De cele mai multe ori privim incaltamintea ca pe ceva banal. Ni se pare normal faptul ca in ziua de azi ne trebuie cateva rafturi ca sa ne aranjam toate perechile de incaltari din casa. Cine s-o fi intrebat cand au aparut sandalele, primii pantofi cu toc sau, pur si simplu, primii pantofi?
V-ati gandit vreodata in timp ce incaltati niste adidasi ca, de fapt, in spatele lor exista o adevarata industrie de zeci de miliarde de dolari? Cum va suna ca valoare a unui brand cifra de 15,9 miliarde $ pentru Nike? Dar 11,5 pentru ESPN sau 6,8 pentru Adidas? Colosal, nu? Si cand te gandesti ca acum câteva sute de ani oamenii aveau sandale cu talpa de lemn si barete din piei de animale, parca iti vine sa te uiti mai frumos la ce porti in picioare.
Dar pana sa ajungem la adidasi, cred ca ar fi bine de stiut ca prima pereche de incaltari a fost datata ca fiind de acum 8000 de ani; erau niste sandale. Mai tarziu s-au descoperit si primele opinci, ele fiind reperate ca fiind realizate cu 5500 de ani in urma.
Primele forme de toc au apărut la cei care străbăteau deserturile din Orientul Mijlociu, iar ca sa fie protejați de temperatura extrem de ridicata a nisipului pe care calcau, au apelat la un mijloc prin care se puteau distanta de suprafața nisipului: tocul.
Facand un salt in timp si ajungand cam prin anul 1700 bifam aceasta perioada ca fiind cea in care s-a hotarat ca incaltamintea sa fie realizata dupa tipare diferite pentru barbati si femei, caci, da, pana atunci nu exista decat varianta unisex.
100 de ani mai tarziu s-a realizat ca perechea de încălțăminte nu e comoda daca forma ambilor pantofi e identica; prin urmare s-a decis ca fiecarui picior sa ii corespunda un calapod diferit.
In jurul anilor 1840 au fost create primele cizme pentru femei, care i-au revenit Reginei Victoria.
In anii de dupa 1900 se concentreaza revolutia in materie de incaltaminte. In anul 1916 apar primii pantofi sport. Spre sfarsitul anilor `80 brand-ul Air, (actual Nike), da lovitura pe piata incaltamintii. Au realizat un model de pantofi sport pentru basket, destul de colorat. In acel timp era prevazut in regulament ca jucatorii sa intre pe teren doar in pantofi albi. Air a promovat noul model de pantofi prin Michael Jordan.
Sportivul incasa amenzi pe banda la fiecare meci, insa Air-ul i le achita de-ndata caci castigurile ce le reveneau lor, ca brand, de pe urma unei asemenea promovari era infinit mai mare. Acea campanie e considerata cea mai banoasa si nici pana in momentul de fata niciun alt brand nu a reusit sa depaseasca cifra de vanzari inregistrate de pe urma lui Jordan. Daca sunteti amatori de sport, probabil recunoasteti imaginea asta:
A fost realizata in timpul acelei campanii de promovare, iar acum e un simbol. Ca sa inchei intr-un alt registru, va sfatuiesc sa nu considerati 46-47 o masura exagerata, cel mai mare pantof din lume are masura 753, masurand 5,50 de metri lungime si 2,25 metri latime. Si pentru ca evolutia tehnologica isi spune cuvantul, s-au inventat si pantofii cu GPS incorporat in cadrul proiectului England`s Global Footprint.
Olivia a zis
Eu caut in primul rand incaltaminte comoda. Asta este cel mai important pentru mine, si refuz sa-mi cumpar nu stiu ce perceche de pantofi doar pentru ca se „poarta”.