In ultima vreme m-am indreptat spre portabile, am încercat sa fac review-uri cat mai complete care sa va ajute sa faceti cea mai buna alegere. In acest articol tot despre achizitii vorbim, pana la urma suntem site de recomandari, asa ca trebuie sa învățăm sa alegem foarte bine.
De data asta revenim la batranele calculatoare, care, după părerea unora sunt în colaps… si putini mai cumpara asa ceva. Sunt si eu de acord cu ei, mai ales cand avem fel de fel de portabile, tot mai interesante, cu sisteme de operare mult mai intuitive.
Totusi mai sunt oameni care fac upgrade la calculator, upgrade la placa video, iar printre acestia sunt foarte multi care cauta sa afle cat consuma placa video aleasa de ei.
Cea mai mare problema, in momentul in care facem upgrade, este compatibilitatea cu sursa.
Tendinta este de a reduce consumul de energie electrica tot mai mult. Asa ca vom putea observa ca sunt foarte multe componente care consuma tot mai putin.
Nici in cazul placilor video nu este diferit. Stim foarte bine ca exista un duel intre gigantii placilor video: nVIDIA si AMD. Acestia incearca sa produca placi video care consuma tot mai putin.
E drept ca celor de la AMD nu prea le iese, placile nVIDIA consuma cu mult mai putin fata de un AMD, iar daca ne uitam la nVIDIA 3080 RTX, putem spune ca noua tehnologie a celor de la nVIDIA nu va fi egalata prea curand de cei de la AMD.
Am gasit pe site-ul celor de la Tom Hardware cateva grafice de consum al placii video in diferite ipostaze.
Care este consumul real al placilor video aparute in 2024?
Totusi trebuie sa aveti grija in momentul in care alegeti o placa video. Daca avem o sursa de 400W nu inseamna ca este compatibila direct cu sistemul nostru. Este posibil ca aceasta sa faca parte din categoria „pocnitoare”, iar pe single rail sa nu faca fata.
Mihai a zis
Bună ziua…Am o problemă cu viteza pe net. Sunt abonatul RDS-ului de mai mulți ani si de câteva luni am introdus de la ei noul internet de mare viteză de 1 Gb. Am considerat că PC-ul meu are o configurație care ar permite atingerea unor viteze măcar de 700 Mb, dar m-am înșelat…nu ating decât maxim 320 Mb pe download. Am reclamat de vreo 2 ori acest lucru dar ei mi-au făcut demonstrația cu un leptop că viteza este de aprox. 750 Mb. PC-ul meu are o placă de rețea onboard Gigabit compatibilă cu viteze mari și deși am încercat și cu o altă placă de rețea (TP-Link TG-3468, PCIe, Auto MDI/MDIX) am obținut același rezultat. Vă arăt mai jos configurația PC-ului meu și poate vă da-ți o părere care ar fi cauza:
1. Placa de baza ASRock 970 EXTREME4, socket AM3+
2. Lan integrat Realtek RTL8111E Gigabit 10/100/1000 Mb/s
3. Procesor AMD FX X8 8350, 4000MHz, 16MB, socket AM3+, Box
4. Placa video Sapphire AMD Radeon R9 270X, 4096MB, GDDR5, 256bit.
5. Solid State Drive (SSD) Samsung 840 Series, 2.5″, 120GB, SATA III
6. Memorie RAM Corsair 8GB DDR3 1600MHz Vengeance
7. Sursa Sirtec EP-700 BR, 700W, ATX, 2,3, PFC activ
Marius Cucu a zis
Configuratia e ok pentru gigabit. Intrebare… routerul pe care il aveti este gigabit? Pe „direct”(fara router) sunt aceleasi viteze sau…?! Ce model de router aveti?
Mihai a zis
Toate probele descrise mai sus le-am efectuat cu cablul de net introdus direct în PC, adică fără router. Dacă intercalez routerul, viteza scade la o valoare undeva la 200Mb. Routerul meu este : EDIMAX Dual-Band BR-6478AC, AC1200 cu următoarele caracteristici:
Standard Wi-Fi: 802.11ac
Porturi LAN: 4 x RJ-45
Porturi WAN: 1 x RJ-45
Rata de transfer Ethernet (Mbps): 10/100/1000
Securitate: WPS
WEP 64/128 bit
WPA, WPA2
Antena: 2 x antena externa 3 dBi
Frecventa (GHz): 2.4 – 5
Rata de transfer WI-FI (Mbps): 300 + 867
Port USB: Nu
Alimentare: 5V / 2A
Marius Cucu a zis
Chiar nu pot sa imi dau seama, singurul lucru care imi vine in minte ar fi un test pe o distributie linux. Aveti firewall, antivirus ceva care sa poata sa limiteze conexiunea?
Mihai a zis
Nu cred că poate fi de la firewall sau de la antivirus…le-am dezactivat și nu am obținut nici o îmbunătățire. Vă trimit un link de la Emag cu o placă de rețea, unde există un comentariu de la cineva cu numele Radu, care a avut aceiași problemă ca și mine. Poate vă da-ți seama mai bine despre ce setări vorbește.
Florin a zis
Salut,
Am un sistem HP, i7, 4 Gb ram, sursa 320 w si as vrea sa-l upgradez cu 4 Gb ram + o placa video mai buna. Problema este la placa video pt ca sursa este mica si nici nu am posibilitatea sa pun una mai mare. Am incercat sa o schimb dar nu o recunoaste placa de baza.
Poti te rog sa ma ajuti cu un sfat ?
Marius Cucu a zis
Cum să nu recunoască placa de bază sursa?! Ai modelul ăla de sursă modificată, doar pe sistemele HP? Cu mufa de 15 pini?!
Florin a zis
Da. Am doua mufe sata / 15 pini ramase libere, una pe alimentarea DVD si celalta pe alimentarea SSD. Nu mai am nimic direct din sursa ramase libere, toate cablurile sunt conectate in placa de baza.
Am achizitionat o sursa noua de 550 w si nu pornea sistemul, a trebuit s-o returnez.
Exista niste mufe de adaptare sata/15 pini (tata) > molex 4 pini (mama), dar ce fac cu sursa care nu prea ma ajuta ?
Marius Cucu a zis
Fă-mi un printscreen la Speccy poate reușim să rezolvăm ceva. 🙂
Florin a zis
Dupa ce am intrebat pe la mai multe firme de „profil” si am primit raspunsuri de genul „ca ei nu stiu o placa video care sa mearga pe aceasta sursa”, am gasit un baiat destept la o firma de cartier, am mers cu calculatorul si am gasit ceea ce trebuie: GTX 750 DDR5, 1 Gb cu alimentare pci-e, care merge f bine pe sursa mea de 320 W HP.
Cele bune !
Marius Cucu a zis
Ei sunt obișnuiți să „recomande” surse cu mulți W. 750-ul este cam tot ce ai putea pune pe sursa aceea. Mă gândeam că vrei mai mult, nu chiar atât de subțire. 🙂
Oricum, o să faci treaba cu ea.
Era interesantă o soluție pentru sursa. Sigur trebuie să fie și variante, dar… probabil sunt improvizații.