Cu toții folosim astăzi tigăi și vase antiaderente și nu ne putem imagina cum ar fi lumea fără ele.
Învelișul antiaderent este perfect pentru a găti fără ulei clătite, ouă, cârnați și multe alte alimente. Materialul antiaderent nu permite alimentelor care în mod obișnuit s-ar lipi de tigaie, ceea ce este minunat. Totuși, apar mituri și controverese în ceea ce privește materialele antiaderente pentru tigăi, așa cum este teflonul.
Sunt voci care spun despre aceste tigăi faptul că sunt dăunătoare și pot afecta starea de sănătate. Cancerul este asociat, uneori, cu unele materiale folosite pentru a garanta caracterul antiaderent al tigăilor.
În acest articol ne-am propus să vorbim despre vasele de gătit antiaderente, despre efectele lor asupra sănătății precum și dacă pot fi folosite sau nu pentru a găti în siguranță.
Poți citi acest articol în care vorbim despre cele mai sănătoase tigăi pentru gătit.
Ce trebuie să știi despre tigăile antiaderente
Vasele antiaderente, precum tigăile și cratițele, au fost acoperite cu un material numit politetraflluoretilenă (PTFE), cunoscut în mod obișnuit cu numele de teflon. Teflonul este o substanță chimică sintetică formată din atomi de carbon și fluor.
A fost realizat pentru prima dată în anii 1930 și oferă o suprafață nereactivă, antiaderentă.
Suprafața antiaderentă face ca vasele acoperite cu teflon să fie ușor de utilizat și totodată ușor de curățat. De asemenea, nu trebuie să folosești mult ulei pentru a găti în ele, ceea ce face ca gătitul să fie mult mai sănătos.
Teflonul are o serie de alte aplicații. Este, de asemenea, utilizat pentru a acoperi sârme și cabluri, pentru a proteja țesături și covoare impermeabile, pentru îmbrăcămintea impermeabile șamd. Cu toate acestea, în ultimii ani, siguranța vaselor antiaderente a fost intens investigate.
Preocupările s-au concentrat asupra unei substanțe chimice numite acid perfluorooctanoic – PFOA – care anterior a fost utilizat pentru a produce vase antiaderente, dar nu mai este folosit și astăzi.
Investigațiile au analizat, de asemenea, riscurile asociate cu supraîncălzirea teflonului.
Expunerea la teflon și PFOA
Astăzi, produsele din teflon nu mai conțin PFOA. Prin urmare, efectele expunerii la PFOA asupra sănătății nu ar mai trebui să ne îngrijoreze. Totuși, PFOA s-a folosit până în 2013. Totuși, efectele acestuia PFOA nu sunt chiar atât de groaznice precum pot părea. Iar asta deoarece vasele din teflon conțin o cantitate infimă de PFOA.
S-au realizat o serie de studii și cercetări care au descoperit că PFOA poate fi o cauză pentru anumite probleme de sănătate precum: tulburări tiroidiene, boli cronice de rinichi, boli hepatice și cancer testicular. De asemenea, PFOA a mai fost asociat cu infertilitatea și greutatea redusă la naștere.
Pericolele supraîncălzirii
În general, teflonul este un compus sigur și stabil. Cu toate acestea, la temperaturi de peste 300 de grade Celsius, acoperirile de teflon de pe vasele antiaderente încep să se descompună, eliberând substanțe chimice toxice în aer. De aceea, atunci când eu gătesc ceva ce necesită ca tigaia să stea mult timp pe foc, folosesc o tigaie din fontă.
Inhalarea acestor vapori poate dulce la febră polimerică, cunoscută și cu denumirea de gripă deflonică. Pot apărea, deci, simptome asemănătoare gripei, precum frisoane, febră, cefalee și dureri de corp.
Cu toate acestea, în cazurile raportate, indivizii au fost expuși la fumuri din vasele de teflon încălzite mult prea mult, la temperaturi de cel puțin 390 de grade Celsius, iar expunerea a durat ore întregi.
Sfaturi pentru a găti sănătos cu vase antiaderente
Dacă vei urma măsurile de siguranță de bază, gătitul cu vase antiaderente este sigur, sănătos și convenabil.
Poți reduce riscurile atunci când gătiți urmând aceste sfaturi:
- Nu preîngălzi o tigaie goală: Tigăile goale pot atinge temperaturi ridicate în scurt timp, eliberând vapori de polimer. Asigură-te că ai mâncare sau lichid în vase și tăgi înainte de a le preîncălzi.
- Evită să gătești la foc mare: Recomand focul mediu și mic, deoarece astfel eviți depășirea temperaturilor recomandate pentru vasele antiaderente;
- Aerisește bucătăria: Atunci când gătești, folosești hota, sau deschide ferestrele pentru ca fumul să fie eliminat mai ușor;
- Folosește ustensile din lemn, silicon sau plastic: ustensilele din metal pot provoca zgârieturi pe suprafața antiaderentă, compromițându-le.
- Spală vasele manual: folosește un burete și apă caldă cu detergent ușor, pentru a nu zgâria suprafața.
- Înlocuiește vasele de gătit vechi: la un moment dat învelișul de teflon va fi suficient de afectat pentru a necesita înlocuire. Nu te zgârci să folosești mereu vasele vechi, ci înlocuiește-le măcar din când în când.
Alternative la vasele antiaderente
Vasele de gătit moderne antiaderente sunt în general considerate sigure.
Cu toate acestea, dacă sunteți încă preocupat de vreunul dintre efectele potențiale asupra sănătății, puteți încerca o alternativă. Iată câteva alternative excelente fără teflon:
- Oțel inoxidabil: citește aici un articol complet despre cele mai bune vase din oțel inoxidabil. Oțelul inxodiabil este durabil și rezistent la zgârieturi. Poate fi folosit la mașina de spălat vase, facilitând curățarea, și totodată este foarte sănătos.
- Tigăi din fontă: așa cum am spus-o nu de puține ori aici pe blog, sunt un mare fan al tigăilor din fontă. De aceea vei regăsi pe blog mai multe articole despre tigăile din fontă. Atâta timp cât este asezonată bine (vezi aici un ghid util) atunci este cel mai bun material pentru tigăi.
- Vase din ceramică;
- Vase din piatră;
- Vase din sticlă;
- Vase din silicon.
Acesta a fost articolul nostru despre tigăile antiaderente!
Adaugă un comentariu