Cea mai bună placă video este cea pe care o ai. Cam asta putem spune, dacă ne raportăm la prețuri, dacă ne gândim că totul se scumpește în perioada asta.
Știm foarte bine ca una dintre cele mai importante componente a calculatorului este placa video. Așadar, de ce sa nu încercăm sa alegem o placa video de calitate, o placa video care sa ne ajute la rezolvarea tuturor lucrurilor de care avem nevoie.
Placa video integrata sau dedicata?
Placa video integrata este disponibila la procesoarele de noua generație. In ultima vreme, pentru a ajuta piața de dispozitive mobile, procesoarele s-au micșorat, au început sa consume tot mai mult si sa aibă o placa video integrata. Aceasta este din ce in ce mai performanta. Aceasta este destinata pentru calculatoarele office si cele care nu au nevoie de foarte multa procesare grafica. E posibil ca unele jocuri cu rezoluții mai mici si fără mari cerințe sa le puteți juca chiar foarte bine.
Atât AMD, cât și Intel au procesoare cu plăci video integrate și dedicate.
Placa video dedicata este cea clasica, cu care ne-am obișnuit toți. O folosim in momentul in care avem nevoie de task-uri complexe, un joc, o editare video, procesare 3d si așa mai departe.
Specificatii tehnice
- Interfata – placile video au fost dezvoltate pe un anumit standard pentru a fi compatibile cu placa de baza. O perioada buna de timp placile video au fost pe slot AGP, apoi s-a facut trecerea la PCI, ca in zilele noastre sa beneficiem de placi pe PCI-express, PCI-express 2.0, chiar mai nou PCI-express 3.0. Vreau sa-i linistesc pe cei care doresc sa-si achizioneze o placa video PC express 3.0 pentru un calculator cu PCI express 2.0. Aceasta este compatibila 100%, eu cel putin am asa ceva si functioneaza perfect.
- Model/serie GPU – placile video au un procesor grafic, aproximativ ca cel de la procesor doar ca se numeste Graphics processing unit. De obicei, doua placi care au acelasi GPU se vor comporta asemanator. Totusi, de cand s-au nisat componentele de calculator este posibil ca unii integratori sa modifice unii parametri.
- Pixel Pipelines – parte din placa video care transforma informatia din pixeli. Este strans legata de viteza de redare a imaginii. De exemplu, daca avem o placa video cu 8 pixel pipelines putem sa procesam de doua ori mai multa informatie fata de o placa cu 4 pixel. Sigur, acum placile video pot ajunge chiar si pana la 3072 pixel pipelines. Daca veti folosi placa video pentru randat sau pentru modelare, trebuie sa luati in calcul si aceasta optiune. Este in stransa legatura cu Shader Model, de care vom vorbi in randurile urmatoare.
- Shader Model – in jocuri se cere si aceasta optiune. La fel ca si la directx, cu cat este mai noua, cu atat este mai bine. Practic Shader Model sunt niste instructiuni (Vertex, Geometry, Pixel) folosite de OpenGL si Direct3D care ajuta la utilizarea efectelor grafice.
- BUS – daca inainte ne chinuiam cu placi video de 2biti, 4 biti, iata ca acum o placa video poate avea si 512 biti pe BUS. Asta inseamna ca magistrala poate executa operatii mai rapide, iar transferul de date dintre GPU si memorie va avea viteze foarte bune. Practic BUS-ul este traseul dintre procesor si memorie, tocmai de aceea il mai gasiti si ca “latimea de banda a magistralei”. Largimea BUS-ului ne arata cati biti pot circula intre memorie si procesor. Daca avem o placa video pe 512 biti vor circula nu mai putin de 512 biti simultan intre memorie si procesorul placii video.
- Memoria Video – si aici, cu cat avem mai multa memorie video, cu atat este mai bine, dar atentie ca aceasta unealta se poate transforma intr-o unealta de marketing. Memoria RAM a placii video este cu adevarat folositoare cand avem mai multe monitoare sau avem rezolutii foarte mari. Ca sa va dati seama, eu am ales o placa video pe 320 BITI(BUS) si cu 1.28 RAM, cu care tin doua monitoare FULL HD, adica o rezolutie de aproximativ 3850×1920. Asadar, nu are rost sa investiti foarte mult in RAM-ul placii video. In momentul de fata 2 GB mi se pare arhisuficient. Si, ca sa intelegeti mai bine despre ceea ce vorbesc, magazinele se bazeaza pe faptul ca lumea se uita la cata memorie are placa video, dar nu se uita si la ce BUS sau ce frecventa are aceasta. O placa video cu BUS 512 si cu 1 GB VRAM va fi mai rapida ca o placa video cu BUS 256 si 4 GB VRAM. Lucrurile acestea sunt importante pentru cei care aleg sa faca overclock. Totusi, trebuie sa intelegeti ca tot ce este afisat pe ecran/ ecrane provine din VRAM. Traseul este urmatorul: imaginea este citita de procesor, apoi este scrisa in VRAM. Daca avem foarte putina memorie VRAM, in unele jocuri este posibil ca umbrele afisate sa nu fie foarte clare, tocmai din cauza ca avem prea putina cantitate de VRAM, iar informatia nu poate fi stocata. Ce v-am povestit eu in randurile de mai sus este valabil pentru placile video care au 4GB VRAM, dar care si ii folosesc asa cum trebuie.
- Racirea – probabil cel mai important lucru cand vine vorba de o placa video. Fara o racire adecvata va puteti “praji” componentele. Racirea este de doua tipuri: activa sau pasiva. Cea pasiva este construita dintr-un radiator de mari dimensiuni, iar cea activa are un radiator mai mic, dar langa acesta avem si un ventilator care ne asigura racirea. S-a demonstrat faptul ca placile cu racire activa au temperaturile mult mai mici, dar de cele mai multe ori sunt mult mai zgomotoase. Conteaza foarte mult cum a realizat racirea producatorul. Cea custom de cele mai multe ori este mult mai scumpa decat cea a producatorilor clasici(AMD, nVIDIA). Avem de-a face cu racire custom mult mai performanta, mai silentioase, dar si mai bine construite. Pe de altă parte aceste modele sunt mult mai scumpe fata de cele standard. Unele dintre ele pot ajunge si mai scumpe cu cateva sute de lei.
- DirectX – cred ca si cu acest termen sunteti familiarizati din jocuri sau din programele pe care le folositi si va cer o anumita versiune. Conform Wikipedia, directx este o colectie de API dezvoltata de cei de la Microsoft prin care dezvoltatorii au acces la functiile de nivel scazut ale hardware-ului. In momentul de fata placile video sunt disponibile cu directx 12.
- Conectoare – placile video trebuie sa se conecteze cu display-ul prin niste porturi. De obicei, ne conectam cu VGA(semnal analogic) sau DVI/HDMI(semnal digital), insa putem gasi placi video care au conectoare TV OUT(S-Video, RCA). Va recomand sa alegeti conexiunea DVI sau chiar HDMI pentru calculatorul vostru
- Numarul de conectoare – daca nu aveti de gand sa conectati mai mult de un monitor la placa video recomand sa cumparati o placa video cu un conector. Recomand DVI sau HDMI/ DisplayPort pentru a beneficia de un semnal mai bun, imagine mai clara, mai ales daca aveti monitor FULL HD. Semnalele S Video sau VGA nu se mai folosesc pentru ca a intervenit semnalul digital, adica DVI/ HDMI. Daca doriti mai multe monitoare la un calculator, trebuie sa aveti in vedere numarul de conectori. Sigur, daca placa pe care o doriti nu are decat un port de conectare video, va recomand sa cautati si un hub DVI, care functioneaza ca un splitter.
- Interconectare Crossfire (ATI) sau SLI (nVidia) – eu nu recomand sa faceti asta, poate doar daca sunteti testeri. Daca vreti un calculator pentru jocuri, e suficient sa aveti doar o placa video de ultima generatie si veti beneficia de cele mai noi detalii in jocuri. Daca faceti editare, probabil stiti ca sunt mai bune placile Quadro, care sunt speciale pentru randat.
Trucuri pentru alegerea unei placi video
Nu, nu o sa va dau ponturi prin care sa puteti sa cumparati o placa video ieftina. Nu sunt magazin, nu vand placi video, ci sunt un simplu pasionat al domeniului.
Pe langa sfaturile de mai sus m-am gandit sa va mai precizez cateva lucruri pe care le-am intalnit de-a lungul timpului, in momentul in care a trebuit sa „tragem” de buget.
In cazul in care va faceti un sistem nou, de la 0, investiti intai intr-o sursa de calitate, ramaneti o perioada cu placa video integrata, iar mai apoi sa incercati sa achizitionati si una dedicata. Placile video oricum se schimba la 2,3 ani, asa ca nu va faceti probleme ca o sa se invecheasca sistemul.
Nu cumpărați modelul de top din generația placii video. Performantele poate ca sunt cu 10-20% mai mari, dar sigur nu va merita raportul calitate pret. De obicei, cea mai noua placa video poate ajunge si la 6000 de lei. (ma refer la cele RTX, nu la cele profesionale care ajung la mii de euro)
In momentul aparitiei unei noi generatii de placi video apar doar modelele stock, iesite de pe poarta fabricii nVIDIA sau AMD. Asteptati intotdeauna modelele care au racire custom, testate de producatori precum Sapphire, ASUS, Gigabyte, EVGA, MSI, Zotac.
Nu cumparati o placa video foarte performanta daca aveti un PC foarte slab. Stiu ca mai sunt unii care au configuratii pe socket 775. Aceștia trebuie sa se oprească la cel mult un model de 5-600 de lei, dar trebuie sa ia in calcul si o sursa de calitate, cu alimentare pe 6 pini, pentru ca va apărea efectul de bottleneck, adica placa video trimite mult mai multe informații decât procesorul, iar acesta nu are timp sa le interpreteze.
Verificati daca placile video din generatiile mai vechi nu cumva sunt mai bune fata de cele de generatie mai noua. nVIDIA si AMD au tendinta de a redenumi placi video pentru a induce in eroare clientii si sa nu stie ce sa cumpere exact. Reversul medaliei pentru o placa video mai veche poate fi directx si alte optiuni de care v-am spus mai sus. Daca alegeti o placa video pentru jocuri este posibil ca in timp sa fiti limitati de directx, ca unele jocuri sa va ceara o versiune superioara.
SLI/ Crossfire pentru jocuri
Am definit mai sus ce inseamna SLI si Crossfire. Mulți aleargă, mulți insistă să își aleagă o versiune de placă de bază cu suport pentru mai multe plăci video, dar nimeni nu se gândește dacă driverele sunt bune, dacă sunt probleme de compatibilitate, dacă performanța este chiar dublă sau dacă merită să adăugăm o sursă cu suficient de multi amperi pe rail sau carcasa care poate să ofere suficient de bună racire pentru asa ceva.
Evident că sunt persoane care fac pasul asta, care se gandesc ca vor avea 150 de FPS-uri in loc de 70 si ca totul va fi perfect. Va anunt ca nu se intampla asta, jocurile nu sunt optimizate pentru mai multe placi video, asa ca… bibelourile sunt foarte bune in casa. Mai ales daca se devalorizeaza la fel de rapid o astfel de placa video.
Cea mai nouă generație de plăci video: AMD și nVIDIA
AMD se pregătește să lanseze o nouă generație de plăci video. Conform Wikipedia acestea vor fi compatibile cu HDMI 2.1 și DisplayPort 1.3. Ne așteptăm să le vedem la începutul verii, în perioada lui mai iunie, să vedem modele precum AMD R7 670. Interesant este că se discută despre un R9 680X cu un TDP foarte bun, în jur de 250W. Rămâne de văzut dacă va fi așa…
Momentul ideal pentru achiziția unei plăci video?
Probabil că unii ar răspunde atunci când ai nevoie. E corect acest aspect, dar mai trebuie să ne gândim și la partea financiară. De multe ori, un upgrade consistent poate duce și la schimbarea sursei de alimentare. Asta înseamnă un efort suplimentar față de cel mai mare consumator de energie din sistem.
Prețurile se măresc și se reduc după cum doresc magazinele, după cum sunt promoțiile.
Din experiența de până acum am observat că prețurile cele mai mici sunt vara atunci când lumea se orientează spre a merge în vacanță și uită să mai dea banii pe componente IT.
Cristian a zis
Bună ziua am și eu o problema cu pc în timpul unui joc se tot stingea singur ce am mai citit pe net ca ar fi sursa deși eveam una de 850w atx placa video nvidia gforce gtx 760 ….as scos placa video și am înlocuit-o cu gforce 560ti am continuat sa joc se mai stingea din când în cad și am decis sa schimb sursa asa ca am luat Cooler Master V750 – Compact 750W 80 PLUS bronze am instalat sursa și am zis sa pun înapoi gforce gtx 760….când aprind pc apare ecranul negru și scrie Power safe mode nu pot face nici comanda sa intru în bios am scos placa iar afara iar scos coleru lam curățat iam schimbat pasta dar tot degeaba tot în safe mode intra….cad pun înapoi gtx 560ti merge …..întrebarea este placa gtx 760 are ia ceva sau e pc devina
Petrus a zis
Încearcă să o testezi într-un alt PC și vezi dacă face probleme.
Cristian a zis
Asta ar fi o problema ca nu am pe nimeni sa aibă pc….și ce e ciudat înainte mergea doar ca se stingea pc de multe ori în momentul când am scos-o mergea apoi după ce am schimbat sursa și am pus-o înapoi apare doar safe mode
Cristian a zis
Buna ziua,
Am si eu o problema cu o placa video mai veche dar capabila MSI HD 7850 1Gb DDR5 , 256 biti
ce ruleaza pe un i7 2600k cu 8Gb DDR3 + sursa 550 wati cooler master certificata 80+ :
intru in jocuri pe detalii medii-high si aleatoriu dupa un timp apare un ecran cu dungi.
Acest lucru se intampla numai in jocuri ..in rest este ok. Cateodata merge si o ora fara nici o problema.
Am incercat diverse drivere de la AMD , ultimele noi ..mai vechi ..acelasi lucru…
Poate sa fie vorba de un defect la memorii ? M-a disperat nush ce sa ii fac sa fie stabila
Cum pot sa stiu la ce frecventa a memriei sa o fixez sa fie stabila. Folosesc MSI Afterburnig.
Mersi
Cristian a zis
Încearcă verifica conectia pc ecran și descarca GPU intra în joc și din când în când da in bara și vezi la ce temperatura ajunge placa și cata memorie ram este folosita în timpul jocului
Petrus a zis
Dacă nu, este posibil să fii obosit monitorul. Ori un prieten electrician, ori un service, ori.. altul.
Apropo, la service nu e prea ieftină operațiunea.
Cristian a zis
Am decis sa fac un upgrade la pc dacă tot trebuie sa iau alta placa video…deja am reînnoit
1 pc box CiT 9506BU Dominator Case with 6x120mm Blue LED Fans, USB3, Card Reader, Black Interior & Fan Controller
2 procesor Cooler Arctic Cooling Freezer 13 Performance Quiet CPU
3 sursa Corsair CX750 Builder Series CX 750W ATX/EPS 80 PLUS Bronze PSU
Ce vrau sa achiziționez sunt următoarele doar ca nu știu dacă e cea mai buna alegere dacă este cineva cu alte sugestii mai bune ar fi de mare folos..
1 placa de baza ASUS Z170 PRO GAMING INTEL Z170 (SOCKET 1151) DDR4 ATX MOTHERBOARD
2 procesorul INTEL CORE I7-6700 3.40GHZ (SKYLAKE) SOCKET LGA1151 PROCESSOR – RETAIL
3 memorie ram TEAM GROUP XTREEM 8GB (2X4GB) DDR4 PC4-31200C18 3866MHZ DUAL CHANNEL KIT – BLACK (TXD48G3866HC18ADC0
4 placa video ASUS GEFORCE GTX 960 TURBO OC 4096MB GDDR5 PCI-EXPRESS GRAPHICS CARD
Cam astea ce as dori sa achiziționez dar vreau sa fiu sigur ca nu o sa mai am probleme cu pc când joc jocuri mai mari și în multiplayer …și tot o data sa să lucreze repede la ori ce ar trebui sa fac la iei (sa nu aștept 10 minume sa deschidă o pagina sau sa editez o poza) cam atât sper sa ma ajutați cu sfaturile voastre înainte de a da comanda va multumesc
Petrus a zis
Placa de bază nu prea se pupă cu procesorul. Celelalte componente care sunt?!
Cristian a zis
Sal pai cum am zis am deja următoarele
Sursa sursa Corsair CX750 Builder Series CX 750W ATX/EPS 80 PLUS Bronze PSU
CPU Cooler Arctic Cooling Freezer 13 Performance Quiet CPU
Placa video deja am comandat un asus gtx 760 2 g și o sa mai iau încă ușa sa fac sli
Carcasa de pc o sa o folosesc tot pe cea care deja o am
Ce a-mi trebuie procesorul care prefer INTEL CORE I7-6700 3.40GHZ (SKYLAKE) SOCKET LGA1151 PROCESSOR – RETAIL
Memorie ram pt moment TEAM GROUP XTREEM 8GB (2X4GB) DDR4 PC4-31200C18 3866MHZ DUAL CHANNEL KIT – BLACK (TXD48G3866HC18ADC0
Și placa de baza eu am zis
ASUS Z170 PRO GAMING INTEL Z170 (SOCKET 1151) DDR4 ATX MOTHERBOARD sau ma mai uit la una doar ca e destul de scumpa ar fi
Asus MAXIMUS VIII HERO Motherboard
Prima data mam gândit sa fac din nou alt pc și sa îl vând pe cel care îl detin acumulare are următoarele placa de baza
1 asus P8H61-MX USB3 chipset intel Ivy bridge
CPU intel i5 3470k
2×4G DDR3
Placa video gtx 560ti
Am rulat btf4 fără probleme cu ia
Dar cum ziceam sa fac upgrade a-mi trebuie procesor placa de baza și memorie DDR4
Procesorul ma ajunge 300€
Placa de baza minim 140€ și maxim 200
Și ram în jur de 80€
Dacă iau doar aste ma ajunge la 500€ dacă sa construiesc complet fără sa folosesc cea ce am deja adică sursa care e în jur de 80€
Placa video care deja am comandat 130€
Am încercat pe net sa iau toate componentele și prețul final depășește 1000€
Cristian -Marius a zis
Salut,
Temperaturile placii Msi 7850 sunt normale in joc..undeva maximum 50 – 55 grade.
Legat de cata memoria ar folosi in joc nu vad de ce ar crapa…Multe jocuri iti spun de la bun inceput daca nu ajunge memoria video..si oricum eu rulez in maxim 1280×1024..ca atat suporta monitorul meu..deci crash-ul este de la ceva ascuns…de asta intreb poate a avut cineva aceasta placa si ma intreb daca poate fi un defect din fabrica…e ciudat ca apare aleatoriu…
Cristian a zis
Ma refer la memoria ram am avut ceva de genul la btf4 placa video nvidia gtx 560ti 2g și aveam 8GB ram
De multe ori după 4 6 ore cu jocul deschis apărea dungi pe ecran și sa mai întâmplat sa rămână ecranul negru sau se închidea jocul …am dat tascmenager și acolo am văzut ca memoria ram era folosita de multe ori peste 80% am cautat pe net și am mai întrebat și răspunsul a fost sa mai adaug ceva memorie ram
Marius a zis
Salut,
Problema este ca la mine se blocheaza in toate jocurile indiferet de joc…. a dat pana si intr-un amarat de Sniper Elite 2 care cere doar un dual core..nu cred ca e de la memorie RAM, in cel mai rau caz ar putea fi de la memoria video..avand doar 1GB ddr5…da repet joc in rezolutii mici gen 1280×1024 , detalii medii… Cineva la un service imi spunea ca sunt niste probleme cu latentele memoriei video la modelele HD 7850 ..am scazut si frecventa memoriei si degeaba si nu de la condensatori… probabil o fi vreun defect din fabrica foarte ascuns…e ciudat..cand merge bine ..cand hop s-a rupt filmul
In fine legat de configuratia ta daca stai bine cu bugetul este mai mult decat ok, sincer pentru jocuri ar fi suficient si un i5 6500 skylake…
Ce ai enumerat sus , cu placa aia de bazapoti sa faci si overck si atunci ai putea lua un i5 6600K deblocabil in loc de acel i7 pentru ca asa cum ai enumarat sus e ca si cum in viitor vei vrea sa iti vinzi acel i7 6700 si sa iti ei unul deblocabil…
La racirea procesorului probabil ai ales acel arctic ca vrei sa fie supesilentios…as fi propus un Noctua NH-D15 e super eficient.
Petrus a zis
Poate fi și un Noctua NH-D14 dacă mai găsești pe stoc. Diferențe mari nu sunt.
Cristian a zis
Vrau sa fac pc ca măcar 3 5 ani sa nu mai trebuiască sa fac upgrade
Și am as putea sa reduc prețul la jumătate dacă folosesc câteva componente de la pc actual cum ar fi
Carcasa care destul de ok 2 ventilatoare fata 2 lateral 1 spate și 1 top
Coleru de la CPU se potrivește și la LGA 1151
În final dacă ar fi sa iau tot pc un pc ar depăși 1000€
Principal acum este sa aleg placa de baza
Diferențe intre brocesor i5 și cer de i7 este de 75€
De acea am ales i7
Ce e mai grâu este cu placa de baza ca sunt multe dar nu as vrea sa dau și pe acea la fel ca și pe procesor
Care din cele 2 ar trebui sa aleg prețul este la fel
1.. Asus ROG Maximus VIII Hero(nu sunt sigur dar cred ca suporta și ddr3. .ar fi un avantaj as putea folosi cele lare am deja 2x8g
2..Asus MAXIMUS VIII HERO
O sa merg pe procesor i5 6600k
Dar oricum e un hobby cred la urma stai sa gândești mai bine cumpăr o mașină cu bani de un pc?
PAIC a zis
buna seara as dori sami pun si eu o placa video in bugetul 1000 le pe configuratia urmatoare: Sursa Tagan DUAL ENGINE series TG600-U25 de 600 w, procesor
AMD A10 X4 5700 3.4GHz FM2 Procesor,o placa de baza msifm2-a55m-e33 vreau o placa video sa nu manance mult ram … am destul sar sa manance mai putin mentionez ca o am in momentul acesta doar pe cea de pe placa de baza multumesc
Petrus a zis
În 1000 de lei, dacă vrei să îi consumi pe toți, poți merge pe varianta R9 380 OC.
Ceea ce îmi spui cu RAM-ul este legat de AMD. Dacă vrei să dezactivezi, găsești în BIOS să nu mai mănânce atât de mult RAM. Dar nu e ok să te bagi acolo.
PAIC a zis
multumesc mult o zi buna
Adrian a zis
Salut
As vrea sa fac un upgrade la video fara sa dau bani inutil pe performanta nefolosita, avand in vedere ca am un sistem destul de vechi.
Placa de baza : Gigabyte GA-G33_DS3R cu video on-board
Procesor : E3750@2660 Mhz
Memorie : 6 Gb DDR2
Sursa : Delux 600 W (are conector 6 pini)
Bugetul este in jur de 500 RON.
Multumesc mult, anticipat 🙂
Petrus a zis
Pentru acel sistem al tău eu n-aș merge mai mult de atât. Placa R7 250 este suficientă.
Adrian a zis
Multumesc pentru raspunsul rapid. Cand l-am citit mi-am dat seama de o greseala din partea mea. De fapt procesorul meu e E6750. Se schimba ceva ?
Petrus a zis
Mi-am dat seama că despre acel procesor este vorba 🙂
Dacă vrei să cheltuiești chiar toți banii poți merge pe 750 TI, dar dacă monitorul tău are rezoluție mai mică de FULL HD e overkill. 🙂
kosty a zis
buna seara as dori sa stiu pe configuratia mea ce placa video sa pun sa o imperechez cu procesorul am sursa Cooler Master Silent Pro Gold 1200W ,placa de baza ASRock Fatal1ty 990FX Killer si cu un procesor AMD Vishera, FX-8350 4.0GHz vreau o placa video pana in 1500 lei
Petrus a zis
Eu aș merge pe R9 380X.
Kosty a zis
merci
Torakay a zis
Sall vreau sami fac pc pentru gaming sistemul actoal
Procesor Intel Pentium G3220
Placa de Baza ASUS H81M-K
Memorie RAM 4 GB DDR3 1600MHz
Hard disk de 1 tera
Placa video Radeon HD 5450
Sursa 12cm silent fan de 500W
As vrea sami cumpar o Placa video ASUS AMD Radeon R7 370, 4GB GDDR5, 256bit, STRIX-R7370-DC2OC-4GD5-GAMING vreau sa stiu daca imi suporta sistemul
Petrus a zis
Sursa este cam slabută, dar ar trebui să ducă placa video.
Mugurel a zis
Salut As vrea sa imi spui si mie daca aceste componente sunt compatibile si daca mai am nevoie sa cumpar si HDD eu in principiu nu as mai vrea . Componentele sunt urmatoarele
Memorie TeamGroup Dark Black 16GB DDR3 2133MHz CL10
Sursa iTec PowerSource 950W
SSD Plextor M6GV Series 512GB SATA-III M.2 2280
Placa video GIGABYTE Radeon R9 FURY OC WindForce 3X 4GB HBM 4096-bit
Carcasa Segotep AND Black-Red
Procesor AMD Vishera, FX-8370 4.0GHz Wraith cooler,
Placa de baza MSI 970A-G43 PLUS Multumesc
Petrus a zis
Sunt. Totuși, de ce ai ales procesorul acela din moment ce noile procesoare de la Intel, compatibile cu DDR4, sunt mult mai ok?
Mugurel a zis
Pai atunci recomandami unul bun dar tin sa aduc aminte ca pc-ul il folosesc mai mult pt gaming Multumesc
De fapt recomanda-mi tu un sistem complet fara monitor , tastatura si mouse undeva la 5000 ron daca e sa treaca peste 3-400 ron nui nimic dar sa fie de calitate deoarece acest sistem vreau sa il tin undeva la 5-7 ani Multumesc anticipat
Petrus a zis
Rezolvăm imediat. Spune-mi dacă te pricepi la asamblare ca să selectăm mai multe magazine sau doar unul.
Mugurel a zis
Nu conteaza
Ionut a zis
Salut.
Intreb si aici ca am vazut f multe pareri diferite..
GTX960 e chiar asa de buna..?
Vreau sa-mi schimb radeonul 7770 cu ceva mai bun.
Nu stiu daca sa iau GTX060 sau radeon R9 380.
Sursa a mai dus placi video pe 256 b…
Mersi
Petrus a zis
Ce model este sursa?!
7770 a fost o super placă, dar 380 este în altă ligă. Nu știu să-ți zic despre 1060 GTX. Încă n-a apărut încă.
Ionut a zis
Greaseala de type… era GTX960 vs Radeon R9 380.
Sursa e Antec Earthwatts- ea-500d; veche dar inca merge fara probleme.
Am vazut ca R9 380 cere cam cu 50 W in plus fata de Radeon 4850 , pe care l-am avut mai demult; de aia ma gandesc inspre GTX960, sau sa schimb si sursa..
Petrus a zis
Antec este o firmă ok. E veche, dar are certificare 80+ și lucrează pe 2 rail-uri independente.
În mod normal, 380-ul, are nevoie de 28-29 amperi, iar pe un singur rail sursa ta se duce pe la 20-22A.
Așa că n-ar fi problemă cu niciuna dintre plăcile video.
Ionut a zis
Mersi, nu stiam daca sursa ar duce si un 380…
De-acum, am sa vad ce prind la promotie dintre alea 2…
Petrus a zis
Cu plăcere. Ar trebui să fie lichidări de stoc. S-a lansat seria 4.
Ionut a zis
Da.. am vazut ca au aparut preturi pt gtx1080, e cam cu 50% mai scumpa decat gtx 980…
Sper ca de-acum sa scada preturile la gtx960/970…
Petrus a zis
Toată lumea speră asta. 🙂
ionut a zis
Cred ca mai bine asteptam putin pt Rx480; pare o placa buna , daca n-o sa apara la un pret umflat la noi…
Petrus a zis
Corect, dar vezi că sunt atâtea probleme cu driverele pentru seria 3 high end. Chiar, din punctul de vedere al fiabilității, seria 2 începe să-și alege colții. Multe încep să crape.
Da, AMD începe să arate bine, dar până nu vor rezolva problema pe high end de fiablitate… am ceva rezerve. Plăcile video nu trebuie să fie calde.
Ionut a zis
Performantele la RX 480 vad ca sunt cam ale unui 390, mai slabe decat un 970 ;
sub ceea ce estimau ei, 390x/980.. mai ales ca ( cel putin aici) preturile sunt identice cu 390/ 970i .
Iustin a zis
Vreau sa va cer o parere.
Am un PC cu:
QuadCore Intel Core i7-2600, 3400 MHz;
Dell OptiPlex 990;
Intel HD Graphics
Am auzit ca Nvidia GTX 960 s-ar potrivi cu Dell Optiplex 990. Credeti ca GeForce GTX 960 ITX OC 4GB DDR5 128-bit imi va imbunatatii PC-ul si in acelasi timp vor fi compatibile? Daca nu, poate imi puteti recomanda o alta placa pentru acest sistem.
Petrus a zis
Aveți nevoie de un ITX? Ce sursă aveți?
La ce folosiți sistemul?
stanciu a zis
Salut as avea nevoie de un sfat….
Vreau sa-mi umpar un pc pt gaming acceptabil in limita a 1900 de ron fara monitor. Am o intrebare. Crezi ca merita sa dau banii astia pe configuratia asta?
-Placa video gaming Zotac GTX 750 Ti 2GB DDR5
-Placa de baza INTEL DH61WW
-Procesor Intel Quad Core i5 2400
-Memorie 8GB DDR3 1600MHz
-HDD 500GB Seagate
-Sursa TechSolo 650W
-Carcasa
CRezi ca merita sau sa mai astept…stii cum e banii odata dati…
Astept un raspuns cat mai rapid pt ca as vrea sfatul unui cunoscator
Petrus a zis
Nu prea merită. Mergi pe generație mai nouă.
andrei a zis
Sursa: S-tech 600W-12C
Procesor: intel core 2 quad q8300 2.5 GHZ
3 gm rami ddr 2
Eu joc cs go la 4:3 1280×1024 cu 60-100 fps și vreau sa joc pe 16:10 la o rezoluție mai mare cu 60-100 fps și la aceea cu 100+ dacă se poate desigur.
P.s buget 300 ron. Am văzut și la reducere gt 730 și r7 240 2gb … dar aștept și părerea ta.
Petrus a zis
Am găsit r7 240 OC-ul la sub 300 de lei. Eu zic că e cea mai ok alegere.
Gabi a zis
A10-5800K, FM2A55M-DGS, SUPER FLOWER 450W BRONZE, 8GB DDR3 1600 CL9, SEGOTEP G1A SILVER BATTLE EDITION, LG 1360X768 60MHZ VGA.
Ce placa video la maxim 710 LEI imi recomanzi.
Petrus a zis
Ce model de super flow este?
Sebi a zis
Salut, as avea si eu nevoie de o placa video. Am urmatoarea configuratie.
– Procesor Intel Core i3 3,07 GHz.
– 4 GB RAM.
As avea nevoie de o placa video cu care ma pot juca CS:GO, SA:MP si LoL in destule FPS-uri. Momentan am o placa video de 256 MB Nvidia GeForce 8400 GS, dar vreau sa fac un upgrade la placa video. Ce placa video mi-ai recomanda ? Am un buget maxim de 200 de lei, fara sa treaca de aceasta suma, daca e nevoie, o iau si la mana a 2-a, doar sa fie una buna.
Petrus a zis
Păi bugetul este prea mic pentru ceva decent. Trebuie să urci pe la 300 de lei ca să găsim ceva decent.
Sebi a zis
Nu am atat, am nevoie doar de o placa video pe care ma pot juca niste jocuri. Iti voi da eu niste modele de placi si tu sa-mi spui ce sa aleg.
1. Nvidia 8800 .
2. Nvidia 9600.
3. GTX 250
4. GTX 275 .
Tu care ai zice ? Sau daca ai tu o alta varianta, nu vreau nici ceva wow, dar nici ceva naspa…
Petrus a zis
Toate sunt vechi și e posibil să ai probleme cu ele. Poți merge pe GTX 275. Asta daca nu e „obosită” rău 🙂
Sebi a zis
Ce zici de un GT 730 ?
Petrus a zis
E din altă ligă, celelalte sunt mai performante, chiar dacă sunt mai vechi, dar mai instabile. Din ce e pe piață acum poți merge măcar pe 740 OC, R7 350 ca sa poți juca ceva ok.
Sebi a zis
Se duc deja la 4 milioane jumate. Cred ca raman la GT 730. Daca imi poti spune ce sa aleg eu din tot ce am zis. Nu am destui bani,vreau o simpla placa video nici foarte performanta,dar nici cea mai proasta la un oret rezonabil.
Popescu Flaviu a zis
Salut.O rugaminte cu o parere profesionala despre urmatoarele placi video :
1. Procesor Intel Skylake, Core i5 6402P 2.80GHz box
2. Placa video Gainward GeForce GTX 950 2GB GDDR5 128-bit
Problema ca sistemul trb sa vina echipat cu placa video de la Asus dar se pare ca cei de acolo mi-au montat modelul de la Gainward iar ca procesor modelul acesta : Intel Skylake, Core i5 6402P 2.80GHz box
Acum am posibilitatea sa schimb placa video daca merg cu sistemul la ei sa il puna la loc pe cel de la Asus.Urmatoarea mea rugaminte ar fi o parere profesionala despre cele 2 placi care ar fi mai buna ca sa stiu sa ma decid sa o pastrez.Mentionez ca nu ma prea pricep la placi video de aceea apelez la un bun cunoscator.Sistemul a fost luat cadou pentru copil.Multumesc anticipat pentru un raspuns.
Petrus a zis
Asus are răcire mai ok.
Popescu Flaviu a zis
Sa inteleg ca din cele spuse de tine ambele fac acelasi lucru si doar racirea face diferenta.Acuma ma gandesc ca nu ma joc in exces sa suprasolicit placa video si ca sa o duc inapoi ma banuiesc ca trebuie sa stau fara calculator vre-o 2 saptamani ca eu fiind din Sibiu pana pana trimit ei sistemul la Bucuresti sa ai monteze cealalta placa video dureaza ceva timp.Bine eu vb acum in necunostiinta de cauza cu racirea asta.Daca tu crezi ca se merita sa o schimb doar pentru racire atunci ma gandesc sa o schimb daca imi dai sfatul acesta.Multumesc oricum pentru amabilitatea raspunsului.O zi sau seara mirifica.
Petrus a zis
Ar fi bine să îți deconteze diferența de bani.
Mihai R. a zis
Salut, as vrea sa imi achizitionez un nou pc, deoarece celalalt este laptop si este vechi de aprox 5-6 ani, si as trece pe un desktop de data asta. Ma intereseaza o configuratie full pc pentru gaming (Dota 2). bugem maxim: 3500 RON. Astept un raspuns. Multumesc !
Petrus a zis
Salut. Monitor exista sau este buget separat pentru el?
Mihai R. a zis
Salut, nu am monitor, deci trebuie inclus in bugetul de mai sus. Multumesc
Petrus a zis
Uite aici o configurație.
Iancut Eusebiu a zis
Salut am un pc destul de slabut Fujitsu Siemens cu placa video integrata si as vrea sa ii pun una dedicata .Imi puteti recomanda o placa video care sa duca ceva jocuri mai noi gen gta 4 sau chiar 5 la calitate redusa sau medie .
Procesor Intel Dual Core E5500 2.80Ghz
3GB RAM DDR3
Placa baza Intel Q43 cred
Sursa 300W
Petrus a zis
Salut. Jocuri foarte noi nu prea poți duce cu sistemul acela…