Pe blog am făcut un articol despre cum sa ne optimizam calculatorul, atât software cât și hardware. Aici n-o sa insist pe partea software, o sa încerc, totuși, sa va dau câteva sfaturi privind partea hardware.
Înainte sa cumpăram un calculator, este bine sa ne orientam la preturi, însă, cred ca deja facem asta din moment ce am început sa cautam informații referitoare la calculatoare, dar și la structura componentelor, compatibilități, etc.
Daca nu va pricepeți încercați sa citiți recenzii pe internet despre ceea ce vreți sa cumpărați, sa vedeți păreri. De obicei, bloggerii imediat cum își cumpără ceva fac review la ce și-au cumpărat. Nu o sa aveți de cele mai multe ori o părere obiectiva, dar știți clar ca este părerea unei persoane care a folosit acel produs.
Nu sunt de acord, în cazul nostru, sa cumpăram calculatorul gata făcut. NU, de aceea se poate asambla, de aceea exista multe magazine, chiar si online care ne prezintă componentele.
Calculatorul se face după nevoi si pe piese. Nu faceți economie la componente precum sursa calculatorului. Ea este cea mai importanta componenta. Daca avem o sursa proasta (pocnitoare) sistemul nu va funcționa cum trebuie.
Si de ce investim zeci de milioane in procesor, placa video dacă nu sunt alimentate cum trebuie? Oare nu sunt electronice? Nu funcționează cu energie electrica?!
De asemenea, dacă avem o placa de baza buna, vom putea sa ridicam și performanta întregului calculator, mai ales când vine vorba de overclock(mărirea performantelor componentei) procesor.
Cum sa aleg hardul si procesorul?
Este știut ca avem nevoie de componente compatibile, dar avem nevoie și de componente cam de aceeași valoare. Nu poți pune un procesor de ultima generație pe un hard cu 5400 RPM.
Sigur, nu ne obliga nimeni sa nu facem asta, fiecare își achiziționează ce considera, își manageriază asa cum știe bugetul, dar pentru ce sa avem ditamai procesorul dacă hardul nu ne permite sa-l folosim la adevărata lui putere?
Procesorul se alege primul și trebuie sa fie 100% compatibil cu placa de baza. Practic socket-ul plăcii de baza trebuie sa fie același cu cel de pe procesor.
Cum să aleg placa video?
Aceasta se alege în funcție de ce aveți nevoie. Daca doriți sa va jucați, cel mai bine este sa aveți o placa video mai performanta, dacă doriți sa faceți editare video, puteți avea o placa video mai slăbuță și sa mizați mai mult pe CPU.
Rețineți faptul ca o placa video se schimba mult mai ușor având o sursa puternica. Eu merg pe principiul ca mai bine luam placi video medii, decât sa luam placi video de top pe care sa le schimbam la 5,6 ani.
Atât nVIDIA, cât și AMD au produse foarte ok. Modele high end, modele mai ieftine, dar concurează direct. Găsim corespondenți și la unii și la alții. Trebuie să avem grijă de producător, de ce alegem, să fie totul cât mai bine optimizat.
Cum sa aleg plăcuțele de RAM?
RAM-ul este si el important in execuția programelor, jocurilor, daca avem memorie RAM cu latente destul de slabe putem afecta întregul sistem. In ultima perioada am observat ca, in editare video, memoria RAM are o importanta foarte mare, timpii de randare scad vizibil.
Iar daca te gândești ca randezi un film de câteva ore si diferența de timp pe care o aștepți la export este cu un sfert mai mica, te gândești de 2 ori înainte sa-ti alegi plăcuțele de RAM.
Racirea componentelor
Foarte multa lume neglijează aerisirea componentelor/ răcirea lor.
Carcasele noi, performante, asigura evacuarea prafului mult mai bine decât vechile carcase, dar și o răcire mult mai buna a componentelor.
Totodată va recomand ca, odată asamblat calculatorul sa verificați temperatura acestuia. Nu este o problema dacă este mai mare decât la sistemele obișnuite, însă este important ca temperatura sa nu fluctueze.
Aveți aici un articol foarte documentat privind coolerele pentru procesor. Vă invit să-l lecturați.
Probabil veți zice, dar chiar toate sunt importante? Da. Sunt. Tocmai de aceea se numește sistem, „mi-am făcut sistemul X” pentru ca toate lucrează împreună, dacă lipsește una dintre componentele de mai sus nu va mai funcționa calculatorul.
Mircea a zis
Buna ziua !
Dispun de un buget de 3000 RON. In acest buget nu am inclus monitorul deci strict cat imi pot permite pentru PC.
Imi trebuie un PC pentru programe CAD, prelucrare imagini (Photoshop), grafica 3D sau mai pe scurt pentru un viitor student la Facultatea de Arhitectura-fiul meu. Vreau sa-i fac surpriza sa-i cumpar asa ceva dar nu stiu decat foarte putin cu privire la alegerea componentelor. Poate ma puteti ajuta ! Multzumesc mult pentru orice sfat.
Mircea
Marius Cucu a zis
Am inteles. Putem face o configuratie decenta in banutii astia. Cam cand doriti sa faceti achitia?!
KOSTY a zis
Buna seara as dori sa imi recomandati si mie o placa de baza ddr3 64 gb ram ….gaming pentru acest procesor Intel i7-7700K buget 1000 lei multumesc
Petrus a zis
Nu suportă DDR3 Kaby Lake.
KOSTY a zis
Buna seara as dori sa imi recomandati si mie o placa de baza ddr3 64 gb ram ….gaming pentru acest procesor Intel i7-7700K buget 1000 lei multumesc
Petrus a zis
Nu suportă DDR3 Kaby Lake.
Florin a zis
Foarte bun articol, alegerea componentelor pentru calculator poate fi destul de dificila.