Rândurile următoare vor fi dedicate alegerii unei plite încorporabile, pe gaz. Știu, mulți doresc să se orienteze spre plitele electrice, dar eu cred că oamenii comozi, care nu doresc să facă mare deranj în casă vor alege pe cele pe gaz. Am văzut destul de multe modele foarte interesante ca design, pe gaz.
- CUPRINS
- Cum poți avea mai mult spațiu în bucătărie în funcție de dimensiunile plitei?
- De ce este necesar sa știm din ce material este construita o plita pe gaz?
- Cat de important este grătarul pentru plita pe gaz?
- Cum ne putem proteja copiii de accidentele care se pot ivi la aceasta plita incorporata pe gaz?
- Modele de plite recomandate de mine
- Parcurgem forumul?
Pe de altă parte, facilitățile pe care le au plitele pe gaz nu sunt mult diferite fata de aragazul obișnuit, doar ca aceste plite conferă siguranță gătitului pe gaz, dimensiunile sunt mult reduse fata de aragaz, iar marea diferența dintre plita si aragaz este dotarea cu sisteme de protecție sigure pentru plite.
Forma, dimensiunile si designul sunt aproximativ la fel cu cele ale plitelor electrice.
Cum poți avea mai mult spațiu în bucătărie în funcție de dimensiunile plitei?
In alegerea unei astfel de plite pe gaz trebuie avut in vedere numarul de arzatoare (2, 4 sau 5 arzatoare), pozitionarea acestora pe suprafata plitei, de exemplu trebuie sa luam in calcul dimensiunea vaselor in care gatim cel mai des.
Un alt lucru important ce tine de pozitionarea arzatoarelor este si vecinatatea plitei: daca in apropierea plitei se afla un dulap sau obiecte/produse care se pot inflama usor trebuie sa evitati sa cumparati plite cu arzatoare mari sau rapide.
Daca totuși sunteți o gospodina care dorește sa pregătească familiei sale o cina incredibila de buna si gustoasa, iar timpul pare sa fie dușmanul vostru este bine sa optați pentru o plita in care sa folosiți mai mult de doua arzătoare simultan.
De ce este necesar sa știm din ce material este construita o plita pe gaz?
Pentru siguranța noastră si a familiei noastre trebuie sa știm cate ceva despre materialul din care este făcut arzătorul. Arzătoarele sunt făcute din:
- fier forjat emailat
- otel emailat
- fonta
Arzatoarele din fier sau otel emailat nu au o durata foarte mare de viată, deoarece fierul si otelul au o expunere mai mare la coroziune, mai ales daca se folosesc in curățarea lor substanțe chimice care ajuta la corodarea acestor doua materiale.
De cealaltă parte este fonta, care se poate fisura sau crăpa in condiții extreme, referitor la contrastele dintre temperaturi, mai ales daca raportul este foarte mare.
Un exemplu in acest sens este sa turnam apa foarte rece imediat dupa ce am oprit arzatorul, acest contrast este foarte daunator fontei. Cei mai multi specialisti recomanda, de asemenea, aliajul de fonta pentru ca este mult mai rezistent.
Plite cu arzător Wok
Sunt câteva modele foarte interesante. Le-am amintit și noi de câte ori am avut ocazia pe blog. Aveți aici o listă cu cele care ne propun acest lucru.
Este foarte ok acest tip de arzător, mai ales pentru cei care doresc să își prepare mâncarea mult mai rapid. Sigur, pentru acestea aveți nevoie de tigăi speciale, dar și de rețete pentru ele, nu?! 🙂
Ce material se poate curata usor si care este cel mai rezistent la aceste plite?
Daca tot am vorbit despre materiale este necesar sa aducem in prim-plan si materialele din care sunt realizate suporturile plitelor.
Dintre toate materialele folosite pana acum doar trei se fac remarcate: primul si anume sticla vopsita are un aspect placut, dar se poate sparge cu ușurință, iar de curatat nici nu mai vorbim rămân urme si pete de lichid, de fapt foarte greu o poti pastra impecabila.
Cel de-al doilea material este si cel mai raspandit in bucatariile gospodinelor, fiind vorba de inox. Deficientele acestui material constau in zgarierea si patarea acestuia foarte usor si foarte rapid, se poate chiar ajunge pana la pierderea stralucirii in anumite zone ale suportului plitei.
n material considerat bun ce prinde foarte mult teren pe piață este si schott-ceran, un aliaj ce combina sticla si ceramica. Acest material nu se pătează si nici nu se sparge sau sa se zgârie usor, doar daca lovești intenționat cu un corp dur.
Pentru ca vorbim strict de aparatura ce completeaza bucataria noastra trebuie sa avem mare grija cu panoul de control pentru ca reprezinta un factor decisiv. Ca si la plita electrica panoul de control este frontal sau pozitionat in partea dreapta pe lateral.
In cazul celui frontal ne asumam anumite riscuri, mai ales daca prin preajma acestei plite se mai afla si un copil mic. Spre deosebire de cel frontal, panoul lateral este usor de utilizat, confera mult mai mult spatiu in timpul gatitului si este ideal pentru plitele care au arzatorul mare sau rapid pe partea dreapta evitandu-se astfel supraincalzirea suprafetelor din vecinatatea aparatului de gatit.
Cat de important este grătarul pentru plita pe gaz?
Un alt atribut ce apartine acestei plite este vorba in mare parte de forma si dimensiunea gratarelor. Gratarul clasic este asemanator cu cel al aragazului obisnuit este bine sa verificam daca vasele sunt stabile si echilibrate, pe acest gratar
Este recomandat ca materialul din care este achiziționat sa fie fonta. Un alt lucru bun se refera la multitudinea de gratare de dimensiuni mici, care pot fi curățate mult mai usor decat gratarul unic, care este voluminos si de cele mai multe ori greu.
Cum ne putem proteja copiii de accidentele care se pot ivi la aceasta plita incorporata pe gaz?
Pentru ca pe parcursul acestui articol am vorbit despre protectia micutilor trebuie amintite functiile si sistemele de siguranta a plitelor incorporate pe gaz.
Dispozitivul de siguranta pentru gaz – valva se inchide si astfel gazul este oprit fara sa se mai raspandesca in interiorul incaperii unde se afla plita. Aprinderea electronica este cea de-a doua functie – pe panoul de control se afla cate un buton pentru fiecare arzator in parte din care poti porni, regla si opri flacara.
O alta functie importanta a sistemelor de siguranta este arzatorul cu tripla coroana sau arzatorul rapid ce este de 3 ori mai puternic decat un arzator obisnuit, de aceea consuma mult mai mult gaz, cu o flacara puternica pentru o incalzire rapida.
Daca astfel de informatii v-au ajutat in alegerea unei plite incorporate pe gaz nu uitati sa aveti grija unde o pozitionati si nu o lasati la indemana copiilor, pentru siguranta lor.
Modele de plite recomandate de mine
Hansa Integra BHGI611502
- Gaz
- 4 Arzatoare
- Aprindere electrica
AEG HGB64420SM
- 4 zone de gatit
- 60 cm
- Wok
BEKO HIAW64225SX
- Gaz
- 4 arzatoare
- inox
Branduri principale
- Arctic
- AEG
Branduri secundare
- Arctic
- Beko
Alegerea este dificilă. Sunt extrem de multe modele de piață. Tocmai de aceea trebuie să vedem avantajele și dezavantajele unei plite pe gaz. Așadar, hai să discutăm în comentarii.
Vasile a zis
Buna ziua,
sunt interesat sa imi achizitionez si eu o plita incorporabila pe gaz. Problema este ca mi-este greu sa aleg o plita buna, de calitate. Pe site-ul dumneavoastra am vazut cateva plite care mi s-ar potrivi, eu inclin balanta spre plita incorporabila Electrolux EGG6242NOX.
Ce parere aveti? O recomandare mai buna de atat?!
Stan Cristina a zis
Este o alegere foarte buna, eu zic ca merita toti banii, mai ales ca este si la promotie. Daca dumneavoastra aveti buget pentru astfel de plita, eu zic ca este o plita buna. In plus, reducerea de 15% pentru plita este chiar ok…
Isabela a zis
Buna ziua. Ne spuneti de fonta, insa ne recomandati plite cu email? Nu prea inteleg…
Stan Cristina a zis
Am vorbit de fonta pentru ca majoritatea persoanelor sunt obisnuite cu fonta – se intretine mult mai usor si e lesne de inteles. Si, da, am recomandat plite cu email, deoarece arata mult mai bine, chiar daca este un pic mai pretentios materialul. In plus, se incalzeste ceva mai rapid decat fonta…
Alexandru Grigore a zis
Buna ziua. Am cumparat o plita Bosch PKF659C17E si nu stiu ce tipuri de vase, ibrice etc. pot utiliza. Multumesc anticipat.
Codreanu a zis
Buna ziua ,
Am două oferte de plita incorporabile pe gaz , cu 4 arzătoare :
1. Bosch : PPP 6 A8 B 90 = 1.850 Lei.
2. Franke : FHTL 604 3G TC OA C AVENA FRAGRANITE = 1.823 Lei.
Vă rog frumos să – mi spuneți pe care sa o aleg ( care e mai bună?).
Multumesc.
C
Stan Cristina a zis
Eu aș merge pe cea cu avena.
Chiriță Marinela a zis
Ce părere aveți despre plitele cu antracit?Eu sunt dezorientată total.Sticla se sparge,inoxul se vad urme ,char daca este antiamprenta și chiar am auzit cazuri in care le au ruginit plitele de noi,vitroceramica nu doresc,email sau tabla nici nu mai vorbesc cât de proaste sunt calitativ.Multumesc frumos, și aștept un răspuns de la un om cu experiență.
Stan Cristina a zis
Da, efectul pieței de consum. Și la antracit vor fi probleme pe viitor. Nu neapărat rugină, dar dacă nu sunt îngrijite se va vedea uzura destul de mult.
MELNEROVICI Georgeta a zis
Buna ziua .
Cu ce pot proteja o plita pe gaz din sticla , in timpul gatitului pentru a evita spargerea ei ?
Cleopatra a zis
Am văzut o plita din sticlă de la beko , pe gaz , de care m-am îndrăgostit. Vă rog ce avantaje și dezavantaje are ?
Stan Cristina a zis
Sunt foarte ok, dar trebuie să aveți mare atenție cu acestea că se pot sparge destul de ușor.
Doina a zis
Aragazul Bosch a fost cumpărat cu soțul exact un an în urmă. Opinia mea despre ea sa dezvoltat după prima gătire: Super! Trebuie să fie cel mai important lucru pe care aș vrea să-l spun. Aspectul elegant, se potrivește în interiorul bucătăriei este minunat. Se spală foarte ușor. Pentru că e plat. Acoperirea este neobișnuită, adică nu se zgârie la fel de mult cum a fost în plăcile anterioare.
Alina a zis
Eu am vitreoceramica ,nu imi place deloc, trebuie sa ai mare grija, sare pe ea si se vede oribil. Se curata dar in unele locuri nu .
Cris a zis
Sunt avantaje si dezavantaje la fiecare. La Vitoceramica poti folosi cam fiecare fel de oala, pentru ca plita se incalzeste si automat incalzeste orice vas. La inductie este pe baza electro magnetica. Deci prin urmare functioneaza numa cele care sunt magnetice. Ca si consum de energie as recomanda inductie.
Ioana a zis
Cea pe inducție este foarte bună, se curată usor
Ioana Gal a zis
Si eu tot inductie zic.
Mult mai usor de curatat, mai economicoasa…Vasele vi le puteti verifica cu un magnet. daca se prinde magnetul de ele sunt bune pentru inductie
Laura Sabou a zis
Sunt la a 2-a plita pe inductie si nu as alege alta niciodata. Am avut si vitroceramica din service cand s-a stricat prima si aia incalzea foarte greu si se curata greu, deci clar inductie cu functie power boost…cine zice ca incalzeste greu nu cred ca a avut pe inductie. Ambele au fost electrolux, dar cu 14 trepte de putere nu cu 9 cum cred ca e cea din poza. Prima a avut ochiurile identice cu asta si au fost ok.
Corina a zis
Eu am o plita vitroceramica Gorenje pe care o folosesc din 2007 și sunt foarte mulțumită de ea. Îți recomand acest tip de plita, în detrimentul uneia pe inducție, pt ca nu ai nici o limitare la materialul oalelor și tigailor.
Cristina a zis
niciun producator nu mai face calitatea din 2007
Laura a zis
Cu inductie.un model asemanator am de la eletrolux.sunt foarte multumita.se curata usor,apa fierbe rapid.am renuntat doar la 2 oale care nu se potriveau ,in rest toate au fost ok.
Niculina Jianu a zis
Bună!
Eu am avut vitroceramică și am schimbat-o în favoarea plitei cu inducție!
Nu se compară, e mult mai bună cea pe inducție! Eu nu aș schimba-o sub nicio formă!
Alina Tudor a zis
Merg pe arctic oricand!! si mai ales ca sunt facute in romania..este un plus