Tigăile fac parte din viața noastră de zi cu zi. Dacă gătim acasă, atunci avem nevoie numaidecât de câteva tigăi de diferite tipuri. Ne propunem să gătim gustos, să ne impresionăm invitații și familia cu bucate delicioase. Dar de asemenea ne dorim să gătim bucate sănătoase.
Alimentația este foarte importantă pentru un stil de viață sănătos. Se pune tot mai des problema asupra faptului că mâncăm din ce în ce mai prost. Gătind acasă, ne asigurăm de faptul că vom mânca bucate sănătoase. Doar că acestea sunt greu de obținut dacă nu ai o tigaie de calitate.
Pe Tigai.info vei găsi o mulțime de informații despre tigăi. Ne propunem să fim cea mai bună sursă de informații despre tigăi. Și probabil că vom reuși.
Primul articol de pe acest blog ne propunem să fie despre tigăi în general. L-am numit Tot ce trebuie să știi despre tigăi. Deci vei găsi o mulțime de informații utile.
Despre tigăi – materiale bune, cum se îngrijesc, ce tigaie să îți cumperi
Nu există bucătărie fără tigăi. Iar când te muți în casă nouă, printre primele lucruri pe care ți le achiziționezi sunt tigăile, cratițele, oalele șamd.
Dacă vei începe să citești despre tigăi, vei descoperi că există o mulțime de informații pe care nu le cunoști. De asemenea, în magazinele de specialitate poți observa că există o mulțime de tigăi.
Unele-s scumpe, altele ieftine. Și poate că te întrebi ce au atât de special acele tigăi foarte scumpe.
Ei bine, tigăile se diferențiază în primul rând din punct de vedere al tipologiei lor.
Tipuri de tigăi – ce tigaie să îți alegi în funcție de preparatele pe care vrei să le pregătești cu ea
Există foarte multe tipuri de tigăi. Iar recomandarea noastră este să te documentezi cât mai bine înainte de a-ți cumpăra o tigaie.
Iar pentru ca alegerea ta să fie cât mai ușor de realizat, îți prezentăm care sunt cele mai importante tipuri de tigăi:
Tigaie clasică – cea pe care o folosim cel mai adesea
În fiecare casă ar trebui să existe o tigaie universală, clasică. O folosim pentru a prăji câteva ouă, cartofi prăjiți, un șnițel și multe alte bucate.
Tigăile clasice sunt realizate de obicei din materiale precum aluminiu, oțel sau cupru. Cele din urmă însă sunt ceva mai scumpe dar și mai puțin populare.
Tigaie din fontă – precum vechea tigaie a bunicii din tuci
Tigaia de fontă este sfântă atâta timp cât știi să o folosești corect, să o pregătești de gătit și să o îngrijești corespunzător. Toată lumea o iubește.
Chiar și Adi Hădean, un bucătar deja celebru la noi, o recomandă. Iar la comentarii găsești doar păreri bune despre tigaia din fontă.
Tigăile din fontă sunt foarte avantajoase. Poate fi folosită la temperaturi mari și totodată chiar și la cuptor. Alimentele nu se lipesc de ea, poate fi spălată chiar și bureții mai duri, dar este totodată foarte sănătoasă. Chiar dacă se încălzește ceva mai greu, căldura este distribuită în mod complet uniform.
Cu toate acestea, tigaia de fontă nu este deloc ieftină. Vei găsi greu o tigaie din fontă bună, însă dacă găsești… îți recomandăm să o cumperi fără a sta pe gânduri!
Va fi cea mai bună investiție a ta și te vei mândri mereu cu tigaia ta din fontă!
Tigaie WOK – foarte înaltă dar și practică
Tigaia WOK se dovedește și ea a fi foarte practică în bucătărie. în general, tigăile WOK sunt mari dar foarte practice. Iar asta deoarece în ele vei putea găti pentru întreaga familie.
Se consideră despre aceste tigăi WOK faptul că își au originile în China. Marginile sale sunt înalte și pot fi folosite la temperaturi mari fără probleme. Mai mult decât atât, aragazurile noi vin cu un ochi special pentru acest tip de tigăi.
Iar prin magazine vei putea găsi o mulțime de tigăi de acest timp, foarte practice, pe care le recomandăm. Este important însă să alegi o tigaie wok de calitate cât mai bună.
Tigaia GRILL – excelentă în bucătărie
Se tot vorbește despre faptul că nu este prea sănătos să gătești folosind ulei. Uneori pare a fi greu de crezut că putem găti astfel, doar că este foarte simplu.
Tigăile antiaderente ne ajută să gătim fără picătură de ulei. Dar, mai utile sunt tigăile tip grill. Cu o astfel de tigaie poți găti la fel ca pe grătar. Personal, cred că cele mai bune bucate le-am făcut pe tigaia de acest tip.
Tigaia pentru clătite
Cine nu iubește clătitele, să ridice mâna! Hmm, nu observ nici o mână ridicată, probabil pentru că toată lumea le iubește. Dar pentru a le pregăti ai nevoie de o tigaie specială.
Există multe tigăi pentru clătite prin magazine. Și nici măcar nu sunt scumpe. Au marginile joase și este foarte simplu să faci clătite cu ele.
Și ar mai putea exista și alte tipuri de tigăi, însă acestea sunt cele mai importante. Desigur că dacă aveți întrebări legate de alte tipuri de tigăi, poți lăsa un comentariu și vom fi încântați să îți răspundem.
Care sunt criteriile după care ar trebui să îți alegi tigăile – cele mai importante caracteristici
Acum că ți-am prezentat principalele categorii de tigăi, probabil că știi deja ce tigaie îți dorești. Este însă posibil să nu poți alege o tigaie de bună calitate.
Dar nu trebuie să îți faci griji în acest sens. Iar asta deoarece dorim să îți oferim o mână de ajutor. Îți prezentăm în continuare principalele caracteristici de care trebuie să ții cont atunci când îți cumperi o tigaie.
Dacă vei lua în considerare fiecare sfat al nostru din rândurile următoare, atunci cu siguranță nu vei da greș în alegerea tigăii. Iata care sunt acestea:
Ce tip de tigaie dorești?
Înainte de toate stabilește tipul tigăii pe care dorești să o cumperi. Astfel îți va fi mult mai ușor să găsești tigaia dorită. Să fie clasică, grill, wok sau din fontă? Decide acest detaliu apoi trecem la pasul următor.
Mărimea tigăii
La tigăi, mărimea contează! O tigaie mare este utilă deoarece vei putea găti mai multă mâncare în ea. Cu toate acestea, dacă de regulă nu gătești mult, nu ai o familie mare, atunci nu ai nevoie de o tigaie mare.
Tu știi cel mai bine care este mărimea tigăii pe care trebuie să o cumperi. Și ar trebui să alegi cât mai onest! Nu face risipă gătind o mulțime de preparate, într-o tigaie mare, pe care mai apoi să le arunci.
Diametrul tigăii ar trebui să fie mediu, dacă nu gătești prea mult. Iar dacă ai o familie numeroasă, atunci și tigaia ar trebui să fie mare.
Materialul tigăii
Dacă îți dorești o tigaie bună, atunci materialul ar trebui să reprezinte un criteriu foarte important pentru tine. De cele mai multe ori, calitatea unei tigăi depinde în mod direct de materialul din care a fost realizată.
Tigăile din fontă sunt foarte bune, la fel și cele din cupru. Nu alege însă o tigaie de tablă sau din oțel, ori din aluminiu. Chiar și tigăile cu înveliș ceramic sunt mai bune.
De obicei tigăile de calitate sunt grele. Greutatea îți spune dacă producătorul a folosit materiale ieftine și puține, sau și-a dorit să realizeze o tigaie cât mai bună.
Fundul tigăii ar trebui să fie realizat dintr-un material cât mai bun și mai gros. Iar asta deoarece va reuși astfel să distribuie căldura în mod uniform, iar preparatele tale vor fi mai arătoase și mai gustoase.
Vrei o tigaie rotundă, sau una pătrată?
Majoritatea tigăilor de pe piață sunt rotunde. Excepție fac doar tigăile de tip grill, care sunt pătrate.
Cu toate acestea, din dorința de a atrage cumpărătorii și de a ieși în evidență, unii producători de tigăi ar putea opta pentru fel și fel de forme. Noi îți recomandăm însă tigăile rotunde. Distribuie căldura uniform și va fi mai ușor să găsești un capac, în cazul în care nu este inclus.
Alege o tigaie cu material antiaderent
Nimic nu e mai neplăcut atunci când gătești decât momentul acela când ți se lipește mâncarea. Din fericire există acum o mulțime de tigăi antiaderente, care se remarcă întocmai prin faptul că nu se lipește mâncarea de ele.
Alte lucruri de care să ții cont atunci când îți cumperi o tigaie
Cele de sus sunt în principiu cele mai importante caracteristici pe care să le urmărești la o tigaie. Nu sunt însă singurele. Pentru o achiziție corectă, cât mai satisfăcătoare, mai trebuie să pui accent și pe alte detalii.
Dar ți le prezentăm și pe acestea. Nu-ți face griji! 😀
Tigăile Tefal, marcă pe care noi o apreciem foarte mult, au Thermo-Spot. Mai exact, este un cerc în mijlocul tigăii care te anunță când tigaia a atins temperatura ideală pentru a găti. Iată cum funcționează:
Un astfel de senzor poate fi întâlnit și la alte mărci de tigăi, doar că numele diferă. Este însă foarte util, iar de aceea ai putea opta pentru o tigaie dotată cu un senzor Thermo-Spot.
Mânerul tigăii este și el foarte important. Acesta poate fi metalic, din lemn, din pastic, din cauciuc șamd. Optează pentru un mâner cât mai comod, dar și ușor de îngrijit. Ai de gând să pui tigaia în cuptor? Atunci ar trebui să ai acest lucru în vedere.
Noi nu recomandăm tigăile cu mâner metalic. Iar asta deoarece preiau temperatura și astfel se vor încinge în mod neplăcut.
Există chiar și tigăi cu mâner detașabil. Ceea ce ar putea fi o variantă utilă.
Sursă de căldură suportată
Majoritatea tigăilor acceptă aproape toate sursele de căldură. Însă asta nu este o regulă generală. De aceea ar trebui să te asiguri că tigaia pe care ai pus ochii poate fi folosită la sursa de căldură la care obișnuiești să gătești.
Ai o plită clasică pe gaz, sau electrică? Sau poate că ai o plită mai modernă, pe inducție? Alege o tigaie ca atare!
Unii producători aleg să includă diferite accesorii la pachet cu tigaia, astfel încât acel model să fie cât mai atrăgător. Iar acele tigăi reușesc într-adevăr să fie foarte atrăgătoare. Cu toate acestea, nu ar trebui să te lași cucerit de această metodă de marketing pentru a compromite calitatea.
O tigaie care vine la pachet și cu un capac se poate dovedi a fi foarte utilă. Cu toate acestea, un capac nu costă foarte mult. Iar de aceea recomandarea noastră este să pui calitatea pe primul loc.
Firma tigăii
Firma este de asemenea foarte importantă. În general când faci cumpărături brandul garantează calitatea. Nu este numaidecât un criteriu de care să ții cont orbește, dar este important.
O tigaie no-name s-ar putea să te dezamăgească, în timp ce tigăile Tefal sunt foarte apreciate. Desigur că nu sunt chiar cele mai bune, dar sunt apreciate.
Peterhof, Ambition, Berlinger Haus si Grunberg sunt alte mărci de tigăi foarte cunoscute la noi. Dar despre firme bune de tigăi vom vorbi într-un alt articol, cât de curând.
Cum să ai grijă de tigaia ta – utilizeaz-o corect și te vei bucura de ea mai mult timp
Este important să-ți cumperi o tigaie de calitate, dar mai important decât atât este ca tigaia pe care o cumperi să fie utilizată și îngrijită corect.
De regulă, o tigaie de calitate va veni la pachet și cu un manual de utilizare. În acesta vom găsi toate sfaturile necesare pentru o îngrijire corectă. Doar că nu citim cu toții acel manual, ci îl aruncăm odată cu ambalajul tigăii.
De aceea, din acest articol nu putea să lipsească o secțiune despre cum să utilizezi corect tigăile și cum să le îngrijești corespunzător. Iar tot ce putem spera este faptul că aceste sfaturi vor fi de mare ajutor pentru toată lumea.
Folosește puțin ulei sau unt de fiecare dată când gătești
Probabil că te vei gândi că dacă ai cumpărat o tigaie de calitate, vei renunța complet la ulei. Ei bine, poți face asta dar nu este prea ok pentru tigaie. Cu toate că nu se lipesc alimentele de ea și ies gustoase chiar și fără ulei, specialiștii recomandă utilizarea sa pentru gătit.
Desigur că nu trebuie să umpli tigaia cu ulei. Este suficient să o ungi puțin astfel încât materialul tigăii va fi protejat. Iar dacă nu dorești totuși să gătești folosind ulei, atunci poți să-l înlocuiești cu untul.
Cum speli corect tigăile?
De asemenea, o importanță superioară trebuie să oferi îngrijirii tigăilor. Ele trebuie spălate după fiecare utilizare. Important este însă să le spălăm corect. Cum se spală corect o tigaie? Îți spunem tot noi!
Înainte de toate, niciodată nu spăla tigaia imediat după folosire. Ea este foarte fierbinte iar contactul cu apa rece ar putea cauza pagube foarte neplăcute. Nu este spălatul vaselor cea mai atrăgătoare activitate, iar de aceea ar trebui să o lași jumătate de oră să se răcească complet.
De asemenea, dacă ai o mașină de spălat vase, ar trebui să te asiguri mai întâi că tigaia achiziționată trebuie achiziționată astfel.
Ai grijă în primul rând la bureții pe care îi folosești. Mai exact, ar trebui să folosești bureți moi, cât mai prietenoși cu suprafața tigăii. Nu folosi în niciun caz acei bureți metalici care sunt foarte duri și vor lăsa în urma lor zgârieturi, afectând foarte grav tigăile.
Folosește ustensile de cea mai bună calitate! Alege ustensilele pe care le folosești în bucătărie cu mare grijă. Mai exact, evită-le în primul rând pe acelea metalice. Iar asta deoarece vor afecta materialul tigăii. Poți folosi în schimb fără probleme ustensile din lemn, silicon sau plastic. Cele din silicon sunt printre cele mai recomandare.
De asemenea, este foarte important să o speli cât mai bine imediat după fiecare utilizare. Urmele de mâncare pe care le ignorăm vor lăsa pete greu de îndepărtat. De aceea, ar trebui să ne dedicăm toată motivația noastră pentru a obține o tigaie cât mai curată.
Cum să depozitezi corect tigăile
Depozitarea tigăilor este la rândul său foarte importantă. Oricât de puțin spațiu ai avea la dispoziție, niciodată nu trebuie să pui tigăile metalice una peste alta. De ce? Fix din același motiv pentru care nu sunt recomandate ustensilele metalice.VA CONTINUA!
Cele mai bune tigăi? E greu de ales. Dar totuși am pregătit câteva recomandări care sperăm să îți fie de cât mai mare ajutor.
Recomandări de tigăi bune – sfaturile specialiștilor
Așadar, dacă ți-ai propus achiziția unei tigăi care să nu te dezamăgească și pe care să o folosești cât mai mult timp, avem recomandări! Iată care sunt recomandările noastre pentru tine:
Set Tefal Ingenio Expertise, 24/28 cm + mâner Ingenio
O primă recomandare este setul de la Tefal Ingenio Expertise 24/28 cm cu mâner Ingenio. Principalele caracteristici sunt:
- Compatibilă cu toate sursele de căldură.
- Bază foarte solidă din Titan.
- Thermo-Spot.
- Antiaderentă.
- Simplu de curățat.
Tigaie Tefal So Intensive, 30 cm
Tot de la Tefal este și cea de-a doua recomandare: Tefal So Intensive.
- Tigaie spațioasă de 30 cm.
- Dispune de înveliș antiaderent.
- Are inserții de titan.
- Thermo-Spot.
- Mâner foarte confortabil.
- Compatibilă cu toate sursele de căldură.
Tigaie Tefal Talent Pro, 28 cm
A treia recomandare, ultima dar nu cea din urmă, este Tefal Talent Pro.
- Disponibilă în dimensiuni de la 21 cm la 32 cm.
- Thermo-Spot.
- Compatibilă cu multe surse de căldură.
- Interior din teflon.
- Material titan.
- Poate fi spălată în mașină.
Articolul va fi completat mereu cu noi informații.
Adaugă un comentariu