Mi-am achiziționat un laptop pe care l-am configurat cât am știut eu de bine. Sigur, în limitele de configurare ale unui laptop… pentru că la noi nu se pot configura laptopurile, ci le alegem gata făcute. Probabil că s-ar putea, dar… la modelele high end.
Exact cum am scris si în articolele precedente, am stabilit un buget și am trecut la treaba ca sa-mi aleg configurația.
Stiam de la serviciu ce inseamna un hard lent si cate probleme imi punea, mai ales cand manipulam fisiere mari.
Mi-am zis din start: laptopul meu va avea hard de 7200 RPM.
Nu am vrut sa neglijez performanța laptopului, mai ales că era gadgetul pe care urma sa-l folosesc zi de zi.
Laptop de 3000 RON. Acesta a fost bugetul pe care l-am avut eu. Puteam sa mai adaug putin sau sa scad, dacă ar fi fost cazul. Pana în acel moment nu am avut ocazia sa testez niciodată un SSD pentru laptop, practic era un necunoscut pentru mine.
Gandeam ca este prea scump si ca nu am de ce sa fac investitia. Mare greseala!
Mai ales pentru ca laptopul ales de mine nu avea decat un slot pentru hard, asa ca n-aveam cum sa am si hard si SSD in acelasi timp, doar daca as fi renuntat la unul dintre ele.
Intr-un final, am decis ca trebuie sa trec si eu pe noua tehnologie, chiar daca investiția însemnă un sfert de laptop si o partite de 111 GB folosibili, nu 500 GB, asa cum am avut la hardul de 7200 RPM. Dar diferențele sunt uimitoare. Chiar pe blogul personal am prezentat câteva teste ale SSD-ului.
Asadar, ce alegem, SSD sau hard de 7200 RPM?
Cea mai buna varianta, dacă aveți buget foarte mare, este sa le alegeți pe amândouă. Dar nici varianta unui laptop cu hard de 5400 RPM, iar sistemul de operare sa fie pe un SSD nu este deloc de neglijat. Mai ales ca, dacă alegeți un laptop de dimensiuni mai mari puteți sa adăugați si un HDD si un SSD fără sa faceți improvizații, asa cum am făcut eu aici.
O solutie de compromis ar fi sa va alegeti un laptop cu SSH. Acestea sunt o combinație între un SSD și un HDD, cu o memorie cache mai rapidă. Ca să vă faceți o idee privind performanța lor trebuie să aveți în minte următoarea schemă de performanță: SSD>SSH>HDD. Sigur că prețul crește în funcție de tipul de stocare pe care îl alegeți.
Îmi place că, în ultima vreme, chiar și modele ieftine, de până în 2000 de lei, au început să aibă un SSD mic. E foarte ok, mai ales că au devenit tot mai ieftine și merită din plin acest tip de stocare al datelor.
WindowsCluj a zis
Nu era mai bine un SSD si in loc de Dvd-writer pus un alt hard disk?
Marius a zis
Am preferat să păstrez garanția. Treaba cu caddy-ul în locul DVD RW-ului duce la pierderea ei chiar dacă nu este o treabă complicată pentru îndemânatici.