Alegerea unui calculator nu este simplă. Dacă ar fi atât de simplu pe cât pare acest blog nu ar mai exista. Oamenii ar ști ce să aleagă fără prea multe probleme.
În acest articol vreau să discutăm despre soluțiile de stocare. Știu că am trecut în revistă câteva lucruri despre SSD-uri, despre hard disk-uri externe, dar cred că întotdeauna este bine să venim cu lucruri noi, cu anumite completări la acele articole și nu numai.
Până la urmă nimeni nu este învățat, iar tehnologia evoluează zilnic. Chiar și pentru mine care stau toată ziua cu nasul în ele nu pot să știu tot.
Așadar, avem pe piață în momentul de față hard disk-uri și SSD-uri. Raportul calitate preț este în favoarea hardurilor, dar avantajele încep să fie tot mai mari pentru SSD-uri. De altfel, în momentul de față, este tehnologia în care se investește tot mai mult și doresc să fie tot mai performantă.
Diferențe între hard disk-urile cu platane și SSD-uri
Dacă încă sunteți în dubii pentru alegerea unui hard disk normal sau a unui de mare viteză în rândurile următoare ar trebui să vă convingeți de alegerea pe care trebuie să o faceți.
SSD-urile sunt mult mai rapide față de hardurile normale, atât la citirea informației, cât și la scrierea ei. Sunt foarte multe teste pe internet ce confirmă acest lucru, dar și cele 3 SSD-uri ale mele spun același lucru. SSD-urile sunt mai rapide.
SSD-urile sunt și mai fiabile față de un hard normal. De multe ori am avut impresia că trebuie să protejez SSD-ul ca să nu îl stric, să am grijă că îl pot pierde. Am dat o sumă considerabilă la vremea aceea și nu îmi permiteam să o arunc dintr-o prostie.
Ultimele teste de fiabilitate arată că SSD-urile pot scrie până la 2000 TB de informație.
Pe laptop am doar SSD așa că acolo trebuie să scriu, să descarc de pe torrent, să țin la seed, să editez, să randez, să fac orice. În 2 ani de zile în care l-am folosit zilnic la serviciu nu am nici 30 de TB de informație scrisă pe el. Așa că rezistă fără probleme.
Marele dezavantaj al SSD-ului este prețul. Un hard de 1 TB îl putem achiziționa cu 2-300 de lei pe când pe un SSD de 120 GB îl găsim cam pe la același preț. Așadar, dacă aveți buget pentru a achiziționa un SSD alegeți-l, dacă nu măcar unul pentru sistemul de operare ar fi perfect.
Interfața de conectare
Ambele, în momentul de față, folosesc portul de conectare SATA. Limita maximă a fost atinsă de către SSD-uri, iar producătorii încearcă să realizeze un port care să fie mai rapid față de SATA și anume SATA EXPRESS. Nu sunt atât de fiabile momentan aceste soluții, cele clasice sunt, încă, mai ok.
Mai jos aveți o prezentare a celui mai rapid SSD de pe piață cu port de conectare pe PCI Express.
Dacă SSD-urile sunt mai mici, de 2.5 inchi, iată că hardurile le găsim de 2.5 inchi, dar și de 3.5 inchi. Așadar, dacă aveți un hard cu port SATA pe calculator și vreți să faceți upgrade la un SSD sigur va fi compatibil.
Un hard normal ajunge și până la 20 TB de stocare pe când SSD-urile până la 3,4 TB. Prețul celui din urmă fiind de câteva zeci de mii de $.
Performanțe
Sunt net superioare performanțele unui SSD.
CRI_ a zis
Te salut~..Am achizitonat un SSD Samsung la 250 GB saptamina trecuta si sper ca pe la anu’ sa mai iau inca unu, probabil tot de 250 ca sa mai ramina banuti si pt. altceva. Merge impecabil. Am ales aceasta marca deoarece toate comentarile de pe saitul magazinului intruneau maximul de punctaj dar si datorita faptului ca tot ce am luat de pe la second-hand adica de la bazar, ma rafer la cele clasice cu discuri si avind inscriptionata aceasta marca aproape toate cu o singura exceptie mi-au functionat si inca functioneaza bine inclusiv cele vechi de P4 pe IDE si aici nu cred ca e vorba de noroc chior cum se spune, deoarece comparativ cu WD-urile care nici macar unul nu a functionat cum trebuie ! Iar dintre acestea doua parca pareau ca sunt cit de cit in regula, ca in final si acestea sa se buleasca de tot. Singura problema e cea legata de pret in sensul ca dimineata era 540 lei fiind bagat la promotie, pretul de baza fiind 600 lei, eu am avut noroc tot chior ca am prins unul care era resigilat si l-am luat cu 470 lei, ca-virgula_Culmea ! spre seara dupa ora 17 cind intru din nou pe sait-ul celor de la Emag_( de acolo imi fac aprovizionarea )_sa vad ca pretul a facut O_Explozie si a sarit in SUS la 680 lei cit e si in prezent !…Putem face noi ceva sa oprim tavalugul dement al preturilor ?…Nu ! Deoarece este_o_Economie de piata_libera !!……
Petrus a zis
Suntem la mâna lor. Am vrut Europa, am vrut piață liberă… ne-o luăm zilnic.
Avem puterea returului în 15/30 de zile dacă luăm online. Atât. În rest, suntem la mâna lor.
Probabil că se făceau astfel de mârlănii și înainte, dar acum avem cât de cât control, cu ajutorul tehnologiei.
Sorin a zis
O mică corecţie, la data scrierii acestui comentariu, respectiv „…cel mai rapid SSD de pe piaţă cu port de conectare pe PCI Express” este de departe faţă de Kingston HyperX Predator cu (doar) 1.400 MB/s read şi 1.000 MB/s write, informaţii de altfel foarte sărăcăcioase oferite de Kingston aici, campion la capitolul viteză fiind Samsung cu seria 960, şi anume 960 EVO şi 960 PRO.
Cel mai rapid Samsung fiind 960 PRO de 2 TB cu 3.500 MB/s read şi 2.100 MB/s write, că să nu mai amintesc şi de alte caracteristici. La o aproximativ aceaşi capacitate, 960 EVO de 1 TB citeşte cu 3.200 MB/s şi scrie cu 1.900 MB/s, valori mult superioare Predatorului.
Vitezele oferite pe interfaţa PCIe sînt cu mult mai mari decît vitezele oferite de SATA, astfel că cei ce doresc performanţă se vor orienta doar spre PCIe. Las ca şi surpriză să comparaţi (şi să calculaţi) preţurile SATA vs PCIe pentru aceeaşi capacitate şi acelaşi producător. Vă garantez că rezultatele vor fi… surprinzătoare !
Petrus a zis
Hehe, Sorin. Articolul a fost scris în 2015. Dacă nu mă înșel, pe vremea aceea, Kingston au fost primii care au scos pe piață așa ceva. Dacă nu primii sigur printre primii. Oricum, tehnologia a avansat suficient de mult de atunci. Chiar nu merită Sata dacă ai porturi M.2 sau sloturi PCI Express pe sistemul tău.
Sorin a zis
Tehnologia a avansat eXtrem de mult. Eu mai mi-aduc aminte de vremile în care foloseam floppy de 5″ (de 1,2 MB), disketele de 3.5″ (1,44 MB) fiind un lux. Acum stick-urile sînt anunţate chiar şi de 2 TB, chiar dacă arată urît. A, iar discul dur (hard disc!) era disc winchester, de 20 MB !
razvan a zis
Ha, ha, ha, si eu am copilarit cu discurile de 5.25″, alea de carton cu clapita, ce vremuri.
Petrus a zis
Hehe, Sorin. Articolul a fost scris în 2015. Dacă nu mă înșel, pe vremea aceea, Kingston au fost primii care au scos pe piață așa ceva. Dacă nu primii sigur printre primii. Oricum, tehnologia a avansat suficient de mult de atunci. Chiar nu merită Sata dacă ai porturi M.2 sau sloturi PCI Express pe sistemul tău.
Sorin a zis
Tehnologia a avansat eXtrem de mult. Eu mai mi-aduc aminte de vremile în care foloseam floppy de 5″ (de 1,2 MB), disketele de 3.5″ (1,44 MB) fiind un lux. Acum stick-urile sînt anunţate chiar şi de 2 TB, chiar dacă arată urît. A, iar discul dur (hard disc!) era disc winchester, de 20 MB !