Nu sunt deloc fanul laptopurilor. Nu îmi plac din multe motive, unul dintre ele este ca nu e atât de performant. In al doilea rând, prețul. Ca sa îmi iau un laptop bun trebuie sa investesc foarte mult în el.
Totuși, am făcut compromisul sa-mi achiziționez un laptop pentru ca n-am avut încotro. Mi-am schimbat serviciul, am trecut de pe post de operator VTR la regizor de emisie, la o televiziune locala. Pentru ca am avut timpi morți destui și chiar nu am vrut sa umblu pe calculatoarele de la serviciu, am decis sa-mi iau un laptop.
Când l-am achiziționat m-am gândit la faptul ca, oricât as face eu montaj live, tot va veni cineva sa ii montez un eveniment, sa fac un material mic, sa-i modific o poza și alte nebunii. Ciubucuri!
Asa ca cerințele mele au fost clare: sa fie cel mai bun laptop pentru editare video. N-a fost ușor pentru ca n-am vrut sa investesc foarte mult in el, oricum nu aveam buget foarte mare.
In plus, tehnologia se dezvolta tot mai des, maine vezi un nou tip de procesor mai bun, mai rapid, care face fel de fel de porcarii.
Cum am ales laptopul pentru editare video?
Am butonat peste tot pe internet, am vazut care e piata, am pornit cu ideea ca vreau I7 sau I9. Am ales un laptop mic, de 15.6 care urma sa fie transportat zi de zi de acasă la munca si retur.
Comparând preturile, design-ul, compatibilitatea, update-ul driverelor, dar si răcirea, am ajuns la concluzia ca ASUS este cea mai buna soluție pentru mine. In orice magazin online căutam, găseam câte o oferta, unul cu hard mai prost, altul cu placa video integrata si nu dedicata cum voiam.
M-am canalizat atât de mult pe componente, încât am uitat ca îmi trebuie si un display FULL HD, eventual display cu panel IPS. De 10 biți nu se pune problema, nu există buget. Probabil acesta este cel mai mare regret al meu când vine vorba de laptop, nu am rezoluție full HD și nici taste iluminate.
Poate ca pare o fiță, dar te ajuta mult in anumite situații.
Daca aveti de gand sa va luati un laptop pentru editare foto/video tineti cont de urmatoarele:
- display cat mai bun care sa va redea culorile corect
- hard mare sau un hard mic si rapid + un hard extern de calitate. Daca aveti posibilitatea sa luați un SSD, o sa aveți impresia ca l-ati vazut pe Dumnezeu. 🙂 Dacă e nVME e wow!
- placa video dedicata – nu aveti ce face fara o placa video de calitate la randari. Recomand nVIDIA pentru suport CUDA.
- procesor minim I5
Varianta cea mai buna, asa cum v-am zis și în începutul articolului, este ca nu aveți nevoie de laptop, ci de un calculator pentru prelucrare video, dar dacă aveți nevoie și de mobilitate puteți sa încercați una din variantele de mai jos:
ASUS ROG Strix G15 G512LI
- Intel® Core™ i5-10300H
- Full HD 144Hz
- 8GB
- 512GB SSD
- NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti 4GB
- Free DOS
Lenovo IdeaPad 3 15ARH7
- Full HD
- AMD Ryzen 7 6800H
- 16GB RAM
- 512GB SSD
- GeForce RTX 3050 Ti
- No OS
- Onyx Grey
Ce programe folosim pentru editarea video?
Eu unul am folosit cam tot ce se putea din gama profesională. Adevărat, n-am intrat pe zona Linuxului, mai sunt și acolo ceva programe interesante, dar nu tocmai comune. Dar am folosit:
- Final Cut Pro
- Premiere Pro
- Sony Vegas
- Davinci Resolve
Eu cred că cel mai ok pentru Windows este Premiere Pro-ul, la bătaie cu Davinci Resolve. Totuși, dacă alegeți să montați de pe laptop orientați-vă spre display FULL HD. Nu mai mult pentru că între un 4k și un FULL HD pe diagonală atât de mică…
De ce nu am ales MacBook Pro?
Mi se pare că nivelul de trai a crescut mult în ultima vreme. Totuși, nu suntem chiar acolo. Nu îmi permit să dau atât de mult pe un laptop de la Apple, chiar dacă am văzut că face lucruri faine, că poți să editezi în deplasare la aceeași performanță. E altceva.
Vali a zis
Salut
Pentru editare video nu ar merge si un I3? Daca da, care ar fi variantele din cate sti?
Multumesc anticipat.
Marius Cucu a zis
Editarea video functioneaza pe orice, conteaza cat ai rabdare cu fisierele, ce programe folosesti, ce versiuni…
Am prieteni care folosesc I3 pentru editare video, dar nu la nivel inalt, cu multe corectii de culoare, cu efecte. Cand vine vorba de randat, vei sta mult mai mult la randat, dar merge.
Daca vrei laptop pentru editare video cu I3, nu recomand… E destul si mai slab, mai ales daca are o placa video integrata sau o placa video dedicata mai slaba.
Ce buget ai? Poate reusim sa facem o configuratie acceptabila…
Costi a zis
unele procesoare de tip server au cipset video integrat de la intel poate si aia de la amd
dar de la intel sunt cateva serii CHIAR BUNEEE
unele din seria e3-1200-v3 eu folosesc un e3-1276v3 procesor intel xeon
***da scuzama abea acum am vazut data comentariului
Ciprian a zis
Salut. Imi poti recomanda un program de editare video free?…memtionez ca doresc sa-l folosesc doar la editarea filmuletelor din vacante, nivel amator..ca si configuratie al laptopului: LENOVO Ideapad 510S-14IKB, Intel® Core™ i7-7500U pana la 3.5GHz, 14″ Full HD, 8GB, SSD 512GB, Intel® HD Graphics 620. Multummesc anticipat.
Garet Bora a zis
Salut, ajuta-ma te rog si pe mine cu o recomandare de laptop pentru editare video si foto la un buget de maxim 3300 lei. mersi
Marius a zis
Recomandarea mea ar fi ceva din seria Asus ROG, cu răcire mai ok, dar dacă nu poți depăși bugetul… mergi pe ASUS A550VX-XX326D.
Andreea a zis
Hello, stiu ca e recomandat desktop doar ca momentan am nevoie de un laptop ptr editare video. Voi lucra in Adobe Premiere. Ca buget, as spune in jur de 7000 lei. Eu am gasit aceste 2 variante:
Laptop Gaming Asus GL702VM Intel Core Kaby Lake i7-7700HQ 1TB HDD+128GB SSD 16GB nVidia GTX 1060 6GB Win10 FullHD gl702vm-gc151t
Laptop Lenovo Y720-15IKB Intel Core Kaby Lake i7-7700HQ 2TB HDD+256GB SSD 16GB nVidia GeForce GTX 1060 6GB FullHD 80VR00J3RI
As vrea sa stiu totusi daca merita si daca ai alte recomandari.
Astept un semn. Multumesc mult!
Marius a zis
Sunt 3 modele foarte, foarte interesante și de buget măricel. E bine că te-ai orientat spre cele cu răcire ok. Eu aș merge între Asus și Lenovo. Calitatea display-ului e mai bună la Asus, totuși.
Alex a zis
Salut ! As vrea un laptop pentru editare video 4K. Am vazut modelul acesta ASUS ROG Strix GL503VS-EI012.
Crezi ca face fata ? Alta recomandare in bugetul de aprox. 8000 lei ? Multumesc frumos !
Marius a zis
Da, n-ar avea de ce să nu facă față. E cam maximul pentru un laptop. Bine, poate un procesor mai bun ar fi maxim, dar nu în bugetul ăsta. Ideea e că, în editare, ai nevoie de procesor cât mai ok.
Oricum ar fi, eu cred că e util să te folosești de proxy când editezi.