asa ceva si functioneaza perfect.
- Model/serie GPU – placile video au un procesor grafic, aproximativ ca cel de la procesor doar ca se numeste Graphics processing unit. De obicei, doua placi care au acelasi GPU se vor comporta asemanator. Totusi, de cand s-au nisat componentele de calculator este posibil ca unii integratori sa modifice unii parametri.
- Pixel Pipelines – parte din placa video care transforma informatia din pixeli. Este strans legata de viteza de redare a imaginii. De exemplu, daca avem o placa video cu 8 pixel pipelines putem sa procesam de doua ori mai multa informatie fata de o placa cu 4 pixel. Sigur, acum placile video pot ajunge chiar si pana la 3072 pixel pipelines. Daca veti folosi placa video pentru randat sau pentru modelare, trebuie sa luati in calcul si aceasta optiune. Este in stransa legatura cu Shader Model, de care vom vorbi in randurile urmatoare.
- Shader Model – in jocuri se cere si aceasta optiune. La fel ca si la directx, cu cat este mai noua, cu atat este mai bine. Practic Shader Model sunt niste instructiuni (Vertex, Geometry, Pixel) folosite de OpenGL si Direct3D care ajuta la utilizarea efectelor grafice.
- BUS – daca inainte ne chinuiam cu placi video de 2biti, 4 biti, iata ca acum o placa video poate avea si 512 biti pe BUS. Asta inseamna ca magistrala poate executa operatii mai rapide, iar transferul de date dintre GPU si memorie va avea viteze foarte bune. Practic BUS-ul este traseul dintre procesor si memorie, tocmai de aceea il mai gasiti si ca “latimea de banda a magistralei”. Largimea BUS-ului ne arata cati biti pot circula intre memorie si procesor. Daca avem o placa video pe 512 biti vor circula nu mai putin de 512 biti simultan intre memorie si procesorul placii video.
- Memoria Video – si aici, cu cat avem mai multa memorie video, cu atat este mai bine, dar atentie ca aceasta unealta se poate transforma intr-o unealta de marketing. Memoria RAM a placii video este cu adevarat folositoare cand avem mai multe monitoare sau avem rezolutii foarte mari. Ca sa va dati seama, eu am ales o placa video pe 320 BITI(BUS) si cu 1.28 RAM, cu care tin doua monitoare FULL HD, adica o rezolutie de aproximativ 3850×1920. Asadar, nu are rost sa investiti foarte mult in RAM-ul placii video. In momentul de fata 2 GB mi se pare arhisuficient. Si, ca sa intelegeti mai bine despre ceea ce vorbesc, magazinele se bazeaza pe faptul ca lumea se uita la cata memorie are placa video, dar nu se uita si la ce BUS sau ce frecventa are aceasta. O placa video cu BUS 512 si cu 1 GB VRAM va fi mai rapida ca o placa video cu BUS 256 si 4 GB VRAM. Lucrurile acestea sunt importante pentru cei care aleg sa faca overclock. Totusi, trebuie sa intelegeti ca tot ce este afisat pe ecran/ ecrane provine din VRAM. Traseul este urmatorul: imaginea este citita de procesor, apoi este scrisa in VRAM. Daca avem foarte putina memorie VRAM, in unele jocuri este posibil ca umbrele afisate sa nu fie foarte clare, tocmai din cauza ca avem prea putina cantitate de VRAM, iar informatia nu poate fi stocata. Ce v-am povestit eu in randurile de mai sus este valabil pentru placile video care au 4GB VRAM, dar care si ii folosesc asa cum trebuie.
- Racirea – probabil cel mai important lucru cand vine vorba de o placa video. Fara o racire adecvata va puteti “praji” componentele. Racirea este de doua tipuri: activa sau pasiva. Cea pasiva este construita dintr-un radiator de mari dimensiuni, iar cea activa are un radiator mai mic, dar langa acesta avem si un ventilator care ne asigura racirea. S-a demonstrat faptul ca placile cu racire activa au temperaturile mult mai mici, dar de cele mai multe ori sunt mult mai zgomotoase. Conteaza foarte mult cum a realizat racirea producatorul. Cea custom de cele mai multe ori este mult mai scumpa decat cea a producatorilor clasici(AMD, nVIDIA). Avem de-a face cu racire custom mult mai performanta, mai silentioase, dar si mai bine construite. Pe de altă parte aceste modele sunt mult mai scumpe fata de cele standard. Unele dintre ele pot ajunge si mai scumpe cu cateva sute de lei.
- DirectX – cred ca si cu acest termen sunteti familiarizati din jocuri sau din programele pe care le folositi si va cer o anumita versiune. Conform Wikipedia, directx este o colectie de API dezvoltata de cei de la Microsoft prin care dezvoltatorii au acces la functiile de nivel scazut ale hardware-ului. In momentul de fata placile video sunt disponibile cu directx 12.
- Conectoare – placile video trebuie sa se conecteze cu display-ul prin niste porturi. De obicei, ne conectam cu VGA(semnal analogic) sau DVI/HDMI(semnal digital), insa putem gasi placi video care au conectoare TV OUT(S-Video, RCA). Va recomand sa alegeti conexiunea DVI sau chiar HDMI pentru calculatorul vostru
- Numarul de conectoare – daca nu aveti de gand sa conectati mai mult de un monitor la placa video recomand sa cumparati o placa video cu un conector. Recomand DVI sau HDMI/ DisplayPort pentru a beneficia de un semnal mai bun, imagine mai clara, mai ales daca aveti monitor FULL HD. Semnalele S Video sau VGA nu se mai folosesc pentru ca a intervenit semnalul digital, adica DVI/ HDMI. Daca doriti mai multe monitoare la un calculator, trebuie sa aveti in vedere numarul de conectori. Sigur, daca placa pe care o doriti nu are decat un port de conectare video, va recomand sa cautati si un hub DVI, care functioneaza ca un splitter.
- Interconectare Crossfire (ATI) sau SLI (nVidia) – eu nu recomand sa faceti asta, poate doar daca sunteti testeri. Daca vreti un calculator pentru jocuri, e suficient sa aveti doar o placa video de ultima generatie si veti beneficia de cele mai noi detalii in jocuri. Daca faceti editare, probabil stiti ca sunt mai bune placile Quadro, care sunt speciale pentru randat.
Trucuri pentru alegerea unei placi video
Nu, nu o sa va dau ponturi prin care sa puteti sa cumparati o placa video ieftina. Nu sunt magazin, nu vand placi video, ci sunt un simplu pasionat al domeniului.
Pe langa sfaturile de mai sus m-am gandit sa va mai precizez cateva lucruri pe care le-am intalnit de-a lungul timpului, in momentul in care a trebuit sa „tragem” de buget.
In cazul in care va faceti un sistem nou, de la 0, investiti intai intr-o sursa de calitate, ramaneti o perioada cu placa video integrata, iar mai apoi sa incercati sa achizitionati si una dedicata. Placile video oricum se schimba la 2,3 ani, asa ca nu va faceti probleme ca o sa se invecheasca sistemul.
Nu cumpărați modelul de top din generația placii video. Performantele poate ca sunt cu 10-20% mai mari, dar sigur nu va merita raportul calitate pret. De obicei, cea mai noua placa video poate ajunge si la 6000 de lei. (ma refer la cele RTX, nu la cele profesionale care ajung la mii de euro)
In momentul aparitiei unei noi generatii de placi video apar doar modelele stock, iesite de pe poarta fabricii nVIDIA sau AMD. Asteptati intotdeauna modelele care au racire custom, testate de producatori precum Sapphire, ASUS, Gigabyte, EVGA, MSI, Zotac.
Nu cumparati o placa video foarte performanta daca aveti un PC foarte slab. Stiu ca mai sunt unii care au configuratii pe socket 775. Aceștia trebuie sa se oprească la cel mult un model de 5-600 de lei, dar trebuie sa ia in calcul si o sursa de calitate, cu alimentare pe 6 pini, pentru ca va apărea efectul de bottleneck, adica placa video trimite mult mai multe informații decât procesorul, iar acesta nu are timp sa le interpreteze.
Verificati daca placile video din generatiile mai vechi nu cumva sunt mai bune fata de cele de generatie mai noua. nVIDIA si AMD au tendinta de a redenumi placi video pentru a induce in eroare clientii si sa nu stie ce sa cumpere exact. Reversul medaliei pentru o placa video mai veche poate fi directx si alte optiuni de care v-am spus mai sus. Daca alegeti o placa video pentru jocuri este posibil ca in timp sa fiti limitati de directx, ca unele jocuri sa va ceara o versiune superioara.
SLI/ Crossfire pentru jocuri
Am definit mai sus ce inseamna SLI si Crossfire. Mulți aleargă, mulți insistă să își aleagă o versiune de placă de bază cu suport pentru mai multe plăci video, dar nimeni nu se gândește dacă driverele sunt bune, dacă sunt probleme de compatibilitate, dacă performanța este chiar dublă sau dacă merită să adăugăm o sursă cu suficient de multi amperi pe rail sau carcasa care poate să ofere suficient de bună racire pentru asa ceva.
Evident că sunt persoane care fac pasul asta, care se gandesc ca vor avea 150 de FPS-uri in loc de 70 si ca totul va fi perfect. Va anunt ca nu se intampla asta, jocurile nu sunt optimizate pentru mai multe placi video, asa ca… bibelourile sunt foarte bune in casa. Mai ales daca se devalorizeaza la fel de rapid o astfel de placa video.
Cea mai nouă generație de plăci video: AMD și nVIDIA
AMD se pregătește să lanseze o nouă generație de plăci video. Conform Wikipedia acestea vor fi compatibile cu HDMI 2.1 și DisplayPort 1.3. Ne așteptăm să le vedem la începutul verii, în perioada lui mai iunie, să vedem modele precum AMD R7 670. Interesant este că se discută despre un R9 680X cu un TDP foarte bun, în jur de 250W. Rămâne de văzut dacă va fi așa…
Momentul ideal pentru achiziția unei plăci video?
Probabil că unii ar răspunde atunci când ai nevoie. E corect acest aspect, dar mai trebuie să ne gândim și la partea financiară. De multe ori, un upgrade consistent poate duce și la schimbarea sursei de alimentare. Asta înseamnă un efort suplimentar față de cel mai mare consumator de energie din sistem.
Prețurile se măresc și se reduc după cum doresc magazinele, după cum sunt promoțiile.
Din experiența de până acum am observat că prețurile cele mai mici sunt vara atunci când lumea se orientează spre a merge în vacanță și uită să mai dea banii pe componente IT.
Daniel a zis
Salut! Ajuta-ma si pe mine cu o parere. Care ar fi o alegere mai buna intre AMD FX 6350 si AMD FX 4320. Sistemul pe care vreau sa-l configurez cu unul dintre aceste procesoare nu-l voi folosi pentru jocuri prea performante ( gen Dota 1, HoN, WoW). Si ce placa video s-ar potrivi cu procesorul ales. Am un buget de 2000- 2500. Asa cum am spus jocul pe care il joc cel mai des este Dota 1. Obisnuiam sa-l joc pe laptop (lenovo G575 destul de potrivit pentru un joc lansat in 2003 din punctul meu de vedere) dar s-a stricat si decat sa irosesc banii pe reparatii sau sa-mi iau alt laptop, m-am gandit sa trec pe sistem desktop. Fa-mi tu o configuratie, te rog.
Petrus a zis
6350, evident. 🙂
Alex a zis
Salut . Am nevoie de putin ajutor te rog ca nu ma pot decide la o placa video cu care sa pot rula fara probleme jocuri acum cat si in urmatorii 2 ani macar 🙂 . Un sfat dintre cele 4 placi puse aici .. https://computere.net/cea-mai-buna-placa-video/ , sau o alta propunere intr-un buget de 1500-1700 de lei te rog . Configuratie PC :
– AMD FX 6300 3.5 GHz
– 16 Gb ram ddr3 1600 Mhz
-Placa de baza ASRock 980DE3/U3S3
– sursa de 500 W sau 550 W ( acum tine o placa sapphire radeon r9 270x ) .
Petrus a zis
Salut. Eu aș merge pe ceva de genul 1060 GTX.
Alex a zis
mai am o intrebare … ce conteaza mai mult texture fillrate sau pixel fillrate ? am facut o comparatie aici :
Placa video XFX Radeon RX 480 GTR Black Edition 8GB GDDR5 256-bit
Placa video MSI Radeon RX 470 GAMING X 8GB GDDR5 256-bit
Placa video Sapphire Radeon RX 480 NITRO+ 8GB GDDR5 256-bit Lite
Placa video MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB GDDR5 192-bit
Sau sfatul tau ar fii sa merg pe Nvidia ? Daca tot la msi’ul acela 1060 ramai atunci pe aia o voi lua dintre acestea :
Placa video GIGABYTE GeForce GTX 1060 Xtreme Gaming 6GB GDDR5 192-bit
Placa video ASUS GeForce GTX 1060 STRIX GAMING O6G 6GB GDDR5 192-bit
Placa video GIGABYTE GeForce GTX 1060 G1 GAMING 6GB GDDR5 192-bit
Placa video MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB GDDR5 192-bit
Alex a zis
acum am vazut … as merge pe asusul acela ca imi trebuie 2 porturi HDMI
alx a zis
salut!! am urmatoarele componente:
1. placa de baza z 170 msi gaming m5
2. procesor i5 skylake 6500
3. 8 gb ddr 4 kingston fury
4. hdd segate 1000 gb
5. sursa evga 650W, 80+ Gold
Recomanda-mi o placa video pana in 1350 lei
Astept un raspuns!!ms
Petrus a zis
Pe AMD ai modelul RX 480.
Aurel a zis
Salut!
1. placa de baza Intel DP55WG
2. procesor i3 560 3,3Ghz
3. 8 gb 1600Mhz
4. HDD Segate 250 gb
5. sursa Energon 650W
Ma intereseaza o placa video gaming mediu
Petrus a zis
În ce buget să se încadreze?
Aurel a zis
300-400 ron SH….ma intereseaza recomandarea ta pt jocurii level mediu
Petrus a zis
Cauta un 570-580 GTX.
Daniel Bobosca a zis
Stiu ca sunt off topic,si im cer scuze,am o mare dilema,incerc sa fac un upgrade la un sistem destul de vechi,marea mea dilema este daca sursa face fata noilor upgradeuri,configuratia este urmatoarea placa de baza msi MS-7254,512ram,procesor pentium 4 ht 3.0 Ghz,si sursa ATX 250 12Z(pfc)(rohs) 250 watt max,ce vreau eu sa pun : palca video nvidia8800gtx 768×384,2giga
ram DDr2…..asta deocamdata pe vitor poate un procesor intel pentium d dual core 2.8Ghz
Credeti ca suporta sursa ce am descris mai sus,mai putin procesor(dar cand o sa inlocuiesc si procesorul)?Multumesc mult
Daniel Bobosca a zis
Am gasit raspunsul referitor la sursa,am comandat una de 500w 30 A,dar am o nedumerire , exista cumva nesansa ca placa de baza sa nu suporte placa video?
Tudor a zis
Salut,
doresc sa-mi cumpar o placa video pentru gaming (cs 1.6 in special)
Am urmatoarele:
CPUIntel Core I5-4460 (788 lei)
PLACA BAZA GIGABYTE 1150 (344 lei)
RAM8GB DDR3 CL10 FURY (155 lei)
CARCASA SPIRE SPD530B-R (57 lei)
SURSA CORSAIR CX550W (184 lei)
MONITOR 22″ BENQ FP222W LCD TFT rez.optima de 1680 x 1050 (430lei)
MOUSE Gaming Cooler Master STORM Mizar (258 lei)
Tastatura gaming MARVO K650, USB, negru (85 lei)
total = 2301 lei
Ce placa video imi recomanzi? Buget intre 500-700 lei.
Petrus a zis
De generație nouă ar fi asta, dar pentru buget mic cea mai ok este AMD RX 550. Pentru viitor, prima variantă este mai ok. Bine, neavând nici măcar FULL HD…
George a zis
Salut,
O recomandare pentru o placa video compatibila cu :
sursa de alimentare : DEM-ATX-500W-PFC
placa de baza : MSI A55-G41 PC Mate
procesor : AMD Athlon(tm) X4 750K Quad Core Processor ( I-am facut overclock la 4,02 GHz )
RAM : 8 GB DDR3 @ 689 MHz
monitor : Belnea ( 1680×1050@59Hz)
Placa video actuala : NVIDIA GeForce GT 630 2048MB DDR3
Mentionez ca am incercat jocuri ca : CS:GO, Blade and Soul, Dirt Rally, cel mai recent Mortal Kombat X, care m-a si determinat sa caut o imbunatarire. Toate jocurile mentioneate au fost jucate cu detaliile la low fiindca altfel nu le puteam juca.
Am nevoie de un sfat in legatura cu sistemul meu, pe langa placa video care sigur trebuie schimbata, daca restul este ok, sau ce( si cu ce ) ar trebui imbunatatit.
Bugetul pentru placa video ar fi undeva intre 500 si 700 de lei dar sa se merite investitia…
Multumesc anticipat si va urez un la multi ani pe 2017 tuturor.
Petrus a zis
Nu știu cât de ok este sursa ta. MI-e să nu ai nevoie de ceva nou. Verifică dacă are alimentare de 6 pini. Ca model de placă video, poți alege pe RX 550 Pulse de la AMD.
Valentin a zis
Salut…am o placa de baza mai veche…prin programul cpu-z imi arata doar ca este pc-i express x16…nu si daca este 1.0,2.0 sau 3.0…am o surse Atx delux p4 450w…procesor intel celeron D 351 3.2 ghz…1 gb ram…si placa video este nvidia geforce 6200 turbocache…ce placa video imi recomandati pana in 300 de lei?…precizez ca vor mai urma uprade la ram..3,4 gb…intel core 2 duo e8500…dar mai intai vreau sa fac la.placa video..
Petrus a zis
Fă un efort până la R7 240.
Valentin a zis
Multumesc de sfat…voi face un efort pentru aceasta placa video…
Bogdan a zis
Buna ziua,
Daca suneti amabil va rog sa ma ajutati cu o configuratie Placa video+Memorie RAM pentru randari video. Am un notebook Toshiba Satellite Pro R50-B-11C, Memorie RAM 4 GB,DDR3,1600 MHz,1.35v; placa video integrata Intel HD Graphics 4400; procesor Intel® Core™ i3 4005U, 3072 KB, Tehnologie procesor 22 nm, 2 nuclee, frecventa 1700MHz,
Procesor grafic integrat Intel HD Graphics 4400;
Incerc sa fac editari in Ad Premiere Pro C6 si Ad After Effect iar pe parte de preview si randari se misca foarte incet aproape deloc.
MUltumesc.
Petrus a zis
Pentru că nu prea are cu ce să lucreze când este vorba despre o integrată și un procesor ULV. Nu se poate face upgrade pentru laptop, din păcate.
Valentin a zis
Buna dimineata.
In primul rand, multumesc pentru articole: foarte interesante si utile mai ales pentru un profan asa cum sunt eu.
In al doilea rand, solicit o opinie in legatura cu schimbarea unei placi video. Cum nu sunt un fan al jocurilor in prezent detin o placa video cu caracteristicile: IGP / GPU – GeForce GTX 660Ti; lungime: aproximativ 24,5 cm; memorie – 2GB GDDR 5; Conectori video – 2xDVI-I DUAL LINK, HDMI, DisplayPort; Decodare Hardware – Bluray HD-DVD; conectori- 2×6 pini.
Insa acum , pentru un soft de specialitate achizitionat de companie, am nevoie de o placa video cu minimum 4 GB. Pentru ca spatiul liber din interiorul carcasei este de maximum 27 cm (altfel ar trebui sa scot unul dintre HDD-uri) m-am gandit sa achizitionez o placa video GIGABYTE GeForce GTX 1060 Windforce OC 6GB DDR5 192-bit.
Am solicitat informatii de la magazinul online care vinde placa, rugand ca daca placa solicitata de mine nu este buna sa mi se indice altceva (pana in 1800 lei). Raspunsul primit a fost citez „Diferenta de performanta intre placa dvs actuala si cea de a va fi de minim 30%”. Cum nu am inteles prea bine ( minimum 30% = 2 GB actuali+2×0.30=2,6 GB; mediu 50% = 2 GB actuali +2 x 0,50 = 3 GB) am solicitat informatii suplimentare, mai exact daca softul meu va avea asigurati cei minimum 4 GB. Raspunsul primit a fost, sintetizand, ceva de genul ca s-ar putea (!) ca placa sa asigure 4 GB. Nu dau numele magazinului, nu vreau sa fac antireclama, dar nu voi mai cumpara niciodata nimic de acolo.
Cum nu stiu cum sa procedez multumesc anticipat pentru orice sugestie.
Precizari:
1. Este exlus un AMD, producatorul softului specifica nVidia.
2. Placa de baza: Socket- LGA 1155; Tehnologii platforma – Intel IvyBridge Board.
3. RAM: 32 GB.
4. OS: Windows 10 64 bit.
Multumesc mult.
Petrus a zis
Îmi puteți spune despre ce soft este vorba?
Valentin a zis
Buna dimineata.
Imi cer scuze pentru raspunsul tardiv dar am fost plecat din tara cu probleme de serviciu.
Este vorba despre un soft care interpreteaza mai multe tipuri de date (seismice, litologice,tectonice etc) pe baza carora se elaboreaza un model/mai multe modele 3D care permite/permit luarea unor decizii ulterioare. Regret ca nu pot da mai multe informatii dar nu vreau sa risc sa am probleme la companie. Ca un exemplu, reprezentantul producatorului softului pentru Europa avea un laptop (comanda speciala spunea el) cu 128 GB RAM iar placa video avea 64 GB; mai multe informatii nu am putut obtine despre procesor etc. Softul il pot accesa fie la companie (acolo nu sunt probleme cu partea de hard), fie de acasa cand se impun decizii luate indiferent de ora. Si acasa apar problemele legate de placa video. Din pacate, financiar nu stau atat de bine incat sa imi permit achizitionarea unor componente extrem de scumpe iar principiul unora de la firma unde lucrez este „nu exista nu pot, exista nu vreau, deci descurca-te”.
Va multumesc.
Alex a zis
128GB RAM este plauzibil dar 64GB VRAM ? exista asa ceva?
Adytzu a zis
Salut mane! Nu sunt sigur de ceva…Am un GeForce 8800GT 1GB si vreau sa o pun la pc. Fiind cu alimentare separata, consuma mult. Am avut multe placi video…FX 5200, FX 5500, GeForce 7600GT, 8600GTS, 9500GS, Radeon 9250, 9550, HD 2400 Pro, HD 3450, HD 5450 dar niciuna cu alimentare separata. Aveti idee aproximativa daca sursa mea HP stock the 300W tine acel 8800GT?
Ca procesor am un Core 2 Duo E7500 pe 45nm care consuma 65W cica.
Adrian Merei a zis
Buna ziua !
Va rog frumos sa mi recomandati si mie o placa video mai performanta pentru jocurile mai noi care ar putea functiona cu urmatorul sistem:
Procesor: AMD Fx 6100 six-core processor 3.30 GHz
Placa de baza: Gigabyte GA-970A-DS3,PCI Express 2.0
Placa video actuala: Nvidia GTX 550 Ti Mem. 1 Gb GDDR5
Sursa: EPS 650 W
Ram: 16 Gb. Buget 1000-1200 Ron
Va multumesc !
Va multumesc!
Alin a zis
Buna ziua.
Vreau sa schimb placa video si vreau o recomandare.
Am amd fx 6300
8g ram
Placa da de baza ashrock 960gm-vgs 3fx
Sursa spacer 500w
Ce placa video imi recomandati? Momentan am asus radeon r7 240 2gb 128
Petrus a zis
Cam ce buget aveți disponibil? Ce rezoluție aveți la monitor?
Alin a zis
1920-1080. Nu vreau sa dau multi bani pe placa . in jur de 500. Am gasit 950 GTX sau un rx 560 pulse . Care ar fi mai bun? Sau recomandati-mi dumneavoastra ceva mai bun.
Daca e cv mai bun pot sa pun niste bani in plus
Petrus a zis
RX 560 e mult mai ok decâț 950 OC. 🙂
Alin a zis
Mai bun asta: GIGABYTE GeForce GTX 950 OC 2GB GDDR5 128-bit decat asta: Sapphire Radeon RX 560 PULSE 2GB GDDR5 128-bit
Petrus a zis
Exact. Bine, sper să nu le găsești obosite deja, bănuiesc că le iei sh, nu?
Alin a zis
Am gasit la cineva noua sigilata, deci o sa merg pe rx.
intre asta Sapphire Radeon RX 560 PULSE 2GB GDDR5 128-bit si asta Gigabyte Radeon RX 560 PULSE 2GB GDDR5 128-bit care e mai buna pt gaming?
posisnicu a zis
Buna !
As dori sa stiu ce placa video as putea pune in locul celei vechi la configuratia dupa cum urmeaza :
Placa baza: Asus P7P55D – LGA 1156 / DDR3
https://www.asus.com/Motherboards/P7P55D/
Procesor : CPU Name Intel(R) Core(TM) i7 CPU 860 @ 2.80GHz
Socket: Package Type 1156 Contact FC-LGA
Placa Video : nVIDIA GeForce GTS 250/1GB/256biti
Ram: 8GB/DDR 3
Sursa:550w/80%
Placa video doresc sa faca fata jocurilor de anul acesta dar nu neaparat pe high !
Multumesc anticipat !
Petrus a zis
Poți pune multe modele, chiar și 1050TI fără prea multe probleme.
george a zis
Salut! As dori sa stiu daca pot schimba aceasta placa video pe care o am acum pe pc si anume este vorba despre nvidia quadro fx-3800 de 1gb cu 256 biti cu acest model Asus GeForce GTX 1050 Phoenix 2GB GDDR5 128bit la configuratia dupa cum urmeaza : procesor: intel core i7 cpu 920 @2.67 ghz ,2.66ghz.
ram: 12gb
sursa: 500w
placa video actuala: nvidia quadro fx-3800
Doresc ca aceasta noua placa sa pot juca cu ea world of tanks la o rezolutie nu chiar maxima dar nici la mediu . Daca aveti si o alta alternativa astept sa ami raspundeti!
Multumesc , o seara buna!
ionut a zis
Nu cred ca te superi ca ma bag:)
Eu am i5 4430 , 8 gb 1600 mhz cu MSI GTX 1050.
Sincer am lasat driverul/programul Nvidia sa faca setarile grafice la fiecare joc.
WOT ( aproape) la maxim imi merge in ~100 fps.
Eu tin VSync On , imi place asa, lucrul care limiteaza fps la 60.
Am vazut pe youtoube comparatii cu RX 560.
GTX 1050 e cu ~20% > RX 560 ( cel putin in WOT) dupa cum arata testele alora…
Tu ia ce vrei, eu am luat GTX 1050 strict pt WOT si merge super
Petrus a zis
Nici pe departe, orice sfat pertinent este acceptat 🙂
Dorin a zis
GIGABYTE G1.Sniper M5-la aceasta PB , ce placa video ar fi compatibila
acuma am asus nvidia geforce 560 TI bust 256 , as vrea ceva mai bun dar nu stiu ce ar fi compatibil
Petrus a zis
Ce sursă de alimentare ai pe sistem?
Dorin a zis
Sursa Corsair VS Series VS650
Petrus a zis
Păi și ce buget ai? 560 TI n-are tehnologiile noi, dar nu înseamnă că nu e o placă video ok. Poți să te îndrepți spre 2060 sau chiar mai sus, dacă e buget.
IVDragoslav a zis
Ziua buna!
Am din 2008 un desktop acer ASPIRE M5810 cu i5 750 si 16 G DDR3, plus o ATI 5570 (parca :”> ).
Acum vreo doi ani am cumparat o https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-H55M-UD2H-rev-10#ov si functioneaza foarte bine si silentioasa cu un i3 530. ;;)
Insa as dona acer-ul daca as reusi sa gasesc un chilipir cu video onboard si consum cat mai mic de curent, ca sa folosesc cu browser (in jur de 100 tab-uri deschise) si, ocazional, un film.
Ce sfat(uri) primesc, va rog!? :>
Petrus a zis
Păi SSD are?
IULIAN a zis
Salutare!
Am urmatoarea configuratie de desktop:
CPU: AMD Athlon II X4 760K (2013 D.Ri)
GPU: AMD R7 240
SSD: Kingston A400 120GB
RAM: Unknown CT25664BA160BJ.M4F 6 GB 1333 MHZ CT51264BA160BJ.C8F 6GB
MBD: Asrock FM2A55M-VG3+
Sursa de 500 W
II mai pot creste performantele in gaming placavideo e cam slabuta la fel si RAM ul ?
Petrus a zis
Ce sursă este? Ca brand și model? Ai putea să pui o placă video mai ok… dacă duce sursa 🙂
Iulian a zis
Cred ca e no name pe ea scrie Switching Power Suply Model ARX 500W P4
Petrus a zis
Nu prea te lasă sursa să te duci mai sus cu placa video. Poți încerca până pe la 1050 sau chiar 1050TI, dar o să-ți trebuiască adaptor de 6 pini și să sperăm că duce acea no name. 🙂