Multi dintre noi se joaca pe calculator, altii nu au timp de asa ceva, exact cum este si cazul meu, insa cel mai multi sunt aceia care isi cumpara un calculator special pentru gaming.
Nu zic ca este un lucru rău sau ca ar trebui sa își ia Xbox sau Playstation, dar parca ai mai multe opțiuni dacă iți cumperi un calculator de gaming sau poate un laptop pentru gaming, de ce nu?!
Dacă alegeți sa cumpărați un calculator pentru a va juca, e clar ca o sa va trebuiască și o placa video cât de cât competitiva.
Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faceti imediat dupa ce ati stabilit bugetul pentru calculator este sa analizați cerintele de sistem pentru jocurile de care sunteți interesați.
Chiar dacă cei de la nVIDIA in ultima vreme au facut un lucru genial, dupa părerea mea, ca driverul sa fie optimizat in funcție de ce te joci, cred ca ar trebui sa-ti faci o lista cu cerințele de sistem pentru jocurile importante pe care stii ca le vei juca.
De exemplu, luam in calcul ca vei juca Diablo 3. Mergi pe Google si cauți specificațiile jocului, dar si cerințele de sistem. In funcție de bugetul pe care l-ai alocat te vei încadra sau nu in aceste cerințe.
Sursa de alimentare, carcasa si hard disk-ul
Probabil cele mai putin băgate in seama de utilizatori. Am întâlnit foarte multe cazuri in care oamenii, orbiți de celelalte componente ca placa video, procesor, uita de aceste componente importante, care nu sunt de neglijat.
Sursa de alimentare
Daca avem o sursa proasta(pocnitoare) alimentarea calculatorului se va face prost sau se va arde, iar restul componentelor pe care le avem nu se vor alimenta cum trebuie, asa ca nu va functiona in parametri optimi.
Cel mai bine este sa va faceti un calcul aproximativ cu toate componentele si apoi sa va alegeți sursa. Mie întotdeauna mi-au plăcut cele de la Corsair, dar si Sirtec sau Seasonic sunt foarte bune. Nu recomand Deluxe, Floston si altele de acest gen. Despre sursele de alimentare am tot vorbit aici.
Carcasa
Daca avem o carcasa care nu se aeriseste cum trebuie si nu elimina aerul cald, nu vom avea o temperatura optima la componente iar ele se vor strica mult, mult mai repede.
De reținut faptul ca ele oricum sunt făcute sa lucreze la temperaturi mari, însă, producătorii nu asigura si trecerea de la o componenta calda, încinsa pentru ca nu se asigura răcirea corespunzătoare, la rece, atunci când sistemul este oprit.
Hard disk-ul
Este cea mai înceată componenta a calculatorului. Sigur, mă refer strict la hardurile vechi, cu platane, nu si la SSD-uri, care si-au dovedit foarte mult utilitatea si cat de rapide sunt.
Trebuie sa achiziționați un hard suficient de rapid, încât sa simțiți viteza procesorului sau a RAM-ului din calculator. Configurația ideala din punctul meu de vedere, pentru un super calculator ar fi:
- un SSD pentru sistemul de operare, dar si pentru programele des folosite sau chiar RAID între 2 SSD-uri
- pentru stocare 2 harduri in RAID de minim 7200 RPM.
Placa video, procesorul
Placa video este strans legata de procesor, degeaba avem o placa video foarte puternica daca nu avem un procesor care sa scoata tot „untul” din ea.
Va recomand sa citiți articolul cum alegem o placa video pentru a va face o idee despre ceea ce trebuie sa urmăriți când cumpărați o placa video.
Procesorul este de doua mari tipuri, INTEL sau AMD. Cele Intel au o istorie in spate, ei de cele mai multe ori au dezvoltat apoi restul au copiat, asa ca, de cele mai multe ori simțim si lucrul acesta când cumpăram un astfel de procesor.
Dar, din punctul meu de vedere merita. La cei care au buget destul de consistent, întâi le recomand INTEL, apoi AMD.
Pe langa acest lucru, asa cum am mai zis si in alte articole, cel mai bine ar fi sa configurati produsele AMD + ATI si INTEL+NVIDIA. Mie mi se pare cea mai buna alegere, mai ales pentru cei cu buget mic având în vedere că prima variantă este mai ieftină.
Placa de baza
Trebuie sa verificam daca toate componentele pe care dorim sa le achiziționăm sunt compatibile cu aceasta. De cele mai multe ori aflam lucrul acesta din specificațiile producătorilor.
Vom avea in cap exact ceea ce dorim de la calculator, daca dorim sa facem overclock, cate porturi sa aiba, daca sa fie cu fireware sau cu multe USB-uri.
Memoria RAM
In trecut mă grăbeam sa aleg alternative scumpe pentru RAM, in momentul de fata piata s-a asezat si avem oferte foarte bune in aceasta privință. Faptul că se trece la DDR5 este chiar un lucru foarte bun.
Sa nu înțelegeți ca va bag pe gat 16 GB RAM. Eu fac mult editare video/ foto si am nevoie de resurse, in plus, o parte din memoria RAM este transformata intr-un hard de mare viteza. Pentru cele mai noi jocuri de pe piață, in momentul de fata daca aveti 4-8 GB de RAM puteți sa stați liniștiți.
Periferice
Chiar daca recomand sa va luati un mouse performant si o tastatura de gaming, mai ales daca faceti lucrul asta intr-un mod profesionist, sa stiti ca puteti sa traiti si fara ele.
O lunga perioada de timp am avut tastatura de 15 lei si mouse de 5 lei. Însă, imediat dupa ce am pus mana pe un mouse de gaming, care la vremea aceea chiar era unul de top, m-a făcut sa investesc si in asa ceva. De la material, la felul in care se duce cursorul…este ca si cum as fi trecut de la Dacie, in Audi.
Calculator desktop (PC) sau laptop pentru gaming?
Eu sunt fan declarat al calculatorului desktop. Imi place sa am spatiu de lucru, am doua monitoare FULL HD cu panel IPS, legate la calculator, cu o rezolutie de ~3840×1920. Mereu mi-a placut sa ma joc pe calculator decat sa ma chinuiesc pe un laptop de 15.6′.
Pe langa acest aspect, trebuie sa ne gandim si la buget. Cu cat calculatorul este mai mic, ambalat mai frumos, cu atat este mai scump. Lucrul asta se vede si cand vorbim de laptopuri sau de, mai nou, ultrabook-uri.
Daca avem un buget de 3000 RON, vom lua un calculator desktop mult, mult mai performant decat un laptop.
Avem mult de lucru daca dorim sa achizitionam un laptop sau un calculator decent. Daca doriti sa cumparati, va putem oferi cateva sfaturi de achizitie.
oOSkyModeOo a zis
Salut , as avea si eu o intrebare !.
care placa video e mai buna dintre cele doua ? :nVidia GeForce FX5500 sau nVidia 9800 GT?
Administrator a zis
nVIDIA 9800 GT, dar ai grija ca prima este pe AGP, iar cea de-a doua pe slot PCI Express. Nu functioneaza pe acelasi tip de placa de baza.
oOSkyModeOo a zis
Oke , multumesc mult !.
Dar am auzit ca placa aceasta : „Placa video Gigabyte GeForce GTX 670 OC WindForce 3X 2GB DDR5 256-bit” ar fi mai buna , racirea e mai buna , e silentioasa , si …. cam atat
Administrator a zis
Este silentioasa, dar este mult mai scumpa. Avand in vedere ce mi-ai spus mai sus, nu se compara una cu alta, generatii diferite, racire diferita, clasa diferita.
La eMAG 770 GTX este destul de scumpa.
Pentru gaming este extraordinara, dar daca ai in spate un calculator puternic.
DaKryzz a zis
Salut , as vrea sa te intreb daca aceasta unitate: Sistem IT MYRIA GAMEONV6, AMD Dual Core A4-5300 3.4GHz, 6GB, 500GB, AMD Radeon HD 6570, Linux< ar fi buna pentru gaming, adica sa joc GTA IV la mediu macar (desii in unele review-uri am vazut ca pe aceasta placa video cu ram si procesor mai mic mergea la high)
Marius Cucu a zis
Asta e maximul de buget pe care ti-l permiti? Mai pot interveni modificari?
In principiu este ok ce ai ales, in 3D Mark scoate un scor de 1480. GTV 4 vei putea juca cu el fara probleme. Totusi nu inteleg de ce are 6 GB RAM, mai mult de 4 chiar nu ai nevoie, cu banii de acolo poti pulsa la placa video mai buna sau la sursa.
Am mai gasit si in alta parte un calculator in bugetul tau. Mi se pare mult mai OK, procesorul si placa de baza sunt mai echilibrate. Chiar vine si cu mouse si tastatura, dar nu stiu cat te ajuta pe tine lucrul asta.
GamerX a zis
Salut,Marius Cucu,vreau sa imi fac un pc de gaming(doar unitatea centrala ) si nu stiu cam ce componente sa aleg .
Ajuta-ma si pe mine daca poti,am 1 800 lei ptr (placa de baza ,procesor,
memorie, placa video , hdd, ssd,sursa ) si carcasa dar e optional .
Marius Cucu a zis
Pentru gaming nu prea ai nevoie de SSD. Ce-i drept viteza de lucru este mult mai buna cu un SSD. Feelingul este altul. Am mizat pe componente echilibrate, ti-am pus hdd de 1 TB pentru ca diferenta de la 500 GB la 1 TB este de 20-30 RON…
Configuratia este pe intel, cu cel mai nou socket.
Am depasit putin bugetul, dar am ales o placa video cu overclock din fabrica, cu o racire foarte buna. Procesorul este pe Intel, am reusit sa ma incadrez pentru un I3, cu posibilitate de upgrade pe viitor.
Am realizat si o configuratie pe AMD, este aproximativ la fel ca cea pe Intel, este mai buna in multi thread cea pe AMD, dar cum tu doresti pentru gaming, este mai slaba ca cea pe Intel. Configuratia pe AM3+, de la AMD este un pic mai galagioasa, mai calda si cu un consum mai mare de curent.
In cazul in care doresti sa iti pui un SSD, poti renunta la hardul pe care ti l-am pus si sa alegi WD GREEN. Pentru stocare este suficient.
Handy Orten a zis
Un laptop oricum ma gandesc sa imi cumpar daca nu acm poate la anu , cu toate ca daca iau acm un pc pentru gaming probabil laptopul nu il voi cumpara asa performat doar cat sa rulez cateva jocuri decente si sa pot viziona niste filme ?
Marius Cucu a zis
Eu zic că găsești un astfel de PC. De rulat filme sigur vei putea rula și cu cele mai ieftine laptopuri. Cât despre gaming… dacă le joci la o rezoluție mică… poți să te joci și ceva jocuri mai noi.
Ce buget ai stabilit, Handy Orten?
no name a zis
Care e diferenta dintre un laptop normal si unul ptr gaming?
Petrus a zis
Cel de gaming are răcire mai bună.
no name a zis
Care e diferenta dintre un laptop normal si unul ptr gaming?
Petrus a zis
Cel de gaming are răcire mai bună.
no name a zis
Deci un laptop ptr gaming il poti folosi exact ca pe unul normal fara probleme
Petrus a zis
Evident.