Este un pic greșită sintagma din 2024 pentru că nu toți au apărut anul acesta. De fapt și de drept, prea puțini antiviruși au apărut în ultima perioadă.
Programele antivirus nu mai sunt ce au fost și datorită sistemelor de operare.
Umbla mitul, acum ceva timp, că Linux nu se poate virusa. Ba da, se virusează foarte des. Doar că nu este foarte folosit de neprofesioniști. Sau… mai degrabă, procentul este foarte mic.
Așa se întâmplă și cu Windows. Diferența este că aici este toată lumea. Cu purcel, cu cățel, fără prea multă știință.
Windows-ul a evoluat foarte mult. Windows 8.1, dar și Windows 10 au UAC și Windows Defender. Din păcate, în România, se recomandă dezactivarea lui. Acesta, de fapt și de drept, este o protecție, în plus, pentru utilizator. În plus, Windows 10 aduce un antivirus ce se dezvoltă tot mai bine pe zi ce trece.
Antivirușii pentru telefon
Aveți aici un articol foarte mișto despre antivirușii pentru telefon. Încă pot fi aduse completări așa că vă rog să puneți întrebări, să fie o discuție constructivă.
Din punctul meu de vedere, antivirusul pentru telefon n-ar trebui să existe dacă descărcați doar aplicațiile oficiale, din Google Play.
N-ați avea de ce să vă virusați pentru că sistemele de operare sunt construite diferit, au un sandbox, izolează aplicațiile. Au evoluat, cu alte cuvinte.
Cei mai buni antiviruși pentru calculator?
Îmi place când văd că oamenii au impresia că programele antivirus nu pot fi și ok, dar să fie și gratuite. Acest lucru o fi cauzat și de marketing-ul magazinelor.
Eu, ca fapt divers, folosesc Windows Defender. Nu am dat banii pe el, dar am dat pe licența de Windows. Îl actualizez zilnic, dar își face treaba. Din păcate nu este disponibil pentru calculatoarele mai vechi, cu Windows XP, indiferent dacă vorbim despre Service Pack 1 sau poate chiar Windows XP Service Pack 3.
Pe Windows 7 îl avem sub denumirea de Microsoft Security Essentials. Totuși, acolo, aș merge pe un antivirus custom, fie el și gratuit.
Lista de antiviruși gratuiți pentru Windows
Avem foarte multe soluții de antiviruși pentru Windows chiar și cu titlul de gratuit. Îmi place acest aspect și cred că vom face o listă foarte interesantă.
Momentan, o să discutăm despre următoarele programe:
- Panda Cloud Antivirus Free
- BitDefender Antivirus Free Edition
- Avast Free Antivirus
- AVG Antivirus
- MalwareBytes
- Avira Free Antivirus
- Comodo Antivirus
Câteva lucruri despre 7 antiviruși gratuiți, de luat în calcul
Haideți să luăm pe fiecare în parte și să vedem ce calități au, ce rată de protecție și alte detalii interesante.
Panda Cloud Antivirus Free
Panda Antivirus este unul dintre antivirușii interesanți fără o licență obligatorie. Versiunea gratuită aș nota-o cu 7 din 10 puncte. Ca avantaje și dezavantaje ale acestui antivirus aș puncta câteva aspecte.
Ca părți pozitive ar fi următoarele:
- protecție bună pentru malware
- interfață prietenoasă și destul de intuitivă
- monitorizarea aplicațiilor este decentă
Ca părți negative aș puncta:
- introducerea de bootloadere, schimbă motorul de căutare dacă nu ești atent
- destul de multe atenționări false(false positive)
Dumitru a zis
Cel mai bun antivirus free a fost RAV-ul, Acum cel mai bestantivirus este de cumparat: Kaspersky, G Data