De foarte multa vreme încerc sa realizez un articol complet referitor la plăcile video. Spun complet, dar s-ar putea sa omit multe lucruri pentru ca domeniul plăcilor video este complex. Altfel n-ar mai fi căutată atât de mult fraza: cea mai buna placa video pentru orice buget. Când alegem o placa video trebuie sa ne uitam la foarte multe lucruri. Cel mai important lucru este sa aflam daca sistemul nostru este compatibil cu placa video. Din experiența de pana acum am observat ca:
- daca facem un sistem nou nu este atât de complicat sa alegem o placa video. Vom alege in funcție de celelalte componente si de ceea ce dorește utilizatorul final sa facă cu acel calculator
- daca vrem sa facem un upgrade unui sistem vechi este mai complicat. Pentru asta avem nevoie sa stim exact cu ce sistem avem de-a face, daca mai este compatibil cu cerințele din zilele noastre
Cum aleg o placa video noua pentru calculator?
Asa cum ziceam si mai sus este mai usor sa alegem o placa video pentru un sistem nou pentru ca realizam structura de la început. Știm la ce vom folosi calculatorul, asa ca il putem optimiza dupa bunul plac. Totuși, trebuie sa stim foarte bine ce alegem pentru ca este posibil sa luam ceva de care nu avem nevoie. Pana la urma asta este baza marketingului: sa iti vândă ceva de care nu ai nevoie. Tocmai de aceea, in limita timpului, voi incerca sa va ajut sa alegeti placa video optima pentru bugetul vostru.
Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmam cand alegem o placa video pentru un upgrade de calculator?
In momentul in care ne gandim la un upgrade trebuie sa ne uitam la urmatoarele:
- sursa sa fie compatibila cu noua placa video. Puteți citi foarte multe lucruri interesante despre surse AICI.
- procesorul sa fie cat de cat OK. In cazul in care acesta este cu mult mai slab decât placa video cel mai probabil va apărea efectul de bottleneck, iar sistemul are toate șansele sa funcționeze mai prost decat cu placa video veche. Acesta apare ori de cate ori procesorul nu poate sa trimită informații atat de multe precum o face placa video. Așadar, nu trebuie sa ne întindem la o placa video de 1500 de lei daca noi inca avem procesor pe socket 775.
- conectivitatea sa fie ok. Sigur ca exista adaptoare pentru placa video si monitor, dar trebuie sa fim atenți cand convertim semnalul analogic catre cel digital. Ar fi de preferat sa uitati de VGA si sa incercati unul dintre sloturile DVI, HDMI, Display Port.
Pe langa cele de mai sus puteti sa fiti atenti si la programele sau jocurile pe care le rulati frecvent. Unele jocuri sau programe sunt mai bine optimizate pentru nVIDIA sau pentru AMD. Daca ati observat la începutul unor jocuri exista un logo cu nVIDIA, altul cu AMD. Acelea sunt realizate in colaborare cu producătorii, asa ca este posibil sa va functioneze mai bine daca luati un brand sau altul.
AMD sau nVIDIA, ce sa aleg?
In ultima vreme nu mai exista deosebiri foarte mari. Cel putin pentru gama low end si middle. Pentru placile video de top, din punctul meu de vedere nVIDIA nu are concurenta. Dar AMD are raportul calitate pret mai decent. Ideea este ca ambele platforme sunt de luat in calcul. Si AMD si nVIDIA au inceput sa faca produse foarte bune. Eu recomand, in functie de buget, atat nVIDIA, cat si AMD.
O placa video PCI Express 3.0 este compatibila cu placa de baza PCI Express 2.0?
Am spus de foarte multe ori ca da. Tocmai de aceea repet si acum ca este compatibila si diferențele sunt foarte mici, extrem de mici.
Iată câteva teste AICI ca sa va dați seama cam ce înseamnă marketing-ul producătorilor.
Vreau sa iau 2 placi video. Merita sa fac SLI/ Crossfire?
Aud de multe ori lucrul asta. Si eu la inceput, cand nu aveam habar, ma gandeam ca 2 lucruri sunt mai bune, ca daca este mai mare va functiona mai ok. Total gresit. SLI/ Crossfire au fost facute pentru cei care chiar au nevoie de super PC-uri. Care folosesc 2-4 placi video pentru randare, pentru a procesa un volum mare de informatie si nu numai. In momentul in care vrem un PC puternic ne luam din start 2 placi video de top.
Sa zicem 3 nVIDIA 3080 RTX pe care le vom lega in SLI. Daca noi avem o placa video de acum 2 ani si vom pune încă una, identica, ar trebui sa ne mai gandim sa o vindem pe cea veche si sa luam una mai buna din generațiile mai noi. Acestea, pe lângă consumul mai mic, se pot lauda ca au directx mai nou, pixel shader mai ok si asa mai departe.
Vreau sa imi recomanzi o placa video de 8 GB, ce placa video sa aleg?
Nu-i asa ca si tu ai întrebat asta? Nu e asa ca si tu te-ai minutat ca al tau coleg si-a cumparat placa video de 2 GB? Sau de 4 GB? Cu ce ma ajuta aia 8 GB? Va spun eu, la nimic! De cele mai multe ori avem parte de marketing agresiv din partea magazinelor, asa cum am spus mai sus, ei vor sa vanda si sa ofere cat mai putin. Ei trebuie sa faca profit ca altfel pleaca acasa. Nimeni nu iti face reducere decat daca producătorul vrea.
In rest, exista o lege foarte clara care spune ca nu poti vinde sub pretul pietei. Revenind la cei 4 GB, acela este VRAM-ul placii video, o memorie care este foarte ok sa fie mare, dar în momentul în care sunt 2 sau mai multe monitoare. Pentru cei care au un singur monitor, pot alege foarte usor placi video cu 1 GB VRAM și cu specificații mai bune. Pe lângă cele de mai sus trebuie sa avem grija si la chipset. Daca procesorul este „inima calculatorului”, as putea spune ca chipset-ul este inima plăcii video. Acesta este un punct de reper pentru plăcile video si nu numai.
Intr-un articol mai vechi de-al meu am scris câteva detalii tehnice despre plăcile video. Va invit sa le citiți AICI daca vreți sa știți mai multe despre:
- directx
- racirea placii video
- memoria video
- BUS
- Pixel pepelines
- Shader Model
Toate acestea sunt lucruri pe care le gasiti in specificatiile placilor video.
Care este cea mai buna placa video pentru orice buget?
Revenind la titlul articolului, e greu sa spun care este cea mai buna placa video. Dar le putem imparti un pic pe categorii de bugete. As putea spune ca avem 3 mari categorii:
- placi video de buget mic
- placi video de buget mediu
- placi video de buget mare
Pe calculatoare cu rezoluție mai mica de FULL HD, putem alege fara probleme o placa video de buget mic. Sa zicem intre 200 si 500 de lei. Daca avem pretenții si începem sa număram FPS-urile, sa facem teste si tot felul de nebunii eu zic ca o placa video intre 500 si 1000 de lei este mai mult decât suficienta. Chiar putem avea pretentia de monitoare 4k sau UltraHD asa cum mai sunt ele numite mai nou. In plus, nu se pune problema ca jocurile sa nu funcționeze.
Daca avem buget mare, pentru o placa video de peste 1000 de lei trebuie sa ne gandim si la un procesor potent. Nu se mai pune problema de functionarea jocurilor sau a anumitor programe de editat video. Aici vorbim deja de entuziasti, de oameni care stiu ce vor. Din punctul meu de vedere este mai ok sa schimbi placa video o data la 2,3 ani luand una de buget mic sau mediu decat una de top care dupa jumatate de an va ajunge la 1000-1200 lei.
Placa video buna pentru începutul lui 2025
Palit GeForce RTX 3070
- 8GB GDDR6
- 256-bit
Sapphire Radeon RX 5700 XT PULSE
- 8GB GDDR6
- 256-bit
Conteaza foarte mult bugetul, dar pentru upgrade eu as merge pentru un nVIDIA 2060. Aceasta este best buy in momentul de fata si este foarte bine construita, pe o tehnologie noua care consuma foarte putin curent. Practic si cei care au calculatoare mai vechi pot face upgrade destul de usor.
Pentru varianta low end avem cateva AMD-uri foarte ok. Ma gandesc la un R7 540, R7 550, poate chiar si ceva mai sus. Totul este in functie de voi. Asadar, daca aveti nevoie de ajutor in alegerea celei mai bune placi video pentru voi nu ezitati sa lasati un comentariu. Va voi ajuta in limita timpului disponibil… daca serviciul imi permite. Pentru a va raspunde cat mai corect ar fi bine ca in comentariu sa imi lasati urmatoarele:
- model placa de baza
- model sursa
- buget
- data achizitie
Daca se poate sa adaugati si link-uri este perfect. Orice alta completare este binevenita.
În 2025 ne așteaptă lansări noi. AMD și nVIDIA pregătesc serii noi. Cele mai noi serii vor fi ale celor de la AMD, iar mai apoi și nVIDIA vor lansa modele noi. Sperăm ca acestea să fie mult mai bine realizate pentru ca jocurile 4k să fie la putere.
Gheorghe a zis
Salut,
foarte bun articolul tau, ai precizat foarte bine anumite lucruri. Daca se poate sa ma ajuti si pe mine cu o recomandare de placa video de 500-600 de lei.
Fac editare video la nivel basic si am nevoie de ceva mai multa putere, dar si multe Jocuri. Ce imi recomanzi?
Am processor I3 si urmeaza sa imi iau monitor full hd.
Yamasha a zis
Salut Gheorghe,
poti merge pe placa video Gigabyte NVIDIA GeForce GTX 750 OC, 1024MB, GDDR5, 128bit, 2x HDMI, 2x DVI
Daniel a zis
Salut, am si eu nevoie de indrumare: am un PC format din procesor Amd A8 6600k, placa de baza Asus A55 BM-k socket FM2+, 2*4 GB Ram HyperX Fury Blue cl10 1600 MHz, sursa de 650w modulara si, din pacate, o placa video mai veche, MSI GT630 1GB VRam DDR3… Cu ce as putea inlocui placa video, incat sa imi mearga rezonabil jocurile 2015 in FullHD? (Precizez ca am un monitor Akai de 24″ care merge perfect doar in rezolutie 1922×1080 cu refresh rate de 60.003 Hz – rezolutie custom, e mai ciudat modelul; deci nu pot folosi functia Dual Graphics din APU 6600k, deoarece nu pot seta custom rata de refresh – rezolutia am rezolvat-0 insa nu si Hz-ii)
Yamasha a zis
Păi la ce buget te-ai gândit? Pentru FULL HD nu sunt cerințe foarte mari, dar dacă vrei să ai FPS constant trebuie să investești un pic. Sursa este permisivă, așadar cam la ce sumă te-ai gândit?!
posisnicu a zis
Buna !
As dori sa stiu ce placa video as putea pune in locul celei vechi la configuratia dupa cum urmeaza :
Placa baza: Asus P7P55D – LGA 1156 / DDR3
https://www.asus.com/Motherboards/P7P55D/
Procesor : CPU Name Intel(R) Core(TM) i7 CPU 860 @ 2.80GHz
Socket: Package Type 1156 Contact FC-LGA
Placa Video : nVIDIA GeForce GTS 250/1GB/256biti
Ram: 8GB/DDR 3
Sursa:550w/80%
Placa video doresc sa faca fata jocurilor de anul acesta dar nu neaparat pe high !
Multumesc anticipat !
Yamasha a zis
Cam ce buget ai alocat?
posisnicu a zis
1000
Yamasha a zis
Ai putea să mergi pe un nVIDIa 1050 sau chiar 1050TI.
posisnicu a zis
multumesc
Marius a zis
Procesor AMD Fx 6300 3.5-4.1;
– placa video GeForce zotac 750ti, 2gb ddr5;
– 8 gb RAM ( 2* 4) hyper x beast, DDR3, 1600mhz, cl 9, 1,5 v;
– sursa njoy 600;
– placa de baza m5a78L lx3, Am3+;
As dori sa dau un upgrade la placa video. Ce m ai sfătui să aleg până în maxim 900 de lei.
Mersi
Yamasha a zis
Salut Marius. Nu ai o placă video rea. Părerea mea este că nu faci o investiție extrem de bună în momentul de față. Ca să îți faci o idee… un 1050 OC ce ar fi un pic peste ce ai tu acolo ajunge la 1000 de lei. E alt chipset, e mai performant, dar raportul calitate preț pe care îl primești nu merită. Un 1050TI care e ceva mai performant ajunge undeva la 1100 de lei. Ideea e că prețurile sunt destul de sus în perioada asta din cauza bitcoinilor.
Adrian a zis
Salut,
Am câștigat un procesor i7 7700k, ce placa video imi recomanzi avand in vedere ca viitorul pc il folosesc pentru world of tanks?
Yamasha a zis
Hmm, păi ai putea pune orice placă video pe acesta, e în funcție de bugetul tău și de sursa pe care o ai.
În afara procesorului mai ai ceva componente sau vrei să faci upgrade la ceea ce ai acum?