Nu va ascund faptul ca fac editare video. Nu de azi de ieri, ci de ceva timp. De prin 2010 de cand am inceput sa lucrez in televiziune tot fac editare video. Am lucrat cu platforme pe MAC, dar si cu platforme pe Windows. Multi cred ca un server pe MAC este mai bun, multi cred ca un server pe Windows este ceea ce ai nevoie.
Depinde foarte mult ce tip de prelucrare faci. Poate faci știri, poate faci producție, poate faci nunti, lucrurile pot diferi puțin.
Am vorbit in articolele precedente despre cum vad eu un calculator rapid pentru editare video. Doua harduri in RAID pentru stocare, iar pentru sistemul de operare un SSD este perfect.
De ce 2 harduri pentru stocare si nu unu mai mare?
In primul rând, una este să crape un hard disk cu mai puțină informație, una este să crape unul cu multă informație. E normal, hardul este consumabila, oricând se poate strica, mai ales când se scriu foarte mulți GB pe el, cum este si cazul nostru, cu editarea HD.
In al doilea rând, pentru a obține maximul de viteza este recomandat ca pe unul dintre ele sa avem sursele(fișierele din captura), iar pe unul sa dam Export. Sigur, n-ar fi rău si Render-ul sa fie pe un alt hard, dar eu zic sa nu sărim calul, e suficient cu doua harduri.
Toate cele de mai sus sa fie asezate pe o placa de baza care suporta asemenea conexiuni. Subliniez acest lucru pentru ca sunt placi de baza care nu suporta SSD pe AHCI, iar hardurile celelalte sa fie in RAID. Astfel veți pierde mult din performanta si viteza calculatorului.
Daca aveti de gand sa va faceti un calculator pentru prelucrare video, in special pentru nunti HD, nu cred ca va trebuie o configuratie de top, ci una medie, chiar un I5 e suficient.
Am un prieten care face videoclipuri si are un I3, cu o placa video GT 630. Este foarte multumit, dar randeaza putin, chiar daca pune multe efecte, nu se compara cu cei care au de randat 2,3 ore de nunta HD.
Tocmai de aceea, recomand un sistem cu placa video nVIDIA, care sa aibă suport CUDA cat mai bun, dar si un procesor cu cel putin 4 nuclee.
Chiar un calculator cu I7 n-ar fi rau pentru ca ne bate la usa tehnologia 4K, iar daca veti dori sa treceti si la nivelul superior e clar ca aveți nevoie de mult mai multe resurse. Nici nu se mai pune problema pentru editarea materialelor de pe DSLR. Compresia făcută de aparatul foto este… incredibilă.
Cam acestea ar fi pentru calculator, dar nu trebuie sa uitati si monitorul. O placa video performanta este pacat sa nu aiba parte de un monitor care sa redea culorile exact asa cum sunt. Pentru asta trebuie sa aveti un monitor cu panou pe IPS. Sunt multe variante de la DELL, eu in momentul de fata am un DELL U2412 si un U2311. Calitatea culorilor este foarte, foarte buna.
In alta ordine de idei, o configuratie trebuie facuta personalizat, in functie de buget si de ceea ce va trebuie.
De exemplu, eu am o placa video foarte buna, pe 320 de biti, suficient de rapida pentru editările pe care la fac, iar pentru aceasta vreau sa-i mai adaug o configurație de server, pentru ca nu vreau sa dau banii pe un I7 care sa aibă și placa video integrata.
Ce configuratie recomandati pentru editare video HD?
Mai jos aveti o configuratie de calculator pentru montaj video.
- Procesor Intel® Core™ i5-11600K Rocket Lake, 3.90 GHz, 12MB, Socket 1200
- Placa de baza Gigabyte Z490 GAMING X, Socket 1200
- Memorie HyperX Predator Black 32GB, DDR4, 3000MHz, CL15, 1.35V, kit 2x16GB
- Sursa Seasonic S12III-650, 80+ Bronze, 650W
- SSD Samsung 970 EVO 250GB PCI Express x4 M.2 2280
- HDD WD Black 2TB, 7200rpm, 64MB, SATA 3
- Carcasa Deepcool Macube 310
- Placa video Inno3D GeForce RTX 3070 Ti X3 OC 8GB GDDR6X 256-bit
Pe lângă configurația de mai sus luați în considerare și o răcire aftermarket. Este nevoie pentru acel procesor foarte puternic.
Marius Adrian a zis
Buna seara cand scot filmarea de pe camera video si o transfer in calculator imi merge in frameuri nu exagerat dar se vede si cand fac editare video filmarea imi vede sacadat si nu stiu de ce
ca sistem am I5 3470 GHz ,4GB kingston cu 1600 Mhz ,500gb HDD cu 64mb
placa video GT630 Nvidia si placa de baza Asrock H77/mvp/pro4 aici precizez ca
am instalat ultimul driver nvidia si codecurile de baza K-lite
daca ma puteti ajuta cu un sfat
Va multumesc
Marius Cucu a zis
Sigur nu este de la filmare? Ati incercat si pe alt dispozitiv sa dati play la filmare? Ati filmat la framerate-ul corespunzator? Setarile pe camera sunt ok?Shutter Speed si restul?!?
Filmati de pe card? Este suficient de rapid?
marius a zis
salut…am vazut ca esti unu care se pricepe poate ai putea sa ma ajuti cu cateva sfaturi.daca esti din bucuresti te pot recompensa la o bere 😉 …as dori sa achizitionez o camera de filmat,pt nunti botezuri…sunt indencis intre sony fx1000 si ax2000… as dori sa procur si.un pc bun pt montaj video…ce ai putea sa imi recomanzi?pc sa coste pana in 1000 euro fara monitor…si ce camera crezi ca ar fi mai buna???iti multumesc anticipat
Marius Cucu a zis
Pai mai filmeaza cineva cu camera? DSLR-ul e la putere in momentul de fata.
Marius a zis
Am si eu o mica problema, nu stiu ce configuratie sa fac pentru editare full hd , asta din cauza faptului ca nu prea ma pricep la configurat si nici financiar nu prea stau bine, i-mi poti face o lista completa cu o configuratie care sa poata face fata dar sa nu depaseasca cu mult 3000- 3500 lei(daca este posibila o astfel de configuratie)! Sper ca nu am cerut prea mult,iar daca este nevoie am sa platesc fiindca am nevoie de aceasta configuratie! Multumesc!
Marius Cucu a zis
Salut,
la ce nivel faceti editarea video? Ce programe folositi? Trebuie si monitor? Cand faceti achizitia?
Marius a zis
Deja vreau sa incep achizitionarea, programe Sony Vegas si Photoshop, acestea fiindu-mi necesare la editarea video pentru nunti! Filmarea si foto cu DSLR Sony alfa 77 II !
Sunt deschis si pentru recomandari de programe de editare, asta daca crezi ca mi-ar fi de ajutor alt program!
Marius Cucu a zis
E ok si Sony Vegas, dar vezi ca ai chestii interesante si pe Premiere Pro. CC 2104 e fenomenal. Nu stiu ce s-a intamplat intre timp, dar pe vremuri, acum 2,3 ani stiu ca strica destul de mult imaginea la export.
Achizitia trebuie sa se faca oarecum legat. Pentru ca se schimba oferta rapid si e posibil sa ramai cu ele.
Marius a zis
Ok! oricum vreau sa le cumpar acum in maxim 2-3 saptamani, dar spune-mi te rog ce sa cumpar, pentru ca ti-am zis eu nu ma pricep prea bine!
Ce zici de procesorul acesta? crezi ca ar face fata cerintelor? Il pot combina cu ceva pentru a iesi ceva bun dar nu foarte scump? Costa undeva la 1300lei acest procesor! Te rog sa-mi spui daca ma poti ajuta te rog, daca nu poti voi incerca sa intreb in alta parte, nu este nicio suparare! Multumesc!
Intel Core i7 4790K 4GHz Socket 1150 8MB L3 Cache Retail Boxed Processor Product Description
Model number – i7-4790K
Family – Intel Core i7
Frequency – 4000 MHz
Clock multiplier – 40
Package Intel 1150
Microarchitecture – Haswell
Processor core – Devil’s Canyon
Manufacturing process – 0.022 micron
Number of cores – 4
Number of threads – 8
Level 1 cache size
4 x 32 KB instruction caches
4 x 32 KB data caches
Level 2 cache size – 4 x 256 KB
Level 3 cache size – 8 MB shared cache
Heatsink and fan included – Yes
Features MMX instructions
SSE / Streaming SIMD Extensions
SSE2 / Streaming SIMD Extensions 2
SSE3 / Streaming SIMD Extensions 3
SSSE3 / Supplemental Streaming SIMD Extensions 3
SSE4 / SSE4.1 + SSE4.2 / Streaming SIMD Extensions 4
AES / Advanced Encryption Standard instructions
AVX / Advanced Vector Extensions
AVX2 / Advanced Vector Extensions 2.0
BMI / BMI1 + BMI2 / Bit Manipulation instructions
F16C / 16-bit Floating-Point conversion instructions
FMA3 / 3-operand Fused Multiply-Add instructions
EM64T / Extended Memory 64 technology / Intel 64
NX / XD / Execute disable bit
HT / Hyper-Threading technology
TBT 2.0 / Turbo Boost technology 2.0
VT-x / Virtualization technology
VT-d / Virtualization for directed I/O
Low power features – Enhanced SpeedStep technology
Integrated peripherals / components
Integrated graphics
GPU Type: HD 4600
Maximum frequency (MHz): 1250
Memory controller
The number of controllers: 1
Memory channels: 2
Supported memory: DDR3-1600
Other peripherals
Direct Media Interface
PCI Express 3.0 interface
Marius Cucu a zis
E cel mai bun de pe piata consumer acest procesor. Dar nu stiu daca ne incadram in buget. Mai bine cauti varianta fara K in coada. E mai ieftina si poate functiona si cu componente mai ok.
Eu m-am gandit la o configuratie ca aceasta.
Ca schelet, pot zice ca este foarte ok, tu trebuie sa te mai gandesti daca sari bugetul si mai investesti in placa video. Oricum, pentru editare ai nevoie de CPU mai mult, GPU-ul este pe planul 2.
Marius a zis
Ok,multumesc am inteles, nu vreau sa ma zgarcesc si apoi sa-mi para rau! Pot pune pe placa de baza indicata de tine, cele de mai jos in locul celor recomandate de tine? Le suporta?
Placa video Gigabyte GeForce GTX 770 OC WindForce 3X 2GB DDR5 256-bit
Kit Dual Channel Kingston 16GB (2 x 8192MB), DDR3, 1600MHz
sau sa pun pe placa asta?
Gigabyte GA-B85-HD3
Vreau sa fie compatibile toate pentru ca eu nu prea stiu sa fac diferenta!
A si te rog daca putem exclude din ecuatie AMD-ul, mi-am facut o parere foarte proasta din propria experienta!
Marius Cucu a zis
Sigur că da, se poate adauga si RAM-ul si placa video. Totusi am o sugestie, dar nu stiu daca este in buget. S-ar putea sa ne ducem prea sus. Daca vei dori sa treci pe editare 4k e recomandat sa alegi seria 9 de la nVIDIA.
Placa de baza Gigabyte are un chipset mai slabut. Fiind de editare trebuie ceva mai ok. H97 e mai aproape de adevar.
Marius a zis
Multumesc mult, am inteles perfect! Din seria 9 de la nVIDIA pot alege orice? Tu pe care ai alege-o din primele 4 sa zicem, care au pretul mai ok?
Marius Cucu a zis
Eu as merge pe ASUS. 970 GTX e suficient. Diferenta dintre 970 si 980 este mica. Raportul calitate pret nu merita.
Varianta aceasta mi se pare cea mai ok. Este destul de rece, in idle ajunge pe la 35-40 de grade. (pt high end este chiar ok)
Dar las-o pe locul 2. Prioritar este procesorul. Acesta te va ajuta la editare cel mai mult.
Marius a zis
Salut din nou! Am o intrebare urgenta legata de memoria ram, am gasit ceva si mai sunt doar 9 pe stoc(se vand repede), crezi ca pot folosi asta fara probleme, sunt compatibile cu placa de baza si restul?
Product Description Kingston HyperX FURY White Series – DDR3 – 16 GB : 2 x 8 GB – DIMM 240-pin
Storage Capacity 16 GB : 2 x 8 GB
Capacity 16 GB : 2 x 8 GB
Memory Type DDR3 SDRAM – DIMM 240-pin
Upgrade Type Generic
Technology DDR3 SDRAM
Form Factor DIMM 240-pin
Data Integrity Check Non-ECC
Speed 1866 MHz ( PC3-15000 )
Memory Speed 1866 MHz ( PC3-15000 )
Latency Timings CL10 ( 10-10-10-30 )
Features Black PCB, FURY asymmetric heatspreader , unbuffered
Voltage 1.5 V
Lead Plating Gold
Supply Voltage 1.5 V
Marius Cucu a zis
De la ce magazin doresti sa achizitionezi? Pune link poate gasim ceva mai ok.(sper sa fie in romana 🙂 )
Marius a zis
Si inca ceva, care sunt mai bune fury sau savage, eu nu stiu care este diferenta! Acum caut aleatoriu pentru ca ce ti-am scris eu ca vreau sa cumpar, acum nu mai gasesc! Acum cautam pe eBay http://www.ebay.co.uk/bhp/kingston-hyperx-8gb
Marius Cucu a zis
Am inteles. In ce tara esti in momentul de fata?
Intrebarea este urmatoarea: ce faci daca sunt produse defecte? Stai sa le dai retur in alta tara?! Sau garantie?!
Referitor la memorii ai odata un articol aici care te va ajuta sa iti faci o idee. Pentru randat e bine sa ai memorii rapide. Te ajuta la export.
Marius a zis
Acum sunt in anglia, nu cumpar de pe eBay, doar ma informez, de cumparat cumpar doar de la magazine pe care le stiu dar cumpar si din tara, eu le comand si cineva de acasa le primeste, oricum ajung acasa peste o luna , dar vreau sa le cumpar acum pana nu cheltui banii pe altele! Am mai cumparat de aici si nu sunt probleme, ba chiar sunt mai calitative decat in tara! Apropo ai zis memorii rapide, in descrierea unei memorii care este viteza, in unele descrieri ca cele de la eMag gasesti doar frecventa si capacitatea! Ma simt debusolat cand vad atatea date despre ele, dar nu stiu ce inseamna si la ce folosesc etc.
Marius a zis
Am gasit altceva la un pret bun, am ales dupa ce am citit articolul tau, ce zici este ok?
Kingston HyperX Savage 16GB DDR3 1600MHz
Memory Size 16384 MB
Number of Modules 2 module(s)
Module Size 8192 MB
Memory Type DDR3
Memory Speed 1600 MHz
Memory Package DIMM
Designation PC3-12800
Pin Configuration 240 pins
Bus I/O Configuration Unbuffered
Error Correction Non ECC
CAS Latency CL9
Electrical
Voltage 1.5 V
Environmental
Operating Temperature 0 to 85 °C
Non Operating Temperature -55 to +100 °C
Marius Cucu a zis
E ok. Daca are si garantie pe viata… e perfect!