Am omis sa vorbesc pe acest blog despre una dintre cele mai importante apariții din ultimii ani. Daca înainte aveam calculatoare destul de mari, laptopurile aveau destul de multe kilograme, iată ca astăzi treburile se schimba, iar ușor, ușor, ne îndreptăm spre tablete, chiar ultrabook-uri.
Despre cele din urma vreau sa va vorbesc astăzi, adică despre ultrabook.
Ce este ultrabook-ul?
Nevoia tot mai mare de mobilitate a făcut ca oamenii sa dorească gadgeturi cât mai mici, portabile, cu care aiba acces la informație, rapid si ușor. Am avut o perioada buna netbook-urile, însă erau de calitate îndoielnică si nu erau atât de performante.
Lucrul acesta a facut ca majoritatea producătorilor de componente sa incerce sa ofere gadgeturi tot mai mici, slim si tot mai performante, dar si mai putin consumatoare de energie.
In felul acesta a apărut ultrabook-ul. Un laptop cu performante asemanatoare, dar mult mai subțire, cu răcire decenta si nu numai. Acesta a fost lansat, inițial, in 2007, sub denumirea de netbook, dar după câțiva ani în care n-a excelat și cu o tehnologie inferioară, au renunțat la el.
În 2011, timid, începeau să apară ultrabook-uri de calitate, modele premium, dar și ieftine.
Laptopul este mai scump ca ultrabook-ul?
Nu, din contra, un laptop cu performante asemănătoare cu ale unui ultrabook este mai ieftin ca cel din urma. Pe lângă faptul ca cele din urma au apărut recent, iar marketing-ul face ca acestea sa fie un pic mai scumpe, procesul de fabricație al unui ultrabook, finisajele sunt altele. Este normal ca prețul sa fie un pic mai mare.
Laptopul este mai bun ca ultrabook-ul?
Depinde foarte mult de bugetul pe care il avem. Insa, asa cum este o diferenta intre laptop si PC, asa este diferenta si intre un ultrabook si un laptop, iar posibilitatile de upgrade sunt si mai mici.
In plus, ultrabook-urile sunt facute pentru mobilitate, pentru autonomia bateriei, nu pentru performanta.
Care sunt avantajele principale ale unui ultrabook?
- autonomia bateriei
- display de calitate superioara
- design atragator si elegant
De cele mai multe ori, ultrabook-urile vin cu SSD sau cu SSHD.
La dezavantaje as putea menționa pretul, dar si faptul ca ultrabook-urile cu placa video dedicata sunt mult prea putine si foarte scumpe. Dar si mult mai calde.
Ultrabook ieftin si bun
Cam greu sa gasim ultrabook ieftin. Dar sunt si variante acceptabile, care ne ajuta sa ne facem treaba asa cum trebuie. Chiar dacă sunt destul de performante, eu nu as lua un ultrabook pentru jocuri. Este incomod sa ne jucam pe un display mic, iar detaliile jocurilor nu le vom observa așa cum trebuie. Pe un PC este mult mai elegant si comod…
În ultima vreme chiar au apărut câteva cu plăci video dedicate. Viitorul sună bine, chiar dacă discutăm despre 1,7 KG greutate. Sper ca răcirea acestora să fie din ce în ce mai bună.
Iată mai jos câteva oferte de ultrabook-uri ce mi s-au părut interesante:
Lenovo Legion 5 15ARH05
- AMD Ryzen™ 5 4600H (8M Cache
- up to 4.0 GHz)
- 16GB DDR4
- 512GB SSD
- GeForce GTX 1650 4GB,
Asus ROG Strix G15G512LI-AL001
- Intel® Core™ i7-10750H
- 8GB DDR4
- SSD 512GB
- NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti 4GB
Eu as lua un ultrabook strict pentru mediul business, la serviciu sau când plec în concedii. Nu as putea sa stau zi de zi pe un display mic…
Ghid Alegere Ultrabook Bun și Ieftin
Un ultrabook ieftin și bun nu este chiar ușor de ales. Mai ales când discutăm despre modele nu foarte performante
Adaugă un comentariu