Cea mai bună placă video este cea pe care o ai. Cam asta putem spune, dacă ne raportăm la prețuri, dacă ne gândim că totul se scumpește în perioada asta.
Știm foarte bine ca una dintre cele mai importante componente a calculatorului este placa video. Așadar, de ce sa nu încercăm sa alegem o placa video de calitate, o placa video care sa ne ajute la rezolvarea tuturor lucrurilor de care avem nevoie.
Placa video integrata sau dedicata?
Placa video integrata este disponibila la procesoarele de noua generație. In ultima vreme, pentru a ajuta piața de dispozitive mobile, procesoarele s-au micșorat, au început sa consume tot mai mult si sa aibă o placa video integrata. Aceasta este din ce in ce mai performanta. Aceasta este destinata pentru calculatoarele office si cele care nu au nevoie de foarte multa procesare grafica. E posibil ca unele jocuri cu rezoluții mai mici si fără mari cerințe sa le puteți juca chiar foarte bine.
Atât AMD, cât și Intel au procesoare cu plăci video integrate și dedicate.
Placa video dedicata este cea clasica, cu care ne-am obișnuit toți. O folosim in momentul in care avem nevoie de task-uri complexe, un joc, o editare video, procesare 3d si așa mai departe.
Specificatii tehnice
- Interfata – placile video au fost dezvoltate pe un anumit standard pentru a fi compatibile cu placa de baza. O perioada buna de timp placile video au fost pe slot AGP, apoi s-a facut trecerea la PCI, ca in zilele noastre sa beneficiem de placi pe PCI-express, PCI-express 2.0, chiar mai nou PCI-express 3.0. Vreau sa-i linistesc pe cei care doresc sa-si achizioneze o placa video PC express 3.0 pentru un calculator cu PCI express 2.0. Aceasta este compatibila 100%, eu cel putin am asa ceva si functioneaza perfect.
- Model/serie GPU – placile video au un procesor grafic, aproximativ ca cel de la procesor doar ca se numeste Graphics processing unit. De obicei, doua placi care au acelasi GPU se vor comporta asemanator. Totusi, de cand s-au nisat componentele de calculator este posibil ca unii integratori sa modifice unii parametri.
- Pixel Pipelines – parte din placa video care transforma informatia din pixeli. Este strans legata de viteza de redare a imaginii. De exemplu, daca avem o placa video cu 8 pixel pipelines putem sa procesam de doua ori mai multa informatie fata de o placa cu 4 pixel. Sigur, acum placile video pot ajunge chiar si pana la 3072 pixel pipelines. Daca veti folosi placa video pentru randat sau pentru modelare, trebuie sa luati in calcul si aceasta optiune. Este in stransa legatura cu Shader Model, de care vom vorbi in randurile urmatoare.
- Shader Model – in jocuri se cere si aceasta optiune. La fel ca si la directx, cu cat este mai noua, cu atat este mai bine. Practic Shader Model sunt niste instructiuni (Vertex, Geometry, Pixel) folosite de OpenGL si Direct3D care ajuta la utilizarea efectelor grafice.
- BUS – daca inainte ne chinuiam cu placi video de 2biti, 4 biti, iata ca acum o placa video poate avea si 512 biti pe BUS. Asta inseamna ca magistrala poate executa operatii mai rapide, iar transferul de date dintre GPU si memorie va avea viteze foarte bune. Practic BUS-ul este traseul dintre procesor si memorie, tocmai de aceea il mai gasiti si ca “latimea de banda a magistralei”. Largimea BUS-ului ne arata cati biti pot circula intre memorie si procesor. Daca avem o placa video pe 512 biti vor circula nu mai putin de 512 biti simultan intre memorie si procesorul placii video.
- Memoria Video – si aici, cu cat avem mai multa memorie video, cu atat este mai bine, dar atentie ca aceasta unealta se poate transforma intr-o unealta de marketing. Memoria RAM a placii video este cu adevarat folositoare cand avem mai multe monitoare sau avem rezolutii foarte mari. Ca sa va dati seama, eu am ales o placa video pe 320 BITI(BUS) si cu 1.28 RAM, cu care tin doua monitoare FULL HD, adica o rezolutie de aproximativ 3850×1920. Asadar, nu are rost sa investiti foarte mult in RAM-ul placii video. In momentul de fata 2 GB mi se pare arhisuficient. Si, ca sa intelegeti mai bine despre ceea ce vorbesc, magazinele se bazeaza pe faptul ca lumea se uita la cata memorie are placa video, dar nu se uita si la ce BUS sau ce frecventa are aceasta. O placa video cu BUS 512 si cu 1 GB VRAM va fi mai rapida ca o placa video cu BUS 256 si 4 GB VRAM. Lucrurile acestea sunt importante pentru cei care aleg sa faca overclock. Totusi, trebuie sa intelegeti ca tot ce este afisat pe ecran/ ecrane provine din VRAM. Traseul este urmatorul: imaginea este citita de procesor, apoi este scrisa in VRAM. Daca avem foarte putina memorie VRAM, in unele jocuri este posibil ca umbrele afisate sa nu fie foarte clare, tocmai din cauza ca avem prea putina cantitate de VRAM, iar informatia nu poate fi stocata. Ce v-am povestit eu in randurile de mai sus este valabil pentru placile video care au 4GB VRAM, dar care si ii folosesc asa cum trebuie.
- Racirea – probabil cel mai important lucru cand vine vorba de o placa video. Fara o racire adecvata va puteti “praji” componentele. Racirea este de doua tipuri: activa sau pasiva. Cea pasiva este construita dintr-un radiator de mari dimensiuni, iar cea activa are un radiator mai mic, dar langa acesta avem si un ventilator care ne asigura racirea. S-a demonstrat faptul ca placile cu racire activa au temperaturile mult mai mici, dar de cele mai multe ori sunt mult mai zgomotoase. Conteaza foarte mult cum a realizat racirea producatorul. Cea custom de cele mai multe ori este mult mai scumpa decat cea a producatorilor clasici(AMD, nVIDIA). Avem de-a face cu racire custom mult mai performanta, mai silentioase, dar si mai bine construite. Pe de altă parte aceste modele sunt mult mai scumpe fata de cele standard. Unele dintre ele pot ajunge si mai scumpe cu cateva sute de lei.
- DirectX – cred ca si cu acest termen sunteti familiarizati din jocuri sau din programele pe care le folositi si va cer o anumita versiune. Conform Wikipedia, directx este o colectie de API dezvoltata de cei de la Microsoft prin care dezvoltatorii au acces la functiile de nivel scazut ale hardware-ului. In momentul de fata placile video sunt disponibile cu directx 12.
- Conectoare – placile video trebuie sa se conecteze cu display-ul prin niste porturi. De obicei, ne conectam cu VGA(semnal analogic) sau DVI/HDMI(semnal digital), insa putem gasi placi video care au conectoare TV OUT(S-Video, RCA). Va recomand sa alegeti conexiunea DVI sau chiar HDMI pentru calculatorul vostru
- Numarul de conectoare – daca nu aveti de gand sa conectati mai mult de un monitor la placa video recomand sa cumparati o placa video cu un conector. Recomand DVI sau HDMI/ DisplayPort pentru a beneficia de un semnal mai bun, imagine mai clara, mai ales daca aveti monitor FULL HD. Semnalele S Video sau VGA nu se mai folosesc pentru ca a intervenit semnalul digital, adica DVI/ HDMI. Daca doriti mai multe monitoare la un calculator, trebuie sa aveti in vedere numarul de conectori. Sigur, daca placa pe care o doriti nu are decat un port de conectare video, va recomand sa cautati si un hub DVI, care functioneaza ca un splitter.
- Interconectare Crossfire (ATI) sau SLI (nVidia) – eu nu recomand sa faceti asta, poate doar daca sunteti testeri. Daca vreti un calculator pentru jocuri, e suficient sa aveti doar o placa video de ultima generatie si veti beneficia de cele mai noi detalii in jocuri. Daca faceti editare, probabil stiti ca sunt mai bune placile Quadro, care sunt speciale pentru randat.
Trucuri pentru alegerea unei placi video
Nu, nu o sa va dau ponturi prin care sa puteti sa cumparati o placa video ieftina. Nu sunt magazin, nu vand placi video, ci sunt un simplu pasionat al domeniului.
Pe langa sfaturile de mai sus m-am gandit sa va mai precizez cateva lucruri pe care le-am intalnit de-a lungul timpului, in momentul in care a trebuit sa „tragem” de buget.
In cazul in care va faceti un sistem nou, de la 0, investiti intai intr-o sursa de calitate, ramaneti o perioada cu placa video integrata, iar mai apoi sa incercati sa achizitionati si una dedicata. Placile video oricum se schimba la 2,3 ani, asa ca nu va faceti probleme ca o sa se invecheasca sistemul.
Nu cumpărați modelul de top din generația placii video. Performantele poate ca sunt cu 10-20% mai mari, dar sigur nu va merita raportul calitate pret. De obicei, cea mai noua placa video poate ajunge si la 6000 de lei. (ma refer la cele RTX, nu la cele profesionale care ajung la mii de euro)
In momentul aparitiei unei noi generatii de placi video apar doar modelele stock, iesite de pe poarta fabricii nVIDIA sau AMD. Asteptati intotdeauna modelele care au racire custom, testate de producatori precum Sapphire, ASUS, Gigabyte, EVGA, MSI, Zotac.
Nu cumparati o placa video foarte performanta daca aveti un PC foarte slab. Stiu ca mai sunt unii care au configuratii pe socket 775. Aceștia trebuie sa se oprească la cel mult un model de 5-600 de lei, dar trebuie sa ia in calcul si o sursa de calitate, cu alimentare pe 6 pini, pentru ca va apărea efectul de bottleneck, adica placa video trimite mult mai multe informații decât procesorul, iar acesta nu are timp sa le interpreteze.
Verificati daca placile video din generatiile mai vechi nu cumva sunt mai bune fata de cele de generatie mai noua. nVIDIA si AMD au tendinta de a redenumi placi video pentru a induce in eroare clientii si sa nu stie ce sa cumpere exact. Reversul medaliei pentru o placa video mai veche poate fi directx si alte optiuni de care v-am spus mai sus. Daca alegeti o placa video pentru jocuri este posibil ca in timp sa fiti limitati de directx, ca unele jocuri sa va ceara o versiune superioara.
SLI/ Crossfire pentru jocuri
Am definit mai sus ce inseamna SLI si Crossfire. Mulți aleargă, mulți insistă să își aleagă o versiune de placă de bază cu suport pentru mai multe plăci video, dar nimeni nu se gândește dacă driverele sunt bune, dacă sunt probleme de compatibilitate, dacă performanța este chiar dublă sau dacă merită să adăugăm o sursă cu suficient de multi amperi pe rail sau carcasa care poate să ofere suficient de bună racire pentru asa ceva.
Evident că sunt persoane care fac pasul asta, care se gandesc ca vor avea 150 de FPS-uri in loc de 70 si ca totul va fi perfect. Va anunt ca nu se intampla asta, jocurile nu sunt optimizate pentru mai multe placi video, asa ca… bibelourile sunt foarte bune in casa. Mai ales daca se devalorizeaza la fel de rapid o astfel de placa video.
Cea mai nouă generație de plăci video: AMD și nVIDIA
AMD se pregătește să lanseze o nouă generație de plăci video. Conform Wikipedia acestea vor fi compatibile cu HDMI 2.1 și DisplayPort 1.3. Ne așteptăm să le vedem la începutul verii, în perioada lui mai iunie, să vedem modele precum AMD R7 670. Interesant este că se discută despre un R9 680X cu un TDP foarte bun, în jur de 250W. Rămâne de văzut dacă va fi așa…
Momentul ideal pentru achiziția unei plăci video?
Probabil că unii ar răspunde atunci când ai nevoie. E corect acest aspect, dar mai trebuie să ne gândim și la partea financiară. De multe ori, un upgrade consistent poate duce și la schimbarea sursei de alimentare. Asta înseamnă un efort suplimentar față de cel mai mare consumator de energie din sistem.
Prețurile se măresc și se reduc după cum doresc magazinele, după cum sunt promoțiile.
Din experiența de până acum am observat că prețurile cele mai mici sunt vara atunci când lumea se orientează spre a merge în vacanță și uită să mai dea banii pe componente IT.
Iulian a zis
Multumesc mult! Nu stiu ce sa fac sa pun 1050 sau sa iau alta unitate gen :CyberpowerPC Desktop Computer Gamer Xtreme S760 Intel Core i7 7th Gen 7700 16GB Memory NVIDIA Gefoce GTX 1060 Win 10 Home 64 bit
Intel Core i7 7th Gen 7700 (3.60 GHz)
8 GB DDR4 16 GB Optane Memory
1 TB HDD
Windows 10 Home 64-Bit
NVIDIA GeForce GTX 1060 6 GB GDDR5
la pretul de 250 dolari + transport!