Sunt situații în care calculatorul pornește sigur și apoi se oprește. Aceasta manifestare este din cauza unei defecțiuni a calculatorului.
Lucrul asta poate fi cauzat de mai multe lucruri pe care o sa incerc sa le enumar in articolul acesta. Precizez ca, daca nu va pricepeti, ar trebui sa renuntati si sa il duceti intr-un service autorizat, care o sa va diagnostigheze si o sa va repare calculatorul.
Sursa de proasta calitate
De cele mai multe ori sursa este inamicul numarul 1. Oamenii nu au inteles nici pana acum ca sursa de alimentare a calculatorului este unul dintre cele mai importante lucruri. In cazul in care nu avem o sursa destul de puternica, nu vom putea alimenta calculatorul, iar toate celelalte componente, de zeci de milioane poate, nu vor functiona asa cum trebuie.
In aceste cazuri este recomandata o sursa de calitate, cu eficienta buna si cu certificari.
In cazul in care nu este un sistem nou, ci unul vechi, poate chiar foarte vechi, condensatorii de pe sursa se pot deteriora. Cauzele pot fi trecerea timpului sau faptul ca aceasta a fost de proasta calitate. Unii le mai numesc si „chinezarii”. (desi, sa fim seriosi, aproape totul se fabrica acolo in momentul de fata)
Daca planuiti un upgrade de sistem in perioada urmatoare, eu va recomand sa alegeti o sursa de calitate intai si mai apoi sa luati si celelalte componente.
Daca știți ce aveți de făcut cu sursa puteți verifica ce condensatori sunt umflați si sa ii înlocuiți cu unii japonezi, aceștia încă fac condensatori de calitate. De obicei, producătorii aleg sa pună pe surse(alimentarea de 12V) condensatori care pot suporta tensiuni de pana in 10V, iar dacă sunt fluctuații pe rețea pot duce la sinusoide de curenți alternativi care duc la instabilitatea tuturor componentelor din calculator. Acesta este unul dintre motivele pentru care recomand surse de calitate.
Cum facem aceste verificări?
Desfacem suruberele carcasei, iar in prima faza ne uitam la ventilator. Inspectam vizual daca este plin de praf, daca se poate invarti usor. Daca nu se roteste lin, ci fortat, va trebui curatat sau inlocuit.
In cazul in care acesta este zgomotos vom incerca sa-l ungem cu ulei.
Dupa ce am terminat de curatat ventilatorul, ne uitam cu atentie la sursa si analizam condensatorii.
Se poate verifica si daca miroase a incins.
Apoi vom verifica legaturile placii de baza a sursei si in cazul in care vreunul dintre fire este dezlipit sau cele care tind sa „zboare”.
Condensatorii de pe placa de baza a calculatorului
Ca si la sursa, condensatorii se pot umfla si nu mai pot fi functionali. Puteti sa va uitati si sa observati daca este vreunul umflat, daca prezinta „negreala” si semne de arsura. Daca este asa, inseamna ca sunt probleme cu placa de baza.
Totusi, o cauza poate fi si praful de pe componente. Tocmai de aceea lumea recomanda sa ii faceti o curatenie generala o data pe an, pentru nu a avea astfel de probleme. Nu este recomandat sa o faceti voi, mai ales ca pot fi placi de baza care se „descarca” si o puteti pune in rama. Orice pin indoit, orice traseu stricat poate sa faca inutilizabila placa de baza.
Procesorul plin de praf
Cel mai simplu scapati in cazul in care procesorul are praf. Veti curata radiatorul de praf si mai apoi este necesar sa ii schimbati pasta termoconductoare. Nu trebuie cine stie ce pasta, gasiti in comert cu 4,5 lei un tub cu care va faceti treaba.
Daca nu aveti abilitati tehnice si nu doriti sa incercati demontarea procesorului de unul singur (desi este o operatiune foarte simpla) puteti apela la profesionisti si astfel rezolvati problema curatarii fara sa va implicati direct in aceasta operațiune.
In cele mai bune cazuri este o problema de conectivitate. Vreun cablu a fost scos sau din cauza prafului excesiv nu isi mai poate face treaba.
Este posibil chiar un slot al memoriei RAM sa faca probleme, puteti sa incercati sa le mutati pe alte sloturi si sa le testati separat.
Dar repet: o curatare calculator facuta la momentul potrivit, poate chiar intr-un service specializat, va scapa de foarte multe anomalii, iar poate, voi, nu ati mai citi acest articol.
Cauze software
Virusi
Avem de-a face cu un sistem de operare plin de vulnerabilitati. Windows-ul nu este cel mai sigur sistem de operare, el a fost realizat pentru a impaca pe toata lumea, ca oamenii sa il poata folosi in aproape toate domeniile.
Din pacate, popularitatea lui, dar si lucrurile de mai sus l-au facut nesigur. Este posibil ca voi sa fi luat un virus care va face probleme foarte mari. Eu as formata fara sa stau pe ganduri, imediat dupa ce am facut backup fisierelor importante.
Memoria RAM
Daca nu sunt viruși, ar trebui sa testați fiecare componenta in parte de problema. Cel mai ușor testam memoriile RAM.
Va trebui sa descarcam programul MemTest86+ sau sa introducem un stick cu un Linux. Acesta ne va ajuta sa vedem daca sunt probleme cu memoria RAM.
Am intalnit cazuri in care problemele se obserau si cu SpeedFan. Am verificat temperaturile si Northbridge-ul placii de baza imi arata ca temperatura statea in 100 de grade. In mod normal aceasta sta pe la 30-40 de grade.
Buguri ale sistemului de operare
Sunt tone de erori pe care le descoperi non stop. Unele se fixează, altele nu. Buba poate fi un program sau chiar un router. Există acea opțiune în calculator pentru pornirea calculatorului de la distanță. Este foarte utilă în multe cazuri, însă, de acolo pot fi și multe erori.
Pentru a fi siguri că nu se restartează calculatorul din acea cauză trebuie să debifați funcția de Wake on Lan. Ea este activată default în fiecare sistem de operare.
catalin a zis
Sursa deel porneste decit de la butonul din spate de restartare ce are Sa ma ajute cineva
Petrus a zis
Ai inversat firele de pe placa de bază?
Laurentiu a zis
Pai vezi mufele de pe placa de masă poate nu îți sunt puse bine ori pisbil sa nu îți mai funcționeze starteri si îți da scurt pe direct ceea ce poate cauza funcționarea neproprie ce duce la alte complicații
Dan a zis
Foarte bun articol, multumesc pentru informatie.
Andy a zis
Buna ziua ! Am o problema cu calculatorul , stateam pe o aplicatie pentru a putea vedea 2 texte la romana pentru tema si dintr-o data calculatorul a scos yn zgomot puternic ,un fel de tunatura iar apoi sa inchis.Cand am incercat sa-l repornesc normal de la unitate am vazut ca unitatea imi face urmatoarea figura:Se stinge si se reaprinde singura , dar monitorul pc-ului ramane tot negru . Daca las unitatea pornita tot asa face, se stinge iar apoi se reaprinde. Problema asta poate aa fie de la placa de baza care s-a ars? Spun asta deoarece atunci cand l-am intors putin sa ma uit la cabluri si ventilator am simtit ceva miros de ars , oare este posibil sa se fi ars placa de baza sau vreo componenta ?
aron a zis
de ce se opreste calculatoru ,nici nu se aprinde si gata sa oprit brusc