Acum ceva timp mi-am cumpărat un laptop în care am investit destul de mult la vremea aceea. De fapt și de drept, am scris despre asta pe blogul personal imediat după achiziție.
Pe vremea aceea eram foarte mulțumit de achiziție, dar ușor, ușor am devenit din ce în ce mai nemulțumit. Nu ca ar fi un laptop prost, e un laptop foarte performant, care are componente foarte bune, chiar și pentru anul 2025.
De ce trebuie sa aveți grijă când va achiziționați un laptop?
În majoritatea cazurilor, când luam un laptop nu avem prea multe opțiuni în alegerea componentelor. Sunt puține laptopuri în care putem sa adaugăm o plăcută de RAM sau încă un hard. Dar de cele mai multe ori ele vin „chele”, cu un singur port SATA pentru hard și, cel mult, unul pentru DVD RW. Totuși, în 2025 nu prea mai găsim opțiuni cu DVD RW. Mai sunt și modele cu SSD pe NVME.
Trebuie sa avem mare grija ce laptop alegem de la firma aleasa la componentele pe care le are acesta, dar nu in ultimul rand la design.
Am văzut foarte multe laptopuri, de la ACER la Sony Vaio(aceștia din urmă au renunțat la divizia de laptopuri, iar cei de la Samsung au ieșit de pe piață de la noi), cele mai bune în momentul de faza eu zic ca sunt cele de la ASUS. Raportul calitate preț este acceptabil și design-ul este unul plăcut.
Dar, înainte nu prea foloseam laptopuri pentru ca nu am avut nevoie, eram și încă sunt fanul calculatorului desktop. Asa ca m-am lovit de câteva inconveniente la acesta.
HP Pavilion 15
- AMD Ryzen 7 5800H
- 15.6inch
- RAM 16GB
- HDD 1TB + SSD 256GB
- nVidia GeForce RTX 3050 Ti 4GB
- Free DOS
- Negru
ASUS ROG Strix G15 G513QM
- procesor AMD Ryzen™ 7 5800H pana la 4.40 GHz
- 15.6″
- Full HD
- 144Hz
- 16GB
- 1TB SSD
- NVIDIA® GeForce RTX™ 3060 6GB
- Free DOS
- Eclipse Gray
Display
Nu voi mai lua niciodată un laptop fără ecran FULL HD, cel putin pentru mine HD Ready nu este o soluție. Se vede OK, culorile sunt foarte bune, la filme chiar nu am probleme, dar deja totul spre mută spre FULL HD.
Modelele vechi aveau ecrane glossy de toată jena.
In plus, observam ca se apropie tot mai mult tehnologia 4k de noi, unii chiar fac teste pentru 8k, asa ca trebuie sa fim și noi în pas cu ea. Între timp 4k-ul a ajuns și la noi, dar pe laptopuri încă sunt mari probleme. E normal, trebuie să se lucreze mult pe partea asta.
Trebuie sa fim atenți și la bateria laptopului pentru ca un laptop FULL HD consuma mult mai mult, mai ales dacă este cu panou IPS. Se discuta tot mai mult trecerea pe miniLED sau o tehnologie asemănătoare pentru laptopuri, dar încă suntem într-o fază incipientă. Tehnologia trebuie să se maturizeze.
Componente. Ce hardware să alegem?!
Asa cum am zis și mai sus, aveți mare grija ce componente alegeți. Daca aveți în plan sa faceți upgrade la un laptop nu prea aveți cum, foarte puține au un al doilea port SATA sau al doilea slot pentru RAM. Nu puteți sa schimbați placa video sau procesorul. Veți fi limitați în a adăuga mai multă memorie RAM și în a pune un SSD sau… schimba o baterie.
Dacă plecați din start cu gândul ca veți face upgrade, gândiți-vă de 2 ori, mai bine dați un ban în plus, luați exact ce va doriți și veți fi mai mulțumiți. Pana la urma un laptop nu-l schimbi atât de des ca pe un calculator desktop, de birou.
Încercați sa alegeți pe lângă o placa video integrata și una dedicata, mai ales dacă îl veți folosi și pentru jocuri.
Procesor
Despre procesor sunt multe de vorbit. Totuși, dacă vreți să vă luați un laptop trebuie să știți și câteva detalii tehnice. În primul rând, să recunoașteți care sunt literele procesoarelor Intel.
De la generația a 5 a încoace:
- H = mobil
- HK = quad-core, deblocat
- U = low power (~17W), tactat la viteze mai mici
Este anul în care AMD intră puternic pe piață cu procesoare AMD Ryzen și obligă pe cei de la Intel să lanseze procesoare I9 pentru desktop. Concurența este cel puțin interesantă. Eu zic că merită să fim atenți la ceea ce se întâmplă și chiar să luăm în considerare și modele bazate pe AMD.
Protejați-vă bateria
Chiar dacă au apărut din ce în ce mai mule tipuri de baterii, din ce în ce mai performante, cu celule multe, va recomand sa le formatați de 2,3 ori la început, pentru 12 ore, apoi, ori de câte ori aveți ocazia sa le încărcați când sunt închise.
Oricum, chimia este chimie, oricât de mult veți proteja bateria laptopului tot se va strica la un moment dat. O puteți trece la consumabilă.
Design
Nu am pus mare preț pe felul în care arata laptopul, m-a interesat sa funcționeze cât mai bine și sa fie cât mai rece, ASUS mi-a oferit probabil cel mai rece laptop, cu un design acceptabil, dar cu taste ușor înghesuite și neiluminate. Știu ca pentru tastatura iluminată trebuie sa scoatem ceva bani in plus, dar ne ajuta foarte, foarte mult când stam seara în pat și poate cel de lângă noi doarme și trebuie sa stam cu lumina închisă.
Dacă doriți un laptop pentru gaming nu va recomand acest lucru, cel puțin nu pentru modelele de buget mic. Chiar dacă ocupa mai mult un sistem desktop este mult, mult mai bun pentru așa ceva, mai echilibrat, cu o răcire mai bună.
Pe de altă parte, să nu credeți că performanțele unui laptop sunt foarte mari pe baterie. Nu poate scoate un amperaj suficient de bun momentan. Se lucrează la îmbunătățirea consumului plăcilor video, dar încă nu este nimic satisfăcător pe piață.
WiFi-ul laptopului
Există unele serii care au plăcuțe de WiFi foarte slabe. Acestea nu au nici viteză foarte mare, dar nici nu au rază foarte bună de acțiune. Acest lucru se datorează faptului că oamenii doresc să își ia un gadget tot mai ieftin, iar producătorii doresc să facă profit cât mai mare.
Să ne fie clar: laptop ieftin și bun nu există. La ceva tot vom face compromis. Fie că suntem conștienți de asta, fie că nu.
Va trebui căutat un laptop cu WiFi 6 pentru cele mai noi tehnologii.
Sigur, nu este un criteriu important pentru că WiFi-ul se poate schimba, la nevoie. Doar că dacă este în garanție va fi ceva mai scump, iar dacă o faceți acasă este posibil să pierdeți garanția.
Evident, în această discuție apare și nevoia unui router bun, care să aibă viteză satisfăcătoare.
P.S. Cu cât este mai performant un laptop cu atât se încinge mai tare, mai ales când este folosit la capacitate maximă. Evident, mă refer la cele cu placă video high end. Vă recomand sa cumpărați și un cooler pentru laptop sau să îl folosiți în locuri în care ventilația să fie bine realizată: birou, măsuță pentru laptop, etc.
Altfel, oferta pentru coolere este destul de mare și chiar își fac treaba cu succes. Aveți grija sa corespunda cu dimensiunile laptopului pe care l-ați comandat sau urmează sa-l achiziționați.
Laptopuri recomandate în 2023 - Sugestii de achiziție
Lucruri principale
- placă video performantă
- procesor performant
- răcire bună, cu cât mai multe ventilatoare
Lucruri secundare
- memorie RAM multă
- hard disk foarte mare
- conectori pe care îi veți folosi rar
Știu că multe sunt lucruri generale, dar trebuie să le amintim și celor mai puțin inițiați. Ne-am gândit să vă oferim și câteva sugestii de modele. Oricum, secțiunea de comentarii este liberă pentru voi. Puteți să aduceți completări, puteți cere sfaturi.
Andreea a zis
Hello ! O recomandare de laptop pentru editare foto?! Bugetul este in jur de 7000 lei poate chiar 8 . Oscilez intre mai multe variante de la Asus : Nr.1 (ma tenteaza cel mai mult )-Laptop Gaming ASUS ROG G752VY-GC178T cu procesor Intel® Core™ i7-6700HQ 2.60GHz, Skylake™, 17.3″, Full HD, IPS, 16GB, 1TB + 128GB SSD, Blu-Ray, nVIDIA GeForce GTX 980M 4GB, Microsoft Windows 10=( 7999 lei , redus de la 9919 la emag), Nr.2 = Laptop Gaming ASUS ROG G752VT-GC116T cu procesor Intel® Core™ i7-6700HQ 2.60GHz, 17.3″, Full HD, 24GB, 1TB + 512GB SSD, Blu-Ray, nVIDIA GeForce GTX 970M 3GB, Windows 10, Gray( = 8799 lei, redus de la 10999 la emag) si Nr.3( ca sa fac ceva economie pentru un obiectiv nou, desi nu-i musai )=Laptop ASUS ROG GL752VW-T4016D cu procesor Intel® Core™ i7-6700HQ 2.60GHz, 17.3″, Full HD, 16GB, 1TB + 128GB SSD, DVD-RW, nVIDIA GeForce GTX 960M 4GB, Free DOS, Black( = 5499 lei redus de la 5999 la emag). De regula editez acasa pe desktop, dar anul acesta nu voi sta prea mult acasa, asa ca sunt nevoita sa-mi gasesc un laptop bun . Ar fi super sa fie cat mai usurel, ca cele de la Asus au peste 3 kg + sculele foto = peste 8 kg, o sa car ca un magar, dar totusi nu vreau sa fac rabat la calitate . A, si, poate cel mai important, nu vreau sa-l schimb decat peste vreo 5-6 ani, asa ca, zau, sunt in mare dilema ! Multumesc !
Marius a zis
Pentru editare foto să știi că nu ai nevoie de o placă video atât de performantă.
Gândește-te că modelele de gaming au nevoie de putere mare si nu au autonomie foarte bună a bateriei. În plus, ia în calcul și încărcătorul. E cam… mare!
Paul a zis
Un laptop eficient si la un pret avantajos cred ca este Laptop HP ProBook 450 G3 plus ca au o oferta foarte bunaaa!
Cata a zis
Buna. Mi-am cumparat acum 2 ani un laptop Asus X555LJ, mi s-a stricat incarcatorul si nu gasesc pe niciun site un incarcator original. Ma poti ajuta, te rog, cu o sugestie? Am gasit pe emag unul compatibil, dar nu are adaptor pt priza(nu stiu exact cum se numeste). Multumesc
Marius a zis
Salut Cătă. Spune-mi și cifrele de pe spate, de lângă X555LJ.
Cata a zis
Te referi la Input? 19V= 3.42 A, 65W
Incarcatorul era model ADP 65DW C
Multumesc.
Marius a zis
Mă refer la modelul laptopului, dar seria completă. 🙂
Cata a zis
XX443D
Marius a zis
Eh, în poză nu apare, dar văd că în specificații ai:
– Incarcator Laptop
– Cablu de alimentare
În cel mai rău caz, dacă nu există, îl poți lua de oriunde, chiar și de la vechiul laptop. Este un cablu de tip 8. Cred că vorbim de același lucru, nu?
Robert a zis
As dori sa achizitionez un laptop,buget 3000 lei!
As dori niste recomandari.
Marius a zis
Salut. Ca să îți pot recomanda cât mai personalizat spune-mi, dacă se poate, la ce-l vei folosi, în principal?!
Marian Oancea a zis
Un sfat pt un laptop 14” ASUS ultraportabil, undeva la maxim 5000 ron?
Marius a zis
Salut Marian. Dacă vrei Asus trebuie să iei Zenbook. Mai sunt și Vivobook, dar nu le putem compara. Calitatea e mult mai ok la Zenbook. Undeva pâna in 5000 este acesta. E bazat pe generația 8, are SSD, are 8 GB de RAM, are Windows 10. E cam ce trebuie pentru un laptop de utilizare 🙂
marius a zis
Salut,
Vreau si eu sa imi iau un laptop cat de cat ok si pentru jocuri am gasit 2 dar nu stiu care sa il aleg ma poti ajuta.
Laptop Gaming HP Pavilion Power 15-cb003nq, Intel® Core™ i7-7700HQ pana la 3.8GHz, 15.6″ Full HD, 8GB, 1TB, NVIDIA® GeForce® GTX 1050 4GB, Free Dos sau
Laptop Gaming ASUS ROG Strix GL503VD-FY004, Intel® Core™ i7-7700HQ pana la 3.8GHz, 15.6″ Full HD, 8GB, 1TB + 8GB cache, NVIDIA GeForce GTX 1050 4GB, Free Dos
Mersi.
Marius a zis
Hmm, eu aș merge pe ceva mai mult de atât. Ce buget ai disponibil? Poate un I5 cu 1050TI ar fi mai ok pentru tine. 🙂
Thabi a zis
Ce laptop recomanzi pt scoala. Profil mate info.
Marius a zis
Ce buget ai disponibil?
Gabriela Bejenaru a zis
Vreau sa dau la mate-info și am nevoie de un laptop care sa îmi folosească la școală, dar sa fie bun și pt filme, seriale etc. Nu am nevoie sa joc jocuri pe el
Bugetul meu este de aproximativ 1000 de ron
Marius a zis
Bună Gabriela, e un buget foarte mic. Dar pentru utilizare clasică poți să te îndrepți spre hp 250 g6.
Eugen a zis
Salut Marius . Am nevoie de sfatul tau cat mai rapid.
Ti se pare raport Q/Price ok LENOVO IdeaPad Y700 ? Gaming adolscent , multimedia etc?
Merci fain,
Eugen
Marius a zis
De ce ai lua un model așa de vechi? 🙂 Nu merită!
Vlad a zis
Salut, ma intereseaza un laptop pana in 3000 lei bun la toate. Nu il folosesc la jocuri, ma intereseaza sa fie rapid,fara lag si o calitate buna a ecranului si a constructiei in general. Am gasit o varianta buna ca pret: Dell 3576. Ai alte variante mai bune?
Marius a zis
Bun la toate mai puțin jocuri? Aplicații importante?
Vlad a zis
Folosit in principal la suita office,browsing si din cand in cand ceva filme. Nimic de genul editare video sau programare. Trebuie sa fie silentios si neaparat sa se simta de calitate(tastatura,constructie,ecran full hd) cu un design cat mai ok. Am avut Asus i7, ssd 4gb ram, in general multumit. Acum as vrea sa incerc si altceva si nefolosindu-l la chestii solicitante nici nu as investii mai mult de 2500-2700 lei. Dell,Lenovo,HP? Ce parere ai?
Marius a zis
Calitate foarte bună a materialelor nu vei găsi chiar în bugetul ăsta. Calitate aș vedea spre Asus Zenbook, dar zburăm mult cu bugetul. Ar mai fi și Dell 5570, slim, cu design okey, dar tot plastic ieftin la bază. Ca idee, ceva poze p-aici.
Vlad a zis
Ce parere ai de asta: Laptop Lenovo 530S-15IKB, Intel® Core™ i5-8250U, 8GB DDR4, SSD 256GB, Intel® UHD Graphics, Free DOS Am vazut ca are ecran IPS. Ai testat seria asta, e ok ecranul si calitatea generala?
Miruna a zis
Hei!Te-aș ruga să-mi recomanzi ce leptop ar fi mai potrivit.Sunt la profil mate-info intensiv informatică și mă interesează sa fie bun pentru programare,să aibă memorie destul de mare,4k sau FULL HD(să mă pot uita și la filme) și nu în ultimul rând,să arate destul de bine.
Un coleg mi-a recomandat: Ultrabook 2in1 Dell Inspiron 5379 Intel Core Kaby Lake R (8th Gen) i7-8550U 256GB 8GB Win10 Pro FullHD Touch, dar nu știu sigur.
De accea am preferat să aștept si să întreb pe cineva care se pricepe.
P.S.:Nu prea am o limită,dar să fi totuși mai puțin de 9000 de lei.
Marius a zis
Dar îți plac așa de mult modelele 2 în 1? Eu nu sunt chiar fanul lor având în vedere că n-au cel mai ok display, nu sunt tocmai performante. Bănuiesc că nu îl vei folosi și la gaming, nu?
Miruna a zis
Nu.Îl voi folosi doar pentru școală.
Eu i-am spus ce aș vrea și el mi l-a recomandat.
Marius a zis
Am înțeles. 9000 de lei o sumă permisivă. Dell sunt foarte ok, dar nu m-aș îndrepta spre 2 în 1. Eu m-aș orienta spre ceva de genul ăsta, dar atenție că e model de 13.3′. E unul dintre modelele anului.
LAURA a zis
Buna!
Am si eu nevoie de un sfat. Am trecut anul 3 la arhitectura si as vrea sa imi achizitionez saptamana aceasta un laptop pe care sa pot lucra mai bine. Momentan am un dell, dar deja nu mai duce programele de care am nevoie (autocad, archicad, lumion, 3ds max, allplan, etc., mai ales lumion-ul are cerinte destul de mari). As prefera poate un Asus sau un Lenovo, din ce m-am mai uitat si eu, dar nu zic nu si la alte marci. Bugetul ar fi cam in jur de 6000 de lei, cu + si -. Daca m-ai putea ajuta cu cateva modele, ar fi super! Multumesc anticipat!
Marius a zis
Încearcă și MSI. Raport calitate preț sunt ok.
Ioan Almasan a zis
Buna!
Sunt plecat de ceva vreme pe afara si muncesc din greu sa pot duce o viata mai buna. Am si eu nevoie de un sfat. As vrea sa imi achizitionez un laptop pe care sa editez filmuletze video, filmuletze cu poze si muzica, sa pot lucra cu programe de autocad, arhicad in 2D si 3D. Aceasta este placerea si pasiunea mea, nu castig nimic din ceea ce fac, totul fac pentru prieteni, pe care ii iubesc, stiu ca multi din romania nu au posibilitatiile mele si de aceea ii ajut. Am avut un Acer V3-772G din 2013 dar sa stricat. Acum este la reparat dar cred ca nu merita sa mai investesc in el, ma va costa 40 de euro diagnosticarea lui, dar daca nu continui repararea lui banii ii pierd. De o luna de zile stau si consult netul si nu sunt decis ce sa aleg. Bugetul meu este de 1200 euro, inclus si bani pentru Microsoft Office si antivirus. Am gasit intrun magazin un ASUS vivobook x712fb-au240t costa 999 euro, acest model nu il pot gasi pe net, ceva nu e in regula.
Daca m-ai putea ajuta cu cateva modele, ar fi super! Multumesc anticipat!
Marius a zis
Salut Ioan. Problema este că modelele diferă de la țară la țară. Așadar, nu știu cum să te ajut pentru că știu modelele din România.
Vivobook, în general, nu sunt pentru 3D, nu au o răcire adecvată.
Claudiu a zis
Salut,ce parere ai despre acer concept d7 pro ?urmeaza sa apara in luna aceasta pe piata ,va fi folosit strict pe partea foto/video(editare),si un pret undeva la 2700 de euro.
Marius a zis
Nu le-am văzut încă, sunt în discuții să le primesc la test. Mai au și Asus varianta Duo, cu ecran OLED.
dan a zis
Salut, ai reusit sa testezi Acer concept d7 ? Cum ti se pare? Ca si fotograf, ma gandesc si eu ca ar fi varianta cea mai buna, din cauza ecranului foarte precis
Marius a zis
Salut, am încercat ceva modele de la ei, dar nu Concept-ul. Din câte știu, sunt 97% RGB. Totuși, nu aș avea încredere în ceea ce zic Acer, nu sunt ok pe display-uri, când trimit produse în teste au alte display-uri. Cel mai bine eu zic să te duci în magazin și să vezi exact modelul, dacă îți este suficient.