Am abordat foarte puțin subiectul linux. Mi-a plăcut, la un moment dat, dar nu eram tocmai productiv pe distribuțiile de Linux.
Sunt de părere că trebuie, înainte de toate, să îți rezolvi problemele, rapid și fără bătăi de cap. Așadar, nu pot să zic că Windows sau Mac este mai bun, ci acel sistem de operare cu care îți faci treaba mai bine și mai rapid.
Până la urmă toate acestea se rezumă la timpul pierdut sau câștigat. Depinde de situație.
Despre activitățile de zi cu zi, un Facebook sau alte motive despre care discutam aici, cu orice gadget și orice sistem de operare îți poți face treaba. Totuși, pe linux, nu pot să nu remarc faptul că există o comunitate care te ajută, programele sunt gratuite într-un procent foarte mare.
Pe lângă acest lucru avem foarte multe distribuții de linux și putem să customizăm așa cum dorim sistemul de operare. Timp să avem să explorăm.
Totuși, dacă discutăm despre jocuri pe linux nu pot să zic decât că e complicat.
E drept, în ultima vreme, s-au realizat foarte multe lucruri frumoase și lucrurile s-au îmbunătățit puțin. Totuși mai este mult până departe.
Ne putem juca pe Linux?
Da. Deja avem site-uri dedicate pentru jocurile pentru Linux. Există chiar și o comunitate foarte frumoasă de gaming. Eu i-am descoperit de curând, dar puteți să-i urmăriți aici. Probabil că mai sunt și altele, tocmai de aceea vă aștept cu sugestii în secțiunea de comentarii.
Avem mai multe opțiuni prin care ne putem juca pe Linux.
Platforma Wine
Cu ajutorul Wine putem emula jocuri de pe Windows, pe distribuțiile Linux. Depindem de foarte multe lucruri, tocmai de aceea jocurile noi cu greu pot fi jucate pe Wine. Sigur, criticii vor spune că Wine nu este doar pentru jocuri. Așa și este. Putem să-l folosim și pentru alte programe.
Platforma Play On Linux
Și aceasta vine în ajutorul utilizatorilor. Putem să instalăm destul de multe jocuri, dar nu garantează nimeni că nu vor fi buguri și că nu vor fi probleme. Puteți să vedeți câteva poze cu programul pe site-ul oficial.
De obicei, dacă doriți să jucați cele mai noi titluri… va trebui să așteptați.
Platforma STEAM
Dacă te-ai jucat suficient pe Windows, ai auzit de Steam. Eh, odată cu Windows 8 și cu faptul că nu s-au ințeles pentru interfața Metro și, probabil, alte lucruri pe care noi nu le știm, cei de la Steam au făcut mutarea spre comunitatea Linux.
Astfel, a apărut un client oficial pentru Linux, iar procentul de oameni care au adoptat clientul de steam și au cumpărat jocurile crește pe zi ce trece.
Platforma GOG
Nu la fel de răspândită ca STEAM, dar pentru cei care se joacă strategii cred că au mai auzit de așa ceva. Platforma este disponibilă pentru Windows, Mac și Linux, iar prețurile pentru jocuri sunt decente.
Puteți să vă faceți o idee aici.
Mai sunt și alte platforme precum Penguspy sau Game Drift, poate chiar Linux Game Database ce ne oferă tot felul de jocuri. Timp să fie pentru ele.
Jocurile native ale distribuțiilor bazate pe Linux
S-au găsit destul de multe persoane care să realizeze și jocuri pentru Linux. Nativ.
De exemplu, în filmulețul de mai jos, câțiva băieți au încercat să realizeze Diablo pentru Linux.
Jocuri browser based sau în terminal, de ce nu?
Jocurile în browser încep să fie din ce în ce mai cunoscute și oamenii pierd timpul chiar și acolo. Candy Crush și alte jocuri de gen?!
Pe de altă parte, există și jocuri în terminal. Nu complicate, nu cu grafică, dar care îți pot pune mintea la contribuție.
Ce trebuie să știm despre driverele pe Linux?
Sunt situații în care nu sunt optimizate pentru jocuri. În acest caz trebuie să vă documentați foarte bine pentru că puteți avea neplăceri în jocuri. Dacă sunt emulate sunt situații în care FPS-urile nu vor fi o fericire și, probabil, pe alt sistem de operare să funcționeze mai bine.
Unii ar recomanda dual boot cu Windows. Eu zic că depinde de răbdarea fiecăruia și disponibilitatea pentru a se documenta.
nVIDIA și AMD nu lansează atât de des drivere pentru distribuțiile Linux.
Ce distribuție Linux să aleg dacă doresc să mă joc?
Probabil cea mai grea întrebare. Eu zic că nu există distribuția perfectă, ci cea pe care te descurci să o folosești.
Eu aș miza pe cele care au comunități în spate, cu oameni care te ajută în cazul în care ai o problemă.
Poate fi o distribuție bazată pe Ubuntu, poate fi altceva. Totul depinde de tine.
Configurație dedicată pentru Linux?
N-aș zice că există așa ceva. Totul, până la urmă, se rezumă la drivere. Eu m-am împăcat cu Intel și nVIDIA. Unii poate că zic exact invers. Totul este să reușești să instalezi driverele proprietare.
Nu fac o concluzie pentru articol tocmai pentru a vă invita pe voi să aduceți completări în secțiunea de comentarii.
Bobses a zis
Chiar dacă nu e foarte măgulitor, mă bucur că mai văd un articol despre un sistem de operare adevărat pe blogul tău. 🙂
Am mai scris și eu despre jocurile pe Linux și consider că pentru un jucător de nivel mediu Linux nu va fi o dezamăgire – dimpotrivă.
Nu ai posibilitatea de abonare la comentariile unui articol?
Yamasha a zis
Nu am activat așa ceva. Nu a fost cerere. O să încep să mă ocup cât de cât si de blogul asta…