Cea mai bună placă video este cea pe care o ai. Cam asta putem spune, dacă ne raportăm la prețuri, dacă ne gândim că totul se scumpește în perioada asta.
Știm foarte bine ca una dintre cele mai importante componente a calculatorului este placa video. Așadar, de ce sa nu încercăm sa alegem o placa video de calitate, o placa video care sa ne ajute la rezolvarea tuturor lucrurilor de care avem nevoie.
Placa video integrata sau dedicata?
Placa video integrata este disponibila la procesoarele de noua generație. In ultima vreme, pentru a ajuta piața de dispozitive mobile, procesoarele s-au micșorat, au început sa consume tot mai mult si sa aibă o placa video integrata. Aceasta este din ce in ce mai performanta. Aceasta este destinata pentru calculatoarele office si cele care nu au nevoie de foarte multa procesare grafica. E posibil ca unele jocuri cu rezoluții mai mici si fără mari cerințe sa le puteți juca chiar foarte bine.
Atât AMD, cât și Intel au procesoare cu plăci video integrate și dedicate.
Placa video dedicata este cea clasica, cu care ne-am obișnuit toți. O folosim in momentul in care avem nevoie de task-uri complexe, un joc, o editare video, procesare 3d si așa mai departe.
Specificatii tehnice
- Interfata – placile video au fost dezvoltate pe un anumit standard pentru a fi compatibile cu placa de baza. O perioada buna de timp placile video au fost pe slot AGP, apoi s-a facut trecerea la PCI, ca in zilele noastre sa beneficiem de placi pe PCI-express, PCI-express 2.0, chiar mai nou PCI-express 3.0. Vreau sa-i linistesc pe cei care doresc sa-si achizioneze o placa video PC express 3.0 pentru un calculator cu PCI express 2.0. Aceasta este compatibila 100%, eu cel putin am asa ceva si functioneaza perfect.
- Model/serie GPU – placile video au un procesor grafic, aproximativ ca cel de la procesor doar ca se numeste Graphics processing unit. De obicei, doua placi care au acelasi GPU se vor comporta asemanator. Totusi, de cand s-au nisat componentele de calculator este posibil ca unii integratori sa modifice unii parametri.
- Pixel Pipelines – parte din placa video care transforma informatia din pixeli. Este strans legata de viteza de redare a imaginii. De exemplu, daca avem o placa video cu 8 pixel pipelines putem sa procesam de doua ori mai multa informatie fata de o placa cu 4 pixel. Sigur, acum placile video pot ajunge chiar si pana la 3072 pixel pipelines. Daca veti folosi placa video pentru randat sau pentru modelare, trebuie sa luati in calcul si aceasta optiune. Este in stransa legatura cu Shader Model, de care vom vorbi in randurile urmatoare.
- Shader Model – in jocuri se cere si aceasta optiune. La fel ca si la directx, cu cat este mai noua, cu atat este mai bine. Practic Shader Model sunt niste instructiuni (Vertex, Geometry, Pixel) folosite de OpenGL si Direct3D care ajuta la utilizarea efectelor grafice.
- BUS – daca inainte ne chinuiam cu placi video de 2biti, 4 biti, iata ca acum o placa video poate avea si 512 biti pe BUS. Asta inseamna ca magistrala poate executa operatii mai rapide, iar transferul de date dintre GPU si memorie va avea viteze foarte bune. Practic BUS-ul este traseul dintre procesor si memorie, tocmai de aceea il mai gasiti si ca “latimea de banda a magistralei”. Largimea BUS-ului ne arata cati biti pot circula intre memorie si procesor. Daca avem o placa video pe 512 biti vor circula nu mai putin de 512 biti simultan intre memorie si procesorul placii video.
- Memoria Video – si aici, cu cat avem mai multa memorie video, cu atat este mai bine, dar atentie ca aceasta unealta se poate transforma intr-o unealta de marketing. Memoria RAM a placii video este cu adevarat folositoare cand avem mai multe monitoare sau avem rezolutii foarte mari. Ca sa va dati seama, eu am ales o placa video pe 320 BITI(BUS) si cu 1.28 RAM, cu care tin doua monitoare FULL HD, adica o rezolutie de aproximativ 3850×1920. Asadar, nu are rost sa investiti foarte mult in RAM-ul placii video. In momentul de fata 2 GB mi se pare arhisuficient. Si, ca sa intelegeti mai bine despre ceea ce vorbesc, magazinele se bazeaza pe faptul ca lumea se uita la cata memorie are placa video, dar nu se uita si la ce BUS sau ce frecventa are aceasta. O placa video cu BUS 512 si cu 1 GB VRAM va fi mai rapida ca o placa video cu BUS 256 si 4 GB VRAM. Lucrurile acestea sunt importante pentru cei care aleg sa faca overclock. Totusi, trebuie sa intelegeti ca tot ce este afisat pe ecran/ ecrane provine din VRAM. Traseul este urmatorul: imaginea este citita de procesor, apoi este scrisa in VRAM. Daca avem foarte putina memorie VRAM, in unele jocuri este posibil ca umbrele afisate sa nu fie foarte clare, tocmai din cauza ca avem prea putina cantitate de VRAM, iar informatia nu poate fi stocata. Ce v-am povestit eu in randurile de mai sus este valabil pentru placile video care au 4GB VRAM, dar care si ii folosesc asa cum trebuie.
- Racirea – probabil cel mai important lucru cand vine vorba de o placa video. Fara o racire adecvata va puteti “praji” componentele. Racirea este de doua tipuri: activa sau pasiva. Cea pasiva este construita dintr-un radiator de mari dimensiuni, iar cea activa are un radiator mai mic, dar langa acesta avem si un ventilator care ne asigura racirea. S-a demonstrat faptul ca placile cu racire activa au temperaturile mult mai mici, dar de cele mai multe ori sunt mult mai zgomotoase. Conteaza foarte mult cum a realizat racirea producatorul. Cea custom de cele mai multe ori este mult mai scumpa decat cea a producatorilor clasici(AMD, nVIDIA). Avem de-a face cu racire custom mult mai performanta, mai silentioase, dar si mai bine construite. Pe de altă parte aceste modele sunt mult mai scumpe fata de cele standard. Unele dintre ele pot ajunge si mai scumpe cu cateva sute de lei.
- DirectX – cred ca si cu acest termen sunteti familiarizati din jocuri sau din programele pe care le folositi si va cer o anumita versiune. Conform Wikipedia, directx este o colectie de API dezvoltata de cei de la Microsoft prin care dezvoltatorii au acces la functiile de nivel scazut ale hardware-ului. In momentul de fata placile video sunt disponibile cu directx 12.
- Conectoare – placile video trebuie sa se conecteze cu display-ul prin niste porturi. De obicei, ne conectam cu VGA(semnal analogic) sau DVI/HDMI(semnal digital), insa putem gasi placi video care au conectoare TV OUT(S-Video, RCA). Va recomand sa alegeti conexiunea DVI sau chiar HDMI pentru calculatorul vostru
- Numarul de conectoare – daca nu aveti de gand sa conectati mai mult de un monitor la placa video recomand sa cumparati o placa video cu un conector. Recomand DVI sau HDMI/ DisplayPort pentru a beneficia de un semnal mai bun, imagine mai clara, mai ales daca aveti monitor FULL HD. Semnalele S Video sau VGA nu se mai folosesc pentru ca a intervenit semnalul digital, adica DVI/ HDMI. Daca doriti mai multe monitoare la un calculator, trebuie sa aveti in vedere numarul de conectori. Sigur, daca placa pe care o doriti nu are decat un port de conectare video, va recomand sa cautati si un hub DVI, care functioneaza ca un splitter.
- Interconectare Crossfire (ATI) sau SLI (nVidia) – eu nu recomand sa faceti asta, poate doar daca sunteti testeri. Daca vreti un calculator pentru jocuri, e suficient sa aveti doar o placa video de ultima generatie si veti beneficia de cele mai noi detalii in jocuri. Daca faceti editare, probabil stiti ca sunt mai bune placile Quadro, care sunt speciale pentru randat.
Trucuri pentru alegerea unei placi video
Nu, nu o sa va dau ponturi prin care sa puteti sa cumparati o placa video ieftina. Nu sunt magazin, nu vand placi video, ci sunt un simplu pasionat al domeniului.
Pe langa sfaturile de mai sus m-am gandit sa va mai precizez cateva lucruri pe care le-am intalnit de-a lungul timpului, in momentul in care a trebuit sa „tragem” de buget.
In cazul in care va faceti un sistem nou, de la 0, investiti intai intr-o sursa de calitate, ramaneti o perioada cu placa video integrata, iar mai apoi sa incercati sa achizitionati si una dedicata. Placile video oricum se schimba la 2,3 ani, asa ca nu va faceti probleme ca o sa se invecheasca sistemul.
Nu cumpărați modelul de top din generația placii video. Performantele poate ca sunt cu 10-20% mai mari, dar sigur nu va merita raportul calitate pret. De obicei, cea mai noua placa video poate ajunge si la 6000 de lei. (ma refer la cele RTX, nu la cele profesionale care ajung la mii de euro)
In momentul aparitiei unei noi generatii de placi video apar doar modelele stock, iesite de pe poarta fabricii nVIDIA sau AMD. Asteptati intotdeauna modelele care au racire custom, testate de producatori precum Sapphire, ASUS, Gigabyte, EVGA, MSI, Zotac.
Nu cumparati o placa video foarte performanta daca aveti un PC foarte slab. Stiu ca mai sunt unii care au configuratii pe socket 775. Aceștia trebuie sa se oprească la cel mult un model de 5-600 de lei, dar trebuie sa ia in calcul si o sursa de calitate, cu alimentare pe 6 pini, pentru ca va apărea efectul de bottleneck, adica placa video trimite mult mai multe informații decât procesorul, iar acesta nu are timp sa le interpreteze.
Verificati daca placile video din generatiile mai vechi nu cumva sunt mai bune fata de cele de generatie mai noua. nVIDIA si AMD au tendinta de a redenumi placi video pentru a induce in eroare clientii si sa nu stie ce sa cumpere exact. Reversul medaliei pentru o placa video mai veche poate fi directx si alte optiuni de care v-am spus mai sus. Daca alegeti o placa video pentru jocuri este posibil ca in timp sa fiti limitati de directx, ca unele jocuri sa va ceara o versiune superioara.
SLI/ Crossfire pentru jocuri
Am definit mai sus ce inseamna SLI si Crossfire. Mulți aleargă, mulți insistă să își aleagă o versiune de placă de bază cu suport pentru mai multe plăci video, dar nimeni nu se gândește dacă driverele sunt bune, dacă sunt probleme de compatibilitate, dacă performanța este chiar dublă sau dacă merită să adăugăm o sursă cu suficient de multi amperi pe rail sau carcasa care poate să ofere suficient de bună racire pentru asa ceva.
Evident că sunt persoane care fac pasul asta, care se gandesc ca vor avea 150 de FPS-uri in loc de 70 si ca totul va fi perfect. Va anunt ca nu se intampla asta, jocurile nu sunt optimizate pentru mai multe placi video, asa ca… bibelourile sunt foarte bune in casa. Mai ales daca se devalorizeaza la fel de rapid o astfel de placa video.
Cea mai nouă generație de plăci video: AMD și nVIDIA
AMD se pregătește să lanseze o nouă generație de plăci video. Conform Wikipedia acestea vor fi compatibile cu HDMI 2.1 și DisplayPort 1.3. Ne așteptăm să le vedem la începutul verii, în perioada lui mai iunie, să vedem modele precum AMD R7 670. Interesant este că se discută despre un R9 680X cu un TDP foarte bun, în jur de 250W. Rămâne de văzut dacă va fi așa…
Momentul ideal pentru achiziția unei plăci video?
Probabil că unii ar răspunde atunci când ai nevoie. E corect acest aspect, dar mai trebuie să ne gândim și la partea financiară. De multe ori, un upgrade consistent poate duce și la schimbarea sursei de alimentare. Asta înseamnă un efort suplimentar față de cel mai mare consumator de energie din sistem.
Prețurile se măresc și se reduc după cum doresc magazinele, după cum sunt promoțiile.
Din experiența de până acum am observat că prețurile cele mai mici sunt vara atunci când lumea se orientează spre a merge în vacanță și uită să mai dea banii pe componente IT.
Dragos a zis
Salut!
Doresc sa fac un upgrade in ce privesc componentele calculatorului si am de ales, in ce priveste placa video, intre Placa video Asus NVIDIA GeForce GTX 750 Ti, 2048MB, GDDR5, 128bit sau Placa video Gigabyte nVidia GeForce GT 740 OC, 2048MB, GDDR5, 128bit . Imi poti spune te rog care are fi mult mai ok in ce priveste raportul calitate pret si care dintre cele doua ar fi mai potrivite pentru randari si alte lucruri legate de programe de arhitectura. As mai avea o optiune, dar nu stiu cat de bine se potriveste sistemului – Placa video GIGABYTE GeForce GTX 750 OC 2GB DDR5 128-bit.
Doresc sa stiu care ar fi cea mai avantajoasa dintre cele 3 (pret/calitate)
Multumesc
Petrus a zis
Cea mai bună dintre cele 3 este 750 TI. Eu zic că ea te-ar ajuta în ceea ce vrei să faci. Dar ce sistem ai? Cât de pregătit este pentru noua placă video?!
Dragos a zis
Multumesc de sugestie – sistemul meu o sa fie compus din urmatoarele ,dar momentan nu stiu sa iti dau un ranspuns cum se numeste sursa deoarecw nu sunt acasa si posibil sa o pastrez pe cea veche. Precizez ca urmatoarele componente vor fi inlocuitoarele celor vechi.
1. Placa de baza ASUS H81M-K
2. Placa video GIGABYTE
GeForce GTX 750 Ti OC WindForce 2X 2GB DDR5 128-bit
3.Memorie HyperX Savage 8GB DDR3 1866MHz CL9 Dual Channel Kit
4. Procesor Intel Pentium Dual-Core G3250 3.2GHz box
5.Cooler CPU Arctic Cooling Freezer 13
Petrus a zis
Sursa trebuie să aibă conector de 6 pini sau să poată suporta un adaptor. Cu alte cuvinte să nu fie o pocnitoare.
Celelalte componente sunt ok, deși memoria RAM ar fi suficient să iei un model cu 1600 MHz. Nu vei simți nicio diferență de performanță.
Cooler pentru CPU… nu merită. Nu este un sistem care să se încălzească foarte tare, iar coolerul stoc își face treaba.
Dragos a zis
Comanda a fost deja data , iar coolerul pentru CPU l-am primit gratis , un bonus pentru comanda si ma gandeam sa il folosesc in locul celui stoc, iar pe acela sa il vand. In ce priveste memoria RAM , nu am stiut ca nu va exista o diferenta de performanta intre aceea si una de 1600 Mhw…probabil as fi gasit-o putin mai ieftin.
In orice caz, multumeac foarte mult de ajutor si indrumari! O zi buna !
Cristo310 a zis
Salut..in aproximativ o luna imi voi cumpara primul pc de gaming(pe piese desigur) si la placa video..cam cu acelasi pret..nu stiu ce sa aleg intre gtx 970 si r9 390. Intentionez sa tin acest pc cat mai mult..sa nu schimb piese din primul an. in combinatie desigur cu un i5 4690 sau i5 4690k (nu stiu sigur ce sa aleg pentru ca inca n am inteles cu ce ma ajuta al doilea model), iar daca ati putea sa ma ajutati cu niste arg la prima intrebare si cu o placa de baza perfecta pentru piesele precizate mai sus ar fi perfecta (pana in 400lei placa de baza).
O ultima intrebare..este neaparat ca placa de baza sa aiba placa video integrata?..
Petrus a zis
R9 390 se bate cu 970 și îl cam bate. Nu foarte rău, dar la performanțe este mai ok. La consum stă mai bine cea de la nVIDIA.
Al doilea procesor te va ajuta dacă vei dori să faci overclock. Altfel nu te ajută la nimic. Pentru overclock vei avea nevoie de un cooler custom, de o placă de bază ce suportă overclock.
Plăcile de bază nu au placa video integrată, ci procesoarele. Toate procesoarele noi au așa ceva, vin la „pachet”.
Dacă mai ai neclarități putem discuta și ajunge la un consens.
adi a zis
r9 390. i5 4690k placa de baza cu chipset seria z…., iti va permite oc foarte bun si pt multi ani, daca nu te pasioneaza ramai la un i5 standard este ok si asa si sa ai 1 hdd +ssd sau 2 harduri, ai sa vezi diferenta.
Daniel a zis
salut vreau sa cumpar o placa video buna si nu prea stiu ce sa cumpar …nu le prea am cu piesele calculatorului dar uite tot ce iti pot spune despre el :
Procesor Intel(R) Core(TM) i5-2400 CPU @ 3.10GHz (4CPUs) , ~3.1GHz
6gb rami
sursa 300 W
placa de baza socket 1155 lga
Petrus a zis
Cam greu cu sursă aceea. Nu ai prea multe variante. Ce buget ai?
Daniel a zis
un buget destul de bun pana in 500 lei
Petrus a zis
Un 740 cu o sursă decentă sau un 750 GTX la risc, pe vechea sursă.
Marius a zis
Salut. Am un Dell Optiplex 780 Intel Core 2 Quad 6600 8gb ddr 1333 SSH 1tb și video GT 610 64 biți. Aș dori un upgrade la placa video și aș aprecia o recomandare. Ceva pe 128 biți care să suporte directx 12?
Petrus a zis
Ce buget ai disponibil? Ce sursă ai? Eu m-aș orienta spre un model ca GTX 750 OC, având în vedere că vorbim de un core2quad de acum ceva ani buni de zile. 🙂
Sebastian a zis
Buna ziua, am si eu un sistem pc cu urmatoarele componente :
Intel Core 2 Quad Q9400
4 gb DDR3
Sursa de 250 W, cam mica, stiu.
Intel Q43
Placa de baza nu o gasesc dar stiu ca are 1x PCI-Express 2.0 x16 (210 mm) Low profile
Petrus a zis
Am înțeles. Atunci la ce ne rezumăm? Vrei să faci upgrade de placă video? Fiind sursa mică nu sunt prea multe opțiuni…
Sebastian a zis
Ce mi-ati sugera ?. Totusi as vrea sa am o placa video dedicata bunicica.
Petrus a zis
Am înțeles. Care este bugetul pentru upgrade? Poate găsim ceva soluții decente.
Sebastian a zis
Pana-n 300 de lei!
Petrus a zis
Sebastian, mergi pe R7 240.
Marius a zis
Salut.Vreau si eu o placa gen pana in 750 lei.Am sursa de 500W si un procesor Intel® Core 2 Quad Processor Q9550 (12M Cache, 2.83 GHz, 1333 MHz FSB) dar modificat sa aiba mai multi MHz si GHn, gen are la maxim 4 GHn.Fosta placa video este NVIDIA GeForce GT 630 care deabia mai duce un csgo in 100 fps cu toate pe low si gta v il tine dar foarte greu.Poti sa imi sugerezi si mie o placa ,prefer in special gtx-urile.
Petrus a zis
750 de lei este mult pentru sistemul tău atât timp cât nu vei face upgrade de platformă. Ai quad core, dar vorbim de unul de acum mulți ani de zile.
Un model interesant este 750TI și-ți ramân și bani de-un suc. 🙂
Marius a zis
Acel model era una din posibilitati dar eu ma gandeam la EVGA GeForce GTX 750 Superclocked 2GB DDR5 128-bit sau Asus NVIDIA GeForce GTX 750 Ti, 2048MB, GDDR5, 128bit, HDMI, 2x DVI, VGA, Dust-Proof Fan ca altceva mai bun pana in 750 nu gasesc.
Petrus a zis
ASUS-ul are o răcire un pic mai bună, în rest nu este cu nimic mai wow față de cea prezentată de mine. Toate cele 3 modele sunt mai mult ca ok pentru tine. Diferențele vor fi insesizabile.
adi a zis
in 600 ron sh cu garantie pe forum Gtx 760 oem, sau 660 ti, > recomand noua gtx 950 consum mic pret la emag 700+ ron, alte variante, r9 285, r9 280x, R9 380, gtx 960
marius a zis
buna ziua,
vreau un sistem nou exclusiv pt jocuri, pe 1080 momentan, cu tinta spre 1440.
din vechiul sistem vreau sa pastrez sursa – Corsair 750w si memoriile – Corsair 8 gb ddr3 1600mh care cred ca sunt ok.
Prima problema at fi procesorul- intel 4690k sau 4460. Merita sa dau cca 350 lei in plus pe primul?
A doua ar fi placa de baza. Ce imi recomandati pt fiecare procesor? Voi folosi o singura placa video. Ma intereseaza numai stabilitatea sintemului, nu si nr de sloturi sau altceva.
Ultima ar fi placa video. La acelasi pret gasesc un r9 390 cu frecvente stock sau un 970 gtx serios overclocat (ex Gainward phantom). Am vazut ca intre doua stock 390 e un pic mai bun, dar nu stiu care e raportul inytre un 390 stock si un 970gtx OC.
Petrus a zis
Păi sursa promite performanță. 4690k este ok dacă discutăm de overclock și pentru el. Evident, lângă o carcasă, un cooler bun, practic o răcire adecvată. Totodată, placa de bază trebuie și ea să fie specială pentru overclock. Ceea ce vreau să spun este că performanța costă.
3.5GHz cu posibilitate de overclock față de 3.2GHz se simte. Nu știu dacă tu dorești să te înhami la astfel de cheltuială. Eu am ales varianta mai sigură, un pic mai puțin performantă, dar stabilă. Adică procesoarele blocate, care nu pot fi overclockate. O variantă în acest sens este și 4690 simplu.
Despre placile video am discutat în alte articole. Ai aici câteva teste cu platforma stock, nu cu cele cu răcire aftermarket. Performanțele sunt mai bune pentru AMD, dar nVIDIA consumă mai puțin. Totuși, ai o sursă potentă, nu se pune problema în cazul tău.
Aș fi curios să văd și restul componentelor vechi. Mă gândesc că este posibil să faci câteva achiziții fără rost, din moment ce discutăm de DDR4, de skylake.
marius a zis
sistemul vechi intel core 2 e8400
asrock x48 turbo twin
8gb ddr3 1600 ram
radeoan hd4800 512bit
corsair 750w.
carcasa e un Raidmax nu mai stiu ce model dar are 3 coolere, incusiv unul de 2400mm.
Asta e sistemul vechi, am bagat multi bani in 2008, dar a tinut destul timp. Acelasi lucru vreau sa fac si acuma.
Petrus a zis
Păi faci upgrade de platformă: 4690 simplu, cu placă de bază pe b85 și o placă video potentă. Ai vreun buget total?!
marius a zis
3000 lei pentru procesor, placa de baza si placa video
Romeo a zis
Salut!
Vreau sa achizitionez o placa video pentru pc. Cea pe care o am imi face probleme un gainward nvidia ge force 570 glh, 320 biti, 1,2 gb ram….. am procesor i7, placa de baza g1 guerilla, 12 gb ram, sursa corsair 800w…. vreau o placa video pana in 900-1000 ron… eu joc lineage 2 si ma intereseaza sa pot deschide cat mai multe boxuri in joc…. macar o recomandare cati biti sa aibe, memorie, fregvente…… si ma voi orienta eu dupa acest lucru… multi spun ca 128 de biti sunt suficienti, alti spun ca trebuiesc mai multi biti la un joc… nu stiu ce sa cred si ce anume sa iau…
Petrus a zis
Da, s-a schimbat tehnologia și 128 de biți sunt suficienți. Eu zic să mergi pe GTX 960 OC cât mai este la reducere.
Romeo a zis
Multumesc pentru raspuns!
Petrus a zis
Cu plăcere. Să te bucuri de achiziție, oricare ar fi aceasta.
xander93 a zis
salut, voi achizitiona urmatorul sistem: i5 4690, gigabyte z97x gaming 3 ,sursa sirtec smart element 750w , hdd 1tb , dvdrw , ssd 120gb. ce placa video imi recomandati? buget 1600-1700 ron. dar voi folosii integrata pana de blackfriday.
Petrus a zis
Păi sursa este suficient de potentă. Depinde la ce v-ați gândit. În 1700 de lei aveți variante de la AMD, cât și nVIDIA. O comparație am făcut și noi aici.
Eu zic că varianta AMD este ok având în vedere că aveți o sursă puternică. Totuși, eu aș recomanda o sursă de 550-600W, cu eficiență și certificări mai ok.
xander93 a zis
Nu sunt hotarat intre r9 390 si gtx 970 si daca ar fii sa merg pe r9 390 nu stiu ce sa aleg ca sunt multe feluri , msi , gigabyte , sapphire etc….ma poti ajuta sa imi recomanzi cea mai buna varianta? E ultima componenta care nu am comandato…o sa folosesc integrata din procesor pana fac rost de banuți.
Petrus a zis
Păi în graficele de mai sus se observă că AMD-ul bate nVIDIA la performanță. Având o sursă bună nu vei avea probleme cu niciuna dintre ele. Cea care consumă mai mulți W este cea de la AMD.
Referitor la producător, MSI vin cu un overclock foarte mișto din fabrică, iar răcirea este bună, Gigabyte sunt și ei de luat în seamă, dar cu performanțe un pic mai mic. Și ASUS au niște senzori mișto la seriile noi.
Ca o concluzie, dacă te încadrezi spre un 390 varianta de la MSI… merită.
xander93 a zis
Sursa e un sirtec element smart 750w certificare 80+ bronze ar fii probleme?
Petrus a zis
Nu. Ambele platforme atât AMD, cât și nVIDIA vor funcționa fără probleme.
xander93 a zis
Ok voi merge pe 390 msi poate pana la craciun vor mai scadea preturile un pic.
Petrus a zis
M-aș mira. Prețurile mici au fost în vară. Acum le scumpesc ca să poată face reduceri pentru sărbători, în special pentru Black Friday.
xander93 a zis
Mersi mult de info , o zi buna!
marius a zis
Inainte de a lua decizia citeste si revieurile utilizatorilor, nu numai a testerilor. Eu am facut asa si am ales r9 390 g1 de la Gigabyte. La teste ies toate bune si frumoase dar alta e folosirea zi de zi pe termen lung. Sa revin la ex. meu. Imi fac un system nou, ii dau bateie. R9 390 e intradevar o bestie, pe 1080, rupe orice joc la rezolutii maxime. E clar mai rapida decat 970gtx dar nu vei realiza asta in 95% din situatii. Dupa asta incep belelele. Calculatorul nu mai restarteaza si cand e forjat la jocuri grele nu il mai poti opri. Ii dai shutdown, dar dupa 2-3 sec reporneste. Asta e imi zic, mai are omu si ghinion, o schimb. Dau un ochi pe net si vad ca o hiba foarte frecventa la r9 390. Verific si alti producatori (Asus, MSI, Saph) si vad chiar ca dracu poate fi si mai negru. Multe cazuri de blackscreen, dificultati in a instala driver etc. In special pe Win 10 driverele AMD se pare ca sunt la pamant. Discutii enervante cu vanzatorul si producatorul, care o scalda, imi dau indicatii stupide (daca am folosit mai multe drivere, daca am legat bine sursa,etc. ). Nervi cat incape, vinovat cumparatorul, suport real zero.
970 GTX e un pic mai lent, dar cu posibil overclok mult mai buna (asa ca poti recupera gapul), si mult mai stabil, consuma mai putin, suport driver mult mai bun.
Astea fiind zise, mult noroc si inspiratie la alegere.
Petrus a zis
Marius, eu mereu am pus accentul pe nVIDIA. Fiabilitatea e alta, deși au și ei probleme destul de multe.
AMD e ok pe middle end, dar nu e wow pe high end. Au specificații mari și tari, dar nu sunt fiabile. Exemple am multe.
Pe full HD ambele plăci video n-au nicio problemă. E un subiect oarecum închis. Discuțiile se duc acum spre 4k… care oferă cea mai bună variantă pentru viitor.
Gabriel Valentin a zis
Salut
am un sistem i5 4670k
placa de baza asrock z87 extreme 6
rami 8g kingmaker 1600 ddr3
sursa Segotep Raynor 6500w
Ssd 128g
monitor BENQ 24 inch full HD
placa video gtx 750 Ti OC Guru 2 de 2g/128 b
placa video as dori sa o schimb cu una pe 256 be
ce imi recomanzi la un bugetar de 1000 Ron?
Petrus a zis
Biții sunt irelevanți în cazul de față. Eu zic să mergi pe 960 GTX OC și o să fie diferență măricica între 750 TI și 960 GTX… Mai poți risca cu un AMD, dar o să ai de furcă cu driverele…
Sebi a zis
Procesor I5 3,00 ghz
4 gb RAM
Nvidia GeForce GT 520
Sursa Deluxe 450w
Buget :500-600 ron
Fa-mi si mie o recomandare pentru placa video te rog. Multumesc.
Petrus a zis
Modelul GTX 750 Ti este mai mult decât suficient. Problema se pune cu sursa. Destul de slabă, e posibil să facă ceva probleme, chiar dacă placa video este recunoscută pentru cel mai mic consum din seria sa.
Sebi a zis
Ideea este ca al meu copil mi se plange mereu ca nu are fps pe jocuri….de genul minecraft, CS global ofensive,etc., de ex……de aceea as fi vrut sa ii schimb placa video.
Petrus a zis
Va face fata fara probleme la jocurile de care ati precizat. Singurul inconvenient ar fi sursa de alimentare. Dacă nu mă înșel acel deluxe nu are un cablu de 6 pini pentru alimentarea noii plăci video.
Sebi a zis
Asa este, e cu 4 pini.
fa-mi o recomandare suplimentar si de o sursa mai mare pe langa placa video pe care as putea sa o cumpar.
totul fara a afecta bugetul placii video, te rog.Multumesc.
Petrus a zis
Modelul ăsta este suficient.
Sebi a zis
Multumesc.Si in eventualitatea ca as avea aceasta sursa imi poti recomanda si o placa video mai buna,te rog.De fapt se tot plange ca joaca la rezolutie mica,daca schimba rezolutia in mai mare ii merg jocurile in poze.Te rog,poate gasesc ceva de black friday :).
Petrus a zis
Mergeți atunci pe 950 de la MSI.
Sebi a zis
Multumesc pentru promtitudine. O seara buna!
Radu a zis
Toate bune…. Dar plăcile quadro sunt pentru procesare 3d având alt algoritm matematic. Pentru randare gtx la 320 biți sau mai sus.
FloDO a zis
Gamer Xtreme 1000 cu procesor Intel Core i3-540 3.06GHz, 4GB DDR3, HDD 500GB, Nvidia GeForce 210 1GB, FreeDOS ,stiu ca placa video e foarte foarte veche dar asi vrea sa ii fac un upgrade ce placa video imi recomandati pentru acest sistem? 😀
Buget :600 ron
Petrus a zis
Salut. Ar trebui să știm cu ce sursă ne „luptăm”. Placă video nu e neapărat veche… încă se vinde, dar este low buget, very low.
Trebuie să știm și cu ce sursă ne ducem la luptă. 🙂
ionilie a zis
Buna seara.
V-as ruga mult daca se poate un sfat de achizitie pt. o placa grafica care sa o inlocuiasca pe cea care a decedat de curand la mine in sistem. Sistemul este:
MB: GIGABITE 990FXA-D3 (AM3+)
AMD FX 8350 8-Core 4.0 GHz / 16.0 MB Total Cache
8 GB RAM
Sursa: Thermaltake 600 W (TR-600PCEU)
Placa grafica decedata: MSI R6970 Lightning
Va rog sa-mi spuneti care este cea mai performanta placa grafica care poate colabora cu acasta configuratie care e pe mainile unui pasionat de jocuri. Limita maxima alocata poate fi de 1400 RON. Multumiri anticipat.
Petrus a zis
Ar trebui să ducă fără probleme modelul AMD Radeon R9 285.
ionilie a zis
Multumesc mult. Arata f. bine!!!
Cosmin Ambrose a zis
Salutare. In speranta ca iti poti folosi cunostintele pentru indruma un strain, iti scriu aici viitoarele componente pe care doresc sa le achizitionez. In primul rand sunt foarte curios daca exista macar 3-4 argumente valabile intre i5 4460 cu 8 gb ddr3 1600 mhz cl9 si i5 6500 cu 8 gb ddr4 2400 mhz cl11,12. Care este mai bun si de ce. Eu cel putin cred ca nu tot ce este nou este si bun asadar… sa trecem mai departe. Ce suma ar trebui sa investesc in placa de baza ?300? 400? In combinatie cu un gtx 970 de la asus sau gigabyte. Sursa cu certificare si carcasa precum si un hdd 1 tb de la western sunt floare la ureche de ales. Si lasand la o parte amd in ceea ce priveste placa video, in acelasi plafon financiar, 1700-1800, ce ale variante am in combinatie cu i5 haswell sau skylake, decizie dupa ce veniti cu argumente valabile. Multumesc anticipat.
Petrus a zis
Performanța nu este foarte mare în utilizarea de zi cu zi, în jocuri… e un pic mai mare, cu câteva procente.
Problema se pune la raportul performanță preț. Pe termen scurt ieși mai bine pe Haswell, dar la o eventuală vânzare n-o să fie același preț un DDR3 vs un DDR4.
Oricum, anul următor și AMD va propune o soluție pentru DDR4. Atunci se va mai umbla la prețuri mai mult ca sigur…
Cert este că trebuie să plătești mai mult pentru Skylake.
Silent Killer a zis
Bun sfat dar eu trebuie să-mi iam o unitate noua ca care il am acum are Windows 95
Imi poti recomanda cateva,dar sa fie si la buget si de gaming
Multumesc
Petrus a zis
Păi ce buget ai pentru unitate?!
Silent Killer a zis
Cam de 1500 sau umpic mai mare pana la 2000 de lei
Petrus a zis
Monitorul ce rezoluție are în momentul de față?
Radu a zis
Buna seara, doresc sa-i cumpar un calculator pentru jocuri fiului meu.Mai face si editare video si foto, dar la nivel de incepator, mai mult din joaca, are doar 11 ani.Din ce am citit putem face un calculator din piese independente.Bugetul meu este de 1.700 lei.Va rog sa-mi recomandati si un monitor, separat de buget.Multumesc si o seara frumoasa!
Petrus a zis
Salut Radu, există vreun magazin de la care dorești să achiziționezi? Rate, ceva?
Monitorul cam în ce buget să fie și ce diagonală?!
Radu a zis
Buna ziua, va multumesc pentru celeritatea raspunsului.Nu doresc sa achizitionez componentele de la un magazin anume, merg pe recomandarea dumneavoastra.Fara rate.Monitorul sa fie potrivit pentru configuratia pe care o sa mi-o recomndati iar diagonala de 50 cm, sau chiar mai mica.Cu respect si o zi frumoasa!
razvan222 a zis
Salut, ar merge AMD Radeon r7 240 pe o sura de 400w [Rexpower atx 12v pfc] ?
componentele pc-ului meu sunt:
Intel pentium 4 521
1gb ram
Petrus a zis
N-ar avea de ce să nu meargă.
Răzvan a zis
Deranjez cu o întrebare, cum „arată” acest sistem pentru gaming?
Petrus a zis
Carcasa slaba, sursă prea mare și prea slabă, placă de bază slabă, cooler procesor indoielnic.
În 4000 de lei ar trebui să mergi pe Skylake.