M-au întrebat câteva persoane despre facturile pe minus. Mulți primesc facturi acasă de regularizare. Fie online, fie pe hârtie.
De multe ori, acele persoane au facturi pe minus pentru că, cu o lună în urmă au plătit mai mult.
Cauzele sunt multiple. Cel mai des se întâmplă acest lucru în momentul în care discutăm despre factura la energia electrică.
Știți bine că citirea se face estimativ și mai apoi se face o regularizare la 3-6 luni de zile. Eh, dacă s-a estimat prost va trebui să plătiți în plus sau în minus, în funcție de situație.
Practic, puteți avea facturi pe minus, dar și facturi pe plus.
Așadar, dacă o să vă vină acasă o factură pe minus stați liniștiți. Nu va trebui să plătiți nimic, ci la următoarea factură se va regla totul.
Factură pe minus din punct de vedere contabil
Este o factură ce poate fi scăzută din contabilitate.
Corectarea informatiilor inscrise in facturi sau in alte documente care tin loc de facturi fiscale se efectueaza astfel:
in cazul in care documentul nu a fost transmis catre beneficiar, acesta se anuleaza si se emite un nou document;
in cazul in care documentul a fost transmis beneficiarului, fie se emite un nou document care trebuie sa cuprinda, pe de o parte, informatiile din documentul initial, numarul si data documentului corectat, valorile cu semnul minus, iar pe de alta parte, informatiile si valorile corecte, fie se emite un nou document continand informatiile si valorile corecte si concomitent se emite un document cu valorile cu semnul minus in care se inscriu numarul si data documentului corectat.
(2) In situatiile prevazute la art. 138 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi sau alte documente, cu valorile inscrise cu semnul minus, cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 138 lit. d) (este vorba despre cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila)
(3) Persoanele impozabile care au fost supuse unui control fiscal si au fost constatate si stabilite erori in ceea ce priveste stabilirea corecta a taxei colectate, fiind obligate la plata acestor sume in baza actului administrativ emis de autoritatea fiscala competenta, pot emite facturi de corectie conform alin. (1) lit. b) catre beneficiari. Pe facturile emise se va face mentiunea ca sunt emise dupa control si vor fi inscrise intr-o rubrica separata in decontul de taxa. Beneficiarii au drept de deducere a taxei inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite la art. 145-147.
Adaugă un comentariu