Vreau să demontez niște lucruri legate de securitatea pe Linux. E drept, mi-a plăcut sistemul de operare o bună parte din activitatea mea pe calculator. Până am avut nevoie de mai mult. În acel caz a trebuit să mă descurc cu alternativele open source sau să migrez pe alt sistem de operare. Așadar, am trecut de pe Windows, pe distribuții Linux și chiar distribuții Mac OS X.
Așa cum nu le-am testat pe toate de pe Linux, nu le-am testat nici pe toate de pe Mac OS X. E posibil ca unele distribuții să fie mai ok, iar cele pe care le-am testat eu să nu fie cele mai ok, deși eu am lucrat mai mult cu cele populare, cu suport tehnic dezvoltat. Nu am căutat cel mai sigur sistem de operare, ci un sistem pe care să fiu cât se poate de productiv în activitatea mea. De la pasiune până la a face treaba într-un mod cât mai rapid cred că este cale destul de lungă.
Vreau să vorbim despre securitatea sistemelor de operare. Este la modă, în zilele noastre, atacul de tip WannaCry, de zilele trecute.
Știți bine că este o întreagă discuție și contradicție: x e mai sigur, y e mai stabil, z e cel mai bun.
De fapt și de drept, cel mai mare aport în vorbele de mai sus le are utilizatorul. Dacă el este capabil să se protejeze de probleme este posibil să nu aibă probleme cu niciun sistem de operare. Dacă nu are cunoștințe…
Revenind la distribuțiile Linux. Se spune că ele sunt cele mai sigure. Eu zic că nu, eu zic și acestea pot avea probleme. Diferența cea mare e făcută de utilizator.
Sigur, virusul despre care se vorbește acum nu este neapărat despre utilizator. Este atipic și poate rula fără ca utilizatorul să poată să facă vreo acțiune. Se distribuie prin rețeaua locală, prin protocoale neactualizate.
Poate că de asta au tras linie și cei de la Microsoft și au zis că e nevoie de schimbări majore, de a avea un sistem de operare actualizat la tehnologiile din 2017.
Da, chiar e o problemă că nu îți actualizezi sistemul de operare și aplicațiile.
Linux se virusează?
Evident. Totuși, procentul de oameni care nu sunt tehnici pe calculator este mai mic pe Linux față de Windows. E posibil chiar ca primul să fie chiar mai vulnerabil și să nu se știe de buguri pentru că nu e atât de bine „săpat” de cei care dezvoltă vulnerabilități.
În altă ordine de idei, conform site-urile de specialitate chiar si Linux poate fi virusat de WannaCry2.0. Sigur, totul se întâmplă prin Wine. Dacă ne gândim că acolo sunt izolate diferit fișierele s-ar putea să nu fie o problemă atât de mare față de cea de pe Windows.
Într-o conferință, Matthew Hickey, un om care se ocupă cu analize de securitate a testat vulnerabilitate și cu ajutorul Wine-ului.
Adaugă un comentariu