N-am mai avut timp de nimic in ultima perioada. Lucrul asta se vede si in activitatea de pe blog, care nu mai este deloc ca înainte. Usor, usor am renunțat la articole mari, alteori chiar au existat si articole mai puțin informate.
Pentru ca am început sa vorbesc tot mai mult despre partea hardware, configurații, sisteme pentru procesare video si nu numai, in ultima perioada m-am lovit de un lucru destul de urat: sistemul meu nu face „fata” la task-urile pe care le are de făcut.
Cred ca v-ati dat seama din articolele trecute ca ma ocup de editarea video, de la nunti la emisiuni, spoturi TV si orice imi pica in mana. A început sezonul de nunti si a trebuit sa montez cateva botezuri.
Unul dintre ele mi-a dat bătăi de cap. A fost filmat cu DSLR-ul, asa ca imaginea nu era foarte bine stabilizata, albul nu s-a făcut asa cum trebuia, știm foarte bine cat de sensibile sunt acestea la lumina, in plus imaginea a fost subexpusa.
Pe langa faptul ca am muncit foarte mult la sincronizarea aparatelor, a trebuit sa fac corectie de culoare, sa aplic stabilizare, sa scot zgomotul de pe imagine acolo unde s-a putut.
Asadar, Premiere-ul meu a dat de greu! La fel si calculatorul.
Nu am un calculator foarte prost, am scris despre configuratie aici, insa nu face fata asa cum m-as fi asteptat la „provocari”. Mai ales cand folosesc pluginuri de la RedGiant, care iti recalculeaza fiecare pixel in parte.
Sistem de editare video profesională bun pentru 2025
La munca, dar si acasă m-am bazat pe sisteme de editare video simple, fără prea multa corecție de culoare, fără montaje de durata. De obicei, montam fișiere native Windows sau MAC OS X, AVI respectiv MOV, nu aveam probleme foarte mari cu procesarea imaginii. Daca ma gândesc bine chiar se filma la 25 FPS-uri, totul era cursiv, etc. Nici nu se punea problema de blocaje, sa stau sa randez local…
Cu efectele de care va spuneam, pur si simplu trebuia sa randez local de fiecare data cand doream sa vizionez o porțiune din montaj, altfel… sacada!
Acestea, dar și testele făcute cu hardurile de la munca m-a făcut sa nu mai recomand pentru editare video harduri Western Digital Blue. Astfel fiind spune, ma gândesc serios sa fac upgrade la hardurile pe care le am acum si sa trec pe SSD-uri, dar și o placa video mai capabila. Ea duce totul.
Pentru un sistem de editare video pentru acasă nu merita un procesor XEON, mai ales ca cele ieftine, de multe ori sunt exact ca cel pe care îl am acum, poate doar lipsește placa video integrata, dar oare o folosește cineva?! In aceeași ordine de idei, chiar dacă a apărut o noua serie de procesoare, Coffee Lake, sporul de performanta nu este de luat in calcul.
Eu as merge pe un sistem de montaj video ca cel de mai jos. Sigur ca aceste configurații se fac în funcție de bugetul fiecăruia, dar dacă vrei un calculator de munca, de pe care știi ca vei scoate bani, merita!
- Procesor AMD Ryzen 9 9950X 4.3GHz box
- Placa de baza Asus PRIME X670-P, Socket AM5
- Memorie Kingston FURY Beast RGB 32GB DDR5 6000MHz CL36 Dual Channel Kit
- Sursa Seasonic G12 GC-650, 80+ Gold, 650W
- SSD Samsung 990 PRO 1TB PCI Express 4.0 x4 M.2 2280
- HDD WD Black 2TB, 7200rpm, 64MB cache, SATA III
- Carcasa Deepcool Matrexx 55 Mesh ADD-RGB 4F
- Placa video GIGABYTE GeForce RTX 5070 Ti GAMING OC 16GB GDDR7 256-bit DLSS 4.0
- Cooler CPU Noctua NH-D15
Velix a zis
O placa video dedicata este absolut necesara pentru orice video editor din punctul meu de vedere.
Yamasha a zis
Ai mare dreptate. Se pune accentul foarte mult pe placa video, dar si procesorul este destul de important.
Daca ma gandesc bine, chiar si hardurile sunt importante pentru ca trebuie scrisa informatia cat mai rapid. Chiar as recomanda harduri in RAID.