Atunci când avem de ales cea mai bună mașină de spălat rufe, mai ales în anul 2025, decizia nu este tocmai cea mai ușoară. Sunt peste 10 branduri, cu fel de fel de modele, ce au modele fiabile sau mai puțin fiabile.
- CUPRINS
- Vezi top 3 mașini de spălat automate ce sunt la promoție, astăzi, 19 Ianuarie 2025
- Care crezi ca este cea mai buna mașină de spălat rufe automată? Spre ce model să ne orientăm?
- Producători de mașini de spălat. Spre care să ne orientăm?
- Cum alegem mașina de spălat? 3 Criterii importante la care trebuie să fim atenți
- Parcurgem forumul?
Dacă vom da o tură în magazine vom observa că avem de-a face cu zeci, poate sute de modele. Așadar, cum ne decidem? Care este varianta optimă în bugetul nostru?
Acest lucru ne-a făcut să scriem acest ghid de alegere al mașinii de spălat automate.
Vezi top 3 mașini de spălat automate ce sunt la promoție, astăzi, 19 Ianuarie 2025
M-am orientat spre modele nu foarte scumpe pentru ca toată lumea să își permită o astfel de mașină. Încercăm să alegem zilnic cele mai rentabile oferte.
Samsung WW8NK52E0VW/LE
- 8 kg
- 1200 RPM
- Clasa C
AEG L7FBE69SA
- 9kg
- 1600rpm
- Clasa A+++
Electrolux EW6F348SA
- 8 kg
- 1200 RPM
- Clasa C
În altă ordine de idei, mașinile de spălat ieftine pot fi o opțiune de luat în seamă. Sigur că este bine să ne orientăm spre cele care au eficiența de spălare, au consum de energie mult mai ok. Acestea sunt niște costuri pe care le vom resimți ulterior.
Ca să fac o analogie putem spune că facem un credit cu o dobândă mai mare dacă ne orientăm spre o mașină fără o eficiență energetică ok. Cu toate că Uniunea Europeană a trasat câteva linii pentru reglementarea pieței încă sunt modele slabe. Trebuie evitate, dacă nu vreți să consumați mult.
Care crezi ca este cea mai buna mașină de spălat rufe automată? Spre ce model să ne orientăm?
Aș putea spune direct: cele profesionale. Totuși, nu este cazul să investim atât de mult într-o mașină de spălat. Prima mea mașină de spălat a fost un Arctic. Unul dintre cele mai ieftine modele, aproape de cele semi automate. Nu mă pricepeam deloc, era destul de ineficientă, dar spăla decent.
Iată că m-am mutat și am lăsat electrocasnicele acolo. Am ales să merg pe un brand diferit, să aleg un motor cu tehnologia LG Direct Drive. Funcționează foarte bine, are programe scurte, este mai eficientă decât precedenta din toate punctele de vedere.
În momentul de față, dacă ar fi să aleg un model nou și aș avea un buget mic probabil că m-aș orienta tot spre Arctic sau Beko. Știu că discutăm despre același grup ce le produce, dar am fost tare mulțumit de ele. Asta și din pricina reparatorului. Am la bază o facultate tehnică și îmi dau seama cât de mult înseamnă să lucrezi cu display-uri, cu senzori. Nu este ok deloc să ai multe briz-briz-uri pe electronice. Oricând se pot strica, iar instalatori găsim tot mai greu.
Așadar, eu unul m-aș orienta spre un model cu garanție cât mai mare și, de ce nu, să facem o investiție și în garanția extinsă. Multe magazine au început să aibă asemenea servicii și este bine să profităm de lucrul ăsta. Pentru că da, vorbim de o societate de consum, o societate în care auzim de fiabilitate la tot pasul, dar nimeni nu pune în practică.
De exemplu, modelul ăsta de la Gorenje are o garanție de 24 de luni, dar avem posibilitatea să o extindem. Pe de altă parte, în zona de eficiență este singura într-un buget decent cu A+++. Totuși, este posibil ca această valoare să fie mărită artificial de cei de la marketing. Notațiile ce vin de la UE sunt cu maxim trei plusuri.
Mașină de spălat cu uscător?
Nu cred că este ok ideea de a avea o mașină de spălat cu uscător. Totuși, nu pot să nu apreciez faptul că tehnologia este extrem de interesantă.
Eficiența, însă, nu este dată de modele 2 în 1, ci de uscătoare separat și de mașini de spălat automate, individuale. Acolo unde este spațiu de depozitare suficient 2 modele separate sunt extrem de utile.
Producători de mașini de spălat. Spre care să ne orientăm?
Pe piață au apărut fel de fel de producători. Mă uit pe oferta magazinelor online și mă trezesc cu câte un brand nou, probabil că este asamblat pe mare, pe un vas ceva.
Să analizăm un pic situația de branduri necunoscute:
- Vision Cleaner
- Teka
- Star-Light
Sunt persoane ce m-au întrebat sec. Dar ce știi despre aceștia? Sunt OK? N-am prea știut ce să răspund pentru că n-am folosit așa ceva. Prețurile sunt undeva la fel cu cele de la cele consacrate. De ce să testez pe pielea mea?
Pe de altă parte, brandurile mari deja sunt în topuri de fiabilitate, în topuri de preferințe ale clienților.
În topuri, pe primele locuri avem următoarele:
- Miele
- Panasonic
- AEG
- Samsung
- Bosch
- Arctic
- Beko
Pe ultimele locuri din clasament găsim modele precum Whirlpool, Indesit sau chiar Candy.
Cum alegem mașina de spălat? 3 Criterii importante la care trebuie să fim atenți
Cele mai importante criterii pe care cred că trebuie să le luați în seamă atunci când vă gândiți să vă orientați spre o mașină de spălat.
Programe de spălare
Îmi place ca o mașină de spălat să aibă cât mai multe programe. Sigur, pentru mine este important cel pentru animale. E drept, foarte puține mașini de spălat, din clasa ieftină sau chiar și medie au astfel de programe.
La fel, mi-ar fi necesar să mă orientez și spre câteva programe scurte. Vara nu are rost să spăl tricourile exact cum se spală iarnă puloverele.
Dimensiunile mașinii de spălat
Sunt oarecum standard. Avem modele slim, avem modele un pic mai mari dacă sunt cu încărcare frontală sau avem pe cele încorporabile. La cele din urmă trebuie un pic de atenție pentru ca ele să încapă în zona în care v-ați propus să instalați mașina de spălat.
Capacitatea de spălare
Trebuie să vă gândiți că nu veți putea spăla exact cât este capacitatea din manual. De obicei, este vorba de jumătate sau 60% din capacitatea afișată. De exemplu, dacă modelul vostru este de 6kg, de cele mai multe ori veți putea spăla puțin peste 3kg. Și mai puțin va fi pentru acele modele cu uscător. De cele mai multe ori, în specificații găsiți valori diferite pentru spălare și pentru uscare.
Unde se fabrică majoritatea mașinilor de spălat automate de pe piața românească?
- Arcelik – Turcia: Beko, Artic, Grundig
- Whirlpool
- BSH – Germania: Bosch, Siemens
- Whirlpool – SUA: Whirlpool, Hotpoint-Ariston, Indesit
- Electrolux – Suedia: Electrolux, Zanussi
- Miele – Germania
- Gorenje – Slovenia
- Samsung – Coreea
- LG – Coreea
- Daewoo – Coreea
- Panasonic – Japonia
- Sharp – Japonia
- Candy – China
În concluzie, faptul că alegeți o mașină de spălat nouă vă eliberează de un stres. Nu mai aveți grija faptului că aceasta nu funcționează corespunzător, de faptul că nu mai este în garanție.
De cele mai multe ori, modelele noi au garanție din ce în ce mai mare. Asta chiar și pentru mașinile de spălat ieftine.