Daca tot am dat sfaturi de achiziționare ale laptopurilor, am zis sa vin și în ajutorul celor care și-au luat laptopul și doresc sa afle cum sa prelungească viață bateriei laptopului. Am început sa fiu tot mai interesat de acest aspect în momentul în care laptopul meu a „rămas fără baterie instant”, deși știam ca îl încărcasem.
Care au fost lucrurile pe care le-am verificat din start?
Mi-a fost greu sa cred ca bateria unui laptop s-a dus dupa nici un an de folosire, chiar si el intens. M-am uitat sa vad daca nu incarcatorul a inceput sa faca problemele, daca alimentarea la priza este OK si daca sunt probleme cu mufele. Schimbarea sistemului de operare.
De obicei, virusii isi pot face de cap si pot tine sistemul Pasul urmator a fost sa incarc bateria pana la 100% cu laptopul inchis sa vad daca s-a rezolvat sau oboseala a fost de vina. Intr-un final problemele n-au fost si mi-am dat seama ca a fost o alarma falsa.
Instrucțiuni pentru bateria laptopului
E o întreagă discuție legata de asta. Chiar am făcut un articol in trecut despre cum este mai bine sa folosim bateria laptopului în priza, cu sau fara baterie. Un răspuns clar nu exista, cel puțin eu nu l-am găsit pana acum.
Inainte la bateriile pe nichel erau foarte multe probleme, insa cele pe litiu sunt mai permisive, nu mai trebuie atat de mult protejate.
De ce îmbătrânesc bateriile pe litiu?
Fie ca sunt pe 2 celule, pe 4 sau pe 6 celule, bateriile li-on funcționează pe principiul mișcării ionilor intre anod si catod. Da, cei care au trecut pe la orele de chimie, isi vor aminti lucrul acesta.
Teoretic vorbind, lucrurile astea ar trebui sa functioneze la nesfarsit, dar in practica lucrurile nu stau la fel.
Sunt multi factori care afectează performanta bateriei: de la diferențele de temperatura, pana la depozitarea necorespunzătoare, chiar si fluctuatiile de la tensiunea de încărcare. Producătorii garantează un număr de cicluri de descărcare/ încărcare, tocmai de aceea garanția pentru o baterie este de maxim 2 ani, apoi invers proporțional va scădea viata bateriei.
Trebuie sa rețineți faptul ca dacă nu folosiți bateria pentru o perioada mai lunga de timp, este recomandat sa o țineți într-un loc cât mai rece, iar bateria sa fie reîncărcată minim 50%.
Mai nou, teoria zice că ar trebui să nu îl lăsăm să se descarce complet pentru a nu șterge un ciclu de încărcare. Modelele premium au început să aibă protecție pentru momentul în care ajunge la 100%.
Așadar, ideea de bază nu descărcați bateria de tot, nu încărcați la maxim.
Daca tin laptopul in priza se strica bateria?
Asa cum am zis si in inceputul articolului, folosesc laptopul conectat la baterie de ~ 1 an si nu sunt probleme. Chiar il folosesc si la lucruri grele precum randari si editari video, care fac ca laptopul sa lucreze la performanta maxima.
Am fost foarte interesat de acest subiect, asa ca m-am documentat si pe pagina de suport a celor de la Apple si chiar si aceștia recomanda ca bateria sa fie ținută în laptop, în timpul folosirii.
Pana la urma, daca este o supratensiune avem „ocazia” sa stricam laptop de 2-3000 RON, pe cand o baterie, care se poate strica in timp sau un acumulator de laptop costa maxim 300 RON. Eu zic ca merita un pic de protectie.
Bateria mea este încorporată. Nu o pot scoate. Ce fac?
Iată că au ajuns pe piață tot mai multe ultrabook-uri și tot mai multe laptopuri ieftine ce au schimbat modul de a integra componentele. Pur și simplu au renunțat în a te mai lăsa să scoți bateria, să scoți o plăcuță de RAM și le-au înghesuit acolo.
Lucrul ăsta se datorează fie faptului că avem de-a face cu componente cât mai mici, dar și cu faptul că nu mai au nevoie de o răcire atât de performantă.
Nu trebuie să faceți nimic special, ci trebuie să respectați aceeași pași. Stați fără grijă, veți schimba bateria, dar în service, nu acasă. E singura diferență.
Cum fac ca bateria sa consume mai putin si sa tina mai mult?
Autonomia laptopului meu este de 5 ore si jumatate cu toate serviciile inchise si eventual cu un browser sau o aplicatie de care am nevoie in momentul acela. In functie de aplicatiile pe care le folosesc, bateria scade. Este evident lucrul acesta pentru ca sunt solicitate componetentele laptopului mai mult. Un motiv pentru care laptopurile cu SSD si placa video incorporata consuma mai putin, evident ca si autonomia bateriei este mai buna.
Sfaturi pentru ca bateria sa conume mai putin
- opreste conexiunea wireless si bluetooth daca nu le folosesti
- curata laptopul regulat, de la ventilatoare, la alimentatori, conectori, etc.
- evita sa folosesti unitatea optica. Activitatea mecanica a acestuia consuma multa energie electrica
- deconecteaza dispozitivele USB daca nu le folosesti
- ajusteaza luminozitatea ecranului, probabil cel mai mare consumator de energie electrica
- foloseste Standby sau functia de hibernare daca pleci de langa calculator, chiar si varianta cu oprirea display-ului este buna
- daca ai 2 placi video, una dedicata, una integrata, foloseste-o pe cea integrata in cazul in care nu faci mare lucru pe laptop
- ai grija la setarile antivirusului sa nu scaneze fara rost. Acelasi lucru se poate spune si despre celelalte programe.
Cam aceste lucruri mi-au trecut acum prin minte. Probabil ca mai sunt metode de protejare a bateriei, dar pe acelea le veți preciza voi.
george a zis
am un acer e 512 cu baterie incorporata, si am de ales doar 2 variante, fie sa utilizez bateria in procese incarcaare-descarcare, fie sa il utilizez cu incarcatorul conectat, nustiu care e varianta cea mai buna, bateria la wireless, lucru pe browser si alte chestii in paralel tine 5:30-6 ore, iar doar filme si muzica la casti, in modul avion, intro calatorie in tren spre ex, ma tine chiar si 9 ore, deci vreau sa pastrez cat mai mult bateria in viata, ce imi recomanzi, bateria e cu 3 celule,
multumesc.
Marius Cucu a zis
Bateria oricum va scadea in performanta dupa 2,3 ani, fie ca o folosesti intr-un fel sau in altul.
Incarcarile la USB, la wireless mi se par ca tin mai putin fata de incarcarea normala. Nu am teste exacte facute, doar ce am observat dupa ce am folosit gadgeturile mele: telefon, laptop, tableta, etc.
mioara a zis
Am un Laptop Acer ES1-511-26Y7. Dupa 6 luni de la achizitie nu-l mai pot folosi decat alimentat la priza. Ce ar putea fi de vina?
Marius Cucu a zis
Cauzele pot fi multe. Ideea e că bateria este consumabilă. Din câte știu, însă, au garanție 12 luni.(depinde de producător) Ar trebui să vă rezolve imediat problema.
dann a zis
Am si eu o intrebare:bateriile incorporate sau nedetasabile se mai pot schimba?multumesc!
Marius a zis
Doar in service-uri.
Samuel a zis
Buna ziua, daca laptop-ul meu are baterie non-removable, ce pot sa fac atunci cand aceasta va scadea in performanta?
Marius a zis
Se va schimba doar în service, desfăcând laptopul de către personalul abilitat.
Dorel a zis
Salut,
Am in laptop ASUS A541UV – GO1238. As vrea sa ii maresc memoria RAM si sa ii pun in SSD dar sa ramana si HDD-ul.
El are conform specificatiilor 4 Gb onboard, iar la sloturi de memorie scrie 1. Mai pot adauga o memorie?
HDD-ul e de 500 Gb. Nu are DVD (am citit ca daca ar avea DVD se poate renunta la acesta si se poate monta SSD).
Se poate adauga SSD fara a renunta la HDD?
Multumesc pentru ajutor!
petrache a zis
Eu zic sa schimbi HDD ul cu un SSD se misca mult mai repede WIindows ul , daca chiar vrei sa folosesti Hard Discul mecanic in continuare cumpara un CADDY