SSD-ul, fata de un hard normal, este mult mai pretentios. Trebuie sa avem grija sa nu-l „deranjam”, trebuie sa invatam sa-l protejam. Asta inseamna ca un SSD nu se compara cu un hard normal, ca acesta este total diferit fata de un hard cu platane.
Acest lucru trebuie sa ne intre foarte bine in minte, chiar daca noile modele de SSD-uri sunt din ce in ce mai ieftine si din ce in ce mai fiabile.
Totusi, nu sunt atat de ieftine pentru toata lumea si multi prefera sa le aleaga pe cele de capacitati mici.
Daca pana acum aveam foarte multe modele de SSD-uri de 30, 60 deGB, iata ca acestea sunt date uitarii. Sunt tot mai dese SSD-urile de 250 de GB si probabil ca vor mai fi in momentul in care vor aparea SSD-urile pe port Sata Express. Dar mai dureaza cativa ani pana se va extinde tehnologia. Primii pași îi avem deja realizați, aveți aici un articol referitor la asta.
Eu am un SSD de 120 GB si unul de 250 de GB.
Cel de 250 este pe laptop, nu am nicio problema cu el, nu l-am umplit niciodata, in schimb cel de pe desktop, acolo unde am 120 GB, adica folosibili 111 GB este tot mai greu sa-l tin neocupat. Mult mai multe programe, mult mai multe fisiere nedorite, chiar si cache si fisiere temporare din Windows.
Curatare SSD de fisiere nedorite
In acest articol vreau sa va arat cum sa curati un SSD de fisiere temporare. Totodata, va recomand, daca aveti SSD sa folositi minim Windows 7 pentru a beneficia de TRIM, altfel se va strica mult mai repede SSD-ul pentru ca nu stie sa folosească aceasta functie. Chiar recomand Windows 10 pentru ca defragmentarea se face automat, iar optimizările sunt mult mai ok.
Poate te interesează și:
Trebuie sa dam click dreapta pe unitatea SSD si sa dam Properties. Ca o paranteza, ma enerveaza la culme ce au facut baietii din Windows 10, pentru ca nu se mai deschid hardurile in momentul in care deschidem Explorer, ci trebuie sa mergem la This PC.
Dupa ce am deschis Properties, vom cauta butonul Disk Cleanup, exact ca in poza de mai jos.
Dupa cum bine vedeti, am aproape 2 GB de fișiere temporare de pe internet, din update-ul pe care mi l-a facut Windows-ul sau scanarile de la antivirusul din Windows. Le bifam pe toate si vom da OK pentru scanare si curățare.
Daca aveti un program de optimizare de genul CCleaner sigur nu va trebui sa faceti aceste lucruri pentru ca acestea includ si ștergerea acestor fisiere. Eu am observat ca incep sa fie probleme dupa ce folosesc o perioada mai lunga de timp astfel de programe.
Adaugă un comentariu