SSD-ul, ca orice alt gadget, nu are o durată infinită. Trebuie să fie și el protejat pentru ca durata de viață să fie cât mai mare. Nu uitați și de faptul că un SSD nu are părți mecanice și că este greu să recuperați informația de pe acesta.
Recuperările de date se fac foarte greu dacă discutăm de SSD-uri și de toate dispozitivele de acest gen: primele care îmi vin în minte sunt cardurile de date.
Pentru a menține un SSD cât mai mult, pentru a-i lungi viața, trebuie să avem grijă de următoarele:
Nu-l transportați de la cald la rece
Dacă trebuie să transportați de la cald la rece și invers este bine să nu-l deschideți imediat. E drept, sunt mai rezistente ca hardurile cu platane, dar nu exagerați cu acest lucru. Nu se știe niciodată ce se poate întâmpla. Acest lucru este valabil și pentru laptopuri, pentru toate electronicele ce conțin condensatori și multă electronică.
Supratensiune
Tensiunea necorespunzătoare este fatală pentru orice dispozitiv. Nu încercați să vă jucați cu focul pentru că este posibil să aveți probleme mari. Nu neapărat cu SSD-ul, dar cu siguranța cu întregul calculator sau laptop. Investiți în surse de calitate ce vă pot proteja de probleme.
Dacă nu, un UPS sau un stabilizator de tensiune. Acestea au fost întotdeauna investiții bune, pe termen lung.
Spațiu disponibil pe SSD
Nu-l umple niciodată. Sau dacă o faci, fă-o pentru câteva momente, câteva zile. Ciclurile de scriere/ citire sunt importante. Eu îl țin la 30-40% liber. Poate chiar și mai mult. Am văzut că, mai toate programele de optimizare recomandă overprovision. Activați funcția.
Puteți folosi și programele de optimizare. Am discutat despre acestea aici. Fie cele de la producătorul SSD-ului, fie cele custom.
Ca bonus, aveți mai jos un filmuleț cu cei de la ASUS care vă indică ce tip de SSD să alegeți.
Adaugă un comentariu