Jocurile au ajuns la un alt nivel. Vă povesteam despre tehnologia VR, dar v-am prezentat și o sumedenie de teste, atât cu procesoarele pentru jocuri, dar și cu plăci video de acest gen. Am încercat să mă îndrept tot mai mult spre jocuri, spre oamenii pasionați de acest fenomen.
Am fost și eu gamer, mi-a plăcut să îmi pierd timpul pe acolo, să socializez. Pe vremea aceea nu exista Youtube, dar nici streaming online, așa cum avem acum Twitch și alte rețele.
Streaming-ul a luat o întorsătură profesională, aș zice. Oamenii doresc să se joace și să se filmeze. Poate chiar să ofere ceva tutoriale pentru jocurile pe care le doresc.
Eh, dar pentru a te înregistra și pentru a te pune pe Youtube ai câteva soluții. Unele gratuite, dar nu foarte ok, dar și unele profesionale, cu plăci de captură.
Eu le numesc soluții hardware și software.
Soluții hardware, cele profesionale
Avantajul unei soluții hardware este că nu îți afectează performanța jocului. Da există un soft care captează informația, dar înregistrează la o calitate foarte bună atât video cât și audio. Termenul este de imagine RAW. Cei care aveți DSLR știți despre ce vorbesc.
Pe lângă acest aspect puteți să faceți streaming direct din aplicația plăcii de captură. Unele pot trimite direct spre Youtube, Twitch, iar dacă folosiți soluții
Iar dacă aveți un televizor cu conectori potriviți chiar puteți să înregistrați și emisiuni de acolo, fără probleme. Aceste lucruri se folosesc și în televiziune, pentru înregistrat, chiar dacă au apărut și anumite recordere.
Se împart în 2 categorii:
- soluții interne
- soluții externe
Cele interne sunt prin portul PCI Express. Lățimea de bandă și alimentarea din slotul PCI sunt suficiente pentru a capta toată informația pe care o trimite jocul sau programul tv înregistrat.
Cele externe sunt pe portul USB. Am testat câteva modele pentru a le folosi pe câteva laptopuri, ca să nu mai fie obligați operatorii să străbată kilometri până la sediu și să trimită informația mai rapid. Din păcate, nu sunt de calitate, nu pot înregistra foarte ok, se mai blochează.
Așa că evitați-le pe cele în jur de 100 de lei dacă doriți să faceți treabă.
Sper ca, odată cu lansarea USB C totul să fie diferit. Ați văzut că, deja, lucrurile se schimbă și pentru plăcile video externe pentru laptopuri. Poate și în acest domeniu treaba va fi diferită.
Avantajul acestora ar fi că le poți muta de pe un laptop pe altul, de pe un TV pe un calculator fără probleme, pe când pe cele interne nu le poți muta decât acolo unde ai un port PCI Express liber.
Soluții software
De cele mai multe ori, site-urile de tehnologie au propus astfel de soluții. Practic, vei lua din resursele calculatorului și se va bate cot la cot cu cerințele(resursele jocului). Iau eu 1 MB RAM, ia tu 2 MB cache pe HDD și așa mai departe.
De-a lungul review-urilor pentru laptopurile pe care le-am testat am tot încercat să propun și filmulețe cu felul în care se comportă jocul. Am testat majoritatea soluțiilor software și nu sunt deloc puține. Când am scris articolul ăsta, prin 2012, am testat următoarele:
- HyperCam
- CamStudio
- Free Screen Recorder
- Movavi
- Camtasia
Între timp m-am jucat și cu VLC, dar e departe de ceea ce ar trebui. Nu o să insist pe aceste soluții pentru că acestea nu pot face streaming online.
Totuși, atât Xbox, cât și cei de la Playstation au început să propună variante pentru a înregistra informația. Chiar și pe Windows 10 avem opțiunea pentru așa ceva.
Cum fac streaming online?
Pentru streaming online avem foarte multe soluții atât gratuite, cât și cu licență.
Îmi vine în minte, în momentul de față, OBS. Pentru necunoscători prescurtarea vine de la Open Broadcaster Software. Este un program open-source cu care poți face streaming și înregistra foarte ușor.
Cu ajutorul acestuia se poate înregistra foarte ușor și face streaming pe Twitch, YouTube, DailyMotion, Hitbox.
Totuși, există și soluții plătite. Eu m-am obișnuit cu Wirecast, o soluție deloc ieftină. Avantajul este că este compatibilă direct cu placa mea de captură, dezavantajul este costul licenței. Dar în România… 🙂
Ce trebuie să știu înainte să iau o placă de captură pentru jocuri?
Verifică dacă îți captează codecul pe care îl dorești.
Cel mai bun format de înregistrat este H.264. Dacă discutăm despre 4k ne vom referi la H.265. El asigură calitatea imaginii și ne asigurăm că avem o compresie decentă.
Conectorii plăcii de captură
Să nu nimeriți plăci de captură analogice. Nu merită în zilele noastre așa ceva. Ar fi bine să mergeți pe una digitală ce are conector HDMI.
Verifică rezoluția de înregistrare
Este de preferat să fie FULL HD sau 4k. Atenție, să poată înregistra 1080p și să poată trage la 60 de FPS.
Cele mai bune plăci de captură pentru 2024
Mai jos, am încercat să vă prezint câteva modele de plăci de captură suficient de ieftine și cu multe opțiuni, care să vă ajute în activitatea voastră. Nu am ales pe cele mai scumpe pentru că știu că în România nu se investesc atât de mulți bani în tehnologie.
AVerMedia Video Grabber Live
- conexiune WiFi
- rezoluție FULL HD
AVerMedia LIVE Gamer ULTRA
- USB 3.1
- rezoluție FULL HD
Adaugă un comentariu