În articolul de astăzi vom discuta despre lucruri un pic diferite de hardware, dar atât de aproape de calculator, de securitatea software, de securitatea pe care ne-o rezervă sau nu online-ul.
Ne cumpărăm un calculator, ne cumpărăm un telefon, dar de câte ori ne-am pus problema privind protecția acestuia, privind protecția datelor noastre?!
De exemplu, dacă alegem un calculator cu Windows trebuie să luăm în considerare și securitatea noastră, a datelor noastre. Sistemul de operare de la Microsoft, statistic vorbind, nu este cel mai vulnerabil sistem de operare. Vă vine să credeți sau nu, Linuxul este mult mai vulnerabil, însă, diferențele sunt făcute de cei care îl folosesc.
Pe Windows este marea masă de oameni, pe când sistemele de operare bazate pe Linux au un mic procent de folosire, de până în 5% din toată piața hardware. Cu cât este mai mică piața, cu atât interesul este mai mic pentru cei care caută vulnerabilități, cei care caută să exploateze la maximum sistemul de operare.
Dacă ne referim la sistemele de operare pentru gadgeturile mobile, cel mai greu îi este sistemului de operare Android. Din cauza faptului că este foarte popular și din cauza libertații pe care o oferă celor care creează aplicații, acest sistem de operare nu este deloc sigur.
Acesta este motivul pentru care tot mai multe companii încep să dezvolte antiviruși pentru android.
Pe locurile următoare aș putea să clasez pe cei de la Apple ce au un sistem de operare închis, ce nu este open source. Acest lucru a făcut ca aplicațiile să se dezvolte mai greu față de cei de la Android.
Aș putea să-l cataloghez ca sistem de operare nou pe cel de la Microsoft. Se discută despre Windows 10 ca fiind cel mai bun sistem de operare, practic o unificare pentru toate gadgeturile destinate.
Dacă am vorbit despre sistemele de operare nesigure ar trebui să discutăm și despre securitatea online din punct de vedere software.
Am precizat că android-ul are viruși dar și antiviruși, la fel putem discuta și despre Windows. Fiind un sistem de operare nu atât de dezvoltat, lumea încă nu are soluții foarte bune pe partea mobilă.
Cât despre utilizatorul final acesta trebuie să învețe să se ferească de probleme, mai ales în momentul în care face cumpărături online. Aceștia trebuie să verifice dacă datele de contact sunt reale, dacă datele firmei și toate detaliile sunt vizibile în momentul în care achiziționează un bun. Chiar în ultima vreme se fac presiuni pentru a trece pe un protocol nou, ce criptează datele personale. Mă refer la protocoul SSL, mai exact la HTTPS-ul ce vă apare în browser, pe bara de adrese.
Totuși, nu toate site-urile au astfel de criptare și nici nu este necesar să aibă. Mă gândesc la site-urile precum acesta: Casino.com Romania. Așa cum vedeți el nu are protocolul HTTPS, dar are alte tipuri de securizare. Se poate observa că are securitate oferită de Norton. Totodată observați că au o politică de confidențialitate și o politică de cookie-uri ce face ca totul să fie în folosul vostru, să vă protejeze datele confidențiale.
Adaugă un comentariu