Lansarea unui business online prin intermediul unui website poate fi o operațiune descurajantă. Cu atât mai mult în momentul în care termenul de „optimizare SEO” nu-ți spune nimic. Neînțelegând practicile SEO poate atrage exilul site-ului tău în neantul Internetului. Mai exact, în pagina a doua de rezultate Google. Sau chiar mai rău.
Promovarea site-ului unui business este o chestiune vitală. Oamenii nu vor alege produsele sau serviciile pe care le oferi dacă nici măcar nu știu de existența ta. De aceea este important să-ți stabilești încă de la început o strategie de marketing care să includă și un plan pentru a-ți crește un brand puternic în online.
Promovarea SEO presupune un proces prin care se crește vizibilitatea unui site sau a unei pagini web în rezultatele „organice” (neplătite) dintr-un motor de căutare. O astfel de strategie presupune și o serie de măsuri tehnice pe care trebuie să le derulezi. Voi prezenta în continuare două acțiuni pe care trebuie să le întreprinzi pentru a urca spre primele poziții din pagina de rezultate.
- Structura URL-urilor
URL-urile sunt un element important, dar sunt deseori date uitării. Dacă adresele paginilor din site-ul tău sunt pline de semne și arată dezordonat, nici utilizatorii și nici Google nu vor înțelege prea bine despre ce este vorba pe pagină.
- www vs. non-www – Dacă atunci când tastezi exemplu.ro nu ești redirecționat automat către exemplu.ro, asta înseamnă că Google vede două versiuni ale site-ului. Ceea ce se consideră conținut duplicat și este penalizat de motorul de căutare. În astfel de situații, este recomandat să-ți setezi domeniul principal și să implementezi redirecturi 301.
- Evită URL-urile dinamice – URL-urile dinamice arată dezordonat și nu spun nimic despre conținutul paginii. Așa că în loc de exemplu.ro/?p=4584747 ar fi recomandat să folosești adrese statice, precum www.exemplu.ro/produs. URL-urile descriptive îi ajută pe utilizatori să înțeleagă ce se află pe pagină doar văzând adresa. Și nu numai atât, dar și Google va indexa mai bine site-ul.
- Folosește tagul „canonical” – acestea spun boților motoarelor de căutare care conținut este cel original și care este duplicat. În acest fel, crawlerii Google vor ignora duplicatele și vor conferi autoritate link-ului principal. Aici găsești niște îndrumări despre cum să implementezi acest tag.
- Construiește un fișier XML Sitemap – sitemap-ul este ca o hartă pentru motoarele de căutare. Ele includ fiecare pagină a site-ului tău pentru a se asigura că motoarele de căutare nu ratează nimic. Sunt diverse tool-uri online care te pot ajuta în acest demers, iar unele servicii de hosting oferă din admin panel posibilitatea construirii unui astfel de fișier.
- Meta titlul
Fiecare dintre paginile de pe site-ul tău trebuie să aibă un meta titlu unic, care să descrie despre ce este pagina. Acest detaliu necesită o atenție sporită întrucât constituie ceea ce văd oamenii pe motorul de căutare în pagina de rezultate atunci când caută pentru produsele sau serviciile pe care le oferi. De asemeni, meta titlurile apar în postările de pe rețelele de socializare, precum Facebook, de exemplu. Deci nu numai că ar trebui să construiești meta titlurile în jurul cuvintelor cheie pe care le urmărești, dar ar trebui să fie și atractive pentru potențialii clienți.
Pentru a crea meta titluri care să îmbunătățească atât experiența utilizatorilor, cât și indexarea de către Google, este indicat să ții cont de următoarele recomandări:
- Având în vedere că meta titlul este un element important de ranking în Google acesta trebuie construit în jurul cuvintelor cheie principale targhetate de pagina respectivă;
- Indiferent de cât de multe cuvinte ai adăuga într-un meta titlu, Google va afișa în pagina de rezultate un spațiu de maxim 600 de pixeli (aproximativ 50-60 de caractere). Este recomandat să te încadrezi în acest spațiu;
- Brandul contează enorma la decizia de cumpărare, de aceea trebuie să profiți de oportunitate pentru a-ți face businessul cunoscut. Iar acest lucru îl poți face adăugând brandul la sfârșitul fiecărui meta titlu.
- Creează meta titluri care să atragă utilizatorii – în acest fel, vom îmbunătăți poziționarea site-ului în Google și prin creșterea CTR-ului (rata de clickuri/afișare în pafina de rezultate).
- Așa cum spuneam mai sus, meta titlurile trebuie să fie unice. Altfel, Google va înțelege că paginile sunt identice și va alege fie să nu le indexeze, fie să le indexe parțial.
Lupta pentru primele poziții în motoarele de căutare poate fi copleșitoare. Dacă nu reușești să deslușești cărările încâlcite ale lui Google, este bine să știi că există firme care oferă servicii SEO profesionale, care te vor ajuta în demersurile tale de marketing.
Sper că acest articol vă va ajuta să dominați pagina de rezultate Google și competitorii. Mult succes!
Adaugă un comentariu