A venit vremea să discutăm despre monitoare, despre cum să alegem un monitor și ce fel de monitor să alegem. Acest articol se vrea a fi unul generalist legat de monitoarele pentru calculator. Evidențiez monitoare pentru că alegerea unui TV în locul unui monitor înseamnă un DPI prost, înseamnă un Refresh Rate diferit, periculos pentru ochi.
Anul acesta ne aduce tot mai aproape de monitoarele curbate, de monitoarele UHD, adică acele monitoare cu rezoluție și claritate mult mai bună față de generațiile vechi, dar și o scalare diferită. (ne îndreptăm spre rezoluții de cinema 21:9, în loc de 16:9 așa cum eram obișnuiți). Tehnologia ultraHD este încă la început, dar ușor, ușor prețurile încep să scadă.
Ce brand aleg pentru monitorul meu?
Nu este o regulă generală, nu există cel mai bun brand sau cel mai bun monitor. În altă ordine de idei este posibil ca ochiul vostru să perceapă altfel culorile unui monitor. Eu văd într-un fel imaginea, voi vedeți în alt fel.
Totuși puteți să alegeți un panou de iluminare diferit pentru monitorul vostru. Dacă este de calitate sigur se va simți și în utilizarea de zi cu zi.
În momentul în care alegeți un monitor încercați să nu faceți rabat la calitate. Este lucrul pe care îl veți privi câțiva ani de zile de acum încolo, iar ochii voștri vor fi recunoscători.
Din principiu, prefer să aleg modele de la DELL, Benq sau chiar Samsung. Acestea mi se par cele mai ok raportându-ne la calitate/preț.
LCD-urile au murit, vreau monitor LED
Îmi tot zboară pe la urechi acest lucru. LCD-ul nu a murit, s-a transformat. LED-ul este un LCD transformat, cu iluminare pe LED. Avantaje sunt multe, dar și dezavantaje. Pentru mine, care lucrez destul de mult cu imaginea, mă simt mai bine pe un monitor LCD pentru că are culori un pic mai calde.
Acestea sunt iluminate cu diferite tehnologii precum: LED, OLED, EL-WLED, WLED și multe altele. Nu are rost să mă axez prea mult pe astfel de denumiri pentru că oricum nu le ține nimeni minte și multe chiar nu au prins. Pe piață avem cele mai multe LED-uri, așa că ne axăm pe ele.
OLED este noua tehnologie de monitoare. De la ea au plecat și display-urile de tip AMOLED pe care le avem pe telefoanele mobile. Cel mai mare avantaj al acestei tehnologii este prețul. Foarte mulți aleg să folosească OLED datorită faptului că prețul de producție este mic. În altă ordine de idei, această tehnologie a început să fie dezvoltată tot mai mult, iar în viitorul apropiat se pare că vor renunța la iluminarea suplimentară(backlight).
În plus, faptul că în zilele noastre se mizează pe un consum cât mai mic de energie este un mare avantaj pentru OLED-uri. La CES chiar au fost prezentate câteva modele interesante bazate pe tehnologia cea nouă. Rămâne de văzut la prețuri vor ajunge și în oferta magazinelor de la noi.
La ce vom folosi monitorul?
E foarte important să știm care va fi întrebuințarea, dacă dorim să alegem un monitor pentru filme, pentru jocuri sau dacă va fi un monitor pentru fotografie, ori pentru editare video.
Dacă nu avem un buget foarte mare este clar că trebuie să ne nișăm, iar alegerea trebuie să fie cât mai apropiată de ceea ce vă doriți.
Criterii de selecție a monitorului
Avem câteva criterii de alegere ale monitorului:
- Timp de răspuns
- Unghiul de vizibilitate
- Refresh rate
- Contrast
- Luminozitate
- Glossy/glare/anti-glare/mat
- Dimensiunea
- Conectori
Dimensiunea monitorului
Tendințele sunt pentru monitoare cât mai mari, pentru telefoane cu display mare, dar și cu DPI mult mai mare față de generațiile vechi de monitoare. Au apărut pe piață și monitoarele curbate, dar nu știu cât de mult vor reuși să se impună. Probabil va fi exact ca la tehnologia 3d. Multă reclamă și nimic concret.
Monitoare cu diagonala de 17-20 inchi
În aceeași categorie de preț aveți și modelul de la AOC. L-am achiziționat și eu acum ceva timp și nu mi-a plăcut de nicio culoare. Încearcă cei de la sediu să-l dea la fiecare coleg nou venit pentru că este dezastruos.
Când aveam monitorul de 17-18 inchi nu credeam că o să mai schimb vreodată monitorul. Am zis că totul va rămâne așa, că mă voi juca la rezoluție mică tot timpul, că standardul 4:3 este pentru mine. S-a dovedit exact contrar. În timp am observat cât de bine este să ai spațiu de lucru mare, să poți să vezi cel mai mic detaliu.
Cele între 17-20 de inchi au aspect 4:3 sau 16:10, dar nu trec de HD Ready. Așadar, rezoluția va fi 1366×768 sau, cel mult, 1280×720 pixeli. În zilele noastre cred că nu mai este cazul, mai ales dacă discutăm de 4k.
Monitoare de 21.5 și 23 inchi
De aici încep monitoarele să aibă rezoluția full HD. Întâlnim monitoare cu rezoluție 1920×1080 ce au conectori atât analogici, cât și digitali, în funcție de modelul ales.
24 inchi
Putem să ne gândim la un oarecare standard. Dacă vorbim despre FULL HD, automat ne gândim și la 24′. De altfel, acestea sunt și cele mai ieftine de pe piață pentru că se produc în cantități mult mai mari. Le găsim în format 16:9 și 16:10, respectiv 1920×1080 și 1920×1200 pixeli.
Monitoare între 27 și 30 inchi
Nu recomand rezoluții mici pe aceste dimensiuni. De preferat ar fi să alegeți o rezoluție 4k care să aibă DPI cât mai bun.
Așadar, tragem linie și avem cele mai populare rezoluții pentru monitoarele de pe piață.
Denumire | Rezolutie in pixeli | Aspect imagine |
---|---|---|
HD (720p) | 1366 x 768 | 16:9 (wide) |
Full HD (1080p) | 1920 x 1080 | 16:9 (wide) |
UW-UXGA | 2560 x 1080 | 21:9 (ultrawide) |
QHD (WQHD) | 2560 x 1440 | 16:9 (wide) |
UWQHD | 3440 x 1440 | 21:9 (ultrawide) |
4K Ultra HD (UHD) | 3840 x 2160 | 16:9 (wide) |
Unghiul de vizibilitate
Cu cât unghiul este mai mare, cu atât te vei putea la el fără să îi modifici poziția. Am în minte display-ul laptopurilor ASUS, cu panou TN, ce au unghiuri foarte proaste de vizibilitate. Practic, trebuie să te uiți din față la el, altfel nu vei vedea nimic.
Refresh rate(rata de refresh)
Rata de refresh a fost foarte importantă pe vremea monitoarelor cu tub(CRT), însă, de la apariția monitoarelor subțiri lucrurile s-au mai schimbat, dar s-au și limitat, oarecum, la 60 Hz.
Am adăugat oarecum pentru că, odată cu apariția 4k avem și monitoare la 144 Hz. Cu cât sunt mai mulți Hz, cu atât placa video trebuie să proceseze mai multe date, practic avem nevoie de o placă video mai bună care să poată fi capabilă să transmită mai multe FPS-uri.
Rată de refresh adaptivă
Marketing-ul magazinelor este chiar unul evoluat. Mereu găsesc câte ceva cu care să ne „încânte”. Aceasta se ajustează dinamic în jocuri. Sigur, această opțiune este strâns legată de capacitatea plăcii voastre video. Dacă nu este una performantă, nu va fi capabilă să livreze frame-urile.
Contrast
În ultima vreme am văzut că au apărut mai multe noțiuni privind contrastul. Știm foarte bine că oamenii cumpără cifre, mai ales dacă nu sunt într-un domeniu în care să lucreze cu cifrele sau ceva asemănător. Așadar, putem găsi un contrast la un raport de 1000:1 sau poate chiar 1000000:1, cel din urmă fiind un contrast dinamic, mărit artificial.
Trebuie să vă gândiți și la preț. Un monitor de 400 de lei nu va avea un contrast foarte bun, cel mai probabil va fi în intervalul 500:1 sau 1000:1.
Conectorii monitorului
Am discutat și aici despre conectorii monitorului așa că nu o să intru foarte mult în detalii. De preferat ar fi să alegeți conectori digitali pentru a nu fi probleme de compatibilitate. Dacă vă gândiți că un monitor 4k este ceea ce aveți nevoie, gândiți-vă la o placă video compatibilă și conectori de genul DisplayPort sau HDMI 2.0. Aceștia asigură o imagine de calitate pentru dumneavoastră.
Ar fi foarte multe de spus în cazul în care vrem să alegem un monitor, atât pentru jocuri, cât și alte activități precum cele de editare video. Nu cred că un monitor trebuie să aibă boxe, din punctul meu de vedere nu merită decât dacă îl luați pentru un mediu office și nu vreți să încărcați biroul sau să-i stricați estetica.
Dacă nu v-ați plictisit deja, vă invit să urmăriți și filmulețul de mai jos:
Monitoare curbate. Merită?
Sigur că, dacă vorbim despre televizoare, din punctul meu de vedere, nu merită. Pur și simplu, unghiurile de vizualizare pentru cei din lateral nu sunt ok.
Dacă vorbim, însă, de monitoare curbate treaba este diferită. Nu poți spune că un inchi în plus te ajută să ai suficient spațiu pe desktop, dar îți dă senzația de mai mare, mai spațios.
Este un pic dificil la început, dar după, ușor, ușor, ochii se obișnuiesc și, practic, ți se va părea ciudat să nu folosești un monitor curbat.
Adaugă un comentariu