Hardurile, la fel ca bateriile pentru laptop și multe altele sunt consumabile în calculatoarele personale și nu numai. La un număr mare de scrieri/ citiri acestea pot da „semne de oboseala” și trebuie sa fie înlocuite.
In cazul in care vorbim despre servere sau despre harduri tinute in matrice RAID la cea mai mica eroare trebuie sa inlocuim hardul defect pentru a nu afecta datele personale sau ale firmei.
O perioada mare de timp am stat si am urmărit evoluția SSD-urile. Sunt foarte bune, extraordinar de rapide. Nici nu mai vorbesc de faptul ca, un SSD acceptabil de 500GB este in jur de 700-800 RON, iar un hard disk normal, cu platane ajunge la 300-400 RON.
Daca raportam in funcție de GB per RON clar câștigă hardul cu platante, însă daca le punem la un test de viteza, SSD-ul va ieși câștigător. Totuși, cele din urma nu sunt atât de fiabile si sunt recomandate doar pentru sistemul de operare si câteva aplicații pe el, pentru restul hard disk-ul normal este recomandat.
Tocmai de aceea, saptamana aceasta am preferat sa cumpar un hard de un 1 TB cu platane pentru a-l pune in RAID.
Am stat cu ochii pe magazinele online care vand harduri la preturi decente si am ales ce am crezut eu ca este mai bine.
Pretul maxim pe care il puteam da pe un hard de 1 TB a fost de 400 RON. O suma deloc neglijabila zic eu.
Am urmărit câteva review-uri si am ajuns la concluzia ca cel mai bun hard disk este cel de la Western Digital, tocmai pentru ca mi-au mai trecut câteva prin mana, dar si din informațiile adunate de pe internet.
Recomandare hard disk ieftin
Variantele de la eMAG nu erau atat de multe asa ca am avut de ales intre:
Dupa cum observati, variantele de mai sus sunt cu buffer mare, dar si cu viteza de rotație de 7200 RPM.
Recomandare hard disk ieftin pentru laptop
Situația stă identic și pentru laptopuri. Doar că trebuie să calculați dacă merită unul normal sau un SSD. Diferența de compatibilitate între un HDD de laptop și de calculator este de dimensiune.
Adică cel de laptop are 2.5′, pe când cel de PC are 3.5′. Cu alte cuvinte, un hard de laptop este ok pentru desktop, dar nu invers.
Din pacate, pe calculatorul pe care o sa il folosesc placa de baza nu stie de SATA 3. Nu voi ajunge sa beneficiez de viteza maxima din specificatii, dar in momentul in care voi face upgrade, voi avea performante sporite.
Daca mai adăugați ceva bănuți, ati putea sa luati si un hard disk extern mai ieftin. Asta daca il folosiți pentru stocare sau pentru transport. Intr-un articol viitor vom discuta si despre acestea.
Adaugă un comentariu