Încă de când am scris articolul acesta am discutat despre semnalul analogic și cel digital. În rândurile următoare vreau să dezvolt un pic această nișă și să discutăm despre cele mai importante conectoare ale PC-urilor și anume VGA, DVI, HDMI și DisplayPort.
Tehnologia avansează zilnic, iar cu monitoarele 4k, dar și televizoarele de acest gen nu avem decât să ne adaptăm la noile lucruri apărute pe piață. Iar dacă amintim de ultraHD trebuie să știți că aveți nevoie de unul dintre cele două conectoare: HDMI 2.1 sau DisplayPort. Celelalte două își ating limitele pe vreme ce trece timpul.
Ce tipuri de conectori avem pe piață?
Hai să-i listăm împreună:
Conectorul VGA
Este singurul conector analogic dintre cele amintite mai sus. Unele persoane îl mai numesc și D-SUB. Dacă îl avem la calculator trebuie să știm că prin el avem doar imagine, nu și sunet. Pe la noi încă mai sunt laptopuri, proiectoare și multe alte dispozitive cu acest conector.
Chiar în 2010 câteva branduri precum Intel și Samsung s-au întâlnit și au plănuit dezvoltarea rapidă a noilor conectoare pentru a le putea adopta și scăpa de vechiul VGA. Au insistat să dezvolte HDMI și DisplayPort.
Avantaje nu mai avem pentru acest conector, poate doar compatibilitatea cu gadgeturile mai vechi, în rest avem numai dezavantaje precum scăderea semnalului în cazul în care avem un cablu mai lung sau dacă facem conversia cu semnalul digital.
De exemplu, cu acest adaptor n-o să atingeți niciodată maximul de performanță. Ca rezoluție acesta poate reda până la 2048x1536px cu maximul 85 Hz. Orice nou gadget, de la televizoare până la monitoare performante nu vor avea o imagine clară cu acest conector.
Conectorul DVI
Pe acesta îl găsim în mai multe variante: DVI-D sau DVI-A sau DVI-I. A fost un standard ce a încercat să ofere compatibilitate între semnalul analogic și cel digital. Între timp, ușor, ușor a fost întrecut și înlocuit de HDMI.
DVI-D este folosit pentru doar pentru semnal digital, DVI-A este folosit pentru semnal analogic, iar DVI-I atât pentru analogic, cât și pentru digital.
Așa cum vedeți în poza de mai sus avem conectori Single Link și Dual Link.
Conectorul HDMI
HDMI-ul este, de fapt și de drept, un DVI cu sunet. Cred că asta ar trebui să rețineți.
Dacă aveți o placă video dedicată, cu HDMI output, și un televizor sau un device care să aibă HDMI input ar trebui ca sunetul să poată ajunge din calculator în acel TV. Asta dacă aveți driverele plăcii video corect instalate.
Pe video nu ar trebui să întâmpinați probleme. Cel puțin, mult mai puțini oameni au probleme cu conectarea dispozitivului la TV.
Adaugă un comentariu