Alegerea unui laptop bun nu a fost niciodată prea ușoară, mai ales pentru cei necunoscători. Unii prefera sa se duca in magazin sa aleagă un laptop după design, alții prefera sa se documenteze online, sa vadă teste, sa vadă review-uri, site-uri de profil si așa mai departe.
Lucrul asta mi se pare foarte important: trebuie sa te informezi inainte de a cumpara ceva, mai ales daca ai un buget destul de mare pentru tine alocat. Stim si noi ca nu curge lapte sau miere, ci trebuie sa muncim serios pentru banii nostri.
In cazul in care nu va pricepeti in alegerea unui laptop, este bine sa apelati la persoane apropiate sau sa cereti parere mai avizate pe bloguri, pe forumuri cu produsele pe care urmeaza sa le achizitionati.
Asa cum recomand tuturor: incercati sa cumparati online, de la magazinele mari de profil, care va asigura transportul, care va asigura returnarea produsului in 30 de zile daca sunt probleme de vreun fel sau daca nu va place acel produs.
Pe langa aceasta perioada de 30 sau 31 de zile oferite de anumite magazine online, trebuie sa stiti ca exista o lege care obliga comerciantii din online sa va returneze in 10 zile produsului daca nu va convine. De aceea recomand sa alegeti magazine online pentru a va achizitiona produsele pe care le doriti.
În România, observ că începe să fie concurență puternică pentru piața de laptopuri. De exemplu, un brand cunoscut pe care mai toți îl cunoaștem ca fiind unul nișat pe vânzarea de cărți, Elefant, se extinde tot mai mult.
Cum aleg cel mai bun laptop pentru mine?
Daca vreti un laptop de calitate sigur va trebui sa scoateti ceva banuti din buzunar. Optiunile ni se dau cu portia, asa ca este bine sa vedem exact ce avem nevoie, daca ne trebuie un procesor I7 pentru laptop, daca ne trebuie o placa video dedicata sau un display 4k.
Ar mai fi o varianta pe care am uitat sa o precizez. Exista situatii in care aveti prieteni plecati in state, puteti vorbi cu ei sa le aduca la un pret mai bun. Stiti bine ca daca veti cumpara din Romania veti plati taxe+conversia euro-dolar. Printr-un prieten si cu faptul ca dolarul este mult mai mic decat un euro puteti sa alegeti un produs mult mai ok. Un prieten si-a luat un macbook si un surface 3 din Canada la pret foarte bun, mult mai ieftin decat in Romania. Sigur, va fi mai dificil cu garantia unor produse, desi la MAC-uri stiu ca garantia este internationala.
Revenind la alegerea laptopului.
Eu tin mult la design, imi place ca laptopul sa fie exact asa cum vreau, ca tastatura sa fie de calitate ca sa pot sa tasta rapid, daca este si iluminata cu atat mai bine, sa am o placa video dedicata in cazul in care doresc sa achizitionez un joc sau poate vreau sa fac 2-3 lucruri intr-un Photoshop.
Nu cred ca in zilele noastre mai merita sa alegi un laptop cu hard, ci direct cu SSD sau daca nu, adaugat la scurt timp. Mai ales ca SSD-urile au ajuns la preturi foarte mici si sunt fiabile. Se fac 3 ani de cand am SSD-urile si nu am avut nici cea mai mica problema cu ele.
Bateria pentru mine este pe ultimul loc pentru ca ma deplasez de cele mai multe ori in locatii fixe. In plus, mi-am achizitionat si o baterie externa, care ma ajuta la nevoie.
Nu mi-as lua un laptop ieftin tocmai din cauza faptului ca are constructia proasta si ma pot trezi oricand ca ma lasa la greu. Mai bine investesc 2000-2500 de lei, hai 3000 de lei daca este foarte bun si sa stau fara griji. Daca gasesc ceva cu ecran tactil, e si mai bine.
Laptop cu licența pentru Windows 8? Sau cu Windows 10?
Am mai vorbim despre asta aici. Windows 8.1 mi se pare un sistem de operare decent, dar nu WOW. Ar mai putea fi fixat, deși cred ca de aceea au ales sa promoveze Windows 10 pentru ca au primit feedback negativ. Eu sincer așteptam un 8.2, nu Windows 10. Dar fiecare firma știe cum își realizează planurile de „atac”.
Licenta te scapa de bataie de cap, dar depinde foarte mult de tine daca vei folosi acea licenta. Eu mai bag si un Linux pe langa, imi place sa stiu ca este intai compatibil cu Linux, apoi cu Windows. Asa ca m-ar incomoda.
Dar este foarte comod sa achizitionezi un laptop cu licenta, pur si simplu iti creezi un cont de utilizator pentru Windows si dai drumul la utilizare, pe cand unul freedos te pune sa „muncesti” un pic. Poate un pic mai mult daca vrei sa instalezi Windows 7, iar acesta are UEFI activat.
Ca bonus, pe final, vă recomand un filmuleț cu câteva modele de laptopuri interesante.
Adaugă un comentariu